Fodbold

FC Nordsjælland overrasker mig - og så alligevel ikke

FC Nordsjælland udfordrer sig selv gang på gang - og så gør de 'bare' lige dét, som alle andre klubber har svært ved.

FC Nordsjælland udfordrer sig selv gang på gang - og så gør de 'bare' lige dét, som alle andre klubber har svært ved. De kører nye spillere i stilling på rekordtid.

Hos FC Nordsjælland finder vi erfaringen hos de kun 21- til 23-årige, hvis vi lige ser bort fra Mtiliga, Det er dem, som har spillet flest Superligakampe og mest erfaring i truppen.

Og i hvert eller hvert andet transfervindue mister FCN et par spillere, som har præsteret godt og spillet som de erfarne i klubben - og som er blevet interessante for andre klubber - ofte udenlandske. Så skal der nye spillere ind på holdet, som skal tage over for de gode spillere, der er blevet solgt. Vi ved alle sammen godt, at det ikke bare er noget man sådan lige gør. Undtagen i FC Nordsjælland. Det er det lige præcis noget, som man bare lige gør.

Jeg selv nåede at være i klubben i to og et halvt år. Jeg var tæt på at skrive aktiv i to og et halvt år, men så ville det jo være en løgn. Desværre. Men fra min tid i klubben, også som skadet, ved hvordan der bliver arbejdet med udviklingen af de unge talenter og helt op til Superligatruppen. Derfor er jeg egentlig ikke så overrasket over, at Superligaens aktuelle tophold kan blive ved med at sælge unge og dygtige spillere og få nye til at tage over.

Jeg var selv så heldig at opleve ungdomsarbejdet i mine sidste måneder i klubben. Jeg så, hvordan der er en gennemtænkt udviklingsplan med spillerne hele vejen igennem klubben. Akademitræningen, bestående af spillere fra u14 til u17, er kun individuel træning for den enkelte spiller. Mange af øvelserne kan foregå i grupper, men det har til formål, at den enkelte spiller træner relevante kompetencer ud fra deres position på banen, så de kan udvikle sig som et individ ved siden af at holde skal fungere og kunne levere resultater.

Jeg fik selv lov til at fungere som træner ved det her akademitræning over et par måneder, og det som imponerede mig mest var drengenes iver efter hele tiden at blive bedre. Jeg har oplevet mange spillere igennem min karriere med drømme om en stor fodboldfremtid, men der er altså mange, som ikke er villige til at investere det hårde arbejde, som det kræver for at blive rigtig god. Men det vil FCN-drengene alle sammen, og det smitter af.

Forskellen på FCN og alle andre

I FC Nordsjælland så jeg også en kæmpe forskel fra alt andet, jeg har prøvet som fodboldspiller. I FCN arbejder man stadig rigtig meget med individet i Superligatruppen.

Mange danske klubber træner efter, at de skal levere et resultat i hver eneste weekend, og det gør FCN selvfølgelig også, men FCN tilpasser deres træning til at spillerne kan træne individuelt efter holdtræningen - og samtidig er alle trænere til rådighed for de enkelte spillere, hvis det kræver hjælp til at udføre træningsøvelsen. Alt det her hænger selvfølgelig også sammen med, at FCN lever af spillersalg. Derfor ville det selvfølgelig være fjollet ikke at fokusere rigtig meget på de enkelte spilleres udvikling - selv i Superligatruppen, hvor resultater er førsteprioritet.

Hårdt arbejde betaler sig

Jeg har sjældent oplevet så målrettede spillere i en Superligatrup som dem i FCN. Et eksempel er den meget ydmyge, unge mand Marcus Ingvartsen, som netop er solgt til belgiske KRC Genk, efter at han blev topscorer i Superligaen som kun 21-årig. Normalt har man korte men fysisk hårde dage som fodboldspiller, men Marcus havde dobbelt så lange dage, som der var planlagt på træningsplanen, fordi han ville være god. Bedre end andre og ikke bare en spiller i mængden. Dagene kunne bestå af ekstra fysisk træning, træning med bold, helt korrekt frokost, behandling, kulde- og varmebade for restitutionen - simpelthen alt hvad der kunne fremme hans præstationer på banen.

Samtidig skal vi lige huske, at når fodboldspillere så kommer hjem, så fortsætter man jo lidt med "træningen", idet man stadig skal tænke over, hvad der proppes i munden og om man får hvilet nok. Det gør Ingvartsens udvikling og topscorertitel sidste sæson endnu mere fortjent, når jeg kender til alt arbejdet bag ved. Den flid som Marcus har, det er noget som andre FCN-spillere også har, og det giver en dominoeffekt i en klub med godt sammenhold, fordi andre spillere ryger med på bølgen, når de ser hvilket resultat, det har givet spillere, som har arbejdet hårdt for at få en udlandskontrakt.

Ville ønske, jeg kunne være ung igen

Som tilskuer bør man være overrasket over, at FC Nordsjælland kan blive ved og ved med at skabe dygtige fodboldspillere. Men alt i alt overrasker det mig ikke, at FC Nordsjælland bliver ved med at imponere og levere god fodbold, dygtige spillere - plus dét, som vi andre vægter dem højest på, nemlig resultater. Jo, det overrasker mig, at de ligefrem fører Superligaen med maksimumpoint lige nu, men derudover overrasker det mig ikke, at FCN høster fortjent udbytte af deres intensive talentarbejde.

FC Nordsjælland skal have kæmpe kredit for den måde, de arbejder på med deres unge spillere og den tillid, som de giver dem. Jeg ville ønske, at jeg kunne være ung igen og arbejde den vej igennem med min karriere.