FC Nordsjælland overrasker mig - og så alligevel ikke

16x9
Emiliano Marcondes jubler efter målet til 3-2 under Superligakampen mellem FC Nordsjælland og AaB. Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

FC Nordsj√¶lland udfordrer sig selv gang p√• gang - og s√• g√łr de 'bare' lige d√©t, som alle andre klubber har sv√¶rt ved. De k√łrer nye spillere i stilling p√• rekordtid.

Hos FC Nordsj√¶lland finder vi erfaringen hos de kun 21- til 23-√•rige, hvis vi lige ser bort fra Mtiliga,¬†Det er dem, som har spillet flest Superligakampe og mest erfaring i truppen.

Og i hvert eller hvert andet transfervindue mister FCN et par spillere, som har pr√¶steret godt og spillet som de erfarne i klubben - og som er blevet interessante for andre klubber -¬†ofte udenlandske. S√• skal der nye spillere ind p√• holdet, som skal tage over for de gode spillere, der er blevet solgt. Vi¬†ved alle sammen godt, at det ikke bare er noget man s√•dan lige g√łr. Undtagen i FC Nordsj√¶lland. Det er det lige pr√¶cis noget, som man bare lige g√łr.

Jeg selv n√•ede at v√¶re i klubben i to og et halvt √•r. Jeg var t√¶t p√• at skrive aktiv i to og et halvt √•r, men s√• ville det jo v√¶re en l√łgn. Desv√¶rre. Men fra min tid i klubben, ogs√• som skadet,¬†ved hvordan der bliver arbejdet med udviklingen af de unge talenter og helt op til Superligatruppen. Derfor er jeg egentlig ikke s√• overrasket over, at Superligaens aktuelle tophold kan blive ved med at s√¶lge unge og dygtige spillere og f√• nye til at tage over.

Jeg var selv s√• heldig at opleve ungdomsarbejdet i mine sidste m√•neder i klubben. Jeg s√•, hvordan der er en gennemt√¶nkt udviklingsplan med spillerne hele vejen igennem klubben. Akademitr√¶ningen, best√•ende af spillere fra u14 til u17, er kun individuel tr√¶ning for den enkelte spiller. Mange af √łvelserne kan foreg√• i grupper, men det har til form√•l, at den enkelte spiller tr√¶ner relevante kompetencer ud fra deres position p√• banen, s√• de kan udvikle sig som et individ ved siden af at holde skal fungere og kunne levere resultater.

Jeg fik selv lov til at fungere som tr√¶ner ved det her akademitr√¶ning over et par m√•neder, og det som imponerede mig mest var drengenes iver efter hele tiden at blive bedre. Jeg har oplevet mange spillere igennem min karriere med dr√łmme om en stor fodboldfremtid, men der er alts√• mange, som ikke er villige til at investere det h√•rde arbejde, som det kr√¶ver for at blive rigtig god. Men det vil FCN-drengene alle sammen, og det smitter af.

Forskellen på FCN og alle andre

I FC Nordsj√¶lland s√• jeg ogs√• en k√¶mpe forskel fra alt andet, jeg har pr√łvet som fodboldspiller. I FCN arbejder man stadig rigtig meget med individet i Superligatruppen.

Mange danske klubber tr√¶ner efter, at de skal levere et resultat i hver eneste weekend, og det g√łr FCN selvf√łlgelig ogs√•, men FCN tilpasser deres tr√¶ning til at spillerne kan tr√¶ne individuelt efter holdtr√¶ningen - og samtidig er alle tr√¶nere til r√•dighed for de enkelte spillere, hvis det kr√¶ver hj√¶lp til at udf√łre tr√¶nings√łvelsen. Alt det her h√¶nger selvf√łlgelig ogs√• sammen med, at FCN lever af spillersalg. Derfor ville det selvf√łlgelig v√¶re fjollet ikke at fokusere rigtig meget p√• de enkelte spilleres udvikling - selv i Superligatruppen, hvor resultater er f√łrsteprioritet.

Hårdt arbejde betaler sig

Jeg har sjældent oplevet så målrettede spillere i en Superligatrup som dem i FCN. Et eksempel er den meget ydmyge, unge mand Marcus Ingvartsen, som netop er solgt til belgiske KRC Genk, efter at han blev topscorer i Superligaen som kun 21-årig. Normalt har man korte men fysisk hårde dage som fodboldspiller, men Marcus havde dobbelt så lange dage, som der var planlagt på træningsplanen, fordi han ville være god. Bedre end andre og ikke bare en spiller i mængden. Dagene kunne bestå af ekstra fysisk træning, træning med bold, helt korrekt frokost, behandling, kulde- og varmebade for restitutionen - simpelthen alt hvad der kunne fremme hans præstationer på banen.

Samtidig skal vi lige huske, at n√•r fodboldspillere s√• kommer hjem, s√• forts√¶tter man jo lidt med "tr√¶ningen", idet man stadig skal t√¶nke over, hvad der¬†proppes¬†i munden og om¬†man f√•r hvilet nok. Det g√łr Ingvartsens udvikling og topscorertitel sidste s√¶son endnu mere fortjent, n√•r jeg kender til alt arbejdet bag ved. Den flid som Marcus har, det er noget som andre FCN-spillere ogs√• har, og det giver¬†en dominoeffekt i en klub med godt sammenhold, fordi andre spillere ryger med p√• b√łlgen, n√•r de ser hvilket resultat, det har givet spillere, som¬†har arbejdet h√•rdt for at f√• en udlandskontrakt.

Ville √łnske, jeg kunne v√¶re ung igen

Som tilskuer b√łr man v√¶re overrasket over, at FC Nordsj√¶lland kan blive ved og ved med at skabe dygtige fodboldspillere. Men alt i alt overrasker det mig ikke, at FC Nordsj√¶lland bliver ved med at imponere og levere god fodbold, dygtige spillere - plus d√©t, som vi andre v√¶gter dem h√łjest p√•, nemlig resultater. Jo, det overrasker mig, at de ligefrem f√łrer Superligaen med maksimumpoint lige nu, men derudover overrasker det mig ikke, at FCN h√łster fortjent udbytte af deres intensive talentarbejde.

FC Nordsj√¶lland skal have k√¶mpe kredit for den m√•de, de arbejder p√• med deres unge spillere¬†og den tillid, som de giver dem. Jeg ville √łnske, at jeg kunne v√¶re ung igen og arbejde den vej igennem med min karriere.