Fodbold

Medier: Samlet pris for Neymar nærmer sig fire milliarder

Den samlede pris for fodboldspilleren Neymar bliver meget større end 1,65 milliarder kroner og kræver en kreativ løsning fra Paris Saint-Germain.

Fire år før kontraktudløb med FC Barcelona er Neymar tæt på et skifte til Paris Saint-Germain (PSG) i Frankrig. Det har brasilianerens agent, Walter Ribeiro, bekræftet onsdag.

Går skiftet igennem, overgår Neymar franske Paul Pogba som tidens klart dyreste fodboldspiller. Den spanske topklub har meddelt, at det vil koste 222 millioner euro, cirka 1,65 milliarder kroner, at købe ham fri.

Men kigges der på prisen, som handlen vil koste PSG samlet set i løbet af Neymars fem år i klubben, bliver den svimlende.

Ifølge mediet Sport - og flere andre kilder i både Frankrig og Spanien - vil den ligge på omkring 528 millioner euro, knap fire milliarder kroner, skriver norsk TV 2.

Ved siden af overgangssummen på 222 millioner euro er 306 millioner euro (2,3 milliarder kroner, red.) knyttet til spillerens løn og skat, hvor lidt over halvdelen går til Neymar selv.

Vil omgå Financial Fair Play

Milliardspørgsmålet er så, hvordan PSG vil løse det rent økonomisk og omgå fodboldens regler om Financial Fair Play - regler der tilsiger, at en klub skal have nogenlunde balance mellem indtægter og udgifter.

Hvordan aktiveres en frikøbsklausul?

  • En frikøbsklausul i spansk fodbold adskiller sig fra andre lande. I Spanien er det spilleren selv, der køber sig fri, hvorimod det i andre lande ofte er den købende klub, der betaler et beløb til den sælgende klub
  • I Spanien betaler spilleren beløbet til La Liga (den spanske liga, red.) for at blive løst af sin kontrakt. La Liga flytter derefter pengene til den sælgende klub
  • Normalt sker det ved, at den købende klub betaler beløbet til spilleren, før han sender pengene til La Liga

Kilde: AFP/Ritzau

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at det er PSG's ejer, sheiken Nasser Al-Khelaifi, der skal hoste op med milliarderne for Neymar, og ikke overraskende spekuleres der i flere mulige løsninger.

Én af dem er gengivet i Barcelona-avisen Mundo Deportivo, der skriver, at Al-Khelaifis selskab, Qatar Sports Investment, vil hyre brasilianeren som VM-ambassadør og betale ham 300 millioner euro for det.

Neymar skal så bruge 222 af dem til at købe sig selv fri og dermed kunne skifte "gratis" til Paris-klubben. De resterende mange millioner vil være en del af hans løn og tiltrædelsesbonus.

Den 25-årige brasilianer forlod Spanien onsdag eftermiddag med kurs mod Frankrig. Handlen må derfor siges at være lige på trapperne.