EM fodbold

Dansk stjerne om herrernes EM-triumf: - På tide vi får nogle nye billeder

Kampens spiller fra semifinalen mellem Østrig og Danmark havde svært ved at tro, at de på søndag står i en EM-finale.

Se Danmark i EM-finalen søndag på TV 2 fra kl. 15.05

Det er præcis 25 somre siden, det danske herrelandshold sensationelt vandt EM i fodbold. På søndag kan kvinderne gøre herrerne kunsten efter, når de spiller finale mod Holland.

En EM-triumf præcis 25 år efter herrernes ville være en god historie, og muligheden ligger da også i baghovedet på holdets stjerneangriber Nadia Nadim.

- Det er smukke billeder (billederne af EM 1992, red.), men det er også på tide, at vi får nogle nye, siger hun til TV 2 SPORT med et stort smil.

- Nu er der gået 25 år, og jeg tror, vi er godt på vej.

I semifinalen mod Østrig leverede Nadim en indsats ud over det sædvanlige ifølge TV 2 SPORTs fodboldekspert Danny Jung, der har kåret den 29-årige angriber som kampens spiller.

Efter sin store arbejdsindsats havde hun selv ikke helt forstået, at der venter en EM-finale med dansk deltagelse på søndag.

- Lige nu er det virkelig vanvittigt. Vi er ikke helt klar over, at vi er i finalen. Det var en vild kamp.

- Vi viser igen, at vi er et hold, der ikke er så let at slå. Det var svært at komme frem til noget. De stod ret kompakt. Det var en fight. Og i sidste ende var det os med største hjerter. Og nu er vi i finalen!

EM: Danmark - Østrig

I EM’s sidste kamp bliver der mulighed for dansk revanche. Her er det nemlig værterne fra Holland, der venter. De besejrede Danmark i gruppespillet med 1-0, men til trods for det er Nadim optimistisk inden den store kamp.

- Spiller vi, som vi kan lige pt., kan vi slå alle hold.

Bliver det en gentagelse af EM 1992? Vi bliver alle klogere på søndag, når TV 2 viser EM-finalen mellem Danmark og Holland.

Danmarks vej til EM-sølv

 1. 2017

  1. Første gruppekamp: 1-0-sejr

   Danmark indledte EM-turneringen med en åbningssejr over Belgien, som på forhånd var udråbt til gruppens dårligste hold.

   Sanne Troelsgaard scorede allerede efter fem minutter, da hun fulgte op på et frispark fra Pernille Harder og headede bolden i mål.

  2. Anden gruppekamp: Nederlag til Holland

   I Rotterdam ventede EM-værterne fra Holland, som selv havde vundet 1-0 over Norge i den første kamp.

   Danmark var på hælene i første halvleg, men efter pausen var der chancer nok til at sikre sejren. Ingen af afslutningerne passerede dog målstregen, og derfor tabte Danmark.

  3. Tredje gruppekamp: Sejr over Norge

   Danmark var pisket til at få point i den sidste gruppekamp mod Norge. Alt efter resultatet af Holland-Belgien kunne det være nok med uafgjort - men hvorfor nøjes, når man kan vinde?

   Katrine Veje bragte Danmark foran allerede efter en håndfuld minutter, og efter en straffesparksredning af Stina Lykke kunne danskerne juble over endnu en 1-0-sejr.

   Det var nok til at sikre andenpladsen i gruppen - og dermed en kvartfinale mod Tyskland.

  4. Kvartfinalen regnede væk

   Kvartfinalen blev de seksdobbelte europamestre fra Tyskland blev en langtrukken finale. Det planlagte kamptidspunkt blev nemlig udsat igen og igen, fordi banen i Rotterdam lå under vand.

   Efter over en times ventetid blev kvartfinalen udsat til dagen efter - søndag klokken 12.

  5. Kvartfinale: Danmark besejrer Tyskland

   Danmark var ikke spået mange chancer, da kvartfinalen mod mægtige Tyskland blev fløjtet i gang. Helt galt så det ud, da Stina Lykke droppede allerede efter to minutter.

   1-0 til tyskerne, som har vundet EM uafbrudt siden 1995. Men så rejste Danmark sig - mod alle odds.

   Redning for redning, angreb for angreb. Og i anden halvleg var Nils Nielsens mandskab det bedste på banen. Nadia Nadim scorede kort efter pausen, og syv minutter før tid pandede Theresa Nielsen et sjældent mål i nettet. Sejr - og semifinale.

  6. Semifinale og straffesparksdrama

   Efter en overraskende kvartfinalesejr over Tyskland blev Danmark udråbt som svage favoritter i semifinalen mod Østrig, der aldrig har været med ved EM før.

   Finalen var dog en tæt kamp, og i den ordinære tid havde Østrig den største chance for at sikre en plads i finalen. Allerede i kampens indledning havde Maja Kildemoes hånd på bolden - men Sarah Punitgam sparkede langt over.

   Danmark formåede heller ikke at få bolden i mål, og derfor måtte opgøret til sidst afgøres i straffesparkskonkurrence.

   Her reddede Stina Lykke to forsøg, mens østrigerne sendte yderligere et forbi målet. Og efter to danske scoringer kunne Simone Boye så sikre Danmarks første EM-finale.

  7. Målrig finale

   EM-finalen blev en rigtig underholdende affære, som dog endte med dansk 2-4-nederlag og dermed sølv.

   Danmark fik ellers en perfekt start, da Nadia Nadim scorede på straffespark efter bare seks minutter.

   Der stod 2-2 ved pausen, men i anden halvleg løb hollænderne fra Danmark og blev fortjent europamester for første gang nogensinde.