EM fodbold

Menneskehav hyldede sølvhelte på Rådhuspladsen: - Det er fuldstændig sindssygt

Tusindvis af tilskuere med Dannebrog tog del i dagens anden officielle fejring af det kvindelige fodboldlandshold på Rådhuspladsen i København.

Det stykke dansk fodboldhistorie, der søndag aften blev skrevet i den hollandske by Enschede, har i dén gang givet genlyd i Danmark.

Kvindelandsholdet tabte godt nok EM-finalen til Holland, men sølvmedlajen var den første medalje nogensinde for kvindelandsholdet.

Derfor har hele mandagen stået i hyldestens tegn. Tidligere på dagen foregik det i Viborg, som huser landsholdets hjemmebane, og sidst på eftermiddagen var turen så kommet til Rådhuspladsen i København, hvor overborgmester Frank Jensen havde indbudt til rådhuspandekager og hyldest.

Flere tusind mennesker var mødt op, og det var et overvældende syn, der mødte de danske sølvhelte.

- Det er fuldstændig sindssygt, der er så mange. Det er helt vildt. Det er bare så stort med den her opbakning. Vi elsker at spille fodbold, og de elsker at se det. Det er så fedt. Jeg har lyst til en ny slutrunde. Vi har været af sted i seks uger. Vi er trætte, men vi har lyst til mere, siger landsholdets målmand, Stina Lykke, til TV 2 SPORT.

En af landsholdets største stjerner, Nadia Nadim, er vant til at spille foran rigtig mange tilskuere i den amerikanske fodboldliga, men også hun blev overvældet af menneskehavet på Rådshuspladsen.

- Det er sindssygt. Vi er så glade for det her. Vi havde ikke regnet med, der ville komme så mange mennesker. Det er superfedt, de er her for at fejre det med os, siger Nadim.

- Jeg har altid haft lyst til at spille fodbold, men efter det her... jeg ved ikke engang, hvad jeg skal sige. Det er sindssygt, at fodbold kan gøre det her, at vi kan få så mange mennesker samlet her. Det er stort.

Landsholdet tabte finalen til de hollandske værter med 2-4 i en kamp, hvor halvanden million danskere så med foran tv-skærmen, hvilket gjorde kampen til den - med afstand - mest sete fodboldkamp i dansk tv.

Danmarks vej til EM-sølv

 1. 2017

  1. Første gruppekamp: 1-0-sejr

   Danmark indledte EM-turneringen med en åbningssejr over Belgien, som på forhånd var udråbt til gruppens dårligste hold.

   Sanne Troelsgaard scorede allerede efter fem minutter, da hun fulgte op på et frispark fra Pernille Harder og headede bolden i mål.

  2. Anden gruppekamp: Nederlag til Holland

   I Rotterdam ventede EM-værterne fra Holland, som selv havde vundet 1-0 over Norge i den første kamp.

   Danmark var på hælene i første halvleg, men efter pausen var der chancer nok til at sikre sejren. Ingen af afslutningerne passerede dog målstregen, og derfor tabte Danmark.

  3. Tredje gruppekamp: Sejr over Norge

   Danmark var pisket til at få point i den sidste gruppekamp mod Norge. Alt efter resultatet af Holland-Belgien kunne det være nok med uafgjort - men hvorfor nøjes, når man kan vinde?

   Katrine Veje bragte Danmark foran allerede efter en håndfuld minutter, og efter en straffesparksredning af Stina Lykke kunne danskerne juble over endnu en 1-0-sejr.

   Det var nok til at sikre andenpladsen i gruppen - og dermed en kvartfinale mod Tyskland.

  4. Kvartfinalen regnede væk

   Kvartfinalen blev de seksdobbelte europamestre fra Tyskland blev en langtrukken finale. Det planlagte kamptidspunkt blev nemlig udsat igen og igen, fordi banen i Rotterdam lå under vand.

   Efter over en times ventetid blev kvartfinalen udsat til dagen efter - søndag klokken 12.

  5. Kvartfinale: Danmark besejrer Tyskland

   Danmark var ikke spået mange chancer, da kvartfinalen mod mægtige Tyskland blev fløjtet i gang. Helt galt så det ud, da Stina Lykke droppede allerede efter to minutter.

   1-0 til tyskerne, som har vundet EM uafbrudt siden 1995. Men så rejste Danmark sig - mod alle odds.

   Redning for redning, angreb for angreb. Og i anden halvleg var Nils Nielsens mandskab det bedste på banen. Nadia Nadim scorede kort efter pausen, og syv minutter før tid pandede Theresa Nielsen et sjældent mål i nettet. Sejr - og semifinale.

  6. Semifinale og straffesparksdrama

   Efter en overraskende kvartfinalesejr over Tyskland blev Danmark udråbt som svage favoritter i semifinalen mod Østrig, der aldrig har været med ved EM før.

   Finalen var dog en tæt kamp, og i den ordinære tid havde Østrig den største chance for at sikre en plads i finalen. Allerede i kampens indledning havde Maja Kildemoes hånd på bolden - men Sarah Punitgam sparkede langt over.

   Danmark formåede heller ikke at få bolden i mål, og derfor måtte opgøret til sidst afgøres i straffesparkskonkurrence.

   Her reddede Stina Lykke to forsøg, mens østrigerne sendte yderligere et forbi målet. Og efter to danske scoringer kunne Simone Boye så sikre Danmarks første EM-finale.

  7. Målrig finale

   EM-finalen blev en rigtig underholdende affære, som dog endte med dansk 2-4-nederlag og dermed sølv.

   Danmark fik ellers en perfekt start, da Nadia Nadim scorede på straffespark efter bare seks minutter.

   Der stod 2-2 ved pausen, men i anden halvleg løb hollænderne fra Danmark og blev fortjent europamester for første gang nogensinde.