Fodbold

Spillerforening: - Kvinderne skal kunne leve af at spille professionel fodbold

Kvindefodbold blomstrer efter EM, og nu vil Spillerforeningen have professionelle rammer til spillerne i Danmark.

Efter EM-succesen i Holland har Pernille Harder, Nadia Nadim og Simone Boye sparket sig ind på danskernes nethinder.

Og kvindelandsholdets succes skal nu bruges som springbræt til udviklingen af sporten.

Spillerforeningen vil nemlig have professionelle tilstande for de kvindelige fodboldspillere i Danmark, når den nye aftale med Dansk Boldspil-Union, DBU, skal forhandles.

- Fodboldkvinderne kan ikke blive ved med at leve, som de gør. Med de indtægter og rammer omkring dem, har de været humlebier, der har fløjet rundt med vinger, der ikke kunne bære dem, siger Mads Øland, som er direktør i Spillerforeningen.

- En gennemsnitsdansker tjener betydeligt mere end de her spillere, siger direktøren.

Professionel kvindefodbold er noget, der er kommet for at blive og udvikle sig

Mads Øland, direktør i Spillerforeningen

I dag er det de færreste kvindelige fodboldspillere, der kan leve af sporten - og slet ikke i Danmark.

For eksempel er landsholdsmålmanden Stina Lykke, der til daglige parerer bolde i målet for Kolding Q, i gang med at uddanne sig til fysioterapeut sideløbende med fodbold karrieren.

- Vi skal have skabt noget, der gør, at kvinderne kan leve af at spille professionel fodbold i en årrække og udleve deres drøm, siger Mads Øland.

Der er dog allerede udtænkt en plan for, hvordan dansk kvindefodbold skal udvikles fremover.

- Vi skal have skabt noget mere økonomi til dem. Det kan ske via bonusordninger, løndele eller stipendiater. Der skal simpelthen mere økonomi til, hvis spillerne skal udvikle sig og præstere til OL og VM. Det kan ikke lade sig gøre, som det er i dag, siger direktøren.

Overskud efter EM

Ved tidligere fodboldslutrunder for kvinder har DBU haft underskud, men EM-slutrunden i Holland har vent kurven.

- Jeg kender ikke det konkrete tal endnu, men jeg ved, at der for første gang er et betydeligt overskud efter den her slutrunde, siger Mads Øland og understreger, at overskuddet skal være med til at investere i sporten.

- Nu tjener DBU penge og kommer til at tjene penge på kvindefodbolden. Det der med at kvinder er en udgift i fodboldverdenen, det må altså høre op. Vi må insistere i kvindefodbolden.

- Professionel kvindefodbold er noget, der er kommet for at blive og udvikle sig, og den trend skal vi selvfølgelig være først på herhjemme, og vi har en unik mulighed, fordi vi har en aftale, der skal genforhandles nu, siger Øland.

Spillerforeningens landsholdsaftale med DBU udløber den 1. september, hvorfor parterne snart igen skal samles om det runde bord til forhandlinger.