EM i fodbold

EM-kvinderne gjorde det, ingen andre har præsteret på tv

Kvindelandsholdet trak usædvanlige 1,5 mio. seere til skærmen. Flertallet af seerne var piger og kvinder, og det ses ellers aldrig til fodbold.

Danmarks kvindelige fodboldlandshold overraskede ikke bare på banen ved EM i Holland, hvor Danmark spillede sig i finalen for første gang og vandt sølv. 

Også uden for banen har kvindelandsholdet overrasket, da næsten 1,5 millioner mennesker så finalen direkte på TV 2 og DR1. Det er den mest sete fodboldkamp i Danmark i tre år. Nu viser det sig  ydermere, at 52 procent af finaleseerne var kvinder. Det ses ellers aldrig til fodboldkampe, at flertallet af seere er kvinder.

Dermed har kvindelandsholdet gjort det, ingen andre fodboldhold har formået: At tiltrække et flertal af kvindelige seere.

Under hele EM-slutrunden var der stor opbakning fra de kvindelige seere til kampene – og der kom flere og flere kvindelige seere gennem turneringen. Til EM-semifinalen mod Østrig var 47 procent af seerne piger og kvinder, afslører tallene fra Kantar Gallup.

Undervejs i turneringen var det Danmarks kampe, som blev vist på TV 2 og DR1, der havde størst andel af kvindelige seere – i gennemsnit 47 procent. Kampene uden dansk deltagelse blev vist på TV 2 SPORT og DR3, og til disse kampe var 37 procent af seerne kvinder.

En kvindelig seerandel på omkring 50 procent er meget usædvanlig, når det handler om fodbold. I 2016 lå den kvindelige seerandel til f.eks. dansk klubfodbold, Champions League-fodbold og klubfodbold fra England, Italien, Spanien og Holland blot mellem 20 og 27 procent.

Søndagens finale blev i gennemsnit set af næsten 1,5 mio. tv-seere og havde knap 1,8 mio. seere, da flest så med. Et seertal, der er det højeste til en fodboldkamp på dansk tv siden VM-finalen 2014 mellem Tyskland og Argentina – og det højeste seertal til et dansk fodboldlandshold siden herrernes EM-slutrunde 2012 på TV 2 og DR1.

Hertil kommer mange tusinde seere til storskærmsarrangementer over hele landet – bl.a. op imod 20.000 tilskuere i København og Aarhus, hvor TV 2 samlede danskerne til EM-fodbold i det fri.

Danmarks vej til EM-sølv

 1. 2017

  1. Første gruppekamp: 1-0-sejr

   Danmark indledte EM-turneringen med en åbningssejr over Belgien, som på forhånd var udråbt til gruppens dårligste hold.

   Sanne Troelsgaard scorede allerede efter fem minutter, da hun fulgte op på et frispark fra Pernille Harder og headede bolden i mål.

  2. Anden gruppekamp: Nederlag til Holland

   I Rotterdam ventede EM-værterne fra Holland, som selv havde vundet 1-0 over Norge i den første kamp.

   Danmark var på hælene i første halvleg, men efter pausen var der chancer nok til at sikre sejren. Ingen af afslutningerne passerede dog målstregen, og derfor tabte Danmark.

  3. Tredje gruppekamp: Sejr over Norge

   Danmark var pisket til at få point i den sidste gruppekamp mod Norge. Alt efter resultatet af Holland-Belgien kunne det være nok med uafgjort - men hvorfor nøjes, når man kan vinde?

   Katrine Veje bragte Danmark foran allerede efter en håndfuld minutter, og efter en straffesparksredning af Stina Lykke kunne danskerne juble over endnu en 1-0-sejr.

   Det var nok til at sikre andenpladsen i gruppen - og dermed en kvartfinale mod Tyskland.

  4. Kvartfinalen regnede væk

   Kvartfinalen blev de seksdobbelte europamestre fra Tyskland blev en langtrukken finale. Det planlagte kamptidspunkt blev nemlig udsat igen og igen, fordi banen i Rotterdam lå under vand.

   Efter over en times ventetid blev kvartfinalen udsat til dagen efter - søndag klokken 12.

  5. Kvartfinale: Danmark besejrer Tyskland

   Danmark var ikke spået mange chancer, da kvartfinalen mod mægtige Tyskland blev fløjtet i gang. Helt galt så det ud, da Stina Lykke droppede allerede efter to minutter.

   1-0 til tyskerne, som har vundet EM uafbrudt siden 1995. Men så rejste Danmark sig - mod alle odds.

   Redning for redning, angreb for angreb. Og i anden halvleg var Nils Nielsens mandskab det bedste på banen. Nadia Nadim scorede kort efter pausen, og syv minutter før tid pandede Theresa Nielsen et sjældent mål i nettet. Sejr - og semifinale.

  6. Semifinale og straffesparksdrama

   Efter en overraskende kvartfinalesejr over Tyskland blev Danmark udråbt som svage favoritter i semifinalen mod Østrig, der aldrig har været med ved EM før.

   Finalen var dog en tæt kamp, og i den ordinære tid havde Østrig den største chance for at sikre en plads i finalen. Allerede i kampens indledning havde Maja Kildemoes hånd på bolden - men Sarah Punitgam sparkede langt over.

   Danmark formåede heller ikke at få bolden i mål, og derfor måtte opgøret til sidst afgøres i straffesparkskonkurrence.

   Her reddede Stina Lykke to forsøg, mens østrigerne sendte yderligere et forbi målet. Og efter to danske scoringer kunne Simone Boye så sikre Danmarks første EM-finale.

  7. Målrig finale

   EM-finalen blev en rigtig underholdende affære, som dog endte med dansk 2-4-nederlag og dermed sølv.

   Danmark fik ellers en perfekt start, da Nadia Nadim scorede på straffespark efter bare seks minutter.

   Der stod 2-2 ved pausen, men i anden halvleg løb hollænderne fra Danmark og blev fortjent europamester for første gang nogensinde.