Fodbold

Fra reserve til Premier League på to døgn: - Wow, skete det her virkelig?

Jonas Lössl har vendt en mulig nedtur til succes og toppræsterer lige nu sammen med overraskelsen Huddersfield i verdens største liga.

- Hold kæft mand, tillykke med det!

Ordene kommer fra Christian Eriksen og bliver leveret til Jonas Lössl sammen med en ordentlig krammer. Spillerne er netop mødt ind i landsholdslejren, og det er ikke gået Premier League-stjernen og landsholdskammeratens næse forbi, at Jonas Lössl sammen med oprykkerne fra Huddersfield Town F.C. er den helt store positive fortælling i Premier League lige nu.

Det var nærmest i løbet af halvanden-to dage, det gik fra, at vi ledte efter noget andet, til jeg stod derovre til lægetjek

Jonas Lössl om skiftet til Huddersfield

Målmanden tager det ind. Og hans øjne lyser, når han taler om det nye eventyr og den øjeblikkelige succes.

Den perfekte situation står i stor kontrast til de intense døgn, han oplevede for blot et par måneder siden, da det stadig var Bundesligaklubben Mainz, der var hans arbejdsgiver. En onsdag i slutningen af juni ringede telefonen, og det var ikke med gode nyheder. Hans klub havde valgt at købe en ny målmand.

Jonas Lössl

Født: 1. februar 1989 i Kolding
Klubber:
FC Midtjylland (2010-2014)
EA Guingamp (2014-2016)
1. FSV Mainz 05 (2016-)
Huddersfield Town F.C. (leje) (2017-)

- Jeg var næsten færdig med min ferie og havde gået og vendt det hele og forberedt mig på, at jeg skulle ned til Mainz igen, og nu skulle det virkelig være. Nu skulle vi have holdet med, jeg skulle med, og vi skulle have det hele op at køre, og så ringer de og siger, "jamen, det bliver sgu noget andet". Så faldt det hele lige pludselig sammen, siger Jonas Lössl til TV 2 SPORT.

Efter en hård sæson i Bundesligaen, hvor den normale topklub havde ligget og kæmpet nede i den helt tunge ende, havde klubben valgt at gå en ny vej og hente en ny førstemålmand.

Jonas Lössl havde også personligt haft en svær sidste del af sæsonen, hvor en knæskade drillede ham og resulterede i, at den daværende reservemålmand blev foretrukket frem for ham i målet. Alligevel valgte danskeren at melde ud, at han ville blive og kæmpe for sin plads som førstemålmand. Men så skete der noget.

På rekordtid gik situationen fra mareridt til muligheden for at udleve en drengedrøm. Huddersfield meldte sig på banen og var interesserede i at leje ham.

- Det gik så hurtigt, det hele. Det var nærmest i løbet af halvanden-to dage, det gik fra, at vi ledte efter noget andet, til jeg stod derovre til lægetjek. Nærmest fra første øjeblik, jeg hørte om deres interesse, tænkte jeg, at det godt kunne være noget, siger Jonas Lössl.

Perfekt Premier League-debut

Og Premier League-debutanten har gjort det godt lige fra første minut i det engelske. I midten af august debuterede han i den bedste engelske række i sæsonåbningen på udebane mod Crystal Palace. Både han og resten af holdet fungerede perfekt og vandt kampen 3-0.

Store medier som GOAL.com og BBC Sport kvitterede for indsatsen ved at sætte danskeren på rundens hold i Premier League.

Jeg kan det, jeg altid har kunnet. Det lykkes bare nu

Jonas Lössl om den nuværende succes

- Jeg har aldrig prøvet at spille på et hold, hvor vi så kompromisløst bare har spillet, som træneren har sagt, vi skulle gøre, og det har bare fungeret. Det er fedt at kunne give sig hen til og bare have blind tillid til, siger Jonas Lössl.

Netop Huddersfield-træneren David Wagner har en stor stjerne. Både i den lille engelske by, hvor Jonas Lössl fortæller, at træneren nærmest har kultstatus, og hos den danske målmand. En særligt god samtale med David Wagner var udslagsgivende for det hurtige skifte til engelsk fodbold.

Træneren havde virkelig sat sig ind i, hvem Jonas Lössl er. Ikke bare som målmand, men også som menneske.

- Jeg har været til trænersamtaler før, og det skal ikke lyde negativt om nogle af de andre trænere, jeg har haft, men da jeg tog op og snakkede med ham, der lagde han sgu bare det hele frem. Og jeg tænkte, at hvis alt virkelig er, som han siger, så er det bare fedt. Så er det et top sted. Og indtil nu har han bare holdt ord, siger Jonas Lössl.

Lyn-analyse

Det var klogt rent psykologisk af træneren at gå ud og rose ham allerede fra første kamp, for det giver ham et virkelig godt rygstød. Specielt som målmand, fordi du står på en post, hvor du er så afhængig af din selvtillid og tillid fra forsvarsspillerne og træneren. 

Han har grebet chancen og er startet fantastisk godt. Hvis det er det niveau, han kan lægge for dagen derovre, så bliver det rigtig spændende at følge ham. Jeg kender Jonas godt, og han er en ambitiøs målmand, som afsøger alle muligheder for at dygtiggøre sig. Han har fortjent det her så sindssygt meget.

Danskeren er kommet til et meget familiært sted, og det passer det store familiemenneske godt. Han føler sig godt tilpas, og det skinner igennem inde på banen.

Med stor ro i de afgørende situationer har målmanden indtil videre ikke lukket et eneste mål ind i oprykkernes tre første kampe i sæsonen.

- Jeg kan det, jeg altid har kunnet. Det lykkes bare nu, siger Jonas Lössl.

Han ser frem til at spille endnu mere i en liga med rigtig mange store hold og profiler, så han bliver presset til at præstere sit bedste hver gang.

- Jeg kan allerede nu mærke, hvordan det har rykket mig derovre. Det meste af det lagde jeg grunden til sidste år i Mainz, og det har givet mig en masse ting med, selvom det ikke gik godt i klubben. Men det her kommer til at rykke mig helt vildt, og det er også det, der gør, at jeg lige nu står bedre kampe, end jeg nogensinde har gjort, siger Jonas Lössl.

Fire lande på tre år

Jonas Lössl forlod for fire år siden FC Midtjylland til fordel for Ligue 1 i Frankrig. Senere gik turen til Bundesligaen, og efter et enkelt år i Tyskland er familiens adresse nu i England.

Det er både spændende og skræmmende, at situationen kan ændre sig så hurtigt

Jonas Lössl om det usikre liv som professionel fodboldspiller

Han har på kort tid fået lov til at spille i tre af de fem store ligaer i Europa, og han har lært utroligt meget af det. Både fodboldmæssigt, kulturelt og menneskeligt.

Men det har også en omkostning for den lille familie at rykke så meget rundt.

- Det kan godt være svært. Og man skal ikke glemme de mennesker, vi fodboldspillere har bag os. Jeg ved, det er rigtig hårdt for min kone. Det er selvfølgelig også hårdt for mine unger. Det kan godt være svært bare at hive dem rundt, især allerede efter et år. Det havde vi jo ikke håbet på, og det er et stort projekt. Når det er sagt, er vi rigtig glade for der, hvor vi er kommet til nu, siger Jonas Lössl.

Som person uden for fodboldverdenen kan det være svært at sætte sig ind i, hvordan det er at skulle være klar til at hive teltpælene op når som helst og ikke kunne planlægge særligt langt frem i tiden.

Det vigtigste er altså, hvordan man rejser sig igen

Jonas Lössl om at møde modstand

- Jeg har fået det så meget ind altid, at sådan er det bare. Men det er lige præcis sådan en snak, vi godt kan have derhjemme, hvor min kone siger, "Hvad nu hvis det, og hvad nu hvis det". Der har jeg det sådan: "Lige nu er vi her, og lige nu gør vi det. Og det gør vi, indtil vi gør noget andet". Sådan tror jeg, vi alle sammen lever.

- Det er både spændende og skræmmende, at situationen kan ændre sig så hurtigt, og det er charmen ved det hele. Jeg prøver at sige til mig selv, at jeg skal sætte pris på det. For på et eller andet tidspunkt er det slut, siger Jonas Lössl.

Han har lært at bruge udfordringerne i sin karriere til noget positivt.

- Man ser jo fodboldspillere, der går ned med flaget uden at rejse sig, og sådan er vi jo forskellige. Der handler det bare om at være stærk. Jeg har fået nogle slag igennem min karriere nu af forskellige omgange, og jeg har altid tænkt, at det vigtigste er altså, hvordan man rejser sig igen, og hvordan man bruger det videre, siger Jonas Lössl.

Spiller for at blive - både i ligaen og i England

Huddersfield og Jonas Lössl ligger lige nu nummer tre i Premier League foran store hold som Manchester City, Chelsea og Tottenham. De er tre point foran sidstnævnte, der samtidig bliver det første store hold, den lille klub løber ind i på eventyret i den bedste engelske række.

Wow, skete det her virkelig?

Jonas Lössl når han ser tilbage på forløbet og vejen til Premier League

Men mødet med Eriksens tropper er først i slutningen af september, så der er masser af tid til at udbygge pointhøsten mod mindre hold som blandt andre målmandskollegaen Kasper Schmeichels Leicester.

Et hold, som i forrige sæson blev symbolet på, at en lille klub godt kan skabe sensationen og tage mesterskabet i det, som mange kalder verdens bedste liga.

Men trods drømmestarten tør Jonas Lössl alligevel ikke drømme om, at Huddersfield laver ’en Leicester’ i denne sæson.

- Det ville ikke engang være ’en Leicester’, det ville være endnu vildere, det her. Vi skal blive oppe. Det er vores klare mål, og det bliver det ved med at være. Jeg snakkede med Viktor (Fischer, red.) lige før, og han sagde, at de i Middlesbrough også havde seks point til første landskampspause sidste år, og de endte med at rykke ned. Det vigtigste er, at vi bliver ved med at arbejde hårdt og gøre det, vi har gjort indtil nu, siger Jonas Lössl.

Han håber på, at meget af den modgang, han oplevede i sidste sæson, kan komme ham og resten af holdet til gode, når holdet formentlig begynder at blive mere udfordret, som sæsonen skrider frem.

- Jeg sad faktisk og spekulerede lidt over det, og sidste sæson er den mest lærerige, jeg nogensinde har haft. Det gik jo ikke super godt, men det gik heller ikke fantastisk dårligt. Det var sådan lidt en middelsæson, men det at være på et hold, som virkelig kæmpede så meget med både udefrakommende og interne ting, og hvordan det ikke rigtig fungerede... Det har givet mig utrolig meget læring i forhold til det her, siger Jonas Lössl.

Huddersfield har netop hentet en ny målmand ind; 37-årige Robert Green, der kommer med over 500 kampe i bagagen og en fortid på det engelske landshold.

Men det lader danskeren sig ikke presse af. Han ved, at de i klubben er ovenud tilfredse med ham, og at Green i første omgang er hentet ind som backup til ham.

Jeg er her nu, og nu er det bare at nyde det

Jonas Lössl om at leve drømmen

Nu er hans store personlige mål udover at bidrage til, at holdet vinder en masse kampe, at gøre det så godt, at Huddersfield har lyst til at gøre hans aftale permanent.

For lige nu befinder han sig sammen med sin familie lige der, hvor han allerhelst vil være. Men på lånt tid.

- Jeg har tænkt, jeg skulle prøve Premier League på et eller andet tidspunkt. Det har været drømmen og målet. Men vejen hertil har været svær at planlægge. Når jeg kigger tilbage på, hvordan det er sket, bliver jeg også sådan lidt, "wow, skete det her virkelig?". Men jeg er her nu, og nu er det bare at nyde det, siger Jonas Lössl.