Fodbold

Bødlerne fra Armenien – dengang Danmark spillede cirkusbold, blev ydmyget og ramte bunden

Danmark spiller mandag aften mod Armenien, der historisk set har givet det danske landshold forfærdelige fodboldminder.

Armeniens fodboldlandshold smerter i den danske bevidsthed.

I spørgsmålene forud for Danmarks VM-kvalifikationskamp mod armenerne mandag aften er der også blevet kradset lidt i de efterhånden gamle sår.

Hvorfor er det så svært at slå Armenien?

- Jeg ved det faktisk ikke. Det burde det ikke være, siger den danske landstræner Åge Hareide til TV 2 SPORT.

Godt nok har Danmark i gåseøjne blot tabt point til det armenske landshold i to ud af syv opgør, men begge gange har det gjort forfærdelig ondt på nationens stolthed og ære.

Det er det værste, jeg har prøvet som fodboldspiller

Simon Kjær efter Danmarks nederlag på 4-0 til Armenien i 2013

For lige så højt oppe i luftlagene det danske landshold svævede efter 4-0-sejren over Polen i fredags, lige så dybt sank de rød-hvide til bunds d. 11. juni 2013. Danmark spillede på hjemmebane mod Armenien, der få dage inden havde tabt på sin hjemmebane mod lilleputnationen Malta, i kvalifikationen til VM i Brasilien i 2014.

14.284 tilskuere – det laveste til en dansk VM-kvalifikationskamp siden 1980 - var mødt frem i Parken, men de havde formentlig ønsket, at de aldrig var kommet. I hvert fald dem, der heppede på dansk succes.

For kun 25 sekunder inde i opgøret var Danmark bagud - og 90 minutter senere stod der 0-4 på måltavlen.

- Godnat, Danmark, sagde Flemming Toft under kommenteringen af kampen, hvor landsholdet efterfølgende også erkendte, at VM-lyset blev pustet ud.

Kritikken fra pressen var efterfølgende selvsagt stor og hård som en kampesten. 'Ydmygelse'. 'Blamage'. 'Fiasko'.

Danmark – Armenien: 0-4

MÅLSCORERE: 1’ Yura Movsisyan (0-1), 19’ Araz Özbiliz (0-2), 59’ Yura Movsisyan (0-3), 82’ Henrikh Mkhitaryan (0-4).

DANMARKS STARTOPSTILLING D. 11. JUNI 2013:

Stephan Andersen, Simon Kjær, Andreas Bjelland, Simon Busk Poulsen, Lars Jacobsen (anfører), Niki Zimling, William Vitved Kvist, Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli, Dennis Rommedahl, Andreas Cornelius.

IND- OG UDSKIFTNINGER:

Nicklas Pedersen (ind) Niki Zimling (ud), Jores Okore (ind) Andreas Bjelland (ud), Simon Makienok (ind), Nicklas Pedersen (ud).

Kilde: DBU.DK

Det var den totale nedtur, og et eftertrykkeligt nyrehug, der ramte direkte ind i den danske selvforståelse.

- Det er det værste, jeg har prøvet som fodboldspiller. Det er det mest pinlige, sagde Simon Kjær til TV 2 SPORT efter 0-4-afklapsningen.

En lidelseshistorie, hvor Morten Olsen på et pressemøde sidenhen drog en fodboldmæssig parallel til terrorangrebet i USA d. 11. september 2001:

- Det er lidt hårdt at sammenligne. Man skal ikke sammenligne, men for os var det i hvert fald fodboldmæssigt 11. september.

En udtalelse landstræneren senere beklagede.

Olsens værste landskamp nogensinde

Morten Olsen var dog ikke færdig med at beklage sig ovenpå en indsats mod Armenien. Lidt over to år senere mødte landsholdet igen armenerne – denne gang på udebane i Armeniens hovedstad, Yerevan.

Her havde Danmark hårdt brug for point for at kvalificere sig til EM i Frankrig i 2016. Danmark holdt målet rent, men landsholdet formåede heller ikke at score i den anden ende.

Armenien – Danmark: 0-0

DANMARKS STARTOPSTILLING D. 7. SEPTEMBER 2015:

Kasper Schmeichel, Simon Kjær, Daniel Agger (anfører), Riza Durmisi, Lars Jacobsen, Jakob Poulsen, Piere Emile Højbjerg, Michael Krohn-Dehli, Nicklas Bendtner, Nicolai Jørgensen, Yussuf Yurary Poulsen.

IND- OG UDSKIFTNINGER:

Thomas Delaney (ind) Michael Krohn-Dehli (ud), Martin Braithwaite (ind) Nicolai Jørgensen (ud), Erik Sviatchenko (ind) Simon Kjær (ud).

Kilde: DBU.DK

Godnat, Danmark

Flemming Toft, fodboldkommentator om 4-0-nederlaget til Armenien

Nulløsningen og et efterfølgende nederlag til Portugal betød, at den direkte kvalifikation til slutrunden havnede på portugisiske og albanske hænder i stedet for danske. Særligt det uafgjorte resultat mod Armenien og præstationen på banen chokerede spillerne og landstræneren.

- Det var meget skæmmende, at vi var så dårlige på bolden. Det er jo en del af vores spil. Det niveau vi så i dag, det må jeg indrømme, det havde jeg ikke håbet på selvfølgelig, men det havde jeg heller ikke regnet med, at vi nogensinde ville ramme, sagde Morten Olsen til TV 2 SPORT efter kampen.

Landstræneren kaldte det danske spil for ’cirkusbold’, resultatet for 'katastrofalt' og indsatsen i de sidste 40 minutter for ’det værste han havde set i sin landstrænerkarriere'. Vel og mærke ord fra en mand, der på det tidspunkt havde stået i spidsen for Danmark i 15 år.

Et kultursammenstød langt mod sydøst

Nu er Armenien nok engang modstanderen i en vigtig kvalifikationskamp.

Minderne fra det seneste opgør mod armenerne er dog bedre, da Danmark for præcis et år siden vandt 1-0 i Parken i begyndelsen af denne VM-kvalifikation efter en scoring fra Christian Eriksen, der også brændte fra 11-meterpletten.

Danmark - Armenien

Danmark og Armenien har mødt hinanden syv gange tidligere. Herunder kan du se resultaterne af de kampe:

  • 04-09-2016: 1-0 Danmark-Armenien, VM-kval
  • 07-09-2015: 0-0 Armenien-Danmark, EM-kval
  • 07-09-2014: 2-1 Danmark-Armenien, EM-kval
  • 10-09-2013: 1-0 Armenien-Danmark, VM-kval
  • 11-06-2013: 0-4 Danmark-Armenien, VM-kval
  • 15-11-1995: 3-1 Danmark-Armenien, EM-kval
  • 16-08-1995: 2-0 Armenien-Danmark, EM-kval

- Dér synes jeg, vi spillede godt, og vi havde fuldstændig styr på dem. Der var større forskel på holdene end bare det ene mål, husker Åge Hareide tilbage, før han ser frem mod mandag aftens landskamp:

- Vi må sørge for, at det ikke bliver for vanskeligt for os.

Danmarks landstræner frygter især den mentale udfordring spillerne står over for efter pragtpræstationen mod verdens nummer fem fra Polen.

Euforien og den udsolgte hjemmebane ligger nu knap 4000 kilometer væk, hvor verdens nummer 72 fra Armenien nok engang håber på at gøre det svært for Danmark.

- Jeg tror, at det er den typiske ting med, hvis danske eller nordeuropæiske hold drager langt mod øst eller langt mod syd, så er der lidt et kultursammenstød, sagde den danske landsholdsspiller Thomas Delaney på søndagens pressemøde og uddybede:

- Du kan måske se bedre spillere på papiret på vores hold, men det vil altid være svært for os at komme hertil og møde et for os uortodokst hold. Det vil være sværere, end vi er vant til. Polen er lidt nemmere at læse, men hvis vi kan finde den samme entusiasme, så er jeg sikker på, at vi får et godt resultat.

 Danmark møder Armenien mandag aften kl. 18.