Fodbold

Landsholdet nåede nye højder mod Polen, men Hareide er faktisk mere bange for Armenien

Landsholdet er fløjet til Armenien efter pragtpræstationen mod Polen, der igen sendte holdet på VM-kurs og viste et hidtil uset niveau. Vi fløj med.

Lørdag formiddag tjekkede det danske landshold ind i Københavns Lufthavn og satte kursen mod Armenien. 

Aftenen forinden havde Åge Hareides tropper nået nye højder i Parken, da gruppens førerhold, Polen, blev sendt hjem fra nationalarenaen med et nederlag på 0-4. 

Ingen taler nu om Lewandowski efter de 90 minutters fodboldfest. Eriksen og det fornyede håb om deltagelse ved VM næste sommer er i stedet på de danske læber.

Overfaldsfodbold overmandede og overvandt det, der på papiret var overmagten.

- Det kunne ikke være bedre, end det vi leverede mod Polen. Vi gjorde 99 procent rigtigt, lyder det fra målscoreren til 1-0, Thomas Delaney, som bakkes op af midtbanekollegaen William Kvist:

- Vi har bygget op til det i et stykke tid. Nogen vil måske sige lidt for lang tid med halvandet år under Åge Hareide.

- Det er den kamp, hvor vi har spillet bedst under Åge, og folk spillede sig ud. En ting er at føre 2-0 ved pausen, men at gå ud og vinde 4-0 er et statement og noget, vi kan tage med videre på en helt anden måde, siger Kvist.

Enormt potentiale

Den danske landstræner har siden sin første samling i påsken 2016 ikke lagt skjul på, at han har med en yderst talentfuld gruppe af spillere at gøre.

Thomas Delaney (th.) omfavnes efter målet til 1-0 mod Polen

I den nuværende trup på 23 mand er ti spillere 25 år eller yngre. Premier League er den bedst repræsenterede liga med hele fem spillere, og de har ovenikøbet spillet alle kampe indtil videre i denne sæson. Derudover tæller truppen spillere fra alle de store ligaer i Europa, altså Bundesligaen, La Liga, Serie A og den franske Ligue 1.

Spørgsmålet er nu, om Hareide-holdets potentiale blev forløst den fredag aften – fredag den 1. september 2017?

- Jeg håber det. Nu handler det om at fortsætte, så potentialet kan blive ved med at blive forløst, men det her resultat hjælper meget på selvtilliden på holdet.

Jeg er faktisk mere bange for den her kamp, end jeg var for kampen mod Polen.

Åge Hareide om mandagens kamp mod Armenien

- Vi har efterhånden fået spillet en del kampe sammen nu. Siden jeg begyndte har vi har spillet 14 kampe. Det er cirka det samme, som et klubhold når at spille i en opstartsfase inden turneringsstart, men med de kampe og samlinger lærer vi noget hele tiden. Vi arbejder mere og mere som et hold, og kendskabet til hinanden bliver bedre og bedre, lyder det fra Hareide selv.

- Målmæssigt og resultatmæssig, synes jeg, at vi forløste potentialet, lyder det ligeledes fra kampens helt store oplevelse, Christian Eriksen, der var involveret i alle fire danske scoringer.

- Polen har spillet utrolig godt i hele kvalifikationen, og at vi kan overmatche dem, som vi gjorde, er en præstation i sig selv.

- Det er et signal om, at vi skal bygge videre på det, vi render og laver, mener Eriksen.

Smil og sejr til hele nationen

Mens Pione Sisto står og bliver interviewet om, hvor glad han er for at have fået sin anden landskamp fra start, overdøver William Kvist ham.

 - Jamen, så smil dog mand, lyder det drillende fra Kvist, der gør klar til at blive interviewet ved siden af Sisto.

- Hvad? Jeg smiler da også, kommer det prompte fra Sisto, der efterfølgende bryder ud i sin karakteristiske høje latter.

 - Selvfølgelig har vi det godt. Vi har det fantastisk lige nu. Vi nyder det, fortsætter Sisto.

Da det efterfølgende bliver William Kvists tur til at blive interviewet, ønsker jeg ham tillykke med sejren.

- Tak – og i lige måde, svarer han tilbage.

Et meget godt billede på, at de polske prygl ikke blot var en sejr for landsholdet, men i lige så høj grad er en sejr for hele Danmark. Scenen var sat i en udsolgt Telia Parken. 34.505 tilskuere var – da de endelig kom ind på deres pladser – vidner til en rød/hvid fest.

Glade danske fans på plads i Telia Parken

Et banner på tribunen, der adresserede Nicklas Bendtners comeback, symboliserede egentlig også meget godt den følelse, som flere formentlig sad med efter kampen i forhold til landsholdet.

’FØR LORT. NU LORD’

- Der var fodboldfeber igen. Det var dejligt. Det har vi både som hold manglet, men som nation næsten også kunne mærke, at vi har manglet, lød det fra William Kvist.

Stilingen i Danmarks VM-kvalifikationsgruppe

Tre finaler tilbage

Nu er holdet fløjet fire timer mod øst og landet i den armenske hovedstad Yerevan, hvor temperaturen i disse dage er langt over 30 grader, og hvor landsholdet under Morten Olsen tidligere er brændt sammen.

I den afgørende fase af kvalifikationen til EM i 2016 formåede landsholdet blot at få 0-0 netop her, da tre point også dengang var påkrævet.

Mandag aften er kravet det samme. Både internt på holdet og eksternt fra den danske befolkning. Tre point.

- Det er nærmest en endnu vigtigere kamp nu, efter at vi har taget det første skridt. Nu skal vi tage det næste. Vi ved, hvilket hold Armenien er, da vi har mødt dem i en del kvalifikationer efterhånden og tidligere har fået ørerne i maskinen. Vi skal præstere og have tre point, så vi kan sætte os selv i to finaler igen mod Montenegro og Rumænien om en måned, siger Christian Eriksen.

Christian Eriksen fejrer sin scoring til 4-0 mod Polen

- Jeg er faktisk mere bange for den her kamp, end jeg var for kampen mod Polen. Vi skal restituere på kort tid og have tømt hovederne. Vi skal fortsat være sultne og tage ærgerrigheden fra Parken med, siger Åge Hareide og fortsætter:

- Vi må skrive ’Rusland 2018’ i panden på hinanden og gå ud og kæmpe for det. Det er det mentale arbejde, som er det sværeste nu. Spillet er jeg ikke så bange for, men jeg er mere bange for, at vi ikke har den sult, vi skal have. Vi skal have tre point for at være i live og så bliver det sjovt mod Montenegro.

Den samme frygt for manglende sult og magelighed oven på storsejren over Polen har målmand Kasper Schmeichel dog ikke.

- Det håber jeg virkelig ikke. Nu kan jeg ikke tale for andre, men min motivation kan ikke være højere. Som hold kommer vi til at sørge for, at vi alle sammen er på samme side, for mod Polen fik vi et stort resultat og leverede en fremragende præstation, men hvis vi ikke følger op på det i Armenien, har det jo ikke nogen betydning. Hvis vi vil med til VM skal vi vinde de næste tre kampe. Længere er den ikke, siger Schmeichel.

Danmark møder Armenien kl. 18:00 mandag.