Scorede 47 serie 4-mål i én sæson - nu er han back på landsholdet

16x9
19-årige Henrik Dalsgaard spiller kamp for Møldrup-Tostrup i serie 2. Foto: TV 2 NORD

Landsholdsspilleren Henrik Dalsgaard var som 17-årig kørt død i ungdomsfodbold på eliteplan og begyndte i stedet på barndomsklubbens seriehold.

Møldrup-Tostrup IF har på godt et år spillet sig fra serie fire til serie to, og nu skal den lille klub i det nordligste Midtjylland møde Aars fra Danmarksserien i DBU Pokalen.

Storfavoritten og storebroren i området kommer som ventet foran, men i kampens afslutning sker der noget helt specielt. 19-årige Henrik Dalsgaard, en lynhurtig angriber fra den lille landsby Roum, vender kampen på hovedet med to scoringer. Møldrup-Tostrup er sensationelt videre i pokalturneringen og skal møde Randers FC fra Superligaen i næste runde.

Der var ingen, der på det tidspunkt vidste, om han kunne tage skridtet, men det blev jo en fantastisk historie

Lynge Jakobsen, tidligere sportsdirektør i AaB

Her bliver det til et klart nederlag, men forbindelsen til Superligaen var ikke slut for klubbens og især Henrik Dalsgaards vedkommende i efteråret 2008.

- AaB kom lidt ud af det blå, men når Poul Erik Andreasen (talentchef i AaB, red.) tager ud og ser en serie to-kamp, så ved man godt, at han ikke spilder sin tid. Så er det fordi, de overvejer noget seriøst, siger Jakob Mouritsen, der var træner i Møldrup-Tostrup IF.

Et lille stjernefrø rendte rundt og spillede serie fire, så serie tre og endelig serie to, men det var på lånt tid. For ved udgangen af 2008 skiftede Henrik Dalsgaard fra Møldrup-Tostrup til AaB.

Et skifte, der to år tidligere syntes fuldkommen urealistisk.

Talentet droppede fodbold

I 2006 var talentet også til at få øje på. 16-årige Dalsgaard blev ungdomsspiller i Superligaklubben Viborg FF 20 kilometer syd for hjemmet i Roum. Dermed kunne han samtidig med de mange ugentlige træninger passe sin skole.

Troede han.

- Jeg syntes, jeg brugte rigtig mange timer på det. Jeg havde ikke helt så meget tid til at gå op i skolen, og det har egentlig altid været min førsteprioritet. Jeg synes altid, jeg har gjort det godt i skolen, og så kunne jeg se, at jeg havde tid til at opretholde mine karakterer. Jeg trængte til en pause og til at komme ned, hvor det handlede om, at fodbold bare skulle være sjovt igen, siger Henrik Dalsgaard.

Da sæsonen gik på hæld, hyggede han lidt med lidt håndbold hjemme i Møldrup-Tostrup, hvor han også havde spillet ungdomsfodbold.

En aften efter træning i slutningen af 2006 faldt han i snak med en af holdkammeraterne i Møldrup Hallen - klubbens fodboldtræner, Jakob Mouritsen.

- Han fortæller, at han er gået død i at spille fodbold inde i Viborg. Han følte ikke, han kunne finde plads til både skole og fodbold efter de krav, hans træner ønskede, fortæller Jakob Mouritsen.

- Jeg syntes, det ville være ærgerligt for ham at tage tilbage til Møldrup, for vi spillede i serie fire, men omvendt hjælper det heller ikke noget at presse en ung mand ud i noget, han ikke vil kunne overskue, for så er der en risiko for, at han simpelthen bare stopper med at spille fodbold.

47 mål i 19 kampe

Træneren og den nye angriber blev enige om, at der blev stillet væsentligt større krav til Dalsgaard, end det normalt er tilfældet for en serie fire-spiller.

Og træneren mere end fik, hvad han håbede på fra angriberen.

Møldrup-Tostrup IF bragede op i serie tre med en førsteplads i 2007. Klubben vandt 19 ud af 22 kampe og havde en målscore på 98-22. Henrik Dalsgaard, ja, han stod for de 47 af målene. Læg i øvrigt dertil, at tre af sejrene kom i hus uden kamp.

- Der kom lidt mere snak om ham, men det er jo ikke sådan, at en Superliga- eller 1. divisionsklub falder bagover, fordi en spiller i serie fire scorer et hav af mål. Det er set flere gange, siger Mouritsen.

Men det fortsatte.

I serie tre, der i 2008 kun blev spillet som en halv sæson med 11 kampe, rykkede Møldrup-Tostrup op i serie to. Af holdets 41 mål scorede Dalsgaard omkring 20.

Det er lidt surrealistisk. Når man tænker på Møldrup, hvor jeg selv har spillet, forbinder man det jo ikke med det her

Jakob Mouritsen, tidligere træner i Møldrup-Tostrup IF

Heller ikke serie to var for stor en mundfuld. Slet ikke. Møldrup-Tostrup vandt og vandt og lå på førstepladsen og havde samtidig spillet sig frem til hovedturneringen i DBU Pokalen. Takket være de to sene scoringer i kampen mod Aars fra Henrik Dalsgaard gik klubben videre, og interessen for angriberen bare steg og steg.

Viborg, der var rykket ned i 1. division i 2008, holdt øje. Det samme gjorde Skive fra 1. division.

Godt nok blev det til et klart nederlag mod Randers FC i pokalen, men succesen i serie to fortsatte. Ved efterårssæsonens slutning lå Møldrup-Tostrup på førstepladsen og var på vej mod endnu en oprykning. Henrik Dalsgaard havde scoret 17 mål i 11 kampe.

Henrik Dalsgaard er på ni år gået fra at være seriespiller til landsholdsspiller. Video: Bo Bentsen

Selvom der var tale om et hav af mål i de lavere danske fodboldrækker, dukkede de danske mestre fra AaB også op.

- Det er selvfølgelig sådan, at når Andreasen og de andre kommer og siger, at det her godt kan blive til noget, så er investeringen jo heller ikke vanvittigt stor. Ind imellem skal man løbe de risici eller tage den chance, der er ved at lave kontrakt med en spiller som Henrik, siger Lynge Jakobsen, der var sportsdirektør i AaB fra 1996 til 2013.

- Det kunne godt være gået modsat. Der var ingen, der på det tidspunkt vidste, om han kunne tage skridtet, men det blev jo en fantastisk historie.

I vinterpausen mellem 2008 og 2009 skrev Henrik Dalsgaard kontrakt med AaB. Møldrup-Tostrup, der lå til oprykning, var uhyre tæt på at rykke ned i foråret.

Småt med offensiv succes

Historien om seriespilleren, der tog skridtet til Superligaen, kulminerede foreløbigt den 11. maj, da Dalsgaard blev skiftet ind i kampen mod AGF med ni minutter tilbage af kampen. Tre uger senere scorede angriberen sit første Superligamål, da han i sæsonens sidste kamp mod FC Nordsjælland debuterede i startopstillingen.

Men når man måler en angriber eller en offensiv spiller på mål, var der alenlangt fra målorgiet i Møldrup-Tostrup til den nye virkelighed i AaB.

Man kunne se, at han ville det. Han ville sgu give sin højre arm for det her

Kasper Bøgelund, holdkammerat i AaB

Fra debuten i 2009 til marts 2012 havde Henrik Dalsgaard scoret sølle tre mål i Superligaen. Han blev rykket frem og tilbage mellem pladsen som angriber og offensiv kantspiller på midtbanen.

- Om han kunne have udviklet sig i angrebet, hvis man havde bibeholdt ham der, er sgu svært at sige. Det ved vi ikke noget om. Han kunne ikke skabe den plads, han havde brug for på højere niveau, og teknisk var det måske lige det tyndeste til at dække sådan en plads af, siger Lynge Jakobsen.

Fra angreb til forsvar

I foråret 2012 kom AaB’s cheftræner Kent Nielsen så i problemer med sit forsvar.

Den tidligere landsholdsback Kasper Bøgelund blev ramt af den ene skade efter den anden i det, der endte med at blive hans sidste år som professionel fodboldspiller.

Nielsen kiggede på truppen. En nødtvungen løsning blev fundet i Henrik Dalsgaard, der den 8. april debuterede som højre back i kampen mod Silkeborg. Forud for forårssæsonen var Dalsgaard blevet afprøvet som back, og hurtigt spillede han sig ind som fast mand i defensiven.

- Man kunne se, at han ville det. Han ville sgu give sin højre arm for det her. Samtidig havde han en eminent fysik. Han var pissehurtig og simpelthen så kropsstærk, siger Kasper Bøgelund.

I den nye sæson skubbede Dalsgaard endegyldigt Bøgelund ud på bænken. Et slags gennembrud på uvant plads var en realitet.

Selvom den professionelle sportsverden er præget af benhård konkurrence, kom den absolut største hjælp faktisk fra netop Bøgelund, for Henrik Dalsgaard - som han selv udtrykker det - vidste intet om at spille back.

Som en slags mentor kom den rutinerede AaB-spiller ham til undsætning.

- Jeg tror egentlig bare, vi havde en god snak om forskellige ting på træningsbanen. Der har også været nogle gange på taktikmøder, hvor jeg måske syntes, noget ikke var rigtigt, hvor vi så har snakket om det bagefter. Det er mest små snakke, og det har aldrig været sådan noget med at komplicere det. Det har været simpelt, siger Kasper Bøgelund.

The Double, udlandet og landsholdet

Ordet ’kulminerede’ er allerede taget i brug én gang i nærværende artikel, men i bund og grund har der de seneste år været flere kulminationer i historien om ham skoledrengen fra Roum, som scorede mål efter behag i serie fire, tre og to.

I vinterens transfervindue mellem 2015 og 2016 skiftede han til udlandet og den belgiske liga, hvor han skrev kontrakt med Zulte Waregem.

Her blev han øjeblikkeligt en succes og gjorde det så godt, at han den 8. marts blev ringet op af landstræner Åge Hareide.

Dalsgaard var med i truppen til to testkampe. Den 29. marts fik han debut i rødt og hvidt, da han startede inde i kampen mod Skotland.

Han er siden skiftet til England og Brentford i den næstbedste række og har i alt spillet seks landskampe.

- Det største skridt var klart fra Møldrup til AaB, og derfra synes jeg egentlig bare, jeg har valgt at tage nogle meget fornuftige skridt, vil jeg kalde det. Jeg har haft en stille og rolig udvikling i AaB og nåede til et punkt, hvor det var tid til at skilles. Der skulle ske noget nyt, og så skiftede jeg til Zulte og byggede lidt på der. Nu er jeg skiftet til Brentford. Jeg synes, jeg har taget fornuftige skridt hele vejen og haft hovedet med i stedet for at vælge det højeste niveau, siger Henrik Dalsgaard.

Han startede senest inde i begge sejrene i VM-kvalifikationen mod Polen og Armenien, hvor han leverede bundsolidt.

Det er 2007, og du ringer 10 år efter. Vi bliver nok hypet lidt mere end naboklubberne

Tommy Brøndum, Møldrup-Tostrup IF

Kampen i Parken mod Polen, som blev vundet med 4-0, blev overværet af manden, der var med til at genstarte den 17-årige Henrik Dalsgaards karriere for mere end 10 år siden.

- Det er lidt surrealistisk. Når man tænker på Møldrup, hvor jeg selv har spillet, forbinder man det jo ikke med det her. Nu er det pludselig noget på højeste niveau, hvor han skal have nogle dueller med Robert Lewandowski ind imellem, siger Jakob Mouritsen.

- Man sidder bare og får et smil på læben, for det er jo bare en fantastisk god historie; både for Henrik selv, men også for lille fodbolddanmark. Fordi du ikke nødvendigvis har været den bedste gennem ungdomsårene, er der ingen, der siger, du ikke kan nå landsholdet.

Stærke minder i klubhuset

Tilbage i klubhuset i Møldrup er det blevet hverdag igen. Klubben har tre seniorhold, hvor det bedste ligger i midten af serie to.

Men Henrik Dalsgaard er på en måde stadig til stede som minde om de utrolige år, hvor han spillede i klubbens blå trøje.

Dalsgaards landsholds-, AaB- og Zulte Waregem-trøjer i klubhuset i Møldrup.

Forfatter: tv2journalist

http://imbo2.tv2.dk/users/editorial/images/7009b9c8-e599-4b9e-a3f5-2743b7ee0364

Indstillinger

Billedtekst

PlaceringStandardSidestilletFuldbredde

Overlay tekst

Parallax scroll (dybdeeffekt)

Billedformat16:93:41:1

Netop trøjer har han skænket klubben. På klubhuset væg hænger en AaB-trøje, en landsholdstrøje og en Zulte Waregem-trøje. Dalsgaard skiftede til engelske Brentford i maj, så deres trøje har endnu ikke fundet vej til Møldrup.

- Det er sådan noget, der betyder rigtig meget for klubben; at han også husker os, for det ser sgu godt ud. Møldrup er en meget lille klub, så det er helt vildt, hvad vi har fået tilbage fra Henrik, siger Tommy Brøndum, der gennem mange år har varetaget forskellige roller i klubben.

- Jeg tror da, vores sponsorudvalg nogle gange har lidt nemmere ved at komme ud til nogen, for vi bliver stadigvæk tit nævnt. Det er 2007, og du ringer 10 år efter. Vi bliver nok hypet lidt mere end naboklubberne.

Og det med at give noget tilbage til barndomsklubben, der endte med at føre ham til den første professionelle kontrakt, har kun været naturligt for Møldrup-Tostrups landsholdsspiller.

- Den har betydet meget, for ellers var jeg nok ikke kommet op på det niveau. Var jeg blevet i Viborg, tror jeg, jeg var kørt endnu mere sur i det og måske endda stoppet med at spille fodbold. Jeg skylder dem sgu en stor tak for at få noget fodboldglæde tilbage. Men jeg var også meget bevidst om, at det var det, jeg skulle, og det var det, der skulle til, siger Henrik Dalsgaard.