Fodbold

Derfor kan kvindelandsholdet og DBU ikke blive enige

Konflikten om en ny landsholdsaftale handler om mere end spillernes honorar. Situationen kan ende med alvorlige konsekvenser.

DBU og Spillerforeningen har forhandlet om en ny landsholdsaftale til kvindelandsholdet og U21-herrerne siden den 5. september.

Tidligere på ugen måtte DBU aflyse den udsolgte testkamp mod europamestrene fra Holland, der skulle være spillet fredag aften, fordi landsholdsspillerne nægter at spille uden en aftale. Lørdag brød forhandlingerne mellem de to parter endnu en gang sammen, og derfor vil spillerne på kvindelandsholdet ikke spille tirsdagens VM-kvalifikationskamp mod Ungarn. 

Det betyder, at DBU nu må ud og finde spillere, der ikke er medlem af Spillerforeningen, som har lyst til repræsentere landsholdet i den ene kamp. 

I fem punkter forsøger TV 2 SPORT at give et overblik over hvad kvindelandsholdet og DBU ikke kan blive enige om. Informationerne er baseret på udtalelser fra begge parter og kilder uden for forhandlingerne.

1: Stridspunkterne

1: Spillernes løn, når de optræder for landsholdet

Lønnen er det simple punkt i forhandlingerne. Spillerne ønsker en forhøjelse af både månedlige stipendiater og honorar per landskamp. Ifølge DBU kræver spillerne en stigning på 342 % - fra et beløb på 2.500 kroner per kvalifikationskamp og et månedligt stipendiat på maksimalt 4.000 kroner per spiller. Indtil nu har kvindelandsholdet ikke modtaget penge for at spille testkampe.  

Ude fra set er lønnen ret simpelt at forhandle om, fordi man relativt let kan mødes på midten. Værre er det med det andet stridspunkt:

2: Forholdet mellem DBU og landsholdsspillerne, der er repræsenteret ved Spillerforeningen

DBU vil have indskrevet i den nye aftale, at unionen IKKE er arbejdsgiver, og at spillerne IKKE er lønmodtagere. Det er parternes status i den seneste aftale, selvom de ikke fortolker ordlyden helt ens.

Det giver spillerne en række rettigheder, hvis de juridisk set optræder som lønmodtagere. Blandt andet har de krav på ligebehandling, så de eksempelvis får lige så gode baner, hoteller og måltider som herrerne.

DBU har blandt andet også pligt til at tegne en arbejdsskadeforsikring for spillerne, hvis de er lønmodtagere. Hele forsikringsspørgsmålet kan dog være indviklet, fordi der selvfølgelig også kan tegnes forsikringer for spillerne, selvom de ikke er lønmodtagere.

Sidst men ikke mindst handler forhandlingerne også om spillernes fagforening, Spillerforeningen. Når spillerne er lønmodtagere, så har Spillerforeningen gode muligheder for at blande sig og tale spillernes sag i DBU – og det ønsker fodboldunionen også at gøre op med.

Flere spillere har ytret, at DBU vil behandle spillerne som hver deres virksomhed i den kommende aftale. Det kan i yderste konsekvens ende med karteldannelse og et brud på konkurrenceloven, hvis spillerne rent faktisk er hver deres virksomhed. TV 2 SPORT har dog fået manet den historie til jorden, fordi ingen kan tvinge dem til at optræde som hver deres virksomhed. 

I modsætning til lønspørgsmålet, så er forhandlingerne om forholdene fremadrettet en kæmpe udfordring, fordi parterne ikke bare lige kan mødes på midten. Det er arbejdsgiver/lønmodtager eller IKKE arbejdsgiver/lønmodtager. Og det er derfor, konflikten virker til at være gået i hårdknude.

2: Offervilje

Kvindelandsholdet lagde ud med at fastslå, at spillerne ikke ville møde ind i Horsens uden en ny aftale. Og sådan blev det. Den midlertidige landstræner Søren Randa-Boldt kunne ikke hilse på en eneste spiller, da han var mødt frem til sin første landsholdssamling.

Det har fået DBU til at aflyse den udsolgte testkamp mod Holland, og dermed viser DBU nu også, at man er klar til at ofre sig for at få sin vilje ved forhandlingsbordet. Det må trods alt ikke være omkostningsfrit at aflyse en kamp med under en uges varsel. 8000 tilskuere havde købt billet til en kamp, hvor europamestrene og historiens første kvindelige Bundesliga-dommer var inviteret.

Én ting er regningen for den planlagte EM-fejring i Horsens. Noget andet er VM-kvalifikationen, som Danmark indleder med en udekamp mod Ungarn på tirsdag. 

3: Konsekvenserne

Testkampen mod Holland er allerede aflyst. Og nu er landsholdsspillerne altså heller ikke tilgængelige til tirsdagens landskamp. 

Søren Randa-Boldts første træninger som A-landstræner er udsat på ubestemt tid, og onsdag formiddag trænede kvindelandsholdet under ledelse af Mark Strudal i stedet for at indarbejde den nye træners fodboldtanker.

Omdømmet i både Danmark og resten af Europa kan heller ikke undgå at blive ridset. Og efterhånden som tiden går, bliver ridserne til alvorlige skrammer. Især nu hvor de danske EM-sølvvindere også udebliver fra VM-kvalifikationskampen mod Ungarn.

DBU skal stille med et hold. Enten af skruebrækkere, ungdomsspillere eller fodboldpensionister. Hvis ikke Danmark stiller op, så kan holdet blive smidt ud af hele VM-kvalifikationen – og dermed ryger muligheden for OL 2020 også. Som om det ikke var nok, så kan UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body faktisk også sanktionere Danmark i den efterfølgende kvalifikation til EM 2019. Dermed kan deltagelsen ved tre slutrunder potentielt ryge på grund af én kamp.

Det er grunden til, at DBU nok skal komme til at stille med et eller andet hold i Ungarn.

4: Spillet

Parterne står så stejlt over for hinanden, at det heller ikke lykkedes at finde frem til en aftale under lørdagens forhandlinger, selvom Pernille Harder umiddelbart efter sagde til TV 2 SPORT, at de egentlig var tæt på hinanden. 

Offerviljen fra begge sider er i hvert fald indlysende. Det skal ikke mindst ses i lyset af, at herrelandsholdets aftale skal genforhandles i 2018 – og her spiller de nuværende forhandlinger en væsentlig rolle. Groft sagt kan kvinderne altså ende med at blive en brik i et større puslespil.

Hvis DBU får gjort op med statussen af arbejdsgiver/lønmodtager, så vil det være udgangspunktet i næste års forhandlinger. Hvis kvinderne derimod får lavet en aftale, hvor de igen er lønmodtagere juridisk set, så vil dét være udgangspunktet.

Det er sandsynligvis også derfor, at flere af herrernes profiler har ytret deres støtte til kvinderne.

5: Forhandlingerne

Den seneste aftale udløb den 1. september 2017. Den blev dog forlænget til den 5. september, fordi U21-herrerne spillede EM-kvalifikationskampe. Lørdag forsøgte DBU igen at tilbyde kvindelandsholdet en midlertidig aftale, men den aftale takkede spillerne nej til. 

Efter et længere tilløb indledte DBU og Spillerforeningen for alvor forhandlingerne om en ny aftale den 5. september, hvor de endte med at forlade bordet med uforettet sag. Landsholdsspillerne Sanne Troelsgaard og Stina Lykke sad med ved forhandlingerne.

Spillerne ønsker en kollektiv aftale, så stjernen og reserven honoreres på samme måde. Det er DBU villig til at gå med til.

Parterne forhandler om en aftale, der skal gælde for kvindeseniorerne og U21-herrerne.