Fodbold

Kvindelandsholdet nærmer sig ultimativ deadline

Inden klokken 12 skal DBU oplyse Uefa hvilke spillere, der tirsdag aften skal spille VM-kvalifikationskamp.

DBU og kvindelandsholdet er stadig i konflikt, og senest klokken 12 skal DBU oplyse det europæiske fodboldforbund, hvem der skal spille VM-kvalifikationskampen mod Ungarn tirsdag aften. Hvis kampen overhovedet skal spilles.

Mulighederne er:

  1. DBU eller landsholdet vender på en tallerken og indgår en aftale, så EM-sølvvinderne kan spille kampen
  2. DBU melder afbud til kampen, fordi unionen ikke kan stille med et hold
  3. DBU stiller med et alternativt hold bestående af unge talenter, pensionerede spillere eller andre spillere, som er villige til at bryde det proklamerede sammenhold på tværs af alle klubber i den bedste og næstbedste række i Danmark

Ifølge reglerne er man som landshold forpligtet til at stille med det stærkest mulige hold, men situationen taget i betragtning er mulighed nummer tre ikke i strid med reglerne. Jim Stjerne Hansen, der er medlem af UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body, ser det som en mulighed, at Danmark stiller med et alternativt landshold.

- Ja, det mener jeg. Det kan de indtil klokken 12 i dag, hvor man skal aflevere en liste over de navne, som indgår i truppen.

- Det er en subjektiv vurdering, om det på det tidspunkt er det bedste landshold, man kan stille. Vi har før set situationer, hvor spillere har besluttet sig for ikke at stille op på landsholdet, og så har man i princippet ikke stillet med det stærkeste landshold. Men under omstændighederne har det været det stærkeste hold, siger Jim Stjerne Hansen til TV 2 News.

Hvis Danmark slet ikke møder op til kampen i Ungarn, så vil holdet sandsynligvis blive smidt ud af VM-kvalifikationen samt den efterfølgende EM-kvalifikation.

- Jeg kan huske en sag med et walisisk kvindehold, som udeblev fra en kvalifikationskamp. Som jeg husker det blev beslutningen, at Wales skulle udelukkes fra den pågældende turnering og den efterfølgende turnering af samme art. En markant straf, som også blev fulgt op med en bøde, siger Jim Stjerne Hansen.

Arbejdsgiver eller IKKE arbejdsgiver?

Forhandlingerne om en ny landsholdsaftale har handlet om lønforhøjelser til kvinderne og DBU’s status i forholdet. På det økonomiske plan har parterne efterhånden nærmet sig, blandt andet fordi herrelandsholdet er klar til at afstå 500.000 kroner om året til kvinderne.

Det er lidt som om, at kvinderne er blevet taget som gidsler

Flemming Toft, fodboldkommentator på TV 2 SPORT

Straks værre er det angående parternes juridiske status i aftalen. I tidligere landsholdsaftaler kan det tolkes som om, at DBU juridisk optræder som arbejdsgiver, mens spillerne er lønmodtagere. I øjeblikket tolker DBU og Spillerforeningen tidligere aftaler vidt forskelligt, og derfor vil DBU have udpenslet, at der netop IKKE er tale om arbejdsgiver-/lønmodtagerforhold.

TV 2 SPORT har mandag været i kontakt med DBU's kommunikationschef Jakob Høyer. Han ønsker ikke at udtale sig på nuværende tidspunkt, men søndag sagde han til ritzau:

- Det her handler ikke kun om penge, men også om principper. Vi nærmer os hinanden økonomisk og kunne måske nok nå hinanden. Det anerkender vi, men vi vil ikke være arbejdsgivere. Det skal stå soleklart i den nye aftale, siger DBU's kommunikationschef Jakob Høyer til Ritzau.

DBU mener, at spillerne er ansatte i deres klubber - og at man ikke ansættes til at spille på landsholdet. Det udtages man til.

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft har fulgt forhandlingerne, der allerede har kostet en udsolgt landskamp mod Holland.

- Det er virkelig principielt, det der bliver arbejdet på i øjeblikket, og det tror jeg faktisk, at DBU vil gå meget langt for at holde fast i, siger TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft og uddyber med en henvisning til, at herrelandsholdets aftale skal genforhandles til næste år.

- Det er faktisk lidt som om, at kvinderne er blevet taget som gidsler, altså det her er en prøveballon – måske fra begge sider – og det vil annimere til hårde forhandlinger.

Parterne har været i intense forhandlinger siden den 5. september, hvor den tidligere aftale udløb. DBU har flere gange tilbudt spillerne at skrive under på en midlertidig aftale, så de kunne spille VM-kvalifikationskampen mod Ungarn, men det er blevet afvist.

Vores henvendelser til Spillerforeningen i løbet af mandag har været forgæves.