Fodbold

DBU afviser, at man har afbrudt forhandlinger med kvindelandsholdet

DBU mener ikke, at forhandlingerne mellem dem og Spillerforeningen er brudt sammen. Ifølge DBU er forhandlingerne udskudt.

Inden det danske kvindelandsholds nøglekamp i VM-kvalifikationen mod Sverige på fredag er der igen sået tvivl om, hvor vidt kampen bliver afviklet. Det er sket, efter at Spillerforeningen lørdag meddelte, at forhandlingerne på ny er brudt sammen. Spillerne vil ikke spille, med mindre en permanent aftale kommer på plads.

DBU genkender dog ikke, at unionen har afbrudt forhandlingerne.

- Det er ikke rigtigt. Forhandlingerne er for så vidt ikke afbrudt. Vi har sagt, at vi gerne vil forhandle videre – men at forhandlingerne ikke må forstyrre de sportslige forberedelser, siger kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer, til TV 2 SPORT.

- Det seneste forhandlingsmøde var i tirsdags. Der stoppede Spillerforeningen, og vi har sagt, at hvis der skal forhandles videre, så skal det ikke forstyrre de sportslige forberedelser.

Den udmelding forstår Spillerforeningen ikke. I en mail lyder det:

- DBU kom med en melding om, at de ikke ville forhandle mere, da de blandt andet skulle på ferie, og derfor først kunne forhandle om 14 dage. De ville tilbyde individuelle vilkår til os spillere til kampene mod Sverige og Kroatien, og det var for os at se et klart afbrud af forhandlingerne om en kollektiv aftale, udtaler landsholdsmålmand Stina Lykke, medlem af Spillerforeningen, til TV 2 SPORT.

DBU fortæller til TV 2 SPORT, at forhandlingerne har stået på i næsten et år. Senest har idrætsforbundet DIF og  LO, paraplyorganisation for 18 forskellige fagforeninger,  . deltaget i forhandlingerne. De forhandlinger er altså ifølge DBU udskudt og ifølge Spillerforeningen brudt sammen. 

- DBU har udmærket godt vidst, at der skulle en aftale på plads inden samlingen i morgen mandag. Vi spiller, når der er en aftale på plads. Og vi skal have en permanent aftale på plads nu, siger Stina Lykke.

Sverige er et af Europas bedste hold

DBU vil gerne undgå en situation, hvor spillerne ikke møder ind til træningssamling, og hvor det er uvist, om kampen overhovedet skal spilles. Derfor meddelte de tirsdag Spillerforeningen, at de ønsker at skabe de bedst mulige vilkår frem mod kampen mod Sverige og senere Kroatien, hvorfor de gerne vil forhandle videre efter.

En lignende situation udspillede sig senest ved VM-kvalifikationskampen mod Ungarn, hvor det først stod klart 30 timer før kampstart, at kampen skulle afvikles.

Dengang vandt de danske EM-finalister 6-1. Men samme fremgangsmåde går altså ikke inden kampen mod Sverige, såfremt det skal være et konkurrencedygtigt dansk hold, der skal møde op.

- Denne gang skal vi møde et af de bedste hold i Europa, og Søren Randa-Boldt (landstræneren, red.) har markeret, at han skal have bedre muligheder for at forberede holdet og træne – uden at spillerne træner for sig selv med Spillerforeningen, lyder det fra Høyer.

- Vi bliver nødt til at have ordentlige forberedelser. Det skylder vi spillerne, trænerne og de mange fans.

Det handler primært om økonomi

Tidligere har forholdet omkring arbejdsgiverstatus været den primære årsag til konflikt, men her er Spillerforeningen og DBU nået til enighed. Nu handler det om økonomien.

- Vi nærmer os hinanden på økonomien og på de principielle spørgsmål. Men der er stadig nogle knaster, der blandt andet handler om manglende tillid mellem parterne, siger Høyer.

- Det handler om hvem der skal bestemme over fordelingen af de penge, som DBU vil investere i kvindefodbold. Er det DBU, der skal bestemme over de penge, eller er det Spillerforeningen?

Udover økonomien er der fortsat andre områder, hvor der er brug for at forhandle videre.

Det var planlagt, at landsholdet skulle møde til landsholdssamling mandag i Helsingør. Men nu er spørgsmålet, hvor langt der er mellem DBU og Spillerforeningen til kystbyen i Nordsjælland.

Få overblikket over konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne

 1. 2017

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Landsholdsaftalen mellem DBU og Spillerforeningen for kvindelandsholdet og U21-landsholdet udløber. Datoen er timet med, at U21-landsholdet akkurat når at indlede EM-kvalifikationen.

   Parterne har forhandlet i flere måneder, men er ikke nået frem til en aftale. En stor knast i forhandlingerne er, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Det mener spillerne, at DBU skal. Økonomi og arbejdsforhold forhandles der også om

  2. Kvindelandsholdet udebliver

   Kvindelandsholdet udebliver fra en planlagt landsholdssamling i Horsens, da en ny aftale ikke er kommet på plads. Kvindelandsholdet selvtræner i stedet med hjælp fra Spillerforeningen.

  3. Kamp mod Holland aflyses

   DBU vælger at aflyse EM-revanchen mod Hollands fodboldkvinder som følge af konflikten. Kampen var udsolgt og skulle være spillet 15. september i Horsens.

  4. "Totalt sammenbrud"

   DBU meddeler, at der er "totalt sammenbrud" i forhandlingerne. VM-kvalifikationskampen ude mod Ungarn er dermed i alvorlig fare for at blive aflyst eller blive spillet med rene amatørspillere. Det kan medføre alvorlige sanktioner fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

  5. Herrelandsholdet afstår halv million

   Fodboldkvinderne sender et nyt tilbud til DBU, som unionen nægter at gå videre med. Herrelandsholdet afstår 500.000 kroner fra holdets aftale. De penge skal bruges til, at DBU og kvinderne kan nå til enighed økonomisk.

  6. Delaftale på plads

   Parterne bliver enige om en delaftale, efter at fagforbundet LO (Landsorganisationen i Danmark) og DIF (Danmarks Idrætsforbund) har bistået forhandlingerne. Aftalen gælder kun kvindelandsholdets ene kamp. Spillerne haster til Ungarn og vinder 6-1 dagen efter.

  7. "Blot detaljer mangler"

   Fodboldkvinderne meddeler, at det blot er detaljer, som mangler, før en ny landsholdsaftale er på plads. Parterne er enige om ikke at udtale sig til pressen om forhandlingerne, imens de pågår.

  8. U21-trup udtaget

   U21-landstræner Niels Frederiksen udtager sin trup og siger, at han har en klar forventning om, at konflikten er løst, så spillerne kan møde ind til træning 2. oktober i Aalborg

  9. Midlertidig aftale indgået

   DBU og Spillerforeningen er stadig ikke blevet enige om en permanent landsholdsaftale. Derfor indgår parterne igen en midlertidig aftale, som sikrer, at U21-landsholdet kan samles og spille to EM-kvalifikationskampe.

  10. Forhandlinger fortsætter

   Datoerne er sat af til forhandlinger, hvilket blev meldt ud, da en ny midlertidig aftale kom på plads. Forhandlingerne fører ikke til en aftale og fortsætter derfor de følgende dage.

  11. Forhandlinger brudt sammen

   Spillerforeningen meddeler, at forhandlingerne brød sammen fredag 13. oktober. Parterne er ellers nået til enighed om, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Nu bunder uenigheden i økonomi, hvilket tidligere i forhandlingerne ikke lød til at være et problem.

   Når parterne ikke til enighed, møder kvindelandsholdsspillerne ikke ind i landsholdslejren mandag 16. oktober. Holdet skal møde Sverige fredag 20. oktober.

   Efter VM i Rusland til sommer udløber også landsholdsaftalen for herrernes A-landshold.

  12. Konflikten skærpes

   Mandag den 16. oktober udebliver de danske fodboldkvinder igen fra en landsholdssamling. Spillerne skulle senest være tjekket ind på Hotel Marienlyst i Helsingør kl. 13:00, men på det givne tidspunkt var endnu ingen mødt op. Landsholdet møder Sverige på udebane i VM-kvalifikationen fredag aften.

  13. Udeblivelse igen

   For anden dag i træk udebliver det danske kvindelandshold fra en landsholdstræning. Fredag den 20. oktober venter en vigtig kvalifikationskamp mod Sverige, men der er endnu ikke fundet en løsning på konflikten mellem DBU og Spillerforeningen.

  14. DBU vil aflyse kamp mod Sverige

   På sin hjemmeside har DBU meddelt, at de onsdag den 18. oktober kl. 10:00 vil orientere det svenske fodboldforbund (SvFF) om, at de danske spillere ikke stiller op til kampen i Gøteborg fredag den 20. oktober.

  15. DBU aflyser landskamp mod Sverige

   Dansk Boldspil-Union meddeler på sin hjemmeside, at kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp mod Sverige i Gøteborg er aflyst. Elitechef i DBU Kim Hallberg kalder det for 'en historisk dårlig dag for kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set'.

  16. UEFA bekræfter aflysning

   I en mail til TV 2 SPORT bekræfter det europæiske fodboldforbund (UEFA), at fredagens landskamp mellem Sverige og Danmark er aflyst. Hverken spillerne eller Spillerforeningen har endnu forholdt sig til aflysningen.

  17. Delaftale forhandlet på plads

   Spillerforeningen og DBU er blevet enige om en delaftale, som betyder, at kvindelandsholdet igen møder ind i landsholdslejren og træner. Vigtigst er det dog, at de nu kan spille VM-kvalifikationskampen mod Kroatien.

  18. Danmark taberdømmes

   Det europæiske fodboldforbunds (UEFA) disciplinærudvalg meddeler, at Danmark taberdømmes 0-3 i VM-kvalifikationskampen mod Sverige. Derudover får Dansk Boldspil-Union (DBU) en bøde på 20.000 euro (omkring 150.000 kroner) samt en betinget straf, som betyder, at hvis kvindelandsholdet igen udebliver fra en kamp inden for de næste fire år, udelukkes holdet fra UEFA's landsholdsturneringer.

  19. Enighed om fast aftale

   Efter godt 12 måneders forhandlinger er der sat endeligt punktum i forhandlingerne om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet.

   Det sker, efter at nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet lørdag den 25. er blevet godkendt af DBU’s bestyrelse og tidligere er godkendt i Spillerforeningen, herunder af de to landsholds respektive Spillerråd. 

   De nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet gælder fra 1. september 2017 til og med 31. august 2021.

  20. Sverige appellerer straf

   Det svenske fodboldforbund har valgt at appellere straffen på et dansk 0-3-nederlag og en bøde.

   - Vi mener ikke, at sanktionerne er i proportion med bruddet på reglerne, siger den svenske generalsekretær Håkan Sjöstrand.

   UEFA skal derfor nu tage en ny beslutning i sagen.

  21. UEFA stadfæster afgørelsen

   UEFA's appeludvalg stadfæster afgørelsen fra UEFA's disciplinærudvalg. Dermed står DBU's hidtidige straf ved magt.

   Danmarks fodboldkvinder taberdømmes 0-3 mod Sverige, og DBU skal betale en bøde på 20.000 euro, omkring 150.000 kroner.