Fodbold

Forhandlinger mellem DBU og kvindelandsholdet er brudt sammen

Forhandlingerne mellem DBU og kvindelandsholdet er brudt sammen en uge inden VM-kvalifikationskampen mod Sverige, oplyser Spillerforeningen.

Kvindelandsholdets vitale VM-kvalifikationskamp mod Sverige er i fare.

Spillerforeningen skriver i en pressemeddelelse, at DBU har afbrudt forhandlingerne - og at spillerne først møder ind i landsholdslejren, når en ny, permanent aftale er på plads.

- Vi har meddelt DBU, at vi er klar til at spille, når vi har en kollektiv aftale. Vi spiller ikke på individuelle vilkår

Pernille Harder

Ifølge spillerne kan parterne ikke blive enige om økonomien i den nye aftale. Derudover har DBU angiveligt indkaldt spillerne til de kommende kampe på individuelle aftaler, mens spillerne ønsker en kollektiv aftale. 

- Vi spillere har gjort alt, hvad vi overhovedet kan, for at løse det her. Vores forhandlere i Spillerforeningen har løst alle principielle issues sammen med DBU’s forhandlere, så det nu stort set kun er økonomien for os kvinder, der mangler at komme på plads. Derfor er det vildt frustrerende, at DBU’s forhandlingsudvalg ikke har været indstillet på at finde en løsning. Det kan jeg heller ikke tro, at DBU’s bestyrelse og bagland kan være tilfredse med, siger Pernille Harder, anfører for kvindelandsholdet i pressemeddelelsen.

DBU har tidligere i processen udtalt, at unionen gerne tilbyder en kollektiv aftale. Fra DBU lyder det samtidig, at det var Spillerforeningen, der stoppede de seneste forhandlinger. 

- Det seneste forhandlingsmøde var i tirsdags. Det stoppede Spillerforeningen, og vi har sagt, at hvis der skal forhandles videre, så skal det ikke forstyrre de sportslige forberedelser, siger Jakob Høyer, kommunikationschef hos DBU.

Paterne kæmper ifølge TV 2 SPORTs oplysninger både om økonomien, men også om nogle mere principielle punkter i aftalen. I tidligere aftaler har Spillerforeningen haft mulighed for at præge landsholdssamlinger med møder koordinering af aktiviteter uden for banen. Det ønsker DBU at gøre op med. 

Optrapningen af konflikten sker nu, fordi parterne er uenige om det videre forhandlingsforløb. DBU har tilbudt landsholdet at spiller under de samme vilkår som i september - og så vil man fortsætte forhandlingerne efter de to kampe mod Sverige og Kroatien. Spillerne og Spillerforeningen vil have en ny, permanent aftale på plads inden kampene.

Skal mødes i Helsingør mandag

Efter planen skal kvindelandsholdet møde ind i landsholdlejren i morgen, mandag. Det kommer dog ikke til at ske, med mindre DBU og Spillerforeningen lander en aftale. 

- Vi har meddelt DBU, at vi er klar til at spille, når vi har en kollektiv aftale. Vi spiller ikke på individuelle vilkår. Det er nu grundlæggende økonomi til os kvinder, der mangler at komme på plads, og her må DBU altså tage ansvar og få forhandlet det sidste på plads, siger Pernille Harder i pressemeddelelsen. 

Den seneste VM-kvalifikationskamp var også i fare, og først dagen inden kampen blev konflikten løst med en delaftale. Den aftale var dog kun gældende for en kort periode, og derfor vil landsholdsspillerne ikke møde op i Helsingør uden en ny aftale.

Danmark møder Sverige på fredag den 20. oktober. Fire dage senere venter Kroatien. 

Kampen mod Sverige kan blive meget afgørende i VM-kvalifikationen, fordi Danmark og Sverige er de klare favoritter til at kæmpe om førstepladsen i gruppen.

Hvis de normale landsholdsspillere ikke spiller kampen, så skal DBU finde alternative spillere eller melde afbud. Et afbud vil sandsynligvis betyde, at Danmark bliver smidt ud af VM-kvalifikationen. Derudover kan en straf i den efterfølgende EM-kvalifikation også komme på tale. 

De afbrudte forhandlinger gælder for seniorlandsholdene på kvindesiden og U21-landsholdet på herresiden. Derfor er U21-holdets kamp i november også i fare.

Få overblikket over konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne

 1. 2017

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Landsholdsaftalen mellem DBU og Spillerforeningen for kvindelandsholdet og U21-landsholdet udløber. Datoen er timet med, at U21-landsholdet akkurat når at indlede EM-kvalifikationen.

   Parterne har forhandlet i flere måneder, men er ikke nået frem til en aftale. En stor knast i forhandlingerne er, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Det mener spillerne, at DBU skal. Økonomi og arbejdsforhold forhandles der også om

  2. Kvindelandsholdet udebliver

   Kvindelandsholdet udebliver fra en planlagt landsholdssamling i Horsens, da en ny aftale ikke er kommet på plads. Kvindelandsholdet selvtræner i stedet med hjælp fra Spillerforeningen.

  3. Kamp mod Holland aflyses

   DBU vælger at aflyse EM-revanchen mod Hollands fodboldkvinder som følge af konflikten. Kampen var udsolgt og skulle være spillet 15. september i Horsens.

  4. "Totalt sammenbrud"

   DBU meddeler, at der er "totalt sammenbrud" i forhandlingerne. VM-kvalifikationskampen ude mod Ungarn er dermed i alvorlig fare for at blive aflyst eller blive spillet med rene amatørspillere. Det kan medføre alvorlige sanktioner fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

  5. Herrelandsholdet afstår halv million

   Fodboldkvinderne sender et nyt tilbud til DBU, som unionen nægter at gå videre med. Herrelandsholdet afstår 500.000 kroner fra holdets aftale. De penge skal bruges til, at DBU og kvinderne kan nå til enighed økonomisk.

  6. Delaftale på plads

   Parterne bliver enige om en delaftale, efter at fagforbundet LO (Landsorganisationen i Danmark) og DIF (Danmarks Idrætsforbund) har bistået forhandlingerne. Aftalen gælder kun kvindelandsholdets ene kamp. Spillerne haster til Ungarn og vinder 6-1 dagen efter.

  7. "Blot detaljer mangler"

   Fodboldkvinderne meddeler, at det blot er detaljer, som mangler, før en ny landsholdsaftale er på plads. Parterne er enige om ikke at udtale sig til pressen om forhandlingerne, imens de pågår.

  8. U21-trup udtaget

   U21-landstræner Niels Frederiksen udtager sin trup og siger, at han har en klar forventning om, at konflikten er løst, så spillerne kan møde ind til træning 2. oktober i Aalborg

  9. Midlertidig aftale indgået

   DBU og Spillerforeningen er stadig ikke blevet enige om en permanent landsholdsaftale. Derfor indgår parterne igen en midlertidig aftale, som sikrer, at U21-landsholdet kan samles og spille to EM-kvalifikationskampe.

  10. Forhandlinger fortsætter

   Datoerne er sat af til forhandlinger, hvilket blev meldt ud, da en ny midlertidig aftale kom på plads. Forhandlingerne fører ikke til en aftale og fortsætter derfor de følgende dage.

  11. Forhandlinger brudt sammen

   Spillerforeningen meddeler, at forhandlingerne brød sammen fredag 13. oktober. Parterne er ellers nået til enighed om, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Nu bunder uenigheden i økonomi, hvilket tidligere i forhandlingerne ikke lød til at være et problem.

   Når parterne ikke til enighed, møder kvindelandsholdsspillerne ikke ind i landsholdslejren mandag 16. oktober. Holdet skal møde Sverige fredag 20. oktober.

   Efter VM i Rusland til sommer udløber også landsholdsaftalen for herrernes A-landshold.

  12. Konflikten skærpes

   Mandag den 16. oktober udebliver de danske fodboldkvinder igen fra en landsholdssamling. Spillerne skulle senest være tjekket ind på Hotel Marienlyst i Helsingør kl. 13:00, men på det givne tidspunkt var endnu ingen mødt op. Landsholdet møder Sverige på udebane i VM-kvalifikationen fredag aften.

  13. Udeblivelse igen

   For anden dag i træk udebliver det danske kvindelandshold fra en landsholdstræning. Fredag den 20. oktober venter en vigtig kvalifikationskamp mod Sverige, men der er endnu ikke fundet en løsning på konflikten mellem DBU og Spillerforeningen.

  14. DBU vil aflyse kamp mod Sverige

   På sin hjemmeside har DBU meddelt, at de onsdag den 18. oktober kl. 10:00 vil orientere det svenske fodboldforbund (SvFF) om, at de danske spillere ikke stiller op til kampen i Gøteborg fredag den 20. oktober.

  15. DBU aflyser landskamp mod Sverige

   Dansk Boldspil-Union meddeler på sin hjemmeside, at kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp mod Sverige i Gøteborg er aflyst. Elitechef i DBU Kim Hallberg kalder det for 'en historisk dårlig dag for kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set'.

  16. UEFA bekræfter aflysning

   I en mail til TV 2 SPORT bekræfter det europæiske fodboldforbund (UEFA), at fredagens landskamp mellem Sverige og Danmark er aflyst. Hverken spillerne eller Spillerforeningen har endnu forholdt sig til aflysningen.

  17. Delaftale forhandlet på plads

   Spillerforeningen og DBU er blevet enige om en delaftale, som betyder, at kvindelandsholdet igen møder ind i landsholdslejren og træner. Vigtigst er det dog, at de nu kan spille VM-kvalifikationskampen mod Kroatien.

  18. Danmark taberdømmes

   Det europæiske fodboldforbunds (UEFA) disciplinærudvalg meddeler, at Danmark taberdømmes 0-3 i VM-kvalifikationskampen mod Sverige. Derudover får Dansk Boldspil-Union (DBU) en bøde på 20.000 euro (omkring 150.000 kroner) samt en betinget straf, som betyder, at hvis kvindelandsholdet igen udebliver fra en kamp inden for de næste fire år, udelukkes holdet fra UEFA's landsholdsturneringer.

  19. Enighed om fast aftale

   Efter godt 12 måneders forhandlinger er der sat endeligt punktum i forhandlingerne om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet.

   Det sker, efter at nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet lørdag den 25. er blevet godkendt af DBU’s bestyrelse og tidligere er godkendt i Spillerforeningen, herunder af de to landsholds respektive Spillerråd. 

   De nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet gælder fra 1. september 2017 til og med 31. august 2021.

  20. Sverige appellerer straf

   Det svenske fodboldforbund har valgt at appellere straffen på et dansk 0-3-nederlag og en bøde.

   - Vi mener ikke, at sanktionerne er i proportion med bruddet på reglerne, siger den svenske generalsekretær Håkan Sjöstrand.

   UEFA skal derfor nu tage en ny beslutning i sagen.

  21. UEFA stadfæster afgørelsen

   UEFA's appeludvalg stadfæster afgørelsen fra UEFA's disciplinærudvalg. Dermed står DBU's hidtidige straf ved magt.

   Danmarks fodboldkvinder taberdømmes 0-3 mod Sverige, og DBU skal betale en bøde på 20.000 euro, omkring 150.000 kroner.