Fodbold

DBU vil onsdag aflyse vigtig kvindelandskamp

Efter planen skulle kvindelandsholdet fredag møde Sverige i VM-kvalifikationen. Onsdag formiddag klokken 10 vil DBU aflyse kampen.

DBUs ledelse vil onsdag klokken 10 orientere det svenske fodboldforbund om, at spillerne på Danmarks kvindelandshold ikke stiller op til VM-kvalifikationskampen mod Sverige på fredag. 

Det skriver DBU på sin hjemmeside. 

En aflysning kan betyde, at Danmark smides ud af VM-kvalifikationen. Dermed ryger muligheden for at komme til OL 2020 - og så kan der følge sanktioner i den efterfølgende kvalifikation frem mod EM 2021. Det er en slutrunde, som Danmark tidligere har vist interesse for at afholde.

- Parterne har nærmet sig hinanden og er tættere på en aftale end nogensinde. Der er dog en lang række principielle punkter, der skal forhandles på plads, før aftalen kan forelægges DBU’s bestyrelse til behandling og godkendelse, siger Christian Kofoed, der er en del af DBUs forhandlere, til DBUs hjemmeside.

Ifølge DBU har unionen tilbudt spillerne en ny delaftale inden de kommende VM-kvalifikationskampe mod Sverige og Kroatien, ligesom løsningen endte med at blive inden den seneste kamp mod Ungarn. Spillerne har dog afvist endnu en delaftale, da man gerne vil have forhandlingerne om en ny landsholdsaftale afsluttet inden de kommende kampe. 

- DBU tager kraftigt afstand fra, at Spillerforeningen og spillerne på denne måde bruger landsholdslejren og de forestående kampe som gidsel i en faglig kamp. Det går ud over de sportslige forberedelser og over dansk fodbold som helhed.

- Arbejdet med nye landsholdsaftaler kræver grundige forhandlinger og den nødvendige tid – og det bør ikke ske midt i landsholdslejren, hvor spillerne bør koncentrere sig om at forberede sig til kampene. Derfor har vi lagt op til en forhandlingsplan med effektive og ansvarsfulde forhandlinger lige efter kampene, siger Christian Kofoed.

Spillerne skulle være mødt ind i landsholdslejren mandag klokken 13. Tirsdag mødte EM-sølvvinderne heller ikke op, og i stedet for at træne under den nye landstræner Søren Randa-Boldt har de selvtrænet på en kunstgræsbane i Dragør.

Konflikten mellem DBU og Spillerforeningen har stået på i næsten et år. Der har, ifølge DBU, været afholdt flere end 20 møder mellem parterne. Den seneste måned har Danmarks Idrætsforbund og LO været med som mæglere, men en ny aftale er endnu ikke landet. 

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger handler det ud over løn også om hvem der skal bestemme hvad, når landsholdsspillerne er samlet. I de tidligere aftaler har Spillerforeningen eksempelvis haft mulighed for at lægge beslag på en del af den tid, landsholdsspillerne er samlet under DBU. Derudover er parterne også uenige om hvem der skal bestemme, hvordan DBUs investering i kvindefodbold skal fordeles.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra flere af landsholdsspillerne. Tidligere på dagen talte vi med højrebacken Theresa Nielsen, der har spillet 116 landskampe.

Hvad tænker du om det, hvis det ender med, at kampen bliver aflyst?

- Det ville være møgærgerligt. Men så har vi også set, hvad DBU vil med dansk kvindefodbold. Det er helt klart ikke os, der har valgt det her skridt. Vi har bare sagt, at der skal være nogle rammer og vilkår for, at det kan lade sig gøre at være en professionel fodboldspiller og blive blandt de bedste, som der bliver drømt om inde fra DBU. 

- Jeg synes, det er helt fair, det som vi kræver. Det er også derfor, vi står ved det.

Få overblikket over konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne

 1. 2017

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Landsholdsaftalen mellem DBU og Spillerforeningen for kvindelandsholdet og U21-landsholdet udløber. Datoen er timet med, at U21-landsholdet akkurat når at indlede EM-kvalifikationen.

   Parterne har forhandlet i flere måneder, men er ikke nået frem til en aftale. En stor knast i forhandlingerne er, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Det mener spillerne, at DBU skal. Økonomi og arbejdsforhold forhandles der også om

  2. Kvindelandsholdet udebliver

   Kvindelandsholdet udebliver fra en planlagt landsholdssamling i Horsens, da en ny aftale ikke er kommet på plads. Kvindelandsholdet selvtræner i stedet med hjælp fra Spillerforeningen.

  3. Kamp mod Holland aflyses

   DBU vælger at aflyse EM-revanchen mod Hollands fodboldkvinder som følge af konflikten. Kampen var udsolgt og skulle være spillet 15. september i Horsens.

  4. "Totalt sammenbrud"

   DBU meddeler, at der er "totalt sammenbrud" i forhandlingerne. VM-kvalifikationskampen ude mod Ungarn er dermed i alvorlig fare for at blive aflyst eller blive spillet med rene amatørspillere. Det kan medføre alvorlige sanktioner fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

  5. Herrelandsholdet afstår halv million

   Fodboldkvinderne sender et nyt tilbud til DBU, som unionen nægter at gå videre med. Herrelandsholdet afstår 500.000 kroner fra holdets aftale. De penge skal bruges til, at DBU og kvinderne kan nå til enighed økonomisk.

  6. Delaftale på plads

   Parterne bliver enige om en delaftale, efter at fagforbundet LO (Landsorganisationen i Danmark) og DIF (Danmarks Idrætsforbund) har bistået forhandlingerne. Aftalen gælder kun kvindelandsholdets ene kamp. Spillerne haster til Ungarn og vinder 6-1 dagen efter.

  7. "Blot detaljer mangler"

   Fodboldkvinderne meddeler, at det blot er detaljer, som mangler, før en ny landsholdsaftale er på plads. Parterne er enige om ikke at udtale sig til pressen om forhandlingerne, imens de pågår.

  8. U21-trup udtaget

   U21-landstræner Niels Frederiksen udtager sin trup og siger, at han har en klar forventning om, at konflikten er løst, så spillerne kan møde ind til træning 2. oktober i Aalborg

  9. Midlertidig aftale indgået

   DBU og Spillerforeningen er stadig ikke blevet enige om en permanent landsholdsaftale. Derfor indgår parterne igen en midlertidig aftale, som sikrer, at U21-landsholdet kan samles og spille to EM-kvalifikationskampe.

  10. Forhandlinger fortsætter

   Datoerne er sat af til forhandlinger, hvilket blev meldt ud, da en ny midlertidig aftale kom på plads. Forhandlingerne fører ikke til en aftale og fortsætter derfor de følgende dage.

  11. Forhandlinger brudt sammen

   Spillerforeningen meddeler, at forhandlingerne brød sammen fredag 13. oktober. Parterne er ellers nået til enighed om, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Nu bunder uenigheden i økonomi, hvilket tidligere i forhandlingerne ikke lød til at være et problem.

   Når parterne ikke til enighed, møder kvindelandsholdsspillerne ikke ind i landsholdslejren mandag 16. oktober. Holdet skal møde Sverige fredag 20. oktober.

   Efter VM i Rusland til sommer udløber også landsholdsaftalen for herrernes A-landshold.

  12. Konflikten skærpes

   Mandag den 16. oktober udebliver de danske fodboldkvinder igen fra en landsholdssamling. Spillerne skulle senest være tjekket ind på Hotel Marienlyst i Helsingør kl. 13:00, men på det givne tidspunkt var endnu ingen mødt op. Landsholdet møder Sverige på udebane i VM-kvalifikationen fredag aften.

  13. Udeblivelse igen

   For anden dag i træk udebliver det danske kvindelandshold fra en landsholdstræning. Fredag den 20. oktober venter en vigtig kvalifikationskamp mod Sverige, men der er endnu ikke fundet en løsning på konflikten mellem DBU og Spillerforeningen.

  14. DBU vil aflyse kamp mod Sverige

   På sin hjemmeside har DBU meddelt, at de onsdag den 18. oktober kl. 10:00 vil orientere det svenske fodboldforbund (SvFF) om, at de danske spillere ikke stiller op til kampen i Gøteborg fredag den 20. oktober.

  15. DBU aflyser landskamp mod Sverige

   Dansk Boldspil-Union meddeler på sin hjemmeside, at kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp mod Sverige i Gøteborg er aflyst. Elitechef i DBU Kim Hallberg kalder det for 'en historisk dårlig dag for kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set'.

  16. UEFA bekræfter aflysning

   I en mail til TV 2 SPORT bekræfter det europæiske fodboldforbund (UEFA), at fredagens landskamp mellem Sverige og Danmark er aflyst. Hverken spillerne eller Spillerforeningen har endnu forholdt sig til aflysningen.

  17. Delaftale forhandlet på plads

   Spillerforeningen og DBU er blevet enige om en delaftale, som betyder, at kvindelandsholdet igen møder ind i landsholdslejren og træner. Vigtigst er det dog, at de nu kan spille VM-kvalifikationskampen mod Kroatien.

  18. Danmark taberdømmes

   Det europæiske fodboldforbunds (UEFA) disciplinærudvalg meddeler, at Danmark taberdømmes 0-3 i VM-kvalifikationskampen mod Sverige. Derudover får Dansk Boldspil-Union (DBU) en bøde på 20.000 euro (omkring 150.000 kroner) samt en betinget straf, som betyder, at hvis kvindelandsholdet igen udebliver fra en kamp inden for de næste fire år, udelukkes holdet fra UEFA's landsholdsturneringer.

  19. Enighed om fast aftale

   Efter godt 12 måneders forhandlinger er der sat endeligt punktum i forhandlingerne om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet.

   Det sker, efter at nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet lørdag den 25. er blevet godkendt af DBU’s bestyrelse og tidligere er godkendt i Spillerforeningen, herunder af de to landsholds respektive Spillerråd. 

   De nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet gælder fra 1. september 2017 til og med 31. august 2021.

  20. Sverige appellerer straf

   Det svenske fodboldforbund har valgt at appellere straffen på et dansk 0-3-nederlag og en bøde.

   - Vi mener ikke, at sanktionerne er i proportion med bruddet på reglerne, siger den svenske generalsekretær Håkan Sjöstrand.

   UEFA skal derfor nu tage en ny beslutning i sagen.

  21. UEFA stadfæster afgørelsen

   UEFA's appeludvalg stadfæster afgørelsen fra UEFA's disciplinærudvalg. Dermed står DBU's hidtidige straf ved magt.

   Danmarks fodboldkvinder taberdømmes 0-3 mod Sverige, og DBU skal betale en bøde på 20.000 euro, omkring 150.000 kroner.