Det ved vi om landsholdets konflikt med DBU - og det mangler vi svar på

Overenskomstkonflikten mellem DBU og Spillerforeningen har f√łrt til aflysning af VM-kvalifikationskampen mellem Danmark og Sverige.

Danmark kommer ikke til at spille mod Sverige i G√łteborg fredag aften. Det skrev Dansk Boldspil-Union (DBU) p√• sin hjemmeside onsdag, og torsdag bekr√¶fter det europ√¶iske fodboldforbund (UEFA), at landskampen er aflyst.

Udmeldingen fra DBU markerer den ultimative konsekvens af de uforl√łste forhandlinger om en ny landsholdsaftale, som har st√•et p√• mellem DBU og Spillerforeningen siden november 2016.

Tidligere har DBU aflyst en udsolgt testkamp mod Holland, men denne aflysning kan f√• endnu st√łrre sportslige konsekvenser. Hvis kvindelandsholdet ikke m√łder op til en VM-kvalifikationskamp, s√• risikerer Danmark at blive smidt ud af b√•de VM-kvalifikationen og den efterf√łlgende EM-kvalifikation. Dermed ryger muligheden for at komme til OL 2020 ogs√•.

Det ved vi om konflikten

 • Spillerne skulle v√¶re m√łdt ind i DBU's landsholdslejr i Helsing√łr mandag klokken 13. De bor i stedet p√• et hotel i K√łbenhavn og tr√¶ner i regi af Spillerforeningen
 • DBU har oplyst det svenske fodboldforbund og det europ√¶iske fodboldforbund, at Danmark ikke kan stille hold til VM-kvalifikationskampen mod Sverige fredag aften
 • UEFA bekr√¶fter over for TV 2 SPORT, at landskampen mellem Danmark og Sverige af aflyst
 • DBU og Spillerforeningen er uenige om det videre forhandlingsforl√łb. Spillerne vil forhandle nu - DBU vil forhandle efter de planlagte kampe den 20. og 24. oktober

Det mangler vi svar på

DBU og Spillerforeningen er enige om, at parterne den seneste måned er kommet nærmere og nærmere en aftale. Vi mangler dog stadig svar eller afklaring på et par centrale punkter:

 • Hvad siger spillerne til, at de ikke skal spille landskamp mod Sverige fredag aften?
 • Hvorn√•r skal parterne forhandle igen? F√łr aflysningen ville DBU have udskudt forhandlingerne til efter kampene mod Sverige og Kroatien den 20. og 24. oktober. Spillerne ville have forhandlet en permanent aftale p√• plads inden kampene - ellers ville de ikke stille op
 • Hvilke konsekvenser f√•r det, at Danmark ikke stiller op fredag aften? I artikel 24, paragraf 1 i UEFA's regulativer st√•r der, at hvis et forbund afsl√•r at spille eller er ansvarlig for, at en kamp ikke finder sted eller bliver spillet i sin fulde l√¶ngde, tr√¶ffer UEFA's kontrol-, etik- og disciplin√¶rorgan afg√łrelse i sagen. If√łlge TV 2 SPORTs oplsyninger kun √©t lignende tilf√¶lde, hvor et landshold er udeblevet fra en kvalifikationskamp. Her var der ikke tale overenskomstforhandlinger
 • Aflysningen af landskampen kan ogs√• ramme DBU √łkonomisk. Videre i artikel 24 i UEFA's regulativer st√•r der, at et forbund, der n√¶gter at spille eller er ansvarlig for, at en kamp ikke finder sted i sin helhed, mister sin ret til at modtage betalinger fra UEFA
Få et overblik over, hvilke krav de to parter ikke kan blive enige om. Video: Karoline Lunddal Dam

Parterne nærmer sig hinanden, men…

Forhandlingerne er blevet intensiveret i l√łbet af den seneste m√•ned, hvor DBU og Spillerforeningen har brugt omkring 70 timer ved forhandlingsbordet. Med m√¶glerhj√¶lp fra Danmarks Idr√¶tsforbund og LO er parterne begyndt at n√¶rme sig hinanden, og man er blevet enige om en del af aftalen.

Alligevel optrappes konflikten inden den planlagte kamp mod Sverige, fordi parterne er uenige om, hvorn√•r de videre forhandlinger skal foreg√•. DBU har v√¶ret klare i m√¶let om, at man under ingen omst√¶ndigheder vil forhandle kort f√łr en landskamp. Omvendt har spillerne og Spillerforeningen v√¶ret liges√• klare i m√¶let om, at en permanent aftale skal landes inden kampen mod Sverige.

DBU vil gerne udskyde forhandlingerne, fordi fodboldunionen frygter, at en permanent landsholdsaftale bliver hastet igennem. Det skete i 2015, hvorefter parterne endte i en voldgiftssag, som kostede DBU omkring 2,5 millioner kroner.

- Vi kan ikke risikere den situation, som vi endte i sidst, hvor der var en masse uklarheder. Der skal v√¶re enighed denne gang. Derfor har vi insisteret p√•, at de her forhandlinger kan ske i ro og orden, s√• alle aftaler og detaljer bliver skrevet ned. Det tager tid, og det er vigtigt for os denne gang, har DBU's elitechef Kim Hallberg sagt med henvisning til aftalen fra 2015.

Spillerforeningen vil gerne have forhandlingerne overstået inden kampene, fordi man simpelthen ikke har tillid til, at DBU vil forhandle aftalen på plads efter kampene mod Sverige og Kroatien den 20. og 24. oktober.

- Vi har ikke troen p√•, at en ny midlertidig aftale vil g√łre, at vi f√•r lukket aftalen bagefter, har Stina Lykke sagt.

I september indgik parterne en delaftale, s√• Danmark kunne stille op mod Ungarn. If√łlge flere landsholdsspillere blev den delaftale indg√•et p√• en pr√¶mis om, at parterne skulle forhandle en permanent aftale p√• plads inden den samling, der skulle v√¶re begyndt mandag den 16. oktober.

√ėkonomi og principper skiller parterne

Mens parterne er uenige om, hvornår forhandlingerne skal fortsætte, så er de enige om, at man er nået tættere på en aftale.

DBU og Spillerforeningen mangler dog at blive enige om en del af √łkonomien i aftalen. Landsholdsprofilen Sanne Troelsgaard har tidligere n√¶vnt, at et √•rligt bel√łb p√• 471.000 kroner skiller parterne √łkonomisk.

Derudover er DBU og Spillerforeningen uenige om nogle principielle sp√łrgsm√•l, der i bund og grund handler om, hvem der skal bestemme hvad. Eksempelvis vil DBU gerne selv bestemme, hvordan DBU's investering i kvindefodbold bliver fordelt. Her forlyder det, at Spillerforeningen gerne vil v√¶re med til at bestemme, hvordan de m√•nedlige stipendiater bliver fordelt. 

I tidligere aftaler har Spillerforeningen haft vide muligheder for at afholde m√łder, n√•r landsholdsspillerne er samlet under DBU, ligesom man ogs√• har haft en finger med i spillet hvad ang√•r kommercielle optr√¶dener. Det vil DBU gerne g√łre op med.

If√łlge TV 2 SPORTs oplysninger har spillerne fors√łgt at im√łdekomme dette √łnske, men det har tilsyneladende ikke v√¶ret nok til at DBU og Spillerforeningen kunne lande en aftale.

Forhandlingerne kan ses som DBU's fors√łg p√• at g√łre op med Spillerforeningens indflydelse p√• landsholdenes g√łren og laden. I den forbindelse er det v√¶rd at n√¶vne, at herrelandsholdet ogs√• skal have en ny landsholdsaftale i det nye √•r. Det er sandsynligt, at resultatet af disse forhandlinger vil danne udgangspunktet for kommende forhandlinger p√• b√•de kvinde- og herresiden. 

UEFA bekr√¶fter aflysning

I f√łrste omgang drejer forhandlingerne sig dog kun om kvindelandsholdet og U21-holdet p√• herresiden. Sidstn√¶vnte spillede den seneste kamp uden en egentlig aftale, fordi der var tillid til, at det hele ville falde p√• plads efterf√łlgende. Det er endnu ikke sket.

Som f√łlge deraf har landsholdsspillerne st√•et stejlt p√•, at de ikke m√łder ind hos DBU uden en permanent aftale. Derfor udeblev Pernille Harder og holdkammeraterne b√•de mandag og tirsdag, og det fik som n√¶vnt indledningsvis DBU til at overbringe det svenske fodboldforbund nyheden om, at Danmark ikke stiller op fredag aften.

Det europ√¶iske fodboldforbund har bekr√¶ftet, at kampen mellem Sverige og Danmark er aflyst. Konsekvenserne er dog endnu ikke meldt ud, fordi en disciplin√¶rsag f√łrst kan indledes p√• kampdagen, fredag.

Spillerne og Spillerforeningen har endnu ikke forholdt sig til aflysningen af landskampen, men onsdag - efter DBU's udmelding - tr√¶nede de danske EM-s√łlvvindere videre i h√•b om, at de skulle spille i G√łteborg fredag aften.

- Det er forberedelse til kampen p√• fredag. Der er ikke noget, der er ovre, f√łr den tykke dame har sunget, sagde chef for spillerr√•dgivning i Spillerforeningen, Thomas Lindrup.

Kvindelandsholdet kommer ikke til at spille mod Sverige, oplyser DBU.

For tr√¶ningen onsdag fors√łgte TV 2 SPORT at f√• flere spillere i tale om aflysningen af landskampen, men ingen √łnskede at udtale sig.

- Jeg har ikke nogen kommentarer, l√łd det meget kortfattet fra kvindelandsholdets anf√łrer, Pernille Harder.

- Jeg har desværre ingen kommentarer, var meldingen fra Sanne Troelsgaard.

DBU har udgivet en længere beskrivelse af unionens syn på forhandlingerne.

Få overblikket over konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne

 1. 2017

  1. Landsholdsaftalen udl√łber

   Landsholdsaftalen mellem DBU og Spillerforeningen for kvindelandsholdet og U21-landsholdet udl√łber. Datoen er timet med, at U21-landsholdet akkurat n√•r at indlede EM-kvalifikationen.

   Parterne har forhandlet i flere m√•neder, men er ikke n√•et frem til en aftale. En stor knast i forhandlingerne er, hvorvidt DBU skal v√¶re arbejdsgiver for spillerne eller ej. Det mener spillerne, at DBU skal. √ėkonomi og arbejdsforhold forhandles der ogs√• om

  2. Kvindelandsholdet udebliver

   Kvindelandsholdet udebliver fra en planlagt landsholdssamling i Horsens, da en ny aftale ikke er kommet på plads. Kvindelandsholdet selvtræner i stedet med hjælp fra Spillerforeningen.

  3. Kamp mod Holland aflyses

   DBU v√¶lger at aflyse EM-revanchen mod Hollands fodboldkvinder som f√łlge af konflikten. Kampen var udsolgt og skulle v√¶re spillet 15. september i Horsens.

  4. "Totalt sammenbrud"

   DBU meddeler, at der er "totalt sammenbrud" i forhandlingerne. VM-kvalifikationskampen ude mod Ungarn er dermed i alvorlig fare for at blive aflyst eller blive spillet med rene amat√łrspillere. Det kan medf√łre alvorlige sanktioner fra Det Europ√¶iske Fodboldforbund (Uefa).

  5. Herrelandsholdet afstår halv million

   Fodboldkvinderne sender et nyt tilbud til DBU, som unionen n√¶gter at g√• videre med. Herrelandsholdet afst√•r 500.000 kroner fra holdets aftale. De penge skal bruges til, at DBU og kvinderne kan n√• til enighed √łkonomisk.

  6. Delaftale på plads

   Parterne bliver enige om en delaftale, efter at fagforbundet LO (Landsorganisationen i Danmark) og DIF (Danmarks Idrætsforbund) har bistået forhandlingerne. Aftalen gælder kun kvindelandsholdets ene kamp. Spillerne haster til Ungarn og vinder 6-1 dagen efter.

  7. "Blot detaljer mangler"

   Fodboldkvinderne meddeler, at det blot er detaljer, som mangler, f√łr en ny landsholdsaftale er p√• plads. Parterne er enige om ikke at udtale sig til pressen om forhandlingerne, imens de p√•g√•r.

  8. U21-trup udtaget

   U21-landstr√¶ner Niels Frederiksen udtager sin trup og siger, at han har en klar forventning om, at konflikten er l√łst, s√• spillerne kan m√łde ind til tr√¶ning 2. oktober i Aalborg

  9. Midlertidig aftale indgået

   DBU og Spillerforeningen er stadig ikke blevet enige om en permanent landsholdsaftale. Derfor indgår parterne igen en midlertidig aftale, som sikrer, at U21-landsholdet kan samles og spille to EM-kvalifikationskampe.

  10. Forhandlinger fortsætter

   Datoerne er sat af til forhandlinger, hvilket blev meldt ud, da en ny midlertidig aftale kom p√• plads. Forhandlingerne f√łrer ikke til en aftale og forts√¶tter derfor de f√łlgende dage.

  11. Forhandlinger brudt sammen

   Spillerforeningen meddeler, at forhandlingerne br√łd sammen fredag 13. oktober. Parterne er ellers n√•et til enighed om, hvorvidt DBU skal v√¶re arbejdsgiver for spillerne eller ej. Nu bunder uenigheden i √łkonomi, hvilket tidligere i forhandlingerne ikke l√łd til at v√¶re et problem.

   N√•r parterne ikke til enighed, m√łder kvindelandsholdsspillerne ikke ind i landsholdslejren mandag 16. oktober. Holdet skal m√łde Sverige fredag 20. oktober.

   Efter VM i Rusland til sommer udl√łber ogs√• landsholdsaftalen for herrernes A-landshold.

  12. Konflikten skærpes

   Mandag den 16. oktober udebliver de danske fodboldkvinder igen fra en landsholdssamling. Spillerne skulle senest v√¶re tjekket ind p√• Hotel Marienlyst i Helsing√łr kl. 13:00, men p√• det givne tidspunkt var endnu ingen m√łdt op. Landsholdet m√łder Sverige p√• udebane i VM-kvalifikationen fredag aften.

  13. Udeblivelse igen

   For anden dag i tr√¶k udebliver det danske kvindelandshold fra en landsholdstr√¶ning. Fredag den 20. oktober venter en vigtig kvalifikationskamp mod Sverige, men der er endnu ikke fundet en l√łsning p√• konflikten mellem DBU og Spillerforeningen.

  14. DBU vil aflyse kamp mod Sverige

   P√• sin hjemmeside har DBU meddelt, at de onsdag den 18. oktober kl. 10:00 vil orientere det svenske fodboldforbund (SvFF) om, at de danske spillere ikke stiller op til kampen i G√łteborg fredag den 20. oktober.

  15. DBU aflyser landskamp mod Sverige

   Dansk Boldspil-Union meddeler p√• sin hjemmeside, at kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp mod Sverige i G√łteborg er aflyst. Elitechef i DBU Kim Hallberg kalder det for 'en historisk d√•rlig dag for kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set'.

  16. UEFA bekræfter aflysning

   I en mail til TV 2 SPORT bekræfter det europæiske fodboldforbund (UEFA), at fredagens landskamp mellem Sverige og Danmark er aflyst. Hverken spillerne eller Spillerforeningen har endnu forholdt sig til aflysningen.

  17. Delaftale forhandlet på plads

   Spillerforeningen og DBU er blevet enige om en delaftale, som betyder, at kvindelandsholdet igen m√łder ind i landsholdslejren og tr√¶ner. Vigtigst er det dog, at de nu kan spille VM-kvalifikationskampen mod Kroatien.

  18. Danmark taberd√łmmes

   Det europ√¶iske fodboldforbunds (UEFA) disciplin√¶rudvalg meddeler, at Danmark taberd√łmmes 0-3 i VM-kvalifikationskampen mod Sverige. Derudover f√•r Dansk Boldspil-Union (DBU) en b√łde p√• 20.000 euro (omkring 150.000 kroner) samt en betinget straf, som betyder, at hvis kvindelandsholdet igen udebliver fra en kamp inden for de n√¶ste fire √•r, udelukkes holdet fra UEFA's landsholdsturneringer.

  19. Enighed om fast aftale

   Efter godt 12 måneders forhandlinger er der sat endeligt punktum i forhandlingerne om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet.

   Det sker, efter at nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet l√łrdag den 25. er blevet godkendt af DBU‚Äôs bestyrelse og tidligere er godkendt i Spillerforeningen, herunder af de to landsholds respektive Spillerr√•d. 

   De nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet gælder fra 1. september 2017 til og med 31. august 2021.

  20. Sverige appellerer straf

   Det svenske fodboldforbund har valgt at appellere straffen p√• et dansk 0-3-nederlag og en b√łde.

   - Vi mener ikke, at sanktionerne er i proportion med bruddet på reglerne, siger den svenske generalsekretær Håkan Sjöstrand.

   UEFA skal derfor nu tage en ny beslutning i sagen.

  21. UEFA stadf√¶ster afg√łrelsen

   UEFA's appeludvalg stadf√¶ster afg√łrelsen fra UEFA's disciplin√¶rudvalg. Dermed st√•r DBU's hidtidige straf ved magt.

   Danmarks fodboldkvinder taberd√łmmes 0-3 mod Sverige, og DBU skal betale en b√łde p√• 20.000 euro, omkring 150.000 kroner.