Fodbold

Det ved vi om landsholdets konflikt med DBU - og det mangler vi svar på

Overenskomstkonflikten mellem DBU og Spillerforeningen har ført til aflysning af VM-kvalifikationskampen mellem Danmark og Sverige.

Danmark kommer ikke til at spille mod Sverige i Gøteborg fredag aften. Det skrev Dansk Boldspil-Union (DBU) på sin hjemmeside onsdag, og torsdag bekræfter det europæiske fodboldforbund (UEFA), at landskampen er aflyst.

Udmeldingen fra DBU markerer den ultimative konsekvens af de uforløste forhandlinger om en ny landsholdsaftale, som har stået på mellem DBU og Spillerforeningen siden november 2016.

Tidligere har DBU aflyst en udsolgt testkamp mod Holland, men denne aflysning kan få endnu større sportslige konsekvenser. Hvis kvindelandsholdet ikke møder op til en VM-kvalifikationskamp, så risikerer Danmark at blive smidt ud af både VM-kvalifikationen og den efterfølgende EM-kvalifikation. Dermed ryger muligheden for at komme til OL 2020 også.

Det ved vi om konflikten

 • Spillerne skulle være mødt ind i DBU's landsholdslejr i Helsingør mandag klokken 13. De bor i stedet på et hotel i København og træner i regi af Spillerforeningen
 • DBU har oplyst det svenske fodboldforbund og det europæiske fodboldforbund, at Danmark ikke kan stille hold til VM-kvalifikationskampen mod Sverige fredag aften
 • UEFA bekræfter over for TV 2 SPORT, at landskampen mellem Danmark og Sverige af aflyst
 • DBU og Spillerforeningen er uenige om det videre forhandlingsforløb. Spillerne vil forhandle nu - DBU vil forhandle efter de planlagte kampe den 20. og 24. oktober

Det mangler vi svar på

DBU og Spillerforeningen er enige om, at parterne den seneste måned er kommet nærmere og nærmere en aftale. Vi mangler dog stadig svar eller afklaring på et par centrale punkter:

 • Hvad siger spillerne til, at de ikke skal spille landskamp mod Sverige fredag aften?
 • Hvornår skal parterne forhandle igen? Før aflysningen ville DBU have udskudt forhandlingerne til efter kampene mod Sverige og Kroatien den 20. og 24. oktober. Spillerne ville have forhandlet en permanent aftale på plads inden kampene - ellers ville de ikke stille op
 • Hvilke konsekvenser får det, at Danmark ikke stiller op fredag aften? I artikel 24, paragraf 1 i UEFA's regulativer står der, at hvis et forbund afslår at spille eller er ansvarlig for, at en kamp ikke finder sted eller bliver spillet i sin fulde længde, træffer UEFA's kontrol-, etik- og disciplinærorgan afgørelse i sagen. Ifølge TV 2 SPORTs oplsyninger kun ét lignende tilfælde, hvor et landshold er udeblevet fra en kvalifikationskamp. Her var der ikke tale overenskomstforhandlinger
 • Aflysningen af landskampen kan også ramme DBU økonomisk. Videre i artikel 24 i UEFA's regulativer står der, at et forbund, der nægter at spille eller er ansvarlig for, at en kamp ikke finder sted i sin helhed, mister sin ret til at modtage betalinger fra UEFA
Få et overblik over, hvilke krav de to parter ikke kan blive enige om. Video: Karoline Lunddal Dam

Parterne nærmer sig hinanden, men…

Forhandlingerne er blevet intensiveret i løbet af den seneste måned, hvor DBU og Spillerforeningen har brugt omkring 70 timer ved forhandlingsbordet. Med mæglerhjælp fra Danmarks Idrætsforbund og LO er parterne begyndt at nærme sig hinanden, og man er blevet enige om en del af aftalen.

Alligevel optrappes konflikten inden den planlagte kamp mod Sverige, fordi parterne er uenige om, hvornår de videre forhandlinger skal foregå. DBU har været klare i mælet om, at man under ingen omstændigheder vil forhandle kort før en landskamp. Omvendt har spillerne og Spillerforeningen været ligeså klare i mælet om, at en permanent aftale skal landes inden kampen mod Sverige.

DBU vil gerne udskyde forhandlingerne, fordi fodboldunionen frygter, at en permanent landsholdsaftale bliver hastet igennem. Det skete i 2015, hvorefter parterne endte i en voldgiftssag, som kostede DBU omkring 2,5 millioner kroner.

- Vi kan ikke risikere den situation, som vi endte i sidst, hvor der var en masse uklarheder. Der skal være enighed denne gang. Derfor har vi insisteret på, at de her forhandlinger kan ske i ro og orden, så alle aftaler og detaljer bliver skrevet ned. Det tager tid, og det er vigtigt for os denne gang, har DBU's elitechef Kim Hallberg sagt med henvisning til aftalen fra 2015.

Spillerforeningen vil gerne have forhandlingerne overstået inden kampene, fordi man simpelthen ikke har tillid til, at DBU vil forhandle aftalen på plads efter kampene mod Sverige og Kroatien den 20. og 24. oktober.

- Vi har ikke troen på, at en ny midlertidig aftale vil gøre, at vi får lukket aftalen bagefter, har Stina Lykke sagt.

I september indgik parterne en delaftale, så Danmark kunne stille op mod Ungarn. Ifølge flere landsholdsspillere blev den delaftale indgået på en præmis om, at parterne skulle forhandle en permanent aftale på plads inden den samling, der skulle være begyndt mandag den 16. oktober.

Økonomi og principper skiller parterne

Mens parterne er uenige om, hvornår forhandlingerne skal fortsætte, så er de enige om, at man er nået tættere på en aftale.

DBU og Spillerforeningen mangler dog at blive enige om en del af økonomien i aftalen. Landsholdsprofilen Sanne Troelsgaard har tidligere nævnt, at et årligt beløb på 471.000 kroner skiller parterne økonomisk.

Derudover er DBU og Spillerforeningen uenige om nogle principielle spørgsmål, der i bund og grund handler om, hvem der skal bestemme hvad. Eksempelvis vil DBU gerne selv bestemme, hvordan DBU's investering i kvindefodbold bliver fordelt. Her forlyder det, at Spillerforeningen gerne vil være med til at bestemme, hvordan de månedlige stipendiater bliver fordelt. 

I tidligere aftaler har Spillerforeningen haft vide muligheder for at afholde møder, når landsholdsspillerne er samlet under DBU, ligesom man også har haft en finger med i spillet hvad angår kommercielle optrædener. Det vil DBU gerne gøre op med.

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har spillerne forsøgt at imødekomme dette ønske, men det har tilsyneladende ikke været nok til at DBU og Spillerforeningen kunne lande en aftale.

Forhandlingerne kan ses som DBU's forsøg på at gøre op med Spillerforeningens indflydelse på landsholdenes gøren og laden. I den forbindelse er det værd at nævne, at herrelandsholdet også skal have en ny landsholdsaftale i det nye år. Det er sandsynligt, at resultatet af disse forhandlinger vil danne udgangspunktet for kommende forhandlinger på både kvinde- og herresiden. 

UEFA bekræfter aflysning

I første omgang drejer forhandlingerne sig dog kun om kvindelandsholdet og U21-holdet på herresiden. Sidstnævnte spillede den seneste kamp uden en egentlig aftale, fordi der var tillid til, at det hele ville falde på plads efterfølgende. Det er endnu ikke sket.

Som følge deraf har landsholdsspillerne stået stejlt på, at de ikke møder ind hos DBU uden en permanent aftale. Derfor udeblev Pernille Harder og holdkammeraterne både mandag og tirsdag, og det fik som nævnt indledningsvis DBU til at overbringe det svenske fodboldforbund nyheden om, at Danmark ikke stiller op fredag aften.

Det europæiske fodboldforbund har bekræftet, at kampen mellem Sverige og Danmark er aflyst. Konsekvenserne er dog endnu ikke meldt ud, fordi en disciplinærsag først kan indledes på kampdagen, fredag.

Spillerne og Spillerforeningen har endnu ikke forholdt sig til aflysningen af landskampen, men onsdag - efter DBU's udmelding - trænede de danske EM-sølvvindere videre i håb om, at de skulle spille i Gøteborg fredag aften.

- Det er forberedelse til kampen på fredag. Der er ikke noget, der er ovre, før den tykke dame har sunget, sagde chef for spillerrådgivning i Spillerforeningen, Thomas Lindrup.

Kvindelandsholdet kommer ikke til at spille mod Sverige, oplyser DBU.

For træningen onsdag forsøgte TV 2 SPORT at få flere spillere i tale om aflysningen af landskampen, men ingen ønskede at udtale sig.

- Jeg har ikke nogen kommentarer, lød det meget kortfattet fra kvindelandsholdets anfører, Pernille Harder.

- Jeg har desværre ingen kommentarer, var meldingen fra Sanne Troelsgaard.

DBU har udgivet en længere beskrivelse af unionens syn på forhandlingerne.

Få overblikket over konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne

 1. 2017

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Landsholdsaftalen mellem DBU og Spillerforeningen for kvindelandsholdet og U21-landsholdet udløber. Datoen er timet med, at U21-landsholdet akkurat når at indlede EM-kvalifikationen.

   Parterne har forhandlet i flere måneder, men er ikke nået frem til en aftale. En stor knast i forhandlingerne er, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Det mener spillerne, at DBU skal. Økonomi og arbejdsforhold forhandles der også om

  2. Kvindelandsholdet udebliver

   Kvindelandsholdet udebliver fra en planlagt landsholdssamling i Horsens, da en ny aftale ikke er kommet på plads. Kvindelandsholdet selvtræner i stedet med hjælp fra Spillerforeningen.

  3. Kamp mod Holland aflyses

   DBU vælger at aflyse EM-revanchen mod Hollands fodboldkvinder som følge af konflikten. Kampen var udsolgt og skulle være spillet 15. september i Horsens.

  4. "Totalt sammenbrud"

   DBU meddeler, at der er "totalt sammenbrud" i forhandlingerne. VM-kvalifikationskampen ude mod Ungarn er dermed i alvorlig fare for at blive aflyst eller blive spillet med rene amatørspillere. Det kan medføre alvorlige sanktioner fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

  5. Herrelandsholdet afstår halv million

   Fodboldkvinderne sender et nyt tilbud til DBU, som unionen nægter at gå videre med. Herrelandsholdet afstår 500.000 kroner fra holdets aftale. De penge skal bruges til, at DBU og kvinderne kan nå til enighed økonomisk.

  6. Delaftale på plads

   Parterne bliver enige om en delaftale, efter at fagforbundet LO (Landsorganisationen i Danmark) og DIF (Danmarks Idrætsforbund) har bistået forhandlingerne. Aftalen gælder kun kvindelandsholdets ene kamp. Spillerne haster til Ungarn og vinder 6-1 dagen efter.

  7. "Blot detaljer mangler"

   Fodboldkvinderne meddeler, at det blot er detaljer, som mangler, før en ny landsholdsaftale er på plads. Parterne er enige om ikke at udtale sig til pressen om forhandlingerne, imens de pågår.

  8. U21-trup udtaget

   U21-landstræner Niels Frederiksen udtager sin trup og siger, at han har en klar forventning om, at konflikten er løst, så spillerne kan møde ind til træning 2. oktober i Aalborg

  9. Midlertidig aftale indgået

   DBU og Spillerforeningen er stadig ikke blevet enige om en permanent landsholdsaftale. Derfor indgår parterne igen en midlertidig aftale, som sikrer, at U21-landsholdet kan samles og spille to EM-kvalifikationskampe.

  10. Forhandlinger fortsætter

   Datoerne er sat af til forhandlinger, hvilket blev meldt ud, da en ny midlertidig aftale kom på plads. Forhandlingerne fører ikke til en aftale og fortsætter derfor de følgende dage.

  11. Forhandlinger brudt sammen

   Spillerforeningen meddeler, at forhandlingerne brød sammen fredag 13. oktober. Parterne er ellers nået til enighed om, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Nu bunder uenigheden i økonomi, hvilket tidligere i forhandlingerne ikke lød til at være et problem.

   Når parterne ikke til enighed, møder kvindelandsholdsspillerne ikke ind i landsholdslejren mandag 16. oktober. Holdet skal møde Sverige fredag 20. oktober.

   Efter VM i Rusland til sommer udløber også landsholdsaftalen for herrernes A-landshold.

  12. Konflikten skærpes

   Mandag den 16. oktober udebliver de danske fodboldkvinder igen fra en landsholdssamling. Spillerne skulle senest være tjekket ind på Hotel Marienlyst i Helsingør kl. 13:00, men på det givne tidspunkt var endnu ingen mødt op. Landsholdet møder Sverige på udebane i VM-kvalifikationen fredag aften.

  13. Udeblivelse igen

   For anden dag i træk udebliver det danske kvindelandshold fra en landsholdstræning. Fredag den 20. oktober venter en vigtig kvalifikationskamp mod Sverige, men der er endnu ikke fundet en løsning på konflikten mellem DBU og Spillerforeningen.

  14. DBU vil aflyse kamp mod Sverige

   På sin hjemmeside har DBU meddelt, at de onsdag den 18. oktober kl. 10:00 vil orientere det svenske fodboldforbund (SvFF) om, at de danske spillere ikke stiller op til kampen i Gøteborg fredag den 20. oktober.

  15. DBU aflyser landskamp mod Sverige

   Dansk Boldspil-Union meddeler på sin hjemmeside, at kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp mod Sverige i Gøteborg er aflyst. Elitechef i DBU Kim Hallberg kalder det for 'en historisk dårlig dag for kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set'.

  16. UEFA bekræfter aflysning

   I en mail til TV 2 SPORT bekræfter det europæiske fodboldforbund (UEFA), at fredagens landskamp mellem Sverige og Danmark er aflyst. Hverken spillerne eller Spillerforeningen har endnu forholdt sig til aflysningen.

  17. Delaftale forhandlet på plads

   Spillerforeningen og DBU er blevet enige om en delaftale, som betyder, at kvindelandsholdet igen møder ind i landsholdslejren og træner. Vigtigst er det dog, at de nu kan spille VM-kvalifikationskampen mod Kroatien.

  18. Danmark taberdømmes

   Det europæiske fodboldforbunds (UEFA) disciplinærudvalg meddeler, at Danmark taberdømmes 0-3 i VM-kvalifikationskampen mod Sverige. Derudover får Dansk Boldspil-Union (DBU) en bøde på 20.000 euro (omkring 150.000 kroner) samt en betinget straf, som betyder, at hvis kvindelandsholdet igen udebliver fra en kamp inden for de næste fire år, udelukkes holdet fra UEFA's landsholdsturneringer.

  19. Enighed om fast aftale

   Efter godt 12 måneders forhandlinger er der sat endeligt punktum i forhandlingerne om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet.

   Det sker, efter at nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet lørdag den 25. er blevet godkendt af DBU’s bestyrelse og tidligere er godkendt i Spillerforeningen, herunder af de to landsholds respektive Spillerråd. 

   De nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet gælder fra 1. september 2017 til og med 31. august 2021.

  20. Sverige appellerer straf

   Det svenske fodboldforbund har valgt at appellere straffen på et dansk 0-3-nederlag og en bøde.

   - Vi mener ikke, at sanktionerne er i proportion med bruddet på reglerne, siger den svenske generalsekretær Håkan Sjöstrand.

   UEFA skal derfor nu tage en ny beslutning i sagen.

  21. UEFA stadfæster afgørelsen

   UEFA's appeludvalg stadfæster afgørelsen fra UEFA's disciplinærudvalg. Dermed står DBU's hidtidige straf ved magt.

   Danmarks fodboldkvinder taberdømmes 0-3 mod Sverige, og DBU skal betale en bøde på 20.000 euro, omkring 150.000 kroner.