Fodbold

UEFA-dansker: Sådan bliver DBU's afbud behandlet

Først fredag aften kan UEFA åbne en disciplinærsag mod DBU. Herefter kan der gå op til otte dage, før afgørelsen er truffet.

Hvad bliver konsekvenserne? 

Det er det helt store spørgsmål, efter DBU onsdag valgte at melde afbud til fredagens VM-kvalifikationskamp mod Sverige. Et afbud, som torsdag blev fulgt op af en officiel aflysning af kampen både fra det svenske fodboldforbund og UEFA.

Det står fast, at udeblivelsen får konsekvenser. I artikel 24, paragraf 1 i UEFA's regulativer står der nemlig, at hvis et forbund afslår at spille eller er ansvarlig for, at en kamp ikke finder sted eller bliver spillet i sin fulde længde, træffer UEFA's kontrol-, etik- og disciplinærorgan afgørelse i sagen. 

Men hvordan ser selve processen så ud fra nu af?

Det har TV 2 SPORT i det følgende forsøgt at klarlægge med hjælp fra den tidligere generalsekretær i DBU Jim Stjerne Hansen, der i dag er det danske medlem af UEFA's Control, Ethics and Disciplinary Body(UEFA's disciplinærudvalg).

Han er af naturlige årsager inhabil i den pågældende sag, og han udtaler sig derfor udelukkende om processen - ikke om mulige sanktioner.

- UEFA's disciplinærudvalg har først i sinde at åbne en sag fredag aften, når kamptidspunktet helt officielt er overskredet. Når det sker, åbner UEFA en disciplinærsag mod DBU, siger han til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Her vil disciplinærudvalget i første omgang indkalde en række skriftlige redegørelser - vigtigst af alt fra DBU, der skal redegøre for, hvorfor man ikke stillede op til kampen. Disse redegørelser bliver grundlaget for første behandling af sagen.

Hvad med kampen mod Kroatien på tirsdag?

Ifølge Jim Stjerne Hansen kan afgørelsen meget vel trække ud. Det er under alle omstændigheder tvivlsomt, om den når at komme inden Danmarks VM-kvalifikationskamp mod Kroatien på tirsdag.

- Jeg tror ikke, afgørelsen vil komme indenfor de første otte dage, for man skal hjemkalde redegørelser, og man skal evaluere de skriftlige redegørelser. Det vil være grundlaget for den første behandling i disciplinærudvalget. 

- Jeg tror ikke, man skal forvente en eller anden foreløbig afgørelse på baggrund af kampen mod Sverige. En eventuel udeblivelse fra kampen i Kroatien vil man behandle som en almindelig disciplinærsag.

- Man skal altså ikke forvente, at kampen i Kroatien suspenderes på nuværende tidspunkt. Hvis ikke Danmark møder op der, åbnes en ny disciplinærsag, siger Jim Stjerne Hansen.

Overfor Ekstra Bladet oplyser Jim Stjerne Hansen, at afgørelsen sågar kan blive trukket helt til den 16. november, hvor UEFA's disciplinærudvalg næste gang holder møde.

Danmarks udekamp mod Kroatien er fortsat programsat på UEFA's hjemmeside til på tirsdag den 24. oktober kl. 18.00. 

Hvad kan straffen så blive?

Ifølge TV SPORT's oplysninger er det ikke realistisk, at UEFA nøjes med at taberdømme Danmark med 0-3 i kampen mod Sverige for efterfølgende at lade holdet deltage i resten af kvalifikationsturneringen.

Det ville man i så fald kunne spekulere i, hvis man var en mindre fodboldnation, der måske hellere vil indkassere et tremåls-nederlag end at tabe med endnu større cifre i en reel kamp. Det bliver med andre ord svært at undgå udelukkelse fra den indeværende turnering.

Istedet er der en række sanktionsmuligheder: 

 • Udelukkelse fra indeværende VM-kvalifikationsturnering
 • Og/eller udelukkelse fra den kommende EM-kvalifikationsturnering
 • Og/eller bødestraf

- Der er kun et enkelt fortilfælde med et walisisk kvindehold, der udeblev af helt andre årsager. Der ville forbundet ikke ofre den udgift, det kostede at sende holdet over til kampen. Så det er en lidt anden baggrund.

- Her er det jo ikke forbundet, der beslutter sig for ikke at stille hold. Det er spillerne, der beslutter sig for ikke at komme. Så det vil blive ret afgørende, hvilken grund der er til, at de ikke stiller op, siger Jim Stjerne Hansen.

Få overblikket over konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne

 1. 2017

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Landsholdsaftalen mellem DBU og Spillerforeningen for kvindelandsholdet og U21-landsholdet udløber. Datoen er timet med, at U21-landsholdet akkurat når at indlede EM-kvalifikationen.

   Parterne har forhandlet i flere måneder, men er ikke nået frem til en aftale. En stor knast i forhandlingerne er, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Det mener spillerne, at DBU skal. Økonomi og arbejdsforhold forhandles der også om

  2. Kvindelandsholdet udebliver

   Kvindelandsholdet udebliver fra en planlagt landsholdssamling i Horsens, da en ny aftale ikke er kommet på plads. Kvindelandsholdet selvtræner i stedet med hjælp fra Spillerforeningen.

  3. Kamp mod Holland aflyses

   DBU vælger at aflyse EM-revanchen mod Hollands fodboldkvinder som følge af konflikten. Kampen var udsolgt og skulle være spillet 15. september i Horsens.

  4. "Totalt sammenbrud"

   DBU meddeler, at der er "totalt sammenbrud" i forhandlingerne. VM-kvalifikationskampen ude mod Ungarn er dermed i alvorlig fare for at blive aflyst eller blive spillet med rene amatørspillere. Det kan medføre alvorlige sanktioner fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

  5. Herrelandsholdet afstår halv million

   Fodboldkvinderne sender et nyt tilbud til DBU, som unionen nægter at gå videre med. Herrelandsholdet afstår 500.000 kroner fra holdets aftale. De penge skal bruges til, at DBU og kvinderne kan nå til enighed økonomisk.

  6. Delaftale på plads

   Parterne bliver enige om en delaftale, efter at fagforbundet LO (Landsorganisationen i Danmark) og DIF (Danmarks Idrætsforbund) har bistået forhandlingerne. Aftalen gælder kun kvindelandsholdets ene kamp. Spillerne haster til Ungarn og vinder 6-1 dagen efter.

  7. "Blot detaljer mangler"

   Fodboldkvinderne meddeler, at det blot er detaljer, som mangler, før en ny landsholdsaftale er på plads. Parterne er enige om ikke at udtale sig til pressen om forhandlingerne, imens de pågår.

  8. U21-trup udtaget

   U21-landstræner Niels Frederiksen udtager sin trup og siger, at han har en klar forventning om, at konflikten er løst, så spillerne kan møde ind til træning 2. oktober i Aalborg

  9. Midlertidig aftale indgået

   DBU og Spillerforeningen er stadig ikke blevet enige om en permanent landsholdsaftale. Derfor indgår parterne igen en midlertidig aftale, som sikrer, at U21-landsholdet kan samles og spille to EM-kvalifikationskampe.

  10. Forhandlinger fortsætter

   Datoerne er sat af til forhandlinger, hvilket blev meldt ud, da en ny midlertidig aftale kom på plads. Forhandlingerne fører ikke til en aftale og fortsætter derfor de følgende dage.

  11. Forhandlinger brudt sammen

   Spillerforeningen meddeler, at forhandlingerne brød sammen fredag 13. oktober. Parterne er ellers nået til enighed om, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Nu bunder uenigheden i økonomi, hvilket tidligere i forhandlingerne ikke lød til at være et problem.

   Når parterne ikke til enighed, møder kvindelandsholdsspillerne ikke ind i landsholdslejren mandag 16. oktober. Holdet skal møde Sverige fredag 20. oktober.

   Efter VM i Rusland til sommer udløber også landsholdsaftalen for herrernes A-landshold.

  12. Konflikten skærpes

   Mandag den 16. oktober udebliver de danske fodboldkvinder igen fra en landsholdssamling. Spillerne skulle senest være tjekket ind på Hotel Marienlyst i Helsingør kl. 13:00, men på det givne tidspunkt var endnu ingen mødt op. Landsholdet møder Sverige på udebane i VM-kvalifikationen fredag aften.

  13. Udeblivelse igen

   For anden dag i træk udebliver det danske kvindelandshold fra en landsholdstræning. Fredag den 20. oktober venter en vigtig kvalifikationskamp mod Sverige, men der er endnu ikke fundet en løsning på konflikten mellem DBU og Spillerforeningen.

  14. DBU vil aflyse kamp mod Sverige

   På sin hjemmeside har DBU meddelt, at de onsdag den 18. oktober kl. 10:00 vil orientere det svenske fodboldforbund (SvFF) om, at de danske spillere ikke stiller op til kampen i Gøteborg fredag den 20. oktober.

  15. DBU aflyser landskamp mod Sverige

   Dansk Boldspil-Union meddeler på sin hjemmeside, at kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp mod Sverige i Gøteborg er aflyst. Elitechef i DBU Kim Hallberg kalder det for 'en historisk dårlig dag for kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set'.

  16. UEFA bekræfter aflysning

   I en mail til TV 2 SPORT bekræfter det europæiske fodboldforbund (UEFA), at fredagens landskamp mellem Sverige og Danmark er aflyst. Hverken spillerne eller Spillerforeningen har endnu forholdt sig til aflysningen.

  17. Delaftale forhandlet på plads

   Spillerforeningen og DBU er blevet enige om en delaftale, som betyder, at kvindelandsholdet igen møder ind i landsholdslejren og træner. Vigtigst er det dog, at de nu kan spille VM-kvalifikationskampen mod Kroatien.

  18. Danmark taberdømmes

   Det europæiske fodboldforbunds (UEFA) disciplinærudvalg meddeler, at Danmark taberdømmes 0-3 i VM-kvalifikationskampen mod Sverige. Derudover får Dansk Boldspil-Union (DBU) en bøde på 20.000 euro (omkring 150.000 kroner) samt en betinget straf, som betyder, at hvis kvindelandsholdet igen udebliver fra en kamp inden for de næste fire år, udelukkes holdet fra UEFA's landsholdsturneringer.

  19. Enighed om fast aftale

   Efter godt 12 måneders forhandlinger er der sat endeligt punktum i forhandlingerne om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet.

   Det sker, efter at nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet lørdag den 25. er blevet godkendt af DBU’s bestyrelse og tidligere er godkendt i Spillerforeningen, herunder af de to landsholds respektive Spillerråd. 

   De nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet gælder fra 1. september 2017 til og med 31. august 2021.

  20. Sverige appellerer straf

   Det svenske fodboldforbund har valgt at appellere straffen på et dansk 0-3-nederlag og en bøde.

   - Vi mener ikke, at sanktionerne er i proportion med bruddet på reglerne, siger den svenske generalsekretær Håkan Sjöstrand.

   UEFA skal derfor nu tage en ny beslutning i sagen.

  21. UEFA stadfæster afgørelsen

   UEFA's appeludvalg stadfæster afgørelsen fra UEFA's disciplinærudvalg. Dermed står DBU's hidtidige straf ved magt.

   Danmarks fodboldkvinder taberdømmes 0-3 mod Sverige, og DBU skal betale en bøde på 20.000 euro, omkring 150.000 kroner.