- Brøndby er for alvor tilbage, og det klæder dansk fodbold

16x9
Brøndby-spillerne fejrer sejren over FC København sammen med fansene i Parken. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

KOMMENTAR: Brøndby er tilbage i toppen af dansk fodbold, men der er ikke tale om et magtskifte mellem dem og FC København.

New Firm var en fornøjelse at se på søndag kl. 12.00.

Højt tempo og en masse chancer i begge ender af banen. Det var tydeligt, at begge hold troede på deres chancer for at vinde kampen. Ja, det var jo lige netop det, som skabte kampen.

Brøndby er for alvor tilbage, og det klæder dansk fodbold

Brøndby var det hold med flest point på selvtillidskontoen, og selvom FC København måske har set stærkere ud før, end de har gjort i denne sæson, så havde de alle statistikker med sig fra de sidste 12 sæsoner, når New Firm var blevet spillet i Parken. Kampen var seværdig, lidt som jeg havde forventet.

Brøndby blæste derud af fra start, som vi kender det. De er bedst, når spillet nogle gange går for hurtigt. Nogle kalder det kaosfodbold, fordi de er bedst, når modstanderne ikke kan følge med i det høje tempo og kan indføre deres ekstreme genpres og vinde bolden højt oppe på banen eller med modstanderholdet i ubalance.

Det er også længe siden, jeg har set et Brøndby-hold med så stor tiltro på egne evner inde i Parken, og det var til tydeligt at se i de første 20 minutter, men generelt også set over hele kampen.

FC København var helt sikkert med til at skabe en god kamp, selvom det her opgør jo ender med en 1-0-sejr til Brøndby. De er altid gode til at skabe kampene og være gode på bolden, og det lykkedes også i dele af kampen, når luften og energien en gang imellem var gået ud af Brøndby, og Brøndby i stedet lukrerede på omstillinger.

Det, jeg godt kan lide ved det opgør søndag middag, og det jeg ser generelt, er, at de to største klubber i Danmark er med fremme i toppen, hvor det er sjovest, og at opgørene mellem dem er med to hold, som oprigtigt tror på deres muligheder over for hinanden.

Ja, FC København er hægtet lidt af og ligger ”kun” nummer fem, men de vil altid komme igen. Om det så er nok til et mesterskab i år, tror jeg ikke. Men så vil de være der igen næste år.

Lige nu er Brøndby ovenpå

Brøndby må være det hold, som er oven på for tiden, når vi taler de to hold indbyrdes.

Men et magtskifte eller tronskifte vil jeg ikke tale om. FC København har siddet på toppen af dansk fodbold i mange år og har været flagskibet for dansk fodbold ude i Europa. Men Brøndby er for alvor tilbage, og det klæder dansk fodbold, også selvom det kan gøre ondt inde på Peter Bangs Vej.

Det har en kæmpe betydning for en spiller, for et hold, at de går ud på banen og føler det som en rutine med taktikken, som når de skal børste tænder morgen og aften

Udligningen mellem de to hold skal ses i lyset af, at FC København har haft god succes i Europa og derfor sagt farvel til nogle store profiler og bærende kræfter. Det i sig selv betyder meget for et hold, men så er de samtidig blevet ramt af en masse skader i år, som gør det svært for alle hold, selv FC København, når de er i derbyet var uden seks af de spillere, der sidste år gjorde dem urørlige i den hjemlige liga.

Vi må ikke glemme Brøndby og det arbejde, Alexander Zornigers hold har været igennem, for selvom FC København måske ikke har den samme styrke i år som sidste år, så har Brøndby en stor del af æren for, at de er kravlet op i toppen igen.

Kontinuitet har været afgørende, og Brøndby har i modsætning til FC København ikke mistet sine profiler, og så har de beholdt deres træner og hans planer for holdet sommeren over. Zornigers spillestil sidder printet ind i hovederne på Brøndby-spillerne, og det har en kæmpe betydning for en spiller, for et hold, at de går ud på banen og føler det som en rutine med taktikken, som når de skal børste tænder morgen og aften. Det giver en kæmpe tryghed i spillet.

FCK bliver ikke mester

Efter New Firm-opgøret er mesterskabet tættere på Vestegnen, end den er på hovedstaden. Det kommer selvfølgelig ikke bag på nogen. FC Midtjylland og FC Nordsjælland ser ud til at være de nærmeste konkurrenter til Brøndby om mesterskabet, og netop også derfor tror jeg, at søndagens nederlag betyder, at FC København ikke når mesterskabet i denne sæson.

Ja, det er tidligt at sige, men jeg tør godt komme med min ide om, at det bliver for svært for FC København at få indhentet forspringet. Nu er det ikke nummer et og nummer to, der er 11 point imellem, men der er tre hold med et stort forspring til FC København, og det, tror jeg, gør det endnu sværere for dem at lave et comeback.

Hvor skal mesterskabet så hen, når FC København ikke løber med det i år?

Det kommer til at stå imellem de tre hold, jeg nævnte før: FC Nordsjælland, FC Midtjylland og Brøndby.

De unge fra Farum har krummer i sig, men kan de stå distancen hele vejen, når de ikke har erfaringen? De har i hvert fald vist indtil videre, at de har kvaliteten i spillet. FC Midtjylland ser skræmmende ud for tiden og har mange strenge at spille på, alt efter hvilken modstander de spiller mod, om de skal spille på fysikken og standardsituationerne, eller om de skal dominere kampene på bolden. De ligner en seriøs bejler til mesterskabet i år.

Brøndby har vi været inde på, og troen vokser hos dem efter sejren over FC København. Det danske mesterskab bliver mellem de tre hold, da ikke alle tre hold vil gå så meget ned i form og pointhøst, at de kan indhentes af FC København.