Eriksens hattrick sender Danmark til VM

For første gang siden 2012 skal det danske herrelandshold til en slutrunde, efter de spillede sig til VM på bekostning af Irland.

VM i Rusland 2018 bliver med dansk deltagelse.

Det står klart, efter Danmark vandt 5-1 på udebane mod Irland, hvor Christian Eriksen endnu en gang viste sig som den helt store stjerne, da han scorede hattrick.

Irland chokstartede ellers blot fem minutter inde i kampen, da Shane Duffy sendte Aviva Stadium i vild ekstase. Allerede inden pausen vendte Danmark dog kampen med en scoring fra Andreas Christensen og Christian Eriksen, inden Tottenham-stjernen i anden halvleg afgjorde kampen definitivt. Til sidst kom også Nicklas Bendtner på måltavlen.

Højdepunkter i Irland-Danmark

Overraskende dansk startopstilling

Den danske startopstilling til skæbnekampen i Irland.
Den danske startopstilling til skæbnekampen i Irland. Foto: CLODAGH KILCOYNE / Scanpix Denmark

I forhold til den første kamp i Parken havde Åge Hareide foretaget to markante ændringer. Andreas Christensen erstattede Peter Ankersen på højre back, og Yussuf Poulsen gled ind i stedet for Andreas Cornelius. ’En kæmpe overraskelse og en risiko. Enten kikser det, eller også er det genialt,’ vurderede Flemming Toft inden kampen.

6. minut - irsk chokstart

Allerede efter seks minutter kom Danmark bagud. Et irsk frispark fra midten blev sparket helt ned til kanten af danskernes målfelt, hvor Nicolai Jørgensen prøvede at sparke bolden væk. Den fløj dog videre mod det danske mål, hvor Kasper Schmeichel kom på mellemhånd, da Shane Duffy kom højere end Simon Kjær og nemt headede bolden i mål.

17. minut – Kvist tæt på udligning

Efter en rodet periode fik Danmark kampens næste store chance. Efter et fint opspil endte bolden hos Andreas Christensen, der afleverede bolden skråt tilbage til William Kvist på kanten af feltet. En hurtig skudafvikling tvang Darren Randolph til at en hurtig refleks i det lange hjørne, da han slog bolden ud til hjørnespark.

18. minut – Sisto med stor chance

Kort efter var Danmark rigtig tæt på igen. Delaney lagde en præcis aflevering ind mod midten af banen, som Nicolai Jørgensen sendte videre ud til Pione Sisto. Målscoreren Shane Duffy formåede dog at presse danskeren, der fik pareret sin afslutning til hjørnespark.

22. og 24. minut – store irske chancer

På nuværende tidspunkt var kampen i den grad meget mere livlig end første opgør i Parken. Først fik Daryl Murphy en god mulighed, da han prøvede at dirigere et skud op i det korte hjørne. Afslutningen gik i sidenettet. Kort efter var det så fløjspilleren McClean, der på nært hold sparkede fladt og helt tæt forbi den danske stolpe.

29. minut – Danmark udligner!

Andreas Christensen tiljubles efter sin afgørende fod i udligningen.
Andreas Christensen tiljubles efter sin afgørende fod i udligningen. Foto: LEE SMITH / Scanpix Denmark

Efter et kort, dansk hjørnespark i venstre side tog Pione Sisto initiativ. Først lavede han tunnel på en irer, inden han rykkede mod baglinjen og sendte bolden på tværs. Chelsea-spilleren Andreas Christensen dukkede op og fik foden på, så bolden, via Irlands Cyrus Christie, rullede over stregen.

32. minut – Eriksen brager bolden i mål

Danmarks store stjerne brager bolden i mål via overliggeren efter en fremragende dansk kontra.
Danmarks store stjerne brager bolden i mål via overliggeren efter en fremragende dansk kontra. Foto: LEE SMITH / Scanpix Denmark

Irerne nåede knap nok at registrere udligningen, før Yussuf Poulsen erobrede bolden og startede et kontraktangreb. Tre mod to gik bolden fra Poulsen til Nicolai Jørgensen, der sendte bolden videre til en helt fri Christian Eriksen. Tottenham-stjernen kvitterede og bankede bolden i mål via underkanten af overliggeren. Dansk ekstase var en realitet, og Danmark var på vej mod VM i Rusland.

53. minut - Sisto med god mulighed

Efter tyve stille minutter i kampen var det igen Pione Sisto, der viste de rød-hvide farver frem efter pausen. Eriksen lagde bolden af på starten af den irske banehalvdel, og efter et par hurtige træk kom Sisto frem til en god afslutning. Randolph stod dog endnu en gang klar til at skubbe bolden til et dansk hjørnespark.

57. minut - friløber til Eriksen

Et irsk indlæg endte i fødderne på Williams Kvist, der med sin clearing startede en dansk kontra. Jørgensen lagde den af til Delaney, der straks spillede Christian Eriksen helt fri. Efter et løb over en halv bane manglede Tottenham-spilleren dog præcision i sin afslutning, der sad mit på målmanden. En stor, dansk chance for næsten at lukke kampen definitivt.

63. minut - Eriksen scorer igen

Eriksen tiljubles af holdkammerater og landsmænd efter sin 3-1-scoring.
Eriksen tiljubles af holdkammerater og landsmænd efter sin 3-1-scoring. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Det var på ingen måde nogen overraskelse, at det endnu en gang var Sisto og Eriksen, der tog hovedrollen godt en time inde i kampen. Sisto lagde den kort af til Eriksen, der med en kølig venstrefod sendte bolden over i det lange hjørne. Ren verdensklasse fra den danske verdensstjerne - og så kunne jublen bryde løs ud med landsholdets egne fans på endetribunen.

73. minut - Eriksen med hattrick

Vanvittig verdensklasse en realitet. Nicolai Jørgensen sendte et tamt indlæg ind i feltet, men Stephen Ward fejlede fuldstændig i sin clearing. I løbet af et splitsekund kom Christian Eriksen flyvende, og så fuldendte den 25-årige stjerne sit hattrick, da han bankede bolden helt op i hjørnet. En magisk aften for Christian fra Middelfart.

90. minut - Bendtner på måltavlen

Kort før tid tilkæmpede Nicklas Bendtner sig et straffespark, som han selv satte sikkert ind. Dermed fik han lov at sætte sidste præg på en fantastisk, dansk aften i Dublin.

Slut - Danmark skal til VM igen

Danmark deltog sidste gang ved en VM-slutrunde i 2010, hvor den blev afholdt i Sydafrika. Her formåede landsholdet dog ikke at spille sig videre fra gruppen, da de sluttede efter både Holland og Japan.

Reaktioner på VM-billetten

Christian Eriksen: - Jeg håber da, det aldrig bliver glemt, for så er alt godt. Følelsen og fornemmelsen af, at vi skal til VM, den kunne ikke være bedre. Alle omkring mig ved, hvor stor betydning det har, at vi skal med, sagde Eriksen til Kanal 5

Nicklas Bendtner: - Det var jo helt perfekt. Jeg må være helt ærlig at sige, jeg ikke på noget tidspunkt havde tvivlet på, vi ville tage sejren i dag. Det lyder måske en smule arrogant, men der er så meget kvalitet i holdet. Der er den der magiske følelse, man sjældent oplever, sagde Bendtner efter kampen til Kanal 5.

Kasper Schmeichel: - Det er en kæmpe sejr for os som hold, men en endnu større og vigtigere sejr som land. Det er vigtigt, vi er med i en slutrunde igen, sagde målmanden til TV 2 SPORT.

Landsholdets resultater ved VM og EM siden 1958
1958
VM i Sverige
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen mod England og Irland.
1960
EM i Frankrig
Ikke kvalificeret. Dengang bestod kvalifikationen af to kvalifikationsrunder, hvorfra kun fire hold gik videre til den egentlige slutrunde. Danmark tabte samlet 3-7 i to kampe mod Tjekkoslovakiet i første kvalifikationsrunde.
1962
VM i Chile
Danmark deltog ikke i kvalifikationen.
1964
Semifinale
EM i Spanien
Danmark nåede semifinalen, hvor de tabte 3-0 til Sovjetunionen og endte som nummer fire i turneringen.
For at komme i semifinalen skulle Danmark slå Luxembourg over to kampe, men begge kampe endte uafgjort, og der skulle derfor en tredje kamp i spil, hvor Danmark vandt 1-0.
1966
VM i England
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire i kvalifikationsgruppen mod Sovjetunionen, Wales og Grækenland.
Dette blev den første af ni slutrunder i træk, hvor Danmark ikke kvalificerede sig.
1968
EM i Italien
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire i kvalifikationsgruppen mod Ungarn, Østtyskland og Holland.
1970
VM i Mexico
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen med Tjekkoslovakiet, Ungarn og Irland.
1972
EM i Belgien
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire i kvalifikationsgruppen med Belgien, Portugal og Scotland.
1974
VM i Vesttyskland
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen med Scotland og Tjekkoslovakiet.
1976
EM i Jugoslavien
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire i kvalifikationsgruppen med Spanien, Rumænien og Scotland.
1978
VM i Argentina
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen med Polen, Portugal og Cypern.
1980
EM i Italien
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fem i kvalifikationsgruppen med England, Nordirland, Irland og Bulgarien.
1982
VM i Spanien
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen med Jugoslavien, Italien, Grækenland og Luxembourg. Det var blot én placering fra en kvalifikation.
1984
Semifinale
EM i Frankrig
Danmark nåede til semifinalen, hvor de mødte Spanien, og den kamp endte 1-1 i ordinær tid. I straffesparksafgørelsen tabte danskerne 5-4, da Preben Elkjær brændte det sidste straffespark, men spanierne scorede på alle deres.
I finalen vandt Frankrig mesterskabet mod Spanien.
1986
Ottendedelsfinale
VM i Mexico
Jesper Olsen sparker straffespark mod Vesttyskland ved VM 1986. Scanpix
Danmark vandt overlegent gruppespillet i turneringen med sejre over Vesttyskland, Uruguay og Scotland. I den efterfølgende ottendedelsfinale løb Danmark ind i Spanien, der blev toer i deres gruppe.
Ligesom ved EM to år tidligere blev det Spanien, der sendte Danmark ud af turneringen. Denne gang med en sejr på hele 5-1. Finalen endte med at blive vundet af Argentina.
1988
Gruppespil
EM i Vesttyskland
Danmark kvalificerede sig som bedste hold i kvalifikationsgruppen mod Tjekkoslovakiet, Wales og Finland.
Ved slutrunden kom Danmark i en klar dødspulje med Vesttyskland, Italien og Spanien, og det endte da også med en sidsteplads uden avancement.
1990
VM i Italien
Danmark kvalificerede sig lige nøjagtig ikke, da de blev toer i kvalifikationsgruppen med 1 point færre end Rumænien. Danmark var dårligst i det samlede toerregnskab, og kvalificerede sig dermed heller ikke ad den vej.
1992
Finale
EM i Sverige
De danske europamestre fra 1992. Sven-Erik Sjöberg / Scanpix
Danmark formåede ikke at kvalificere sig i første omgang, hvor de kun blev nummer to i kvalifikationsgruppen efter Jugoslavien og foran Nordirland, Østrig og Færøerne.
På grund af borgerkrig i Jugoslavien, blev holdet ekskluderet fra turneringen, og det gav Danmark pladsen.
Ved slutrunden blev Danmark nummer to efter Sverige i puljen, og det førte dem til en semifinale mod Holland. Den blev vundet i straffesparksafgørelse, hvorefter Danmark skulle møde mægtige Tyskland i finalen. Her vandt Danmark 2-0 og kunne kalde sig europamester for første og indtil nu eneste gang.
1994
VM i USA
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen efter Spanien og Irland. Danmark og Irland havde nøjagtig lige mange point, så det var antallet af mål, der afgjorde, at Irland tog pladsen. De havde nemlig scoret fire mål mere end Danmark.
1996
Gruppespil
EM i England
Danmark kvalificerede sig til slutrunden med en andenplads i kvalifikationsgruppen efter Spanien, men foran bl.a. Belgien.
Ved slutrunden formåede Danmark ikke at gå videre fra gruppespillet, hvor de endte som nummer tre efter Portugal og Kroatien.
1998
Kvartfinale
VM i Frankrig
Brian Laudrup i Danmarks kamp mod Nigeria ved VM 1998. Scanpix
Danmark kvalificerede sig som vinder af kvalifikationsgruppen foran bl.a. Kroatien, Grækenland. Ved slutrunden blev Danmark nummer to i puljen efter Frankrig, men foran Sydafrika og Saudi Arabien. Det førte dem til ottendedelsfinalen mod Nigeria, som Danmark vandt 4-1, og så ventede Brasilien i kvartfinalen. Her tabte danskerne med 3-2. Brasilien gik hele vejen til finalen, som de tabte 3-0 til værtsnationen Frankrig.
2000
Gruppespil
EM i Belgien og Holland
Danmark blev toer i kvalifikationsgruppen efter Italien, som gik direkte videre. Med andenpladsen skulle Danmark ud i to playoff-kampe mod Isreal om en plads ved slutrunden. Her vandt Danmark samlet 8-0.
Til slutrunden vandt Danmark ikke en eneste kamp i gruppespillet mod Holland, Frankrig og Tjekkiet og gik dermed ikke videre.
2002
Ottendedelsfinale
VM i Sydkorea og Japan
Danmark vandt sin kvalifikationsgruppe mod nationer som Tjekkiet, Nordirland og Bulgarien. Dermed var de direkte videre til slutrunden, hvor de ligeså overbevisende vandt puljen mod Frankrig, Senegal og Uruguay. I ottendedelsfinalen blev Danmark dog slået ud af England med 3-0. Senere blev England slået ud af Brasilien, der vandt turneringen.
2004
Kvartfinale
EM i Portugal
Jon Dahl Tomasson og Christian Poulsen var på holdet i 2004. Her er de fra en kvalifikationskamp til VM 2006. Lars Møller / Scanpix
Danmark kvalificerede sig med en førsteplads i kvalifikationsgruppen med bl.a. Norge og Rumænien.
I gruppespillet ved slutrunden blev Danmark toer efter nabolandet Sverige, mens Italien og Bulgarien blev slået ud. Herefter blev kvartfinalen endestation for Danmark, der tabte 3-0 til Tjekkiet. I finalen vandt Grækenland højst overraskende mesterskabet, da de slog Portugal 1-0.
2006
VM i Tyskland
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre ud af syv i kvalifikationsgruppen efter Ukraine og Tyrkiet. 
2008
EM i Østrig og Schweiz
Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire ud af syv i kvalifikationsgruppen efter Spanien, Sverige og Nordirland.
2010
Gruppespil
VM i Sydafrika
Danmarks trup mod Japan ved VM 2010. Scanpix
Danmark vandt kvalifikationsgruppen foran bl.a. Portugal og Sverige. Ved slutrunden kom Danmark dog ikke videre end gruppespillet, da de blev nummer tre efter Holland og Japan.
2012
Gruppespil
EM i Polen og Ukraine
Danmark blev nummer to i kvalifikationsgruppen mod bl.a. Portugal og Norge og gik dermed videre til slutrunden, hvor de blev placeret i en svær pulje med Tyskland, Portugal og Holland. Her endte Danmark som nummer tre uden avancement.
2014
VM i Brasilien
Ikke kvalificeret. Danmark kvalificerede sig ikke trods en andenplads i kvalifikationsgruppen efter Italien, men foran bl.a. Tjekkiet og Bulgarien. Som dårligste toer blev Danmark det eneste hold i toerregnskabet, der ikke kvalificerede sig. 
2016
EM i Frankrig
Skuffede danske spillere efter playoff-kamp mod Sverige. Claus Bech / Scanpix Denmark
Ikke kvalificeret. I kvalifikationsgruppen blev Danmark nummer tre efter Portugal og Albanien. Som femtebedste treer skulle Danmark spille to playoff-kampe om en plads ved slutrunden. Her mødte de Sverige og tabte samlet 4-3.
2018
VM i Rusland
Danmark er klar til VM efter samlet playoff-sejr over Irland. CLODAGH KILCOYNE / Scanpix Denmark
Danmark blev nummer to i kvalifikationsgruppen efter Polen og foran bl.a. Montenegro og Rumænien. Som tredjebedste toer kom Danmark ud i to playoffkampe om en plads til slutrunden mod Irland. Den første kamp i Danmark endte 0-0, og da kampen i Irland endte med dansk sejr på 5-1, kvalificerede Åge Hareides udvalgte til VM i Rusland.