Fodbold

Toft: Der er millioner på spil i Dublin

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser frem mod Danmarks returkamp i Dublin.

Irland - Danmark er en kamp om millioner. Ikke kun millioner kroner, men også millioner af danske fodboldfans, der hungrer efter at dedikere sig til et landshold, til en slutrunde og til et selskab med de absolut største.

Vi snakker millioner, hvis det lykkes Hareide og co. at komme til VM i Rusland næste sommer. Det ganske land vil snakke og se fodbold i de næste otte måneder. Medierne vil holde os i hånden. Vi vil være på fornavn med spillerne. Vi vil sætte hold. Vi vil lægge taktik. Vi vil have stillet vores sult. Fodbolden er noget ganske særligt - tæt på fælles følelser og tæt på et Dannebrogfarvet hjerte. Det er legalt at være vild med fodbold.

Danmark har i 2017 haft et flot persongalleri af sportsnavne med internationalt snit. Med ketsjere i flere størrelser, med hestekræfter brugt forskelligt, i salt- og klorvand, på to og fire hjul, med ben på jorden og med ben i luften. Velvidende at der også vil lyde kritiske røster, så er og bliver fodbolden vores fælles identitet. Især når det går godt for landsholdet.

Det er hertil de rød-hvide foreløbig er nået - og det kan blive en endnu mere markant fællesnævner efter returkampen mod Irland. For vi sukker efter at have nogle at holde af og med. Sammen. I det fineste selskab. On location, foran skærmen, på de sociale medier, i barer og på cafeer, i det hele taget.

Udsigt til kæmpe VM-bonus

Økonomisk spilles der også om millioner i Dublin. I første omgang tæt på de 100, hvis Danmark kvalificerer sig. De skal deles i tre kolonner: En til de samlede udgifter, en til DBU og en til spillerne. 

Men det fører meget mere med sig at være slutrundedeltagere. Ruderne er pudsede, for VM er et oplagt udstillingsvindue for spillerne. DBU vil også få mulighed for sikre langt flere indtægter i sponsorater og større international bevågenhed. Og interessen for fodboldlegen vil automatisk stige.

Og så kommer der et uundgåeligt MEN… Danmark skal først lige kvalificere sig. Efter nulløsningen i Parken lørdag aften skal der scores i Dublin. Spillet skal ganske enkelt løftes i forhold til det, vi så for tre dage siden.

Der skal spilles hurtigere, og der skal være mere bevægelse - også fra dem uden bold. Der skal udføres maksimalt på de formentlig ganske få chancer. som Danmark får.

Forventer få ændringer i opstillingen

Jeg tror ikke, Åge Hareide ændrer ret meget i sin startopstilling - det gør han sjældent. Men der kan blive byttet lidt rundt i offensiven.

Nicolai Jørgensen var langt fra Nicolai Jørgensen i Parken, måske med for mange tanker på det brækkede håndled. Mine tanker falder på, om den hovedspilsstærke og fysiske Andreas Cornelius kommer ind og tager duellerne med de lige så voksne irere, og at Hareide så lader den meget løbende Yussuf Poulsen starte på højrekanten.

Forhåbentlig beholder landstræneren Pione Sisto med de små, næsten vibrerende fødder på banen. Den lille trold fik et selvtillidsknæk i lørdags, efter han missede en oplagt chance midt i første halvleg, men: Han er en af de få, der kan sætte en direkte modstander af. Han er en af de få, der skarpt kan skifte retning med bolden. Han er en af de få, der er en rigtig dribler - han skal bare holde front mod det irske mål og administrere det bedre, hvornår bolden skal slippes, og hvornår den må blive på hans størrelse 39.

De mindste kan blive de største

Sisto, oprindeligt fra Sydsudan, kan blive manden, der bringer Danmark til VM. Han kan så meget, andre ikke kan - og han tør.

Vi kender Christian Eriksens betydning i nøglebundtet, men Sisto er ham der kan dirke ethvert forsvar op. De 171 centimeter flytter sig hurtigt, og når han lykkes, ser modstanderen blot rygnummeret 21. Han mangler noget rent taktisk, men er ret ny i landsholdsfaget med 8 landskampe.

“Og så har han brug for en succesoplevelse”, som Frank Arnesen siger det. Den må meget gerne komme i aften.

Succesoplevelser er der til gengæld mange af hos Christian Eriksen. Han spiller til hurra-råb og stor blomsterbuket landskamp nummer 75 i Dublin - og han er blot 25 år. Fantastisk.

Han fik ikke den sædvanlige betydning i Parken, men han får formentlig mere plads i aften. Jeg har en tro på succes for ham og Sisto. Tænk, hvis de to mindste kan blive de største.

Danmark til VM 2018 - jeg tror på det!

Følg Irland - Danmark minut for minut på sport.tv2.dk fra klokken 19:45. Der er mulighed for at stille spørgsmål til Flemming Toft undervejs.