Fodbold

- Eriksen er nationalhelten

KOMMENTAR: Med det materiale, vindermentaliteten og udviklingen in mente er der grund til at tro, at VM-turen til Rusland bliver mere end tre kampe.

Han er for vild, Christian Eriksen.

På sin helt egen måde trak han et helt hold med sig og kværnede skummet af den irske begejstring. Selvfølgelig var det en holdpræstation på Aviva Stadium, men den toppede med en verdensstjerne på den halvskumle nattehimmel - fra middelklasse i Parken til verdensklasse i Dublin.

Vi er igen verdens lykkeligste folk, og det skyldes ikke kun, at vi er gode til hygge. Det skyldes heller ikke kun den meget lille havfrue eller Tivoli eller smørrebrødet. Vi har et fodboldlandshold, der sælger varen. Der gør os glade. Der gør os stolte. Et landshold, der nu er placeret på fodboldens øverste hylde.

Og så bliver man ekstra lykkelig, når Eriksen er på spil. Det er kunst. Ganske enkelt. Han løber og løber og løber hele tiden rigtigt. Også uden bold. Han svæver som en drone med elegance, lethed og overblik. Han ved instinktivt, hvad han vil, længe før aktionen bliver aktuel. Han lå forrest i presspillet, men tilbød sig hele tiden. Og så lavede han lige tre deciderede perlemål - trukket som på en snor. Det var fodboldfødder og -hjerne, der talte.

Når jeg bruger krudt på Bendtner, er det fordi, det er et karakteristika for dette landshold

Flemming Toft

Jeg letter på hatten for hele samlingen. Individuelt var det i 5-1-sejren lidt svingende ment på den måde, at ikke alle nåede toppen, men som hold gjorde de.

Denne kvalifikation, vejen til Rusland, har været en triumf for kollektivet, for moralen, for den powerfulde indstilling og for måden at styre de fleste kampe på. Det seneste år har ikke haft tab på kontoen. Fuldbyrdet markant med sejren over Irland.

Og hvis hatten kan lette en gang mere, så bliver det for Åge Hareide, der blev mødt med pessimisme, da han blev ansat. Han fik kritik undervejs i sin indledning, lyttede til spillerne og sin egen mavefornemmelse - og blev en succes. For det er, hvad en træner bliver bedømt på - resultaterne.

Hareide har sejret. Han har modelleret et vinderhold. Fundet og satset på de rigtige attituder. Lavet et tydeligt hierarki uden at sprænge helheden.

Rygraden på holdet er knejsende og det egentlige fundament.

Fra Kasper Schmeichel i målet, op gennem Simon Kjær og Andreas Bjelland via William Kvist og Thomas Delaney på den balancerende midtbane - og så Christian Eriksen. Hareide har fået masser af angribere på valgkortet, og Nicklas Bendtner er kommet tilbage i et brutto-ensemble, der på hver sin måde har klasse.

Nu kommer min parentes: (fordi de har Eriksen).

Og det med Bendtner kan der godt skrives lidt ekstra om, for nok er han ikke i startblokken lige nu, men Hareide har taget ham til sig. Han gjorde det allerede, da Bendtner nærmest var klubløs. Og Bendtner er i det, jeg vil kalde sin bedste udgave; fyldt med selvtillid, humor, lyst og engagement. Selvfølgelig vil han spille - hele tiden - men han er ydmyg nok over for sin øjeblikkelige rolle, og det klæder ham. Han kan blive en stor slutrundespiller.

Når jeg bruger krudt på Bendtner, er det fordi, det er et karakteristikum for dette landshold. Det fik en understregning, da holdkammeraterne med Eriksen og Kjær i spidsen lod Bendtner sparke straffesparket mod slutningen. De har det godt sammen, de klæder hinanden. De fungerer i alle roller. Og det er også Åge Hareides skyld. Han er gået ind i menneskerne ligeså meget som i fodboldspillerne.

Vi har set et dansk landshold i udvikling - ikke altid på den fodboldkultur, vi har kaldt “vores”, men på dyder, der har blandet sig og vist sig effektive. Det er et hold med mange ansigter. I Dublin så vi en grimasse, der kunne passe på et stærkt hold. Og med det materiale, vindermentaliteten og udviklingen in mente er der grund til at tro, at VM-turen til Rusland bliver mere end tre kampe og så hjem igen.

Danmark spillede sig til VM i 1986 på denne bane, der dengang hed Landsdown Road.

Landsholdet gjorde det igen tirsdag aften ligeså overbevisende. Der er lagt op til nogle interessante måneder, hvor vi alle diskuterer fodbold. For det er og bliver nationalsporten - og Eriksen er nationalhelten. Tænk, at en så stille mand, kan sige så meget. Med fødderne.

Landsholdets resultater ved VM og EM siden 1958

 1. 1958

  1. VM i Sverige

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen mod England og Irland.

 2. 1960

  1. EM i Frankrig

   Ikke kvalificeret. Dengang bestod kvalifikationen af to kvalifikationsrunder, hvorfra kun fire hold gik videre til den egentlige slutrunde. Danmark tabte samlet 3-7 i to kampe mod Tjekkoslovakiet i første kvalifikationsrunde.

 3. 1962

  1. VM i Chile

   Danmark deltog ikke i kvalifikationen.

 4. 1964

  1. EM i Spanien

   Danmark nåede semifinalen, hvor de tabte 3-0 til Sovjetunionen og endte som nummer fire i turneringen.

   For at komme i semifinalen skulle Danmark slå Luxembourg over to kampe, men begge kampe endte uafgjort, og der skulle derfor en tredje kamp i spil, hvor Danmark vandt 1-0.

 5. 1966

  1. VM i England

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire i kvalifikationsgruppen mod Sovjetunionen, Wales og Grækenland.

   Dette blev den første af ni slutrunder i træk, hvor Danmark ikke kvalificerede sig.

 6. 1968

  1. EM i Italien

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire i kvalifikationsgruppen mod Ungarn, Østtyskland og Holland.

 7. 1970

  1. VM i Mexico

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen med Tjekkoslovakiet, Ungarn og Irland.

 8. 1972

  1. EM i Belgien

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire i kvalifikationsgruppen med Belgien, Portugal og Scotland.

 9. 1974

  1. VM i Vesttyskland

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen med Scotland og Tjekkoslovakiet.

 10. 1976

  1. EM i Jugoslavien

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire i kvalifikationsgruppen med Spanien, Rumænien og Scotland.

 11. 1978

  1. VM i Argentina

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen med Polen, Portugal og Cypern.

 12. 1980

  1. EM i Italien

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fem i kvalifikationsgruppen med England, Nordirland, Irland og Bulgarien.

 13. 1982

  1. VM i Spanien

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen med Jugoslavien, Italien, Grækenland og Luxembourg. Det var blot én placering fra en kvalifikation.

 14. 1984

  1. EM i Frankrig

   Danmark nåede til semifinalen, hvor de mødte Spanien, og den kamp endte 1-1 i ordinær tid. I straffesparksafgørelsen tabte danskerne 5-4, da Preben Elkjær brændte det sidste straffespark, men spanierne scorede på alle deres.

   I finalen vandt Frankrig mesterskabet mod Spanien.

 15. 1986

  1. VM i Mexico

   Jesper Olsen sparker straffespark mod Vesttyskland ved VM 1986.

   Danmark vandt overlegent gruppespillet i turneringen med sejre over Vesttyskland, Uruguay og Scotland. I den efterfølgende ottendedelsfinale løb Danmark ind i Spanien, der blev toer i deres gruppe.

   Ligesom ved EM to år tidligere blev det Spanien, der sendte Danmark ud af turneringen. Denne gang med en sejr på hele 5-1. Finalen endte med at blive vundet af Argentina.

 16. 1988

  1. EM i Vesttyskland

   Danmark kvalificerede sig som bedste hold i kvalifikationsgruppen mod Tjekkoslovakiet, Wales og Finland.

   Ved slutrunden kom Danmark i en klar dødspulje med Vesttyskland, Italien og Spanien, og det endte da også med en sidsteplads uden avancement.

 17. 1990

  1. VM i Italien

   Danmark kvalificerede sig lige nøjagtig ikke, da de blev toer i kvalifikationsgruppen med 1 point færre end Rumænien. Danmark var dårligst i det samlede toerregnskab, og kvalificerede sig dermed heller ikke ad den vej.

 18. 1992

  1. EM i Sverige

   De danske europamestre fra 1992.

   Danmark formåede ikke at kvalificere sig i første omgang, hvor de kun blev nummer to i kvalifikationsgruppen efter Jugoslavien og foran Nordirland, Østrig og Færøerne.

   På grund af borgerkrig i Jugoslavien, blev holdet ekskluderet fra turneringen, og det gav Danmark pladsen.

   Ved slutrunden blev Danmark nummer to efter Sverige i puljen, og det førte dem til en semifinale mod Holland. Den blev vundet i straffesparksafgørelse, hvorefter Danmark skulle møde mægtige Tyskland i finalen. Her vandt Danmark 2-0 og kunne kalde sig europamester for første og indtil nu eneste gang.

 19. 1994

  1. VM i USA

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre i kvalifikationsgruppen efter Spanien og Irland. Danmark og Irland havde nøjagtig lige mange point, så det var antallet af mål, der afgjorde, at Irland tog pladsen. De havde nemlig scoret fire mål mere end Danmark.

 20. 1996

  1. EM i England

   Danmark kvalificerede sig til slutrunden med en andenplads i kvalifikationsgruppen efter Spanien, men foran bl.a. Belgien.

   Ved slutrunden formåede Danmark ikke at gå videre fra gruppespillet, hvor de endte som nummer tre efter Portugal og Kroatien.

 21. 1998

  1. VM i Frankrig

   Brian Laudrup i Danmarks kamp mod Nigeria ved VM 1998.

   Danmark kvalificerede sig som vinder af kvalifikationsgruppen foran bl.a. Kroatien, Grækenland. Ved slutrunden blev Danmark nummer to i puljen efter Frankrig, men foran Sydafrika og Saudi Arabien. Det førte dem til ottendedelsfinalen mod Nigeria, som Danmark vandt 4-1, og så ventede Brasilien i kvartfinalen. Her tabte danskerne med 3-2. Brasilien gik hele vejen til finalen, som de tabte 3-0 til værtsnationen Frankrig.

 22. 2000

  1. EM i Belgien og Holland

   Danmark blev toer i kvalifikationsgruppen efter Italien, som gik direkte videre. Med andenpladsen skulle Danmark ud i to playoff-kampe mod Isreal om en plads ved slutrunden. Her vandt Danmark samlet 8-0.

   Til slutrunden vandt Danmark ikke en eneste kamp i gruppespillet mod Holland, Frankrig og Tjekkiet og gik dermed ikke videre.

 23. 2002

  1. VM i Sydkorea og Japan

   Danmark vandt sin kvalifikationsgruppe mod nationer som Tjekkiet, Nordirland og Bulgarien. Dermed var de direkte videre til slutrunden, hvor de ligeså overbevisende vandt puljen mod Frankrig, Senegal og Uruguay. I ottendedelsfinalen blev Danmark dog slået ud af England med 3-0. Senere blev England slået ud af Brasilien, der vandt turneringen.

 24. 2004

  1. EM i Portugal

   Jon Dahl Tomasson og Christian Poulsen var på holdet i 2004. Her er de fra en kvalifikationskamp til VM 2006.

   Danmark kvalificerede sig med en førsteplads i kvalifikationsgruppen med bl.a. Norge og Rumænien.

   I gruppespillet ved slutrunden blev Danmark toer efter nabolandet Sverige, mens Italien og Bulgarien blev slået ud. Herefter blev kvartfinalen endestation for Danmark, der tabte 3-0 til Tjekkiet. I finalen vandt Grækenland højst overraskende mesterskabet, da de slog Portugal 1-0.

 25. 2006

  1. VM i Tyskland

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer tre ud af syv i kvalifikationsgruppen efter Ukraine og Tyrkiet. 

 26. 2008

  1. EM i Østrig og Schweiz

   Ikke kvalificeret. Danmark blev nummer fire ud af syv i kvalifikationsgruppen efter Spanien, Sverige og Nordirland.

 27. 2010

  1. VM i Sydafrika

   Danmarks trup mod Japan ved VM 2010.

   Danmark vandt kvalifikationsgruppen foran bl.a. Portugal og Sverige. Ved slutrunden kom Danmark dog ikke videre end gruppespillet, da de blev nummer tre efter Holland og Japan.

 28. 2012

  1. EM i Polen og Ukraine

   Danmark blev nummer to i kvalifikationsgruppen mod bl.a. Portugal og Norge og gik dermed videre til slutrunden, hvor de blev placeret i en svær pulje med Tyskland, Portugal og Holland. Her endte Danmark som nummer tre uden avancement.

 29. 2014

  1. VM i Brasilien

   Ikke kvalificeret. Danmark kvalificerede sig ikke trods en andenplads i kvalifikationsgruppen efter Italien, men foran bl.a. Tjekkiet og Bulgarien. Som dårligste toer blev Danmark det eneste hold i toerregnskabet, der ikke kvalificerede sig. 

 30. 2016

  1. EM i Frankrig

   Skuffede danske spillere efter playoff-kamp mod Sverige.

   Ikke kvalificeret. I kvalifikationsgruppen blev Danmark nummer tre efter Portugal og Albanien. Som femtebedste treer skulle Danmark spille to playoff-kampe om en plads ved slutrunden. Her mødte de Sverige og tabte samlet 4-3.

 31. 2018

  1. VM i Rusland

   Danmark er klar til VM efter samlet playoff-sejr over Irland.

   Danmark blev nummer to i kvalifikationsgruppen efter Polen og foran bl.a. Montenegro og Rumænien. Som tredjebedste toer kom Danmark ud i to playoffkampe om en plads til slutrunden mod Irland. Den første kamp i Danmark endte 0-0, og da kampen i Irland endte med dansk sejr på 5-1, kvalificerede Åge Hareides udvalgte til VM i Rusland.