Fodbold

Dansk UEFA-medlem forklarer straffen til DBU

UEFA har lagt stor vægt på, at DBU ikke med vilje udeblev fra kampen mod Sverige, da de torsdag afgjorde kvindelandsholdets skæbne.

Det danske kvindelandshold og Dansk Boldspil-Union (DBU) slap med skrækken, da det europæiske fodboldforbund (UEFA) torsdag kom med dommen for udeblivelsen fra kampen mod Sverige.

UEFA 'nøjes' nemlig med, at taberdømme Danmark med 3-0 og sende en bøde på 20.000 euro (cirka 150.000 danske kroner). Derudover vil kvindelandsholdet blive udelukket for fremtidige UEFA-turneringer, hvis holdet igen udebliver fra en kamp inden for de næste fire år.

Dermed kan drømmene om VM i Frankrig i 2019 leve videre for Nadia Nadim, Pernille Harder og resten af landsholdet.

Det er UEFA's disciplinærudvalg, der har udmålt straffen. Et udvalg, der består af 10 medlemmer.

Ét af dem er danske Jim Stjerne Hansen, der ikke har været med til at tage stilling til sagen, da han er dansker.

Han har dog talt med sine kollegaer om baggrunden for afgørelsen og gennemlæst deres begrundelse, og han fremlægger teksten på følgende måde:

- Nu har jeg jo haft lejlighed til at læse den dokumentation, der er blevet lagt til grund for kendelsen. Og her fremgår det klart, at DBU faktisk har gjort alt, hvad de kunne for at nå frem til en aftale og derfor ikke rigtig kan klandres, fortæller Jim Stjerne Hansen til TV 2 SPORT.

- DBU kan også fremføre, at træneren forsøgte at stille med et alternativt hold, men her stødte på nogle ting, der ikke var så rare med trusler om boykot. Alt det sammenholdt gør, at UEFA vælger at være forholdsvis afdæmpet i afgørelsen overfor DBU.

Kan ikke spekuleres i udeblivelse

Jim Stjerne Hansen er til daglig medlem af UEFA's disciplinærudvalg.

Det har været svært at forudsige, hvilken straf UEFA ville give for hele misæren mellem DBU og kvindelandsholdet, der endte med at koste deltagelse i VM-kvalifikationskampen mod Sverige den 20. oktober.

Der var nemlig ingen fortilfælde på lignede sager, så afgørelsen mod Danmark vil komme til at danne præcedens for eventuelt lignende tilfælde i fremtiden.

Det endte med en ’mild’ straf til DBU, men UEFA’s disciplinærudvalg frygter ikke, at den lempelige straf vil få andre nationer til at spekulere i at udeblive fra kampe, man alligevel vil tabe stort.        

- Hvis andre skulle få den tanke og spekulere i dét, så vil de få svært ved at fremføre noget troværdigt i det statement, der skal afgives, som DBU har gjort i denne sag. Det er indholdet fra sag til sag, der er afgørende, når der skal falde en dom, fortæller Jim Stjerne Hansen.

- Det har været afgørende, at DBU ikke har valgt at blive væk med vilje, og at det ikke har haft noget økonomisk tilsnit. DBU har kun haft ét ønske i det her, og det har været at få afviklet kampen, men spillerne valgte at boykotte den.

Både DBU og det svenske fodboldforbund har mulighed for at anke afgørelsen til UEFA's appeludvalg, inden sagen i sidste ende kan ende hos den internationale sportsdomstol, CAS. Det svenske fodboldforbund har tidligere udtrykt utilfredshed med dagens dom.

Få overblikket over konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne

 1. 2017

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Landsholdsaftalen mellem DBU og Spillerforeningen for kvindelandsholdet og U21-landsholdet udløber. Datoen er timet med, at U21-landsholdet akkurat når at indlede EM-kvalifikationen.

   Parterne har forhandlet i flere måneder, men er ikke nået frem til en aftale. En stor knast i forhandlingerne er, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Det mener spillerne, at DBU skal. Økonomi og arbejdsforhold forhandles der også om

  2. Kvindelandsholdet udebliver

   Kvindelandsholdet udebliver fra en planlagt landsholdssamling i Horsens, da en ny aftale ikke er kommet på plads. Kvindelandsholdet selvtræner i stedet med hjælp fra Spillerforeningen.

  3. Kamp mod Holland aflyses

   DBU vælger at aflyse EM-revanchen mod Hollands fodboldkvinder som følge af konflikten. Kampen var udsolgt og skulle være spillet 15. september i Horsens.

  4. "Totalt sammenbrud"

   DBU meddeler, at der er "totalt sammenbrud" i forhandlingerne. VM-kvalifikationskampen ude mod Ungarn er dermed i alvorlig fare for at blive aflyst eller blive spillet med rene amatørspillere. Det kan medføre alvorlige sanktioner fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

  5. Herrelandsholdet afstår halv million

   Fodboldkvinderne sender et nyt tilbud til DBU, som unionen nægter at gå videre med. Herrelandsholdet afstår 500.000 kroner fra holdets aftale. De penge skal bruges til, at DBU og kvinderne kan nå til enighed økonomisk.

  6. Delaftale på plads

   Parterne bliver enige om en delaftale, efter at fagforbundet LO (Landsorganisationen i Danmark) og DIF (Danmarks Idrætsforbund) har bistået forhandlingerne. Aftalen gælder kun kvindelandsholdets ene kamp. Spillerne haster til Ungarn og vinder 6-1 dagen efter.

  7. "Blot detaljer mangler"

   Fodboldkvinderne meddeler, at det blot er detaljer, som mangler, før en ny landsholdsaftale er på plads. Parterne er enige om ikke at udtale sig til pressen om forhandlingerne, imens de pågår.

  8. U21-trup udtaget

   U21-landstræner Niels Frederiksen udtager sin trup og siger, at han har en klar forventning om, at konflikten er løst, så spillerne kan møde ind til træning 2. oktober i Aalborg

  9. Midlertidig aftale indgået

   DBU og Spillerforeningen er stadig ikke blevet enige om en permanent landsholdsaftale. Derfor indgår parterne igen en midlertidig aftale, som sikrer, at U21-landsholdet kan samles og spille to EM-kvalifikationskampe.

  10. Forhandlinger fortsætter

   Datoerne er sat af til forhandlinger, hvilket blev meldt ud, da en ny midlertidig aftale kom på plads. Forhandlingerne fører ikke til en aftale og fortsætter derfor de følgende dage.

  11. Forhandlinger brudt sammen

   Spillerforeningen meddeler, at forhandlingerne brød sammen fredag 13. oktober. Parterne er ellers nået til enighed om, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne eller ej. Nu bunder uenigheden i økonomi, hvilket tidligere i forhandlingerne ikke lød til at være et problem.

   Når parterne ikke til enighed, møder kvindelandsholdsspillerne ikke ind i landsholdslejren mandag 16. oktober. Holdet skal møde Sverige fredag 20. oktober.

   Efter VM i Rusland til sommer udløber også landsholdsaftalen for herrernes A-landshold.

  12. Konflikten skærpes

   Mandag den 16. oktober udebliver de danske fodboldkvinder igen fra en landsholdssamling. Spillerne skulle senest være tjekket ind på Hotel Marienlyst i Helsingør kl. 13:00, men på det givne tidspunkt var endnu ingen mødt op. Landsholdet møder Sverige på udebane i VM-kvalifikationen fredag aften.

  13. Udeblivelse igen

   For anden dag i træk udebliver det danske kvindelandshold fra en landsholdstræning. Fredag den 20. oktober venter en vigtig kvalifikationskamp mod Sverige, men der er endnu ikke fundet en løsning på konflikten mellem DBU og Spillerforeningen.

  14. DBU vil aflyse kamp mod Sverige

   På sin hjemmeside har DBU meddelt, at de onsdag den 18. oktober kl. 10:00 vil orientere det svenske fodboldforbund (SvFF) om, at de danske spillere ikke stiller op til kampen i Gøteborg fredag den 20. oktober.

  15. DBU aflyser landskamp mod Sverige

   Dansk Boldspil-Union meddeler på sin hjemmeside, at kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp mod Sverige i Gøteborg er aflyst. Elitechef i DBU Kim Hallberg kalder det for 'en historisk dårlig dag for kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set'.

  16. UEFA bekræfter aflysning

   I en mail til TV 2 SPORT bekræfter det europæiske fodboldforbund (UEFA), at fredagens landskamp mellem Sverige og Danmark er aflyst. Hverken spillerne eller Spillerforeningen har endnu forholdt sig til aflysningen.

  17. Delaftale forhandlet på plads

   Spillerforeningen og DBU er blevet enige om en delaftale, som betyder, at kvindelandsholdet igen møder ind i landsholdslejren og træner. Vigtigst er det dog, at de nu kan spille VM-kvalifikationskampen mod Kroatien.

  18. Danmark taberdømmes

   Det europæiske fodboldforbunds (UEFA) disciplinærudvalg meddeler, at Danmark taberdømmes 0-3 i VM-kvalifikationskampen mod Sverige. Derudover får Dansk Boldspil-Union (DBU) en bøde på 20.000 euro (omkring 150.000 kroner) samt en betinget straf, som betyder, at hvis kvindelandsholdet igen udebliver fra en kamp inden for de næste fire år, udelukkes holdet fra UEFA's landsholdsturneringer.

  19. Enighed om fast aftale

   Efter godt 12 måneders forhandlinger er der sat endeligt punktum i forhandlingerne om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet.

   Det sker, efter at nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet lørdag den 25. er blevet godkendt af DBU’s bestyrelse og tidligere er godkendt i Spillerforeningen, herunder af de to landsholds respektive Spillerråd. 

   De nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet gælder fra 1. september 2017 til og med 31. august 2021.

  20. Sverige appellerer straf

   Det svenske fodboldforbund har valgt at appellere straffen på et dansk 0-3-nederlag og en bøde.

   - Vi mener ikke, at sanktionerne er i proportion med bruddet på reglerne, siger den svenske generalsekretær Håkan Sjöstrand.

   UEFA skal derfor nu tage en ny beslutning i sagen.

  21. UEFA stadfæster afgørelsen

   UEFA's appeludvalg stadfæster afgørelsen fra UEFA's disciplinærudvalg. Dermed står DBU's hidtidige straf ved magt.

   Danmarks fodboldkvinder taberdømmes 0-3 mod Sverige, og DBU skal betale en bøde på 20.000 euro, omkring 150.000 kroner.