100.000 forsøg viser: Disse hold har Danmark størst chance for at møde ved VM

Der er størst sandsynlighed for, at Danmark havner i VM-gruppe med Argentina eller Brasilien.

Den 1. december afgøres det, hvem de danske fodboldlandshold kommer i gruppe med ved VM i Rusland, når der trækkes lod klokken 16.

Men inden lodtrækningen har 100.000 prøvetrækninger givet en indikation af, hvem Åge Hareides tropper kan forvente at skulle byde møde ved sommerens slutrunde.

Og det viser sig, at de danske spillere med størst sandsynlighed skal øve sig på de sydamerikanske sambarytmer.

Sandsynligheden taler nemlig for, at Danmark skal møde enten Brasilien eller Argentina fra øverste lag.

Og ifølge de 100.000 trækninger - der ikke må forveksles med den rent faktiske matematiske sandsynlighed - viser, at Danmark, der ligger i tredje seedningslag, har 18,1 procent chance for at møde Brasilien.

Prøvetrækningerne er lavet af Julien Guyon, en fransk matematiker bosat i USA. Ved hjælp af en udtrækningssimulator udviklet af New York Times har han gjort arbejdet for FIFA - sådan da.

Julien Guyons 100.000 prøvetrækninger viser - ligesom statistikken - at Danmark med størst sandsynlighed ender i VM-pulje med enten de brasilianske eller argentinske verdensstjerner til sommer.

Dansk midtbanemand kan få ønsket opfyldt

Forskellige kringlede regler og forbehold gør, at sandsynligheden for at trække nationer fra samme seedningslag er forskellig.

Der kan for eksempel kun være to europæiske lande i samme gruppe, hvilket er en del af forklaringen på, hvorfor Danmark har større sandsynlighed for at møde enten Brasilien eller Argentina end Rusland, Belgien eller Portugal (alle omkring 10 procent) fra det, der hedder pot 1.

Men udsigten til et møde med Neymar og de brasilianske eks-verdensmestre eller Lionel Messi og de argentinske VM-finalister fra 2014, skræmmer på ingen måde den danske midtbanegeneral William Kvist.

Tværtimod. Det er lige, hvad han håber på.

- Det er sjældent, at vi spiller imod Argentina og Brasilien. Og det kunne da være sjovt at danse lidt samba med dem, sagde William Kvist, da TV 2 SPORT spurgte ham ind til hans ønskemodstandere dagen efter, at Danmark bookede VM-billetterne med samlet 5-1 over Irland.

Samtidig håbede han på et par overkommelige modstandere, der øger sandsynligheden for dansk avancement fra gruppespillet.

Landstræneren skal ikke forvente sin drøm opfyldt

Men det taler statistikken ikke for.

De nationer, som den danske landstræner, Åge Hareide, udpegede som de nemmest mulige modstandere, er nemlig dem, vi har mindst sandsynlighed for at skulle møde til sommer.

- Jeg vil gerne have Rusland. De er jo seedet i øverste lag, fordi de er værtsnation. Det vil være et drømmescenarie at få dem, hvis vi kan vælge imellem de topseedede, har landstræneren sagt til norske NRK.

Men ifølge Julien Guyons prøvetrækninger er russerne faktisk den nation fra det første seedningslag, som Danmark har mindst sandsynlighed for at trække. Og i praksis er de langt mindre sandsynlige end Argentina og Brasilien.

Og heller ikke englænderne fra andet lag eller Panama fra fjerde lag, som Åge Hareide håber på at trække, skal han forvente.

England er kun blevet  hevet op som danske modstandere fra anden seedningslag i 6,9 procent af de 100.000 tilfælde. Til gengæld er Mexico - både matematisk og ifølge prøvetrækningerne - den mest forventelige modstander af de 32 VM-nationer. De blev trukket i 19,8 procent af tilfældene.

Førstegangsdeltagerne fra Panama er en af de mindst sandsynlige modstandere fra det nederste seedningslag. Her taler sandsynligheden for afrikansk modstand i form af Marokko eller Nigeria.

I fjerde seedningslag figurerer også Serbien, som teoretisk set er den suverænt mindst sandsynlige modstander.

Men ét er teori. Om to uger afgøres det ved en officiel lodtrækning i Moskva, hvem Åge Hareides tropper i praksis kommer i gruppe med ved VM næste sommer.

*Artiklen er gengudgivet i forbindelse med lodtrækningen den 1. december.