Fodbold

Ståle Solbakken ved, hvornår der skal andre kræfter til

FC København har siden sidste års suveræne sæson mødt flere udfordringer. Senest tabte de søndag for første gang nogensinde i Superligaen til Sønderjy

FC København har siden sidste års suveræne sæson mødt flere udfordringer. Senest tabte de søndag for første gang nogensinde i Superligaen til Sønderjyske. Og det var med hele 0-3.

Med til nedturen skal det tilføjes, at de mistede en del af deres profiler, hvilket i sig selv er en stor mundfuld. Men det er en mundfuld, som FCK plejer at kunne gabe over, fordi de er på forkant med disse situationer. Truppen så stærk ud selv efter afgangen af deres store profiler fra 16/17-sæsonen. Så vi kunne jo godt se, at der var tænkt over, hvem som skulle tage over på holdet, og at FCK hele tiden tænker længere frem. 

Et hold, som mister så store profiler, skal oftest altid finde en balance, fordi de bærende kræfter har betydet så meget for deres succes. Nye skal tage over på lederrollerne, og balancen i hierarkiet skal findes – for hvem er det lige, som skal være/blive de nye profiler?

Det er der sikkert mange, som gerne ønsker. Nye spillere, som kommer udefra, ser sig selv som en sådan type, og spillere, som har stået lidt i skyggen af de tidligere profiler, mener, at det er deres tur nu.

Ståle forbereder sin afgang

For en måned siden snakkede Ståle Solbakken om, at han var i gang med at forberede sin afgang. Det tænker jeg, at han gør, fordi han altid har været klar over, at hans afgang skal komme en dag.

Det har han også tænkt på i de gode tider. For alt bliver ikke ved med at være rosenrødt. Hans udtalelse om, at hans exit kan komme om ’ét, to eller fire år’ er selvfølgelig ekstra spændende nu, hvor det bliver ved med at gå dårligt.

Men Ståle er en dygtig og velovervejet mand, som er klar over, hvornår der skal andre kræfter til.

Ingen klub er bedre end deres sidste mand

Skader har helt sikkert også haft en betydning. Skader kommer altid på dårlige tidspunkter uanset hvad. Peter Ankersen, som har haft en god sæson sidste år, har været ude i starten. Men jeg tænker især på en Erik Johansson, som også er blevet ramt af en skade og som skulle løfte meget på sine skuldre af den gode grund, at han havde leveret en fantastisk sæson for FCK sidste år. Endnu et eksempel er Boilesen, som virkelig var kommet i omdrejninger og var begyndt at tage ansvar på banen, han fik også en af sine mange skader desværre.

Der er ingen tvivl om, at tingene ikke har flasket sig for FCK i forhold til timingen i salg og skader. Men det kan man aldrig gardere sig mod, og klubberne er aldrig bedre end deres sidste mand i truppen, og ingen af spillerne har vist overskud til at være den som de andre kan læne sig op af i svære situationer, de har nok i sig selv, sine egne præstationer som har været for svingende og holdets. 

FCK er i krise

FCK har købt mange spillere ind efter salgene og de mange pludselige skader. Nogle af dem virker velovervejede, andre lidt spontane, fordi man har set dem spille godt mod eget hold i Champions League-kvalifikationen.

Der er ingen tvivl om, at mange af de nye indkøb ikke har vist samme niveau, som vi har været vant til at se fra FCK’s side. Men fodbold er nu en holdsport, og selv den bedste spiller kan forsvinde, når holdet er i modgang. Jeg tror, at der er meget mere i det FCK-hold, vi ser i dag. Andet ville være underligt.

Men de er i krise. Formmæssig krise. Og det er svært sådan lige at komme ud af. Fodbold er et mentalt spil, og når du ikke er ovenpå, som FCK ikke er det nu, skal der arbejdes endnu hårdere på alle parametre for at få vendt det. 

Der ligger også en accept i pludselig at skulle spille om ’bare’ at komme med i mesterskabsslutspillet, når de har været vant til at spille om førstepladsen i Danmark hvert eneste år i lang tid. 

Der er krise i FC København, ja, men jeg vil stadig tro, at de kan løfte deres niveau til et mesterskabsslutspil og samtidig blive godt kørende igen. De vinder ikke noget guld eller sølv, men de får gang i maskineriet igen og får lavet gode resultater, uden at det selvfølgelig bliver et år, de vil huske positivt tilbage på.