Fodbold

Brasilien elsker ‘Dinamáquina', men vil helst undgå et møde til VM

Danmarks 5-1-sejr over Irland i playoffkampen har bragt fænomenet ‘Dinamáquina’ tilbage på læberne i fodboldgale Brasilien.

Beskeder fra mine brasilianske venner væltede ind i min WhatsApp og på Messenger, og de var korte, kontante og efterfulgt af udråbstegn. Kogt helt ned:

- Dinamáquina!

I de brasilianske medier kunne dækningen sammenfattes med ordene:

- Dinamáquina voltou - ‘Dinamáquina’ er tilbage.

Danmarks 5-1-sejr over Irland, der gav adgang til VM i Rusland, fungererede som elektriske stød til de hårdt prøvede fodboldhjerter, der banker for Danmark i Brasilien. I 1986 ved VM i Mexico imponerede Danmark brasilianerne så meget, at holdet fik kælenavnet ‘Dinamáquina’ - en kreativ sammentrækning af ordet Danmark og maskine.

Intet land i verden har været forkælet med bedre spil end Brasilien, der har rekorden med fem verdensmesterskaber. Men i Brasilien er man ret god til at anerkende, hvis andre lande kan gøre dem kunsten efter.

Danmark og Brasilien havnede i gruppe sammen - med Marokko og England som de øvrige lande - ved onsdagens prøvelodtrækning i Moskva. ‘Dødens gruppe’, skrev O Globo.

I en artikel fra august i år i avisen Folha do São Paulo beskriver journalisten Giancarlo Giampietro ’86-fænomenet ‘Dinamáquina’. Han skriver blandt andet:

- Danmark vandt fodboldhjerter med dynamisk og kraftfuld fodbold. Spillestilen og den ikoniske trøje fascinerede de brasilianske fans - tilsammen blev udtrykket til kunst.

Danmark og Brasilien mødtes i kvartfinalen ved VM i Frankrig i 1998 og tabte 3-2, men det er stadig mit klare indtryk, at ’86-holdet fylder mere i brasilianernes bevidsthed. Æraen fra ’92-’95, hvor Danmark vandt EM og Confederations Cup, oplever jeg også som noget, der ligesom ’86, betager brasilianske fodboldfans.

At Danmark har spillet lige så smukt som Brasilien og senere formået at vinde titler mod større nationer, det har givet dansk fodbold en særlig status i Brasilien.

Det friske og positive indtryk af dansk landsholdsfodbold i Brasilien skyldes blandt andet den heldige omstændighed, at Danmarks kamp mod Irland blev vist på sportskanalen SporTV2, som er en del af det landsdækkende Globo netværk.

I optakten talte man om, at seerne skulle lægge mærke til Danmarks nummer 10:

- Christian Eriksen får ikke så meget omtale, men han er en af verdens bedste midtbanespillere’, som SporTV skrev på Facebook.

Den analyse ramte plet, og Eriksen og Danmark formåede altså at brillere foran brasilianske seere med et spil, der flugtede med ‘Dinamáquina’. God timing for Danmark og dansk fodbolds image på de sydamerikanske breddegrader.

På den brasilianske blog soccerblog lyder det endda efter en længere analyse af det danske hold:

- Jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi ser en version 2 af ‘Dinamáquina’ ved VM i Rusland.

100.000 prøvetrækninger i en lodtrækningssimulator har vist, at sandsynligheden for, at Danmark og Brasilien ender i samme VM-gruppe i Rusland er på 18,1 pct.

Og netop Danmark og Brasilien havnede i gruppe sammen - med Marokko og England som de øvrige lande - ved onsdagens prøvelodtrækning i Moskva. Det vil være en ‘Dødens gruppe’, skrev O Globo efter lodtrækningen.

Det siger lidt om respekten for dansk fodbold på nuværende tidspunkt i Brasilien. Brasilien vil næppe frygte Åge Hareides udvalgte, men Seleção vil have en naturlig respekt baseret på Danmarks fodboldhistorie og nutidige form. Og det er en kamp, som vil få enorm omtale i medierne i optakten.

Om Danmark møder Brasilien eller ej ved VM, så håber jeg inderligt, at det danske landshold kan holde liv i fortællingen om ‘Dinamáquina’ i Rusland.

Der er ikke noget som at fortælle en brasilianer, at man er dansker for derefter at blive mødt af et smil og et: ‘Dinamáquina!’