GO'

- Da jeg var lille, troede jeg ikke, der fandtes et kvindelandshold

Landsholdsstjernen Pernille Harder er glad for, at hun kan være det forbillede, hun selv manglede som lille.

2017 blev året, hvor hele Danmark for alvor lærte navnet Pernille Harder at kende, som en af de allerstørste profiler på det danske fodboldlandshold, der vandt sølv ved EM.

Netop fodboldlandsholdet har været med til at skaffe opmærksomhed omkring kvindefodbold, og det er en opmærksomhed, som Pernille Harder er rigtig glad for. Den var der nemlig på ingen måde, da hun selv var en lille, håbefuld fodboldspire.

- Da jeg var helt lille, ville jeg være en dreng. For jeg troede ikke, der var et kvindelandshold. Det fandt jeg så senere ud af, og så ville jeg gerne være pige igen, indledte Harder, da hun besøgte TV 2’s Go’ morgen Danmark.

- Der var heller ikke noget pigehold, der hvor jeg kom fra. Så jeg startede med at spille sammen med drengene. Det var først, da jeg var 10 år, at der kom et pigehold, fortæller hun videre.

Idolerne var mænd

Måske var der derfor meget naturligt, at det var David Beckham, der prydede væggene på barndomsværelset. Det var nemlig den daværende Manchester United-spiller - og portugisiske Luis Figo - der var idolerne hos Harder.

Luis Figo og David Beckham. Pernille Harders idoler, da hun var lille.

Som hun husker det, skulle hun selv opsøge kvindelige forbilleder, for kvindefodbold var ikke noget, man hørte om i medierne.

- Af kvindelige idoler var Marta da Silva den største. Det var hende, der var mest fremme. Men der var ikke så mange dengang. Jeg undrede mig ofte over, at der ikke blev nævnt resultater fra kvindefodbold i sportsnyhederne, og man skulle lede efter idolerne, fortæller Pernille Harder.

Nu er hun selv en af de spillere, som er et forbillede. Selv om hun kun er 25 år gammel, så er hun blandt de bedste spillere verden.

Og det forpligter, mener hun.

For hun vil gerne have, at de unge spillere også har kvindelige forbilleder.

- Jeg tænker meget på at give meget af mig selv til dem. Det vigtigste er, at man er sig selv. Både på de sociale medier, og når man er ude for at møde dem og skrive autografer.

Trænede med FC Midtjyllands akademi

Tilbage i gymnasietiden måtte Pernille Harder igen gå utraditionelt til værks for at sikre, at hun udviklede sig som fodboldspiller.

Hun fik lavet en aftale med FC Midtjyllands fodboldakademi, så hun fik lov til at træne med sammen med de jævnaldrende drenge.

Pernille Harder i aktion mod Portugal i 2013.

- Det var nervepirrende, for det var nogle ambitiøse unge spillere, der også ville have en professionel karriere. Det var vigtigt, at jeg kunne holde niveau, så jeg ikke ødelagde deres træning. Men det var tre rigtig vigtige år for mig og min udvikling. Ind imellem følte jeg mig lidt alene, men jeg var der kun to gange om ugen for at træne, og drengene var søde ved mig, husker Harder tilbage.

Ny træner og træningslejr

Til daglig spiller Pernille Harder for den tyske klub Wolfsburg, men i januar skal hun igen afsted med landsholdet. Denne gang på træningslejr i Los Angeles i USA. Og det med en helt ny landstræner.

I den forgangne uge blev Lars Søndergaard nemlig præsenteret som ny landstræner for Danmark.

- Jeg glæder mig meget til møde ham og lære ham at kende og lære om hans fodboldfilosofi.

- Jeg vidste godt i forvejen, hvem han er, men jeg ved ikke hvordan han er at have som træner. Jeg tror, det bliver meget godt at få en træner, der har erfaring som herretræner, siger Haarder om Søndergaard, der blandt andet har trænet SønderjyskE og AaB i Superligaen.

Sammen har Søndergaard og Harder det altoverskyggende mål at kvalificere kvindelandsholdet til VM i fodbold i 2019. Danmark har lige nu to sejre i tre kampe. Det eneste nederlag er kampen mod Sverige, hvor Danmark blev taberdømt med 3-0 efter ikke at have kunne stille hold på grund af konflikten mellem spillerne og DBU.