Fodbold

Råd sætter punktum i sagen om 'store patter'

Den uvildige instans oprettet af DBU har taget stilling til sagen, fordi den har givet anledning til, at nogle føler sig stødt.

Er landsholdets sejrsråb, der afsluttes med råbet ’store patter’, i orden?

Holdningerne har været mange, efter at organisationen Everyday Sexism Project Denmark satte gang i debatten.

Nu har Fodboldens Etiske Råd sat sig sammen og taget stilling til sagen.

- Det, vi har konkluderet her, er, at vi gerne vil henstille til spillerne om at prøve at følge de spilleregler, de selv har lavet, for opførsel, siger Per Larsen, som er formand for den uvildige instans oprettet af DBU.

'Vi spiller for Danmark'

Spillereglerne står beskrevet i bogen ’Vi spiller for Danmark’. Her står der blandt andet, at ”som forbillede har du et særligt ansvar. Din opførsel er med til at inspirere andre fodboldspillere eller fans. Det gælder både, når du spiller på banen, og når du er på udflugt med gode venner - eller når du opdaterer din profil på sociale medier.”

Den bog skal landsholdsspillerne altså have i tankerne fremover.

- Vi har fundet ud af, at det nok ikke er det helt store, forkromede etiske problem, vi snakker om her. Men det, vi også har konstateret er, at sagen her har givet anledning til, at der nogle føler sig stødt. Det synes vi rent faktisk, at vi skal forholde os til uden at moralisere mere end højest nødvendigt, siger Larsen.

Gik de over stregen?

- Vi har ikke taget stilling til, om de er gået over nogen streg. Vi har bare konstateret, at nogle mener, de er gået over stregen, og det har givet anledning til, at man lige diskuterer og siger ”skal vi ikke lige være opmærksomme på denne problemstilling og måske finde en eller anden model, der gør, at vi ikke kommer til at støde nogen undervejs?”. Og så sætter vi punktum i sagen, afslutter han.

Kvindelig landsholdsspiller ser intet galt

Modsat Everyday Sexism Project Denmark har den kvindelige landsholdsspiller Sanne Troelsgaard intet imod, at herrerne afslutter deres kampråb på sådan vis. Faktisk kunne hun godt selv set det sjove i, hvis kvinderne gjorde det samme.

- Jeg synes da bare, det kunne være sjovt, hvis vi råbte det samme. Jeg synes, det er lige voldsomt nok, at der skal laves en sag ud af det, sagde hun til Ritzau tidligere torsdag.

- Jeg synes, det er en god måde at fejre en kollektiv sejr på. Så at de råber det, synes jeg bare er fedt.

Heller ikke sprogforsker Marianne Rathje kan se noget galt i råbet. Hun synes, der er tale om hysteri.

- Jeg synes ikke, at det er en sag, der er værd at rejse. Kampråbet blev brugt i privat regi. Det er jo ikke noget, som nogen af spillerne ville sige, hvis det var på landsdækkende tv. De siger det jo bare fordi det er sjovt, og fordi de godt kan lide kvinder.

I en afstemning, som har kørt det meste af dagen, hælder flest brugere til, at der ikke er noget galt i kampråbet. Deltag selv i afstemningen her.