Fodbold

Ét spark kostede Jon Dahl karrieren

Jon Dahl Tomassons karriere endte på VM-græsset i Sydafrika, men efterfølgende fik det tanken om en anden fodboldfremtid til at spire.

Vuvuzelaerne gjaldede ud over Royal Bafokeng Stadium i Rustenburg.

Himlen over det sydafrikanske stadion var sort.

Danmark havde ryggen mod muren. Bagud med 2-0 mod Japan i den afgørende kamp om at komme videre fra puljen ved VM i 2010 havde Jon Dahl Tomasson med 10 minutter igen mulighed for at sparke gang i det spinkle danske håb om avancement.

Hvis ikke Danmark vandt kampen over japanerne, ville det være første gang nogensinde, at det danske landshold ikke spillede sig videre fra puljen ved et VM.

Den danske anfører med nummer 9 på ryggen lagde bolden til rette på straffesparkspletten. Han tog tilløb. Han sparkede. Han brændte.

Idet jeg sparkede, røg det hele

Jon Dahl Tomasson om sparket, der kostede karrieren

Men på riposten fik Jon Dahl Tomasson sparket bolden i mål. Hans 52. mål i karrieren. I det øjeblik bevægede han sig op på førstepladsen som den mest scorende danske landsholdsspiller i nyere tid. Men det var ikke det, der fyldte i hans hoved.

- Jeg tænkte, "av for fanden, mand", siger Jon Dahl Tomasson til TV 2 SPORT.

Men faktisk blev hans karriere lige præcis i det øjeblik sendt i den retning, der giver ham enorm glæde i dag.

Eufori i Incheon

Jon Dahl Tomasson begyndte sin færd i international fodbold, da han i 1994 som 18-årig skiftede til hollandske Heerenveen.

Derefter gik turen videre til England og Newcastle, inden han i 1998 tog til den klub, der endte med at få en helt speciel plads i hans fodboldhjerte; Feyenoord. Siden blev også AC Milan, Stuttgart og Villarreal skrevet på CV'et, inden han i 2008 vendte tilbage til hjerteklubben i Rotterdam.

Han fik sin landsholdsdebut i 1997, og han har sine første slutrundeminder fra EM i Holland/Belgien tre år senere.

Men det er hans første VM-slutrunde i 2002, han har sit allerstærkeste slutrundeminde fra.

Bussen trillede stille afsted på de sydkoreanske veje. Natten sænkede sig roligt over Incheon, men inde i bussen var der alt andet end roligt.

Jon Dahl Tomasson jublede sammen med sine landsholdskammerater. De var i ekstase.

Stig Tøfting, Thomas Graversen, Dennis Rommedahl og alle de andre havde netop slået Frankrig i den sidste gruppekamp ved VM 2002. De forsvarende europa- og verdensmestre.

- Den glædesrus, der var i bussen, da vi kørte væk fra stadion, står meget stærkt for mig. Det var en helt unik situation, og der gik en helt unik følelse igennem kroppen, som jeg kan huske den dag i dag, siger Jon Dahl Tomasson.

Det var et stort øjeblik at være fyldt af følelsen af at være til et VM og så samtidig være betydningsfuld

Jon Dahl Tomasson

Stoltheden over at repræsentere sit land på fornemste vis boblede indeni. Følelsen af at være en del af et slutrundehold. At opleve hvordan hele befolkningen derhjemme skulle hjem og se fodbold hver dag, koste hvad det ville. Det var han stolt af at være en del af.

Den danske angriber kom på tavlen i den vigtige sejr. Og tidligere i turneringen havde han scoret sit første slutrundemål nogensinde i åbningskampen mod Uruguay.

Det frembragte en stor stolthed i ham, og selvom han har scoret mange mål siden, kan han stadig huske indlægget fra Jesper Grønkjær og selve målet den dag i dag.

- Det var et stort øjeblik at være fyldt af følelsen af at være til et VM og så samtidig være betydningsfuld, siger Jon Dahl Tomasson.

Han nettede i alt fire gange i gruppespillet, inden Danmark blev sendt ud i ottendedelsfinalen af England. Og det placerede ham på en delt tredjeplads på topscorerlisten ved mesterskabet.

Topscorere VM 2002

8 mål: Ronaldo, Brasilien

5 mål: Rivaldo, Brasilien og Miroslav Klose, Tyskland

4 mål: Jon Dahl Tomasson, Danmark og Christian Vieri, Italien

- Slutrunder er noget helt specielt. Du går igennem en lang karriere på 15-20 år, og så kan du huske tilbage på tre-fire ting. Det er gerne de store øjeblikke. Målene ved VM-slutrunden er noget, jeg er stolt af, og noget, jeg tænker tilbage på i dag. Og det kan ikke tages fra dig, siger Jon Dahl Tomasson.

Men det nager stadig den dag i dag vinderen i ham, at Danmark ikke formåede at banke englænderne og spille sig videre i turneringen. Det ville han gerne have oplevet.

Fra smerte til vendepunkt

I 2010 pakkede Jon Dahl Tomasson kufferten igen og rejste til sin anden og sidste VM-slutrunde som spiller. Rammen var Sydafrika, og det blev en noget anden oplevelse end otte år tidligere.

Danmark havde det svært ved slutrunden, og inden den sidste gruppekamp havde den ellers så målvante anfører ikke scoret i 14 landskampe i træk.

Det var et mirakel, at jeg overhovedet kunne komme til den returbold og fik brugt benet til at få den over stregen

Jon Dahl Tomasson om karrierens sidste scoring

I den 15. ændrede det sig. Jon Dahl Tomasson scorede på straffesparket mod Japan, men det var ikke nok til at sende Danmark videre i turneringen.

Og det var et spark, han set i bagklogskabens klare lys ikke skulle have taget.

I løbet af kampen havde han mærket en begyndende smerte i det højre baglår. Og det blev værre.

- Idet jeg sparkede, røg det hele. Det var et mirakel, jeg overhovedet kunne komme til den returbold og fik brugt benet til at få den over stregen. Men det var vist det eneste positive, der var i den situation, siger Jon Dahl Tomasson.

Scoringsrekorden på det danske landshold var hjemme, men samtidig sendte målet og den efterfølgende skade ham ud i en hård tid.

For låret blev ved med at gøre ondt i halvandet år efter, og selvom hjerteklubben Feyenoord efter næsten en hel sæson med klublegenden på skadesbænken tilbød ham endnu et år i klubben – dog uden løn – så valgte Jon Dahl Tomasson til sidst at indstille karrieren.

Dermed blev det smertelige nederlag til Japan Jon Dahl Tomassons sidste fodboldkamp nogensinde.

Men det betød som bekendt ikke, at danskeren vinkede farvel til fodboldverdenen.

- Jeg havde et år, hvor jeg prøvede at komme tilbage, og det lykkedes ikke. Men så fik jeg tænkt og vænnet mig til situationen; "Okay, jeg kommer nok ikke til at spille fodbold mere", siger Jon Dahl Tomasson.

Han havde i længere tid gået med drømmen om at gå trænervejen, og nu var han klar. Han lagde fodboldstøvlerne på hylden som spiller, men takkede ja til at iføre sig dem igen på træningsbanen og blive assistent for Excelsior i den næstbedste hollandske række.

Samtidig gik han i gang med sin træneruddannelse.

- Jeg tænkte bare, "nu giver jeg gas". Assistenttræner. At lære faget på et mindre niveau, hvor der er plads til at lave en masse fejl, men også hvor du skal gøre alle mulige ting selv, lige fra at sammensætte en trup til nærmest at gøre gulvet rent. Det tager du ikke skade af, siger Jon Dahl Tomasson.

Og da landstræner Åge Hareide omkring fem år senere ville have Jon Dahl Tomasson som assistent, så var han pludselig igen en del af det danske landshold.

Magi i Dublin

Den magiske novemberaften i Dublin, som skulle føre Jon Dahl Tomasson til VM endnu en gang, står stadig meget klart i mange danske fodboldfans erindring.

Flere kommentatorer slog på aftenen fast, at det var en af de der aftener, man vil fortælle børnebørnene om.

Jon Dahl Tomasson var en af hovedaktørerne i den. Fra sin plads på sidelinjen kunne han se Schmeichel dirigere, Sisto assistere og Eriksen excellere.

Jeg er super stolt, hver gang jeg synger nationalmelodien

Jon Dahl om at være tilbage som en del af det danske landshold

Alt gik op i en højere enhed for det danske hold, og da der var blevet råbt sejrsråb og danset til Thomas Helmig i omklædningsrummet, kunne Jon Dahl Tomasson sætte sig ned og lade det synke ind, at det nu var en realitet: Den erfarne slutrundespiller skal til sin første slutrunde som en del af et trænerteam. Og der er ovenikøbet tale om et VM.

- Det har været en lang og spændende oplevelse, og det har givet noget ballast. Det har givet noget i rygsækken, og det er stort stadig at kunne repræsentere sit land. Jeg er super stolt hver gang, jeg synger nationalmelodien, siger Jon Dahl Tomasson.

Og han glæder sig allerede til at tage afsted.

- Jeg kommer til at nyde bare den lille ting at sætte sig i flyveren og at starte træningslejren. Jeg nyder det allerede, og vi er ikke engang taget afsted endnu, siger Jon Dahl Tomasson.

Den unge træner sætter utroligt stor pris på det samarbejde, han har fået med cheftræner Åge Hareide, og han glæder sig til at arbejde endnu mere sammen med ham ved slutrunden.

De to er i trænerteamet på samme niveau og taler om alle beslutninger, og Jon Dahl Tomasson har særligt taget Åge Hareides evne til at pleje sit mandskab, hans håndtering af pressen og hans valg om at fokusere på de positive ting med spillerne til sig.

Og Åge Hareide har også været ude og rose samarbejdet med Jon Dahl Tomasson. Efter Polen-kampen i Parken, som assistenten kalder et vendepunkt i kvalifikationen, gik landstræneren ud til pressen og fortalte, at det var Jon Dahl Tomasson, der havde fundet nøglen til at lukke det polske forsvar op.

- Det var flot. Jeg blev glad og stolt over, at han sagde det. Det er jo ikke altid, at en cheftræner vil sige sådan noget. Men det siger måske også lidt om Åge som menneske og den måde, som vi arbejder sammen, siger Jon Dahl Tomasson.

Måske landstræner en dag

Jon Dahl Tomassons kontrakt med det danske landshold løber til og med slutrunden til sommer, men han lægger ikke skjul på, at han gerne vil fortsætte i samme rolle.

Han trives med at arbejde med de bedste spillere, landet kan fostre, og at være inde over det danske landshold, som har betydet så meget for ham.

Han savner dog de ting i hverdagen, der kommer med at være træner for et klubhold. Dem lærte han særligt at kende, da han blev cheftræner for Excelsior og senere Roda. 

Men sådan et job er ikke foreneligt med samtidig at være en del af trænerstaben på landsholdet. For når han gør én ting, så er han 100 procent dedikeret til den.

- Men der er ingen tvivl om, at jeg på sigt skal være cheftræner i en klub igen. Jeg skal ikke være assistent. Spørgsmålet er bare timingen, siger Jon Dahl Tomasson.

Det kunne være en drøm at blive cheftræner for sit land

Jon Dahl Tomasson

Han er klar over, at det ikke er muligt at karriereplanlægge som fodboldtræner. Og selvom han indrømmer, at tålmodighed aldrig har været en af hans spidskompetencer, så er det tydeligt, at for Jon Dahl Tomasson, så kommer det, når det kommer.

- Jeg drømmer om at blive en dygtig træner, og det handler om at lægge på hele tiden og lære. Og sådan er jeg af natur og som menneske. Jeg har et drive for at opnå de ting, jeg drømmer om, og jeg er meget lærenem. Det tror jeg, man skal være. Man skal ikke være bange for at ryge ud i nogle ting. Hvis du vil have nogle hår på kassen, så skal du have tro på egne evner, og det har jeg bestemt, siger Jon Dahl Tomasson.

Og når han netop allerede i en alder af 41 år er en central del af det danske trænerteam, så er det nærliggende spørgsmål også, om det så måske er ham, der en dag skal stå helt i spidsen for det danske landshold ved en VM-slutrunde.

- Jeg tænker ikke på det at være dansk landstræner lige nu og her. Det er selvfølgelig et af de største job, der, i mit hoved, er i min verden, siger Jon Dahl Tomasson.

Men kunne det være en drøm?

- Det kunne være en drøm at blive cheftræner for sit land og for en stor klub, og det er da også sådan nogle ting, man skal stræbe efter, hvis man vil det bedste, siger Jon Dahl Tomasson.