Fodbold

- For mig er han en af de største fodboldpersonligheder i Danmark

Peter Bonde(tv.) og Morten Olsen havde et nært forhold, da de udgjorde trænerduoen for det danske landshold. Claus Bech / Scanpix Denmark

Peter Bonde, der i en periode på ni år var assistenttræner for Morten Olsen på det danske landshold, er fuld af beundring for Olsens karriere.

Han har egentlig ikke haft et trænerjob, siden han i 2015 valgte at trække sig fra jobbet som dansk landstræner.

Men det var først torsdag i denne uge, at Morten Olsen endegyldigt fortalte, at han er gået på pension som fodboldtræner.

En nyhed, der efterfølgende har givet anledning til eftertanke i det danske fodboldlandskab. Og her synes konklusionen at være, at Olsen, der blandt andet i 15 år var landstræner for Danmark, har betydet alverden for dansk fodbold.

Også hos Peter Bonde, der fra 2006-2015 var assisterende landstræner og arbejdede tæt sammen med den nu 68-årige Morten Olsen.

- For mig er han en af de største fodboldpersonligheder i Danmark, hvis ikke han er den største. Han er en god ven, og jeg har den allerstørste respekt for ham, siger Peter Bonde til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Den fodbolddiskussion, han skabte med alle sine trænerkollegaer, har haft kæmpe indflydelse på, hvad der er blevet udviklet af talenter de sidste mange år. Han kunne bare have sat sig i sin landstrænerstol og gennemført sit job, men han har virkelig involveret sig i dansk fodbold som helhed.

Olsens bløde side

Det er de færreste fans, journalister eller fodboldiagttagere, der kender Morten Olsen på det helt personlige plan. Mange har igennem årene nikket anerkendende til Olsens fodboldfaglige niveau, mens den mere menneskelige side af fodboldtræneren ikke har fyldt nok. Det mener i hvert fald Peter Bonde.

Morten Olsens trænermeritter

Her har han været træner

1989-1992 Brøndby IF

1993-1995 FC Köln

1997-1998 Ajax Amsterdam

2000-2015 Danmark

Det opnåede han

Dansk mester: 1989-1990, 1990-1991

UEFA Cup-semifinalist med Brøndby 1990-1991

Hollandsk mester: 1997-1998

Hollandsk pokalvinder: 1997-1998

EM-slutrunder med Danmark: EM 2004, EM 2012

VM-slutrunder med Danmark: VM 2002, VM 2010

- Han var dygtig til mandskabsbehandling. Han var god til at se, hvem der trængte til et los bag i, og hvem der havde brug for en arm om skulderen. Der synes jeg, medierne fuldstændig har misforstået, hvilken person Morten var og er. Jeg synes ikke, han har fået kredit nok for hans menneskelige og sociale egenskaber, siger Peter Bonde.

Morten Olsen var især god til at ringe rundt til sine spillere, når de var skadede, ligesom han aldrig glemte spillernes fødselsdage.

Den tidligere assisterende landstræner oplevede også på egen krop, hvordan Morten Olsens empati kom til udtryk.

- Jeg har haft nogle oplevelser med Morten under nogle slutrunder, hvor der var nogle personlige ting, der var enormt belastende for mig, men han var bare så støttende og opmærksom på, hvordan jeg havde det. Det vil jeg altid huske ham for.

- Under VM i 2010 blev min yngste datter opereret for blindtarmsbetændelse. Hendes infektionstal ville ikke falde, hun kunne ikke tåle medicinen, og det blev mere og mere kritisk. Der var 24 timer, hvor de overvejede at operere hende igen. Og landsholdslægen var i kontakt med lægen derhjemme, og jeg var helt smadret. Der er altså langt fra Sydafrika til Danmark, når man har et sygt barn. Der var nogle dage, hvor jeg ikke var i stand til noget som helst, der var det godt, han var der.

En mesterlig taktiker

Og så er der selvfølgelig det rent fodboldfaglige. En faglighed, der blandt andet førte til et hollandsk mesterskab med Ajax, danske mesterskaber med Brøndby IF samt fire slutrunder med det danske landshold.

- Han var ekstremt god taktisk. Han kunne se ting, som andre ikke kunne, siger Peter Bonde, der særligt husker én specifik episode, der på fornem vis indkapsler Olsens taktiske snilde:

- Det var en hjemmekamp mod Albanien, hvor vi havde Daniel Agger som venstrestopper i forsvaret og havde forskellige muligheder som hans makker. I den kamp sætter han så Leon Andreasen ned som højrestopper.

- ”Jeg er helt sikker på, at Albaniens landstræner vil lukke ned for Agger, fordi han er så god med bolden," sagde han. Og ganske rigtigt lukkede de ned for Daniel, og Leon spillede en flot kamp. Der havde Morten på forhånd forudset, hvad der ville ske. Den havde jeg ikke lige set, siger Peter Bonde.

Morten Olsens sidste kamp som fodboldtræner var EM-playoff-kampen mod Sverige i efteråret 2015.