Fodbold

Rykkede op 7 gange på 13 år: - Her drømmer man stort, og man siger sine drømme højt

Dalkurd FF er ikke alene en sportslig succeshistorie, men også historien om en fodboldklub, der samler et folk uden land.

707 kilometer fra Rådhuspladsen i København - på Europakortet ligner det bare en smuttur fra metropolen Stockholm - ligger Domnarvsvallen i byen Borlänge.

Et lille stadion med plads til 6500 tilskuere, men med stor betydning for Dalkurd FF, der med dens egne ord har taget "en raketrejse med fuld fart fremad".

I Dalkurd drømmer man stort, og man siger sine drømme højt

Johan Sandahl, tidligere cheftræner i Dalkurd FF

Den svenske fodboldklub står i år foran sin debut i Sveriges bedste række, Allsvenskan. Mindre end 14 år efter sin stiftelse af to kurdere.

- Man har altid sagt, at man skal spille i Allsvenskan. Det gjorde man allerede, da man spillede i den fjerde- og femtebedste række, og der var ingen, som troede på det.

- Det var kun dem, som arbejdede i Dalkurd, der troede på det, lyder det fra Johan Sandahl, der af to omgange har været cheftræner i klubben. Først i 2011 og senest i 2016.

I dag er Sandahl cheftræner for Vejle Boldklubs U19-ligahold, men han følger fortsat Dalkurd tæt, og sportschefen i klubben, Adil Kizil, er en af hans gode venner.

- År efter år er de lykkedes med nogle fantastisk ting, og da de rykkede op i Allsvenskan, var der en enorm fest hos kurderne i Sverige og svenskerne, som støtter klubben. Også for alle kurdere uden for Sverige var det fantastisk, siger Johan Sandahl.

Grundlagt af den lokale pizzamand

Adil Kizil har været med siden den spæde begyndelse. Det var hans far og fætter, pizzeriaejer Ramazan Kizil og Elvan Cicen, der grundlagde klubben.

Elvan var ungdomstræner i IK Brage, men lederne i den lokale klub havde smidt hans hold ud af klubben. Begrundelsen var dårlig opførsel, men det gjaldt ifølge Elvan højst to af dem.

- Der var problemer i Borlänge på det tidspunkt med racisme, hærværk og uroligheder, siger Johan Sandahl om provinsbyen, der var kendt som 'Sveriges Chicago'.

Dalkurd FF

  • Dalkurd FF er en fodboldklub stiftet af Ramazan Kizil og Elvan Cicen i 2004
  • Klubben blev grundlagt som et socialt projekt, der skulle holde de unge mennesker væk fra kriminalitet og gaden i Borlänge
  • Den officielle fanklub hedder Roj. 'Roj' betyder sol på kurdisk og refererer til solen i klubbens logo
  • Facebooksiden Dalkurd Supporter har over 1,5 millioner følgere
  • Den 28. oktober 2017 rykkede Dalkurd op i Allsvenskan
  • Ud over et ungdomsakademi i Borlänge har Dalkurd et akademi i Kurdistan

Ramazan og Elvan besluttede sig derfor at gøre noget. Dalkurd FF var en realitet.

- De startede integrationsprojektet med et fodboldhold. For at få de unge væk fra gaden og sikre dem en meningsfuld tilværelse.

- I begyndelsen havde klubben intet kontor. Den hørte til i en garage. De har bygget den op fra ingenting, siger Sandahl.

Adil Kizil havde en fortid som andenmålmand på IK Brages hold i Sveriges næstbedste række. Ramazan fik ham med ned på laveste niveau. Dengang 20-årige Adil var alderspræsident på holdet.

Sportslig himmelflugt

Dalkurds sportslige succes begyndte allerede året efter klubbens fødsel. Fem førstepladser på fem år tog Dalkurd fra det ottendebedste niveau til det tredjebedste.

Dalkurd er som et landshold for alle kurdere

Johan Sandahl, tidligere cheftræner i Dalkurd FF

Klubben skulle vente seks år på næste skridt, men det virkede som om, at oprykningen til den næstbedste række, Superettan, kom på det helt rigtige tidspunkt.

Og det var til den sæson, i 2016, at Johan Sandahl kom til Dalkurd for anden gang.

- Der var ikke mange, der troede, vi skulle klare den, men vi lå og kæmpede med i toppen. Vi blev nummer fire, et point fra playoffkampe til Allsvenskan, husker den svenske fodboldtræner.

- Klubben havde arbejdet meget hårdt på at bygge sin organisation op. I 2011 (da Sandahl var der første gang, red.) var klubben stadig ny. Viljen fandtes, men det har altid været et problem, at klubben har vokset så hurtigt.

- Men i 2016 følte jeg, at klubben var kommet op i omdrejninger. Klubben havde arbejdet fantastisk, der var skaffet sponsorer og lavet en organisatorisk plan, som var meget bedre.

På billedet øverst til venstre ses Johan Sandahl under en Dalkurd-træning.

Elvan Cicen var også blevet belønnet med en kongelig pris for sit arbejde. I begrundelsen lød det, at han havde hjulpet med at popularisere sin sport og været en god repræsentant for idrætsbevægelsen.

- Det er stort. Får man en pris af kongen, har man i det mindste formået at gøre noget godt, lød det fra Elvan Cicen ifølge SVT, da han modtog prisen og 10.000 kroner i 2010.

- Han er en af dem, som har arbejdet på fantastisk vis og uden at tage en eneste krone for det. Han har i mine øjne været centrum for Dalkurd siden begyndelsen, siger Johan Sandahl.

Kurdernes 'landshold'

Dalkurds andet år i Superettan blev særdeles succesfuldt.

Foran 2740 tilskuere, sæsonrekord på Domnarvsvallen, sikrede den tidligere AC Horsens- og FC Nordsjælland-spiller Rawez Lawan en 1-0-sejr over Göteborg-klubben GAIS.

Den 28. oktober 2017 var målet nået. Dalkurd var rykket op i Allsvenskan.

- 13 år efter begyndelsen er vi nu endelig i svensk fodbolds fineste selskab! Vi spiller for alle 10-årige med store drømme og for håbet hos alle dem, der kæmper. Vi spiller for dig, der tror på en bedre verden, står der på et billede, der er fastgjort øverst på klubbens Twitter-profil.

Glæden var enorm.

Fra sekundet efter slutfløjtet på denne sidste lørdag i oktober væltede fansene ind på banen. Iført guldtrøjer og guldhatte og til tonerne af fyrværkeri blev spillere løftet op og tiljublet, mens kurdiske flag blafrede i vinden.

Dalkurd har stor betydning for folket uden land. Klubben uden grænser.

- Dalkurd er som et landshold for alle kurdere. I Borlänge havde vi måske 1000 tilskuere. Nogle gange 800, andre gange 1500 måske, fordi byen ikke er så stor, men på udebane var der ofte mange flere.

- Vi kunne spille i Uppsala, Västerås, Stockholm eller Malmø, og der kunne vi have mange tusinde tilskuere. De sang, dansede og var overvejende positive.

Det gik op for os, at der var sket noget stort, da vi landede og kiggede på telefonerne

Adil Kizil, sportschef i Dalkurd FF

- For mig som en ung træner på det tidspunkt var det en fantastisk oplevelse og det samme for spillerne, fortæller Johan Sandahl.

- Dalkurd har opbakning fra blandt andet Tyskland, Tyrkiet, Irak og Iran. Kurderne er undertrykte i mange lande og må ikke tale deres sprog. De må ikke vise deres flag.

- Dalkurd står for frihed, og at man må tale det sprog, man vil. Dansk, svensk, kurdisk. Klubben er et meget stærkt kulturelt symbol for kurderne.

Derfor er det kurdiske flag også en del af klublogoet. På hver sin side af solen er der en dalarhest, et svensk nationalsymbol, for Dalkurd anerkender sin rolle i integrationen.

Vil vinde på sin egen måde

Med klubnavnet ønskede Ramazan Kizil også at bygge en bro mellem kurderne og svenskerne. 'Dal' kommer fra regionen Dalarna, som klubben er grundlagt i. 'Kurd' som i Kurdistan.

Over 1,5 millioner mennesker følger Dalkurd på de sociale medier. Side om side med Real Madrid- og Barcelona-trøjer hænger der Dalkurd-trøjer i basaren i Peshraw Azizis fødeby, har spilleren fortalt til Jyllands-Posten.

- Dalkurd er en idealistisk klub. Mange andre klubber er pragmatiske. Selvfølgelig vil alle klubber vinde deres kampe, også Dalkurd, men klubben har altid været meget tydelig omkring, at den ville vinde på sin egen måde.

- Dalkurd ville være en identitetsbærer for alle kurdere i verden og vise, at man er lige som mennesker. I Dalkurd drømmer man stort, og man siger sine drømme højt, siger Johan Sandahl.

- Dalkurd har altid sagt: "Vi skal vinde rækken i år". Det har den gjort, siden den spillede i Division 6 (den laveste række i regionen, red.). Klubben vil vise, at selv små mennesker kan. Og folkene i klubben er beslutsomme, siger han og nævner de sportslige og menneskelig værdier, der er vigtige for Dalkurd.

- Man skal holde fast i bolden, presse højt og ikke være bange for nogen, men samtidig have respekt for alle. Det er forskellen på Dalkurd og andre klubber.

Snød døden i 2015

Det var dog tæt på, at Dalkurd led samme skæbne som Chapecoense, Manchester UnitedTorino, Danmarks OL-hold i 1960 - bedre kendt som Sølvholdet - og Zambias fodboldlandshold.

To år og syv måneder før oprykningen til Allsvenskan, den 24. marts 2015, rejste klubben hjem fra en træningslejr i Barcelona.

Oprindeligt skulle delegationen have været med samme fly til Düsseldorf, men en ventetid på 17 timer i den tyske by på et fly videre til Arlanda fik daværende cheftræner Andreas Brännström og Adil Kizil til at dele de 29 mennesker op på tre andre fly.

Det gav et stort sammenhold i klubben og blandt spillerne

Johan Sandahl, tidligere cheftræner i Dalkurd FF

De var også fra Germanwings, tyske Lufthansas datterselskab, og fælles for alle fire fly var også, at de lettede fra Spanien omkring samme tid og alle med en kurs, der gik op over de franske alper.

Den ene gruppe fløj til München, mens de to andre mellemlandede i Zürich. Flyet, som Dalkurd i første omgang havde udset sig, styrtede ned i Alperne. Klubben checkede ind samtidig med de 144 omkomne passagerer.

- Det gik op for os, at der var sket noget stort, da vi landede og kiggede på telefonerne. Jeg havde vel 200 ubesvarede opkald. Vi blev urolige for de andre, da vi landede med 30-40 minutters mellemrum, sagde Adil Kizil til Aftonbladet samme dag.

- Der stod, at det var et fly til Düsseldorf, men de kunne jo tage fejl. Vi havde nogle mislykkede opkald fra vores anden gruppe i Zürich, og så kunne vi regne ud, at det ikke var det fly. Siden fik vi ringet rundt til alle. Familier og venner, og vi skrev overalt på Facebook og Twitter, så de kunne se, at vi var okay.

Da Johan Sandahl kom til klubben året efter, var flystyrtet stadig noget, der blev talt om.

- Klubben og spillerne gav det et perspektiv. At vi skal være taknemlige og arbejde hårdt for den chance, vi har fået. Det gav et stort sammenhold i klubben og blandt spillerne, siger Sandahl.

Ny hjemmebane

I år skal Dalkurd ikke spille på Domnarvsvallen, da klubben har brudt med Borlänge Kommune. Ifølge Dalkurd har kommunen i højere grad tilgodeset IK Brage. Klubben, der smed Elvan Cicens ungdomshold på porten.

I stedet skal Dalkurd spille på Gavlevallen i Gävle, da klubbens nye hjemmebane, Nya Studenternas IP i Uppsala, først står færdigt efter renovering i 2020. Dalkurds ungdomsakademi bliver i Borlänge.

Dalkurds første kamp i Allsvenskan nogensinde er på udebane mod AIK Stockholm den 2. april. Så er det godt, at klubben netop har lavet en aftale med et busfirma.

Kilder: SVTSvenska Dagbladet, Jyllands-Posten, Aftonbladet, offside.org, Format, TipsbladetDalkurd FF's hjemmeside og interview med Johan Sandahl, tidligere cheftræner i Dalkurd FF.