Fodbold

- Det synes mere og mere klart, at Åge Hareide har sin VM-trup klar

KOMMENTAR Det synes mere og mere klart, at Åge Hareide har sin VM-trup klar knap tre måneder før tid. Den 4. juni skal FIFA have 23 endelige navne, men landstræneren er på forkant. Således kan det tolkes efter valg og udtalelser op til de to testkampe senere i denne måned. Indtrykket efter tirsdagens pressemøde er, at Pierre-Emile Højbjerg og talenterne fra Superligaen Christian Nørgaard (Brøndby) og Mathias Jensen (FC Nordsjælland) ikke kommer med på VM-billedet, selvom Hareide sagde, at ”alt er endnu åbent”. Der er lige Pione Sisto.

KOMMENTAR Det synes mere og mere klart, at Åge Hareide har sin VM-trup klar knap tre måneder før tid.

Den 4. juni skal FIFA have 23 endelige navne, men landstræneren er på forkant. Således kan det tolkes efter valg og udtalelser op til de to testkampe senere i denne måned.

Indtrykket efter tirsdagens pressemøde er, at Pierre-Emile Højbjerg og talenterne fra Superligaen Christian Nørgaard (Brøndby) og Mathias Jensen (FC Nordsjælland) ikke kommer med på VM-billedet, selvom Hareide sagde, at ”alt er endnu åbent”.

Der er lige Pione Sisto. Ham, der får Hareide til at række ud efter Panodilerne

Han og Jon Dahl Tomasson har rejst Europa tyndt de seneste måneder og givet hånd til spillere, der har leveret i kvalifikationen. Genvalg. Og om ikke lovning, så dog en klar indikation på, at de skal med til VM.

Af de navne, der var trykt på holdsedlerne i 2017, er backen Riza Durmisi og angriberen Martin Braithwaite vel nok de to, der er i størst fare for at blive fjernet.

I forhold til den aktuelle trup bliver de nu skadede Jannik Vestergaard og Andreas Bjelland helt naturligt fastholdt i VM-sammenhæng, og så skal der vel egentlig bare justeres på venstre back-pladsen og frasortering af en enkelt angriber. Nye denne gang, hvor Danmark møder Panama og Chile, er Jonas Knudsen (Ipswich), Nicolai Boilesen og Viktor Fischer (FC København). Knudsen var med som Esbjerg-spiller i 2014, Boilesen senest 2015, og Fischer fik 23 minutter som de eneste i 2017. Førstnævnte kommer næppe med til VM, mens de to andre kan begynde at glæde sig. Begge har løftet sig efter hjemkomsten til den danske liga. Langt mere spilletid.

Tre venstrebenede venstrebacks – usædvanligt.

Og så bruger Hareide en højrebenet på den plads. Som han har gjort det i seks kvalifikationskampe sidste år.

Jens Stryger Larsen, højre back i Udinese, har fået sikkerhed på venstrebacken - i hvert fald som udgangspunkt i dagene op til påske. Hvad mener Hareide med det? Måske at Boilesen med sit venstreben kan gøre gavn ved siden af Simon Kjær i Bjellands fravær.

Men hvad så med Andreas Christensen? Fast mand i Chelseas forsvar. ”Han er bedst i et tremandsforsvar.” OK. Så skal A.C. nok prøves af på den defensive danske midtbane. Balancespiller i stedet for William Kvist – i hvert fald i den anden kamp (mod Chile). Spændende nok. Og Hareide er nødt til at gardere for Bjelland, der om ikke er lavet af glas, så dog temmelig skrøbelig med mange skader.

Midtbaneflokken giver sig selv med Eriksen, Kvist (AC) og Delaney og så landstrænerens tro soldater på bænken: Mike Jensen, Lasse Schøne, Lukas Lerager. Og så er der syv angribere udtaget. Braithwaite på yderste mandat, tror jeg. Hareide er begejstret for Fischer og glad for, at han er for opadgående. De øvrige er for nuværende sikre i VM-sammenhæng.

Men der er lige Pione Sisto. Ham, der får Hareide til at række ud efter Panodilerne. Trænerteamet lægger ikke skjul på Sistos betydning for det danske spil og for den frihed, Eriksen også ad den vej får. Sisto en slags ekstra 10'er. Problemet – eller det, der giver hovedpine – er, at den lille troldmand ikke tryller nok lige nu i Celta Vigo. For lidt spilletid.

Der er generelt ikke så mange startpladser og dermed spilletid til så mange af stamspillerne i deres respektive klubber som sidste efterår. Men det tager Hareide roligt – især når det handler om Simon Kjær, der har haft en del rygproblemer i Sevilla. ”Simon er uundværlig – som en af de allerbedste duelspillere og som min anfører”.

Åge Hareide har indkaldt dem, han kender (godt). Som ventet. Han synes, det betyder meget, at spillerne kender hinanden, at de har det godt med hinanden, at de kender til det nødvendige hierarki, at de kender og er kendt af trænerteamet – og at de ved, hvordan der skal spilles.

”Vi behøver egentlig ikke at træne”.

Det er en landstræner, der glatter eventuelle rynker ud. En landstræner, der virker sikker på, hvem der er hvem - måneder før VM-udtagelsen.