Fodbold

Superliga-træner og landsholdsspiller vil gøre verden til et bedre sted

Kasper Hjulmand slår sig sammen med Juan Mata for at forbedre forholdene for nødlidende mennesker. Fodbold har en forpligtelse mener FCN-træneren.

- Jeg mener helt klart, at fodbold kan være med til at gøre verden til et bedre sted, hvis vi tager os sammen og samler os, siger en stålsat Kasper Hjulmand til TV 2 SPORT, da han fortæller, hvorfor han er gået ind i bevægelsen Common Goal.

Det er Manchester Uniteds Juan Mata der, sammen med tyskeren Jürge Griesbeck, har startet non-profit organisationen Common Goal, som forsøger at foene fodboldspillere verden over i en bevægelse, hvor hver enkelt spiller eller træner, betaler 1 procent af sin løn til velgørenhed.

- Det er en kæmpe, kæmpe kraft, som fodbold har i så mange mennesker verden over. Fem procent dyrker det organiseret, og endnu flere er involveret i det, og hvis vi får skabt nogle rollemodeller og får vist, at vi involverer os i projekter, som gør vores verden et bedre sted, så bliver det godt, siger Kasper Hjulmand og fortsætter:

- Fodbold binder venskaber på tværs af kulturer og steder, hvor der er konflikter, der binder det folk sammen og tænder håb for menneskeheden rundt om i verden, så fodbold er allerede med til at gøre verden til et bedre sted, og jeg tror vi kan gøre endnu mere, fastslår FC Nordsjælland-træneren.

Torsdag blev kvindelandsholdets Sofie Junge også præsenteret som en del af Common Goal.

- Pengene havner forkerte steder

Med de store pengesummer, som florere i fodboldverdenen, skulle man mene, at selv en procent af en fodboldspillers årsløn sagtens kan gøre en forskel. Men stereotypen på en topspiller er ofte forbundet med store biler, tunge guldkæder og ekstravagant livsførelse, som ligger meget langt fra at gøre en forskel. De typer vil den 45-årige Superliga-træner gerne se vise flere sider.

- Man skal huske, at det er ganske få i verden af fodboldspillere, der har det sådan her. Der er rigtig mange, der tjener til dagen og vejen - også i Danmark - som ikke er millionærer, og som bare har en ganske almindelig løn, så det er vigtigt at sige, at det ikke er alle i fodbolden, der vælter sig i penge. Men jeg føler, at branchen har bevæget sig hen til noget mere kommercielt, hvor pengene er blevet så store, og hvor pengene ofte havner de forkerte steder, og måske bliver brugt til noget forkert, og hvor de rolle modeller vi har, har mere travlt med at vise, hvilke biler de har købt, og vise dyre sager de har købt i stedet for at give noget tilbage til der, hvor de kommer fra. Hvis vi bare bruger lidt af de penge ordentligt, så kan vi gøre en kæmpe forskel, siger Kasper Hjulmand med fasthed i stemmen.

Nu har Kasper Hjulmand så fundet den sag, som han vil kæmpe for, og når man ser på listen over spillere, som allerede har valgt at følge Juan Mata, Jürge Griesbeck og nu Kasper Hjulmand, får man øje på den danske landsholdsmålmand Kasper Schmeichel, men også Hjulmands egen islandske målmand, Alex Runarsson.

Og det er vigtigt for FC Nordsjælland-træneren, at hans spillere bruger tid på at give noget tilbage til en sag, fordi den nordsjællandske klub arbejder med to overordnede filosofier; Winning and Give back - vinde og give tilbage.

- Jeg synes, det er vigtigt, at mine spillere finder ud af at give noget tilbage til dem, der har hjulpet dem eller til en sag, så det ikke kun kommer til at handle om at vinde og tabe på fodboldbanen, men også har et højere mål i livet, og så det kan give mening for branchen, som ind i mellem godt kan virke desillusioneret, siger Kasper Hjulmand.

Foreløbig har 40 fodboldpersonligheder valgt at donere 1% af deres løn til Common Goal, og antallet er spillere er voksende.