Fodbold

Fodboldens Disciplinærinstans åbner sag mod Sønderjyske

Fodboldens Disciplinærinstans åbner en sag mod Sønderjyske efter 2-1-nederlaget til FC Midtjylland i sidste runde af Superliga-grundspillet.

Fodboldens Disciplinærinstans åbner en sag mod Sønderjyske. Det sker, fordi Sønderjyske i kampen mod FC Midtjylland søndag lukkede et mål ind efter 89 minutter, så holdet tabte 2-1 og sikrede sig en favorabel position.

Sønderjyske fik, fordi de tabte kampen, en plads i gruppespillets pulje 2, hvor der er længere ned til de to pladser, der skal spille om nedrykning.

Vi er rimelig chokerede, rystede, sure og ved at springe i luften over det

Sportschef i Sønderjyske, Hans Jørgen Haysen, om at der er åbnet en sag

Formanden for Fodboldens Disciplinærinstans, Jens Hjortskov, bekræfter over for TV 2 SPORT, at instansen har åbnet en sag.

- Vi har selvfølgelig kigget på afviklingen af kampen – især afslutningen på opgøret. Vi har selvfølgelig også noteret os, hvilke udtalelser, der er kommet fra Sønderjyskes side og på det grundlag, har vi her til aften besluttet at åbne en sag mod Sønderjyske.

Hvad ligger til grund for, at der skal åbnes en sag?

- Det er især den mistanke, berettiget eller ej, mod Sønderjyske om at spekulere i at tabe kampen i dens afsluttende fase. Det er det, som gør, at vi vælger at kigge på sagen og tage den op.

Er der noget i kampforløbet, der ligger til grund for en mistanke?

- Så langt er vi slet ikke lige nu. Vi er slet ikke gået ind og vurderet sagen endnu. Det der sker nu, er at vi beder Sønderjyske om en redegørelse, som vi altid gør, når vi åbner en sag.

Hvad kan straffen blive?

- Det kan jeg slet ikke udtale mig om. 

Har I i Fodboldens Disciplinærinstans følt jer presset fra omverdenen til at åbne en sag? 

- Vi er sat i verdenen for at sikre, at DBU's love overholdes, og vi har nogle bestemmelser, der siger, at der ikke må udvises usportslig adfærd, og det er sådan nogle ting, som vi kigger på her. 

Jens Hjortskov kan ikke sige noget om, hvornår der træffes en beslutning i sagen.

Sønderjyske er chokerede

I Sønderjyske er sportschefen Hans Jørgen Haysen chokeret over, at der åbnes en sag mod klubben.

Hvordan forholdet I jer til, at der er blevet åbnet sag imod jer?

- Jamen vi skal til at forberede den redegørelse, de (Fodboldens Disciplinærinstans, red.) vil have fra os. At vi så er rimelig chokerede, rystede, sure og ved at springe i luften over det, det så en anden del af det. Men når det nu er det, de har valgt, så kommer vi til at svare på den, og så er det jo vores opgave at gøre, når det er det, der er valgt fra deres side af, siger Hans Jørgen Haysen til TV 2 SPORT.

Hvad er næste skridt fra jeres side?

- Der er ikke så mange andre skridt, end at vi skal lave en redegørelse, og det jo et eller andet sted også det, vi har udtalt os om det sidste døgn - hvordan og hvorledes vi så kampen. Det er det de ønsker, og det er det, de får.

Er der noget bestemt, I vil slå ned på i jeres redegørelse?

- For det første er det altid pivhamrende nemt at sælge en ærlig sag, for så er der jo ikke noget, der skal snydes eller fejes ind under noget. Det er selvfølgelig også derfor, jeg er stikhamrende tosset over det. "Greko" (Christian Jakobsen, red.) sagde det jo meget med stolthed i det, han sagde efter kampen ("Det er til grin. Det gør ondt på stoltheden. Det er latterligt, det her. Lige nu synes jeg bare, at det er noget mærkeligt noget", sagde Christian Jakobsen efter kampen til TV3 SPORT om muligt nederlag med vilje, red.), og det også lidt det, jeg føler, det går an på nu. Vi kunne et eller andet sted også skrive en tilgang om, hvordan vi spillede en kamp for 7-8-9 kampe siden, det er lidt den samme tilgang, vi havde til den her kamp - at vi gik ind for at vinde den. Det er også det, vi kommer til at skrive i redegørelsen. 

Baggrund for sagen

Nederlaget til Sønderjyske betyder, at holdet har fået en relativt nemmere pulje i forhold til at undgå nedrykning. 

Holdet er kommet i pulje 2, hvor de har 31 point. OB, Lyngby og Randers har i samme gruppe henholdsvis 31, 21 og 20 point.

Havde Sønderjyske fået enten uafgjort eller en sejr i søndagens kamp mod FC Midtjylland, var de endt i pulje 1. Her havde de haft enten fire eller seks point ned til Silkeborg, der ligger på den øverste af de to pladser, hvor der skal spille om nedrykning til 1. Division.

Stillingen i de to gruppespilspuljer er således efter de 26 kampe i Superligaens grundspil:

Pulje 1

  • Hobro 32 point
  • AGF 29 point
  • Silkeborg 28 point
  • Helsingør 20 point

Pulje 2

  • Sønderjyske 31 point
  • OB 31 point
  • Lyngby 21 point
  • Randers 20 point

De to nederste hold i hver af de to puljer skal efter puljekampene spille om én direkte nedrykningsplads og to playoffkampe om nedrykning, mens ét hold helt undgår nedrykningsmulighed.

Sagens kerne er altså, at Sønderjyske med nederlaget til FC Midtjylland endte i pulje to, hvor der er flere point ned til en af de pladser, hvor der skal spilles om nedrykning fra Superligaen til 1. Division.

Matchfixingsekretariatet hos Danmarks Idrætsforbund skrev i en pressemeddelelse tidligere mandag, at de ville vurdere, om der er grundlag for at gå videre med sagen hos dem også.

Sønderjyske beklager tweet

Da FC Midtjylland scorede til 2-1, udsendte Sønderjyskes officielle Twitter-profil et tweet, hvor de ærgrede sig over at være kommet bagud, men samtidig glædede de sig over at være kommet i den favorable pulje 2.

Nedenstående er et screenshot af Sønderjyskes tweet. Det er senere blevet fjernet fra deres profil.

Det tweet måtte Sønderjyske senere søndag beklage på deres hjemmeside, hvor de blandt andet skrev "Vi kan som klub ikke stå inde for indholdet i de pågældende tweets (Der blev fjernet tre tweets, red.), da de de ikke lever op til vores værdier og den tilgang, vi altid har til kampene i SønderjyskE."

"Helt urimeligt for spillerne"

At et hold kan komme i en sådan situation, hvor nederlag er mere værd end en sejr, er uholdbart for Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

- Vi var positive, da strukturen blev indført, men nu viser det sig, at der i et hjørne af turneringstrukturen er et problem, som der skal findes en løsning på. Det er helt urimeligt for spillerne og spillet, som det er nu, siger Mads Øland til Spillerforeningen.

- Der er flere løsningsmuligheder, men hvilken der er den rigtige, vi jeg lade være op til Divisionsforeningen og klubberne om at finde ud af sammen.

Ikke eneste hold

Sønderjyske var ikke det eneste hold, der før sidste runde i Superligaen havde sportslig fordel af at tabe.

Også OB ville komme i pulje 2, hvis de tabte til Randers. OB tabte kampen med 4-1, selvom de ved pausen var foran med 1-0.

Rasmus Festersen fra OB siger, at selvom han ikke spillede kampen på grund af en skade, er der noget galt med strukturen, når et hold kan få en fordel af at tabe.

- Det er jo så unaturligt, som noget kan være. Som elitesportsudøver er man opdraget med, at man yder sit bedste hver gang og vil vinde hver gang, og det, at man kan stå i en situation, hvor man kan gøre det værre for klubben, ved at yde sit maksimale og vinde, synes jeg er et problem, siger Rasmus Festersen til Spillerforeningen.