Fodbold

Landsholds-målmand dropper kød

Jonas Lössl har lagt sin kost om. Han håber, det kan være med til at forlænge karrieren som topmålmand.

En hverdag med mad udelukkende fra planter skal være med til at holde landsholdsmålmand Jonas Lössl på banen i så lang tid som muligt.

Førstemålmanden i Premier League-klubben Huddersfield har sammen med sin hustru lagt kosten om, så de spiser vegansk, når de er derhjemme.

- Jeg får en masse ting ud af det. Jeg får både noget lækkert mad, og så kan jeg bruge det i forhold til min sport. Jeg tror på, det er en rigtig, rigtig vigtig ting, som måske kan putte et par år mere på min karriere, siger Jonas Lössl til TV 2 SPORT.

Kan du mærke en ændring i form af en 'lettere krop' eller lignende?

- Der er nok nogle af mine holdkammerater, der vil grine lidt af mig, men ja. Jeg føler, jeg kan mærke det. Måske ikke lige hvordan jeg ser ud nu, men jeg tror 100 procent på, at det giver noget i den sidste ende.

Ekspert: En udfordring at droppe kødet

Jonas Lössl betegner ikke sig selv som fanatisk. Han spiser et stykke kød, hvis han har lyst til det, når han er ude. Men hovedsageligt lever familien Lössl af planter. Og målmanden er langt fra den eneste, der lægger kosten om og bliver veganer, vegetar eller flexitar, der ligesom Lössl spiser animalske produkter en gang i mellem. Det fortæller Kasper Otte Dideriksen, der er ernæringsfysiolog ved Team Danmark. Han ser både fordele og ulemper ved at droppe fødevarer fra dyr.

- Det er ikke nødvendigvis fordrende for træningen at spise vegansk. Men der kan være mange andre gode årsager til det, og vi anerkender absolut, at flere og flere kigger den vej.

- Hvis man skal sige noget negativt om kød, så er det, at det indeholder meget mættet fedt. Det er en af de synder, der er mistænkt for at være medvirkende til hjertekarsygdomme. Der er ikke nær så meget mættet fed i plantekost, og det kan sænke kolesteroltallet, siger Kasper Otte Dideriksen, der er har skrevet en ph.d.-afhandling med fokus på indtag af forskellige typer protein og dets påvirkning af muskelproteinomsætningen.

Som professionel sportsmand kan det dog være en udfordring at få alle de næringsstoffer, man har brug for, hvis man dropper kød, fisk, æg og mælk.

- For en idrætsudøver, der hele tiden sigter efter det ypperste, så kan det godt være en lille hæmsko – med mindre man virkelig tænker sig om. I forhold til proteiner fra planter er mælkeprotein og kødprotein meget mere komplette. De indeholder hele pakken af det, man har brug for. På den måde er de egentlig bedre for en eliteidrætsudøver.

- Man giver sig en udfordring. Men hvis man er hvis man er velinformeret eller har nogen til at hjælpe sig, så kan det sagtens lade sig gøre. Nøglen er at spise varieret og tage de rigtige kosttilskud fra anerkendte producenter der tester for renhed, når man er eliteatlet, siger Kasper Otte Dideriksen.

Selvom Jonas Lössl føler en positiv forandring, så spiser han ikke mindre kød udelukkende for at præstere bedre på fodboldbanen.

- Det store miljøspørgsmål er selvfølgelig også med i det, og det betyder en lille smule. Men det er for mig selv, min familie og mine børn et spørgsmål om sund kost, siger Jonas Lössl og glæder sig over, at han også føler, at kostændringen hjælper ham på banen.

- Jeg tror meget på, at alle de procenter man kan hente alle mulige steder – det er dét, der gør forskellen.

Jonas Lössl og resten af landsholdet spiller tirsdag aften den sidste VM-testkamp, inden truppen til sommerens slutrunde bliver udtaget.