GO'

DBU-kommission vil have kvindehold i alle klubber - vi har udfordringer nok i forvejen, lyder svaret

DBU's kvindekommission har ambitioner om, at kvindelandsholdet skal vinde guld ved EM, VM eller OL inden for de næste 10 år.

Alle fodboldklubber med et Superliga-hold skal etablere et elitekvindehold.

Sådan lyder én af de løsninger, som DBU’s særlige kvindekommission mandag har offentliggjort i en kronik.

Kronikken er underskrevet af tidligere statsminister og formand for kommissionen Helle Thorning-Schmidt og næstformændene Lykke Friis og Christian Stadil, som alle var i 'Go’ morgen Danmark' mandag for at tale om deres mål for kvindefodbolden.

- Andre lande er begyndt at rulle deres store, ambitiøse planer ud og satser massivt på kvindefodbolden. Vi bliver nødt til at foretage en lignende satsning for på sigt at komme endnu højere op inden for kvindefodbold, siger Lykke Friis.

DBU's kvindekommission

Kvindekommissionen er nedsat af DBU i 2016 på baggrund af projektet ’Pigernes stemme’, der påviste, at en lang række 13-16-årige fodboldpiger følte sig underprioriterede i forhold til drengene.

Formålet med kommissionen er at sikre udviklingen af pige- og kvindefodbolden i Danmark.

SIF-direktør bryder sig ikke om tvang

Administrerende direktør i Silkeborg IF Kent Madsen mener, at forslaget er en dårlig idé. Han sammenligner det med håndbold, hvor Danmark står stærkt på både herre- og kvindesiden, uden at klubberne nødvendigvis har et elitehold for begge køn.

- Jeg bryder mig ikke om at blive tvunget til noget som helst, og vi har udfordringer nok med at skaffe lønkroner til de drenge, vi har i forvejen, siger han. 

Grunden, til at Silkeborg IF ikke har et elitekvindehold, er ifølge direktøren, at det ikke er kommercielt bæredygtigt. 

- Vi er en forretning, og kvindefodbold ligger ikke lige til højrebenet for os. Jeg tror, at delen med at starte 14 elitekvindehold er med for at skabe opmærksomhed for den samlede rapport. 

I gennemsnit så 565.000 personer med per kamp i top 10 over mest sete kvindelandsholdskampe. 

"Det mest kontroversielle forslag"

Helle Thorning-Schmidt kalder forslaget for "det mest kontroversielle forslag" og havde forudset, at de ville møde kritik.

Hun fortæller, at de har diskuteret det meget internt i kommissionen og forklarer, at det hænger sammen med en af deres andre ambitioner; nemlig at kvindelandsholdet skal vinde guld ved EM, VM eller OL inden for de næste 10 år.

- Det kan ikke lade sig gøre, hvis ikke man har en fornuftig Superliga nedenunder – og det kræver et økonomisk incitament. Derfor vil vi forbinde det med licenserne, siger Helle Thorning-Schmidt.

Afstemning

Er det en god idé at tvinge Superliga-klubber til at etablere elitekvindehold?

Divisionsforeningen: Ikke nødvendigvis økonomisk muligt

Claus Thomsen er direktør for Divisionsforeningen, som er en brancheorganisation for de klubber, der spiller i de tre øverste rækker i Danmarksturneringen. Han siger til TV 2, at det ikke er hensigtsmæssigt, at alle ligahold skal have et elitekvindehold.

- Det er et visionært input, som vi selvfølgelig gerne vil diskutere, men som også skal ind i en virkelig ramme, siger han.

Hvis inputtet skal realiseres, skal der oprettes 14 kvindeelitehold i landet, og det er Claus Thomsen ikke sikker på, der er plads til.

- Klubberne er små virksomheder, så man må også se på, hvad der økonomisk er muligt, siger han.  

Tabt reklamepotentiale i kvindefodbolden

Uden ressourcer er det svært at få ændringer igennem, erkender Christian Stadil. Derfor har de i kronikken også lagt stor vægt på, at der blandt anbefalingerne også er et budskab målrettet erhvervslivet.

I dag tiltrækker man sponsorkroner helt nede på encifrede millionbeløb – og det er ikke godt nok, mener Christian Stadil. Derfor er målsætningen, at kvindefodbold i løbet af de næste 10 år tiltrækker sponsorbeløb i 10 millioner kroner-klassen.

Det gør man blandt andet ved at fortælle de gode historier. Hvis ikke man ser kvindernes vej, går man glip af "ekstremt meget", mener Christian Stadil.

Hummel sponsorerer både fodboldkvinderne- og mændene, men når det kommer til at skyde kampagnebilleder, er der en klar forskel.

- Mændene er lidt mere fåmælt, og de er lidt mere generiske. Kvinderne, de taler. De har personlighed og karakter. De fyrer den af, når vi skyder billeder, siger han.

I dag er det kun Brøndby IF, der både har et hold i mændenes Superliga og i kvindernes elitedivision 3F Ligaen. 

Både FC København, AaB og FC Nordsjælland har luftet ideen om at opstarte kvindehold på eliteplan, men de har ikke ønsket at kommentere på Kvindekommisionens nye forslag.