Nu er Mohamed Salah farao af Liverpool og konge af Egypten

16x9
Mohamed Salah lader sig hylde efter en af sine 31 scoringer i Premier League i denne sæson. Foto: Lindsey Parnaby / Ritzau Scanpix

Afstikkere til Italien og et mislykket ophold i Chelsea skulle til, før Mohamed Salah tog verden med storm. Her er historien om 'den egyptiske farao'.

Det egyptiske folk valfartede i slutningen af marts til valgstederne i de større byer i Egypten, hvor de skulle sætte kryds ud for de opstillede præsidentkandidater.

Her var det ikke overraskende generealobersten Abdel Fattah el-Sisi, der blev landets nye præsident. Han fik 92 procent af stemmerne, mens nummer to fik fem procent. Men nummer to var ikke bare hvem som helst.

Det er ikke for sjov, at han fik fem procent af stemmerne ved valget uden at stille op. Han er ’Kongen af Egypten’

Alexander Jacobsen, egyptisk landsholdsspiller

Omkring en million af vælgerne endte med at skrive 'Mohamed Salah', der altså ikke var opstillet til valget, på stemmesedlen. Dette er et godt billede på den figur og det symbol, som Mohamed Salah er blevet.

Opmærksomheden er ikke blevet mindre siden valget, og tirsdag aften fik den yderligere et nøk op, da han var én af de store årsager til, at Liverpool besejrede AS Roma med 5-2 i det første opgør i Champions League-semifinalen.

Dette kommer som følge af en sæson, hvor han har høstet stor succes i Liverpool og Premier League. Det har givet ham kælenavnene 'Faraoen' og senest 'Den Egyptiske Konge' af Liverpool-tilhængerne.

Præstationen i Champions League har fået TV 2 SPORTs fodboldekspert Kasper Lorentzen til at sammenligne ham med verdensklassespillere som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

- Det, han leverer lige nu, er det, vi har set fra Ronaldo og Messi tidligere. Han leverer på den allerhøjeste hylde, og han gør det også i Premier League, som regnes for at være den stærkeste liga. Han slår rekorder målscoringsmæssigt og afgør kampene, ligesom Ronaldo og Messi har været vant til. Det kan sagtens gøre Salah til verdens bedste fodboldspiller, siger Kasper Lorentzen.

Rykkede som 20-årig til Schweiz

Men hvordan er Mohamed Salah blevet til den fodboldspiller, der nu bliver sammenlignet med Ronaldo og Messi? Det store gennembrud er kommet via en vej, der har været belagt med låneaftaler og momentvise glimt.

Mohamed Salah blev født i den egyptiske by Nagrig, der ligger 90 kilometer nord for Cairo. Salah fandt hurtigt lysten til fodbold og begyndte at spille i klubben El Mokawloon. Som 18-årig i år 2010 rykkede han op og blev seniorspiller og fik debut i den egyptiske Premier League.

Mohamed Salah i aktion for FC Basel i 2013.
Mohamed Salah i aktion for FC Basel i 2013. Foto: John Macdougall / Scanpix Denmark

Få år senere blev han opdaget af schweiziske FC Basel, pakkede sin kuffert og drog nordpå. Her kunne man for første gang se små lysglimt af egypterens glimtrende talent, og det blev klart, da Salah vandt 'Swiss Golden Player Award' i sin debutsæson.

Igen tiltrak egypterens præstation opmærksomhed, og denne gang var det fra Premier League-giganten Chelsea. De kom med et tilbud, som han havde svært ved at afvise, og han skiftede til London-klubben i 2014 for 93 millioner kroner efter langstrakte forhandlinger.

José Mourinho var manager for Chelsea, da Salah blev hentet til klubben, og han havde kun rosende ord om egypteren.

- Han er ung, han er hurtig, han er kreativ, og han er entusiastisk. Da vi analyserede ham, kunne vi se, at han var ydmyg på banen og klar til at arbejde for holdet, sagde Jose Mourinho, da Chelsea offentliggjorde købet.

Mourinho sagde efterfølgende også, at han havde samme kvaliteter som andre talentfulde spillere, som den portugisiske træner havde arbejdet med. Der var paralleler til store stjerner som Gareth Bale og Arjen Robben. Hans tekniske egenskaber, fart, position og direkte spillestil gav ham dog kælenavnet 'den egyptiske Messi' i flere italienske medier.

Mohamed Salah

  • Alder: 25 år (15. juni 1992)
  • Nationalitet: Egypten
  • Højde:175 cm
  • Position: Kantspiller/angriber
  • Klub: Liverpool FC
  • Mål i denne sæson: 43 mål i alle turneringer

Genfandt spilleglæde i Roma

Selvom han igen fik lov til at smage guld, da Chelsea blev Premier League-mestre i 2014-2015-sæsonen, brugte den egyptiske dribler megen tid på bænken, og han var ikke glad.

- Jeg spillede ikke godt, da jeg ikke var på banen ret meget. Jeg var der i et år, men jeg spillede kun i omkring seks måneder. Derefter deltog jeg næsten ikke, fortæller Mohamed Salah om sin tid i Chelsea til spanske Marca.

Han fik derfor lov til at tage til Fiorentina og Roma på lån, og det endte med skifte til sidstnævnte.

Mohames Salah scorede 15 gange i 2016/17-sæsonen for AS Roma.
Mohames Salah scorede 15 gange i 2016/17-sæsonen for AS Roma. Foto: Vincenzo Pinto / Scanpix Denmark

Inden skiftet til Roma var Salahs talent kun kommet frem i små momenter, men da egypteren skiftede til den italienske hovedstadsklub kom der for alvor gang i karrieren.

Han fik sin debut den 22. august, da AS Roma spillede 1-1 med Hellas Verona. Han scorede sit første mål godt en måned senere, hvor han var med til at sikre et 2-2-resultat mod Sassulo.

Salah imponerede så meget i Roma, at han blev kåret til årets spiller i slutningen af sæsonen. Han blev klubbens topscorer med 15 mål i Serie A.

Den rutinerede fodboldmanager Luciano Spalletti var træner for Salah i Roma på det tidspunkt, og han var virkelig imponeret af egypteren.

- Salah er en exceptionel spiller. Han er den bedste spiller, jeg nogensinde har trænet i min karriere, sagde Spalletti til beIn Sports TV.

Slog transferrekord i Liverpool

357 millioner kroner.

Den 22. juni blev det offentliggjort, at Mohamed Salah og AS Roma var blevet enige med Liverpool om et skifte. Han underskrev en langvarig kontrakt, som slog Liverpools transferrekord, som før tilhørte Andy Carroll. Han fik trøjenummer 11 og blev Liverpools første egyptiske spiller.

Han scorede i sin debutkamp mod Watford den 12. august, og siden er målene og de gode præstationer kommet i en lind strøm.

Den egyptiske kantspiller er Premier Leagues store åbenbaring i denne sæson og er samtidig ligaens topscorer, hvor han har banket 31 mål i kassen og har lavet ni assists. Derudover har han også ført Liverpool til en semifinale i Champions League og kan nu sammenlignes med de store.

- Nu er han helt oppe på den øverste hylde med Ronaldo og Messi. Det kan være på grund af træneren Jürgen Klopp, Salahs modenhed og så spillestilen, der passer ham rigtig godt med mange omstillinger. Han er hurtig, og isoleret én mod én er han rigtig dygtig, mener TV 2 SPORTs fodboldekspert Kasper Lorentzen.

Et portræt af Mohamed Salah pryder i en café i Cairo.
Et portræt af Mohamed Salah pryder i en café i Cairo. Foto: Amir Makar / Ritzau Scanpix

Skabte kaos i Egypten, da han sendte dem til VM

Men det er ikke kun på klubplan, at Liverpool-spilleren har kunnet lade sig hylde.

Som den 15. nation blev Egypten i starten af oktober sidste år klar til VM i fodbold i Rusland til sommer. Kravet var en sejr hjemme over Congo, der var sidst i VM-kvalifikationsgruppen, men Egypten skulle dybt ind i overtiden for at sikre sejren på 2-1.

Og selvfølgelig var det Mohamed Salah, der omsatte et straffespark i femte tillægsminut, efter at Congo havde udlignet i 88. minut. Det var også Salah, som tidligere i kampen sendte Egypten på VM-kurs med sin første scoring i kampen efter godt en times spil. Uafgjort ville betyde, at Egypten skulle kæmpe i sidste spillerunde for at sikre VM-pladsen, men med sejren er de klar til VM for første gang siden 1990. 

Alexander Jakobsen, som har spillet i Lyngby og FC København som ungdomsspiller og blandt andet i Viborg som senior, har spillet én kamp for Egyptens landshold, men har også ungdomslandskampe for Danmark på CV'et.

Han fulgte kampen hjemmefra, men har tidligere spillet sammen med Salah, og han fortæller, at der ikke er nogle stjernenykker over Egyptens stjernespiller.

- Da jeg mødte ham for første gang, tænkte jeg 'wauw, han er en superstjerne. Man skal lige passe på, hvordan man snakker til ham'. Men han er helt, helt nede på jorden. Jeg har aldrig mødt en person, der er så nede på jorden. Han er ligesom en af drengene. Han er så godhjertet, at det er helt utroligt.

- Det er lige meget, hvem du spørger i Egypten, når du nævner hans navn, så bliver man bare stolt. Det er ikke for sjov, at han fik fem procent af stemmerne ved valget uden at stille op. Han er 'Kongen af Egypten', der er ikke noget der. Han tager sig altid tid til folk, er smilende og glad for de mennesker, der altid vil have et billede med ham.

Egypten mødte Togo i en træningskamp, men egypterne ser ikke landskampe som træningskampe. Det var Jakobsen godt klar over, men Salah var hurtig til at mane til ro.

- Da jeg spillede min første kamp for Egypten, havde jeg det sådan, at jeg godt kunne have sommerfugle i maven. Jeg startede inde, så jeg kunne også glæde mig og var spændt. Han sad ved siden af mig og sagde, at jeg skulle tage det roligt. Jeg var jo med, fordi jeg var god. Jeg glemmer aldrig den måde, som han var støttende på. Det behøvede han slet ikke at være. Han gav mig en hjælpende hånd, og den måde, han snakkede på, var uvirkeligt for mig.

- Den succes, han har nu, er jeg rigtig glad for er kommet hans vej. Han er så god en person, at han fortjener det. Han er et forbillede for mange mennesker, siger Alexander Jakobsen.

Den bedste spiller i Premier League

Mohamed Salah blev søndag aften belønnet med titlen som årets bedste spiller i Premier League.

Det er første gang, at prisen tilfalder en egypter, men Liverpools målmager var svær at komme uden om, da han har scoret imponerende 41 mål i alle turneringer, siden han kom til Beatles-byen fra Roma sidste år.

Ved søndagens prisuddeling endte 25-årige Salah øverst på en liste med seks spillere, der var blevet udnævnt af repræsentanter for 92 professionelle fodboldhold.

- Det er en stor ære. Jeg har arbejdet meget hårdt, og jeg er glad for at modtage denne pris. Jeg synes, at jeg fortjener titlen, fortæller Salah og fortæller, at skiftet til Roma var afgørende i hans karriere.

- Jeg lærte, hvordan Premier League spilles, da jeg var i Chelsea. Jeg fik ikke chancen dengang, og derfor tog jeg til Roma for at søge en ny udfordring og en ny kultur. Det gik godt for mig i Roma, men jeg vidste allerede tidligt, at jeg gerne ville tilbage til England.

'Den egyptiske konge' tronede tirsdag aften over AS Roma i Champions League og meget skal gå galt, hvis ikke Mohamed Salah også skal sidde i tronstolen efter semifinalens andet opgør.