- Salah var verdensklasse, så hvorfor skulle han skiftes ud?

16x9
Mohamed Salah var nok engang i centrum, da Liverpool slog Roma i den første af to Champions League-semifinalekampe. Foto: Filippo Monteforte / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Lad nu den fede dame synge.

Vi ved jo godt, at intet er faktuelt, før hun har været på scenen. Men en tyndere udgave kan også bruges, efter det vi må kalde en vidunderlig fodboldoplevelse tilsat lidt naivitet - fra dem og fra os.

Liverpool - klubben med de mange tilhængere, som synger at vi aldrig skal føle os alene - lavede noget i aftes, som på én gang samlede os, var genialt og alligevel lidt blåøjet, selvom farven er rigtig rød.

De vandt, gjorde de, Liverpool FC. 5-2 over AS Roma. Der var så meget i det, som vi naive ikke på nogen måde kunne gætte eller fantasere om på forhånd. En semifinale i Champions League. Fem mål af hjemmeholdet, 5-0 og 8-9 minutter tilbage... Og hovsa! Så pludselig 5-2.

Spil til et mål er ikke normalt på det niveau - slet hvis ikke modstanderen er italiensk. Men hvor var det til hopla-nålen, når det engelske hold ikke alene angreb, men forcerede i et nærmest vanvittigt presspil og løb og løb og spillede og pressede og næsten dyrisk brugte instinkt, hjerte og hoved.

Og så spillede de medrivende bold med Salah, Firmino, Mané… Ja vel nok hele holdet. Det gik stærkt, det var præcist, det var fascinerende, det var effektivt. Og The Kop var rødglødende, forståeligt nok. Vi andre også. For det er den slags fodbold, der får os op af den digitale selvfølgelighed.

Verdensklasse - men hvorfor skiftet ud?

Lad mig lige dvæle lidt ved Liverpools egyptiske Mohamed Salah, der med sit krøllede hår leveret i en tidligere dansk forsanger-stil giver den verdensklasse med sine input. Hurtigt tænkt, hurtigt leveret. Om han så sparker direkte eller synes den bold skal løftes behersket - og så hans evne til at finde rum. 

Mo Salah var der, hvor kategorien verdensklasse er på på sin plads. Han var lige kommet ind i straffesparksfeltet, da han med venstrebenet og akkuratesse placerede bolden i fjerneste trekantskryds, og lidt senere da han behersket og med stor timing løb rigtigt og løftede bolden over den italienske keeper. 

Sådan så det ud, da Salah krøllede bolden op i det fjerneste målhjørne.
Sådan så det ud, da Salah krøllede bolden op i det fjerneste målhjørne. Foto: Carl Recine / Ritzau Scanpix

Og han og Liverpool fulgte op med yderligere tre mål, hvor Salah var med i de to, og selvom denne 'Messi'-optræden af krøllejernet Salah står stærkest, så skal Roberto Firminos betydning ikke holdes nede. 

Men så kommer det naive spørgsmål: Hvorfor blev Salah taget ud? Ham der gjorde forskellen. Jeg kan ikke bevise, at Liverpool faldt en smule sammen da krøller blev til Ings, men ind imellem er det ærgerligt, at banens bedste - en af verdens bedste lige nu - skal ud, selvom 5-0 er på tavlen.

Hold øje med hende der synger

Nå, men tilbage til os naive - eller den naive tankegang. 5-2 var urealistisk at byde ind med på forhånd.  Fem mål af Liverpool i en Champions League-semifinale. Never

AS Roma, til gengæld. De har en rigtig dårlig statistik på udebane i Champions League - de vinder ikke så tit. MEN: De fik lavet ret afgørende mål væk fra egen stue mod Shakhtar Donetsk og igen mod FC Barcelona (selvom der stod 1-4 på tavlen). Og så overgik de sig selv på det olympiske stadion med en 3-0-sejr og exit Barca. Så Liverpool… Hold øje med hende der synger.

Det naive holder jeg så lige fast i, fordi hvad er der galt med Liverpool, når de sidste minutter går igang? De har tabt point og kampe, som lå til bonus flere gange i denne sæson.

Alt kan ske

Jeg er Jürgen Klopp-tilhænger. Han passer til den klub med sin tydelige udstråling. Og han er langt mere end en cheerleader på sidelinien, som de engelske aviser siger… Det er et ideelt match: Klopp - Liverpool - The Kop. Han er en taktiker, han er spillernes mand, han er det teatralske indslag, der trækker aktørerne og publikum med. Det er ham, der opfordrer til spil og begejstring. En medrivende kop Klopp.

Og han har forstået den særlige Liverpool-attitude, og de spillere han har fået og taget til sig - eftersigende gennem en tre timer lang samtale om fodbold, familien og livet i det hele taget inden Mo Salah blev integreret - og løftede sig i den røde spilledragt. Det viser mere end en optrædende på sidelinien med sit særlige smil - Jürgen Klopp er menneskeligt engageret, og derfor fungerer fodboldens ægteskab.  

Tilbage til det 'fodbold-naive', da 5-0 blev til 5-2. AS Roma gjorde det mod FC Barcelona med en 3-0 sejr hjemme på en aften, hvor catalonierne godt nok var under standard. En gentagelse ligger næppe lige for, selvom Klopps brand med Liverpool er all inclusive. Alt kan ske. 

Det er derfor, det er så medrivende.