Fodbold

Lurer dansk VM-succes: På et vigtigt punkt overgår kun Spanien Hareides udvalgte

De danske landsholdsspillere er blandt de spillere, der spiller mest for deres klubhold. Det viser en ny analyse.

Når Åge Hareide skal udtage det danske landshold til VM-slutrunden i Rusland, har han bedre forudsætninger end stort set alle sine landstrænerkolleger ved VM.

Faktisk er det kun Spaniens landstræner, der har samme forudsætninger som Hareide.

Ud af alle de deltagende lande ved VM er det nemlig de danske og de spanske spillere, der spiller mest for deres klubhold. Det har en undersøgelse fra analyseinstituttet CIES Football Observatory vist.

Både danske og spanske spillere deltager i 81 procent af deres klubholds kampe i gennemsnit, og det er altså det højeste gennemsnit for alle VM-deltagende lande. Og det glæder TV 2 SPORTs fodboldekspert Kasper Lorentzen.

- Det siger mig bare, at Danmark har fået et dygtigt landshold med dygtige spillere, der får mere spilletid. Det er overraskende, men det betyder, at der er danske profiler i Europa, der rent faktisk gør en forskel. Jeg synes også, at det kan ses på landskampene, at de virkelig har noget at komme med. De kommer med selvtillid, kamptræning og skarphed, siger Kasper Lorentzen.

- At spille kampe har kæmpe betydning. Det er også meget af det, som Åge Hareide har lagt vægt på. Kamp og træning handler stadig om fodbold, men det er to vidt forskellige ting.

Danmark og Spanien topper listen foran Brasilien og Japan, der har henholdsvis 78 og 75 procent, mens lande som England, Tyskland og Frankrigs gennemsnit ligger på 74, 73 og 69.

Peru, som Danmark skal møde i gruppespillet, er det land, der har det laveste gennemsnit på 47 procent.

Styrkeforholdet ved VM

CIES Football Observatory har beregnet VM-deltagernes styrkeforhold på en samlet indeks-skala, hvor ovennævnte gennemsnit og klubbernes koefficient bruges.

Her topper Spanien også listen med deres høje gennemsnit og et koefficienttal på 1,37. Derfor er deres indeks sat til 100.

På den statistik kan de danske spillere dog ikke følge med. I stedet for en delt topplacering med spillerne fra Spanien, så er Danmark nummer 11 ud af de 32 landshold ved VM.

Brasilien er nummer to på listen med et indeks på 89, mens Danmarks gruppemodstandere fra Frankrig er nummer tre med 84.

Igen er Panama det land, der er nederst på listen. De er indekseret med 12 ud af 100.

Hvem er brugt til at udregne det?

Da alle lande, der har kvalificeret sig til VM, ikke har brugt det samme antal spillere i kvalifikationen, har analyseinstituttet gjort landene sammenlignelige.

Det har de gjort ved kun at bruge data fra de 23 spillere, der har spillet mest for de kvalificerede lande i kvalifikationskampene.

I alt brugte Åge Hareide 26 spillere til at spille Danmark til VM, men da der netop kun blev brugt data fra de 23 mest benyttede spillere, er tre danskere ikke inkluderet. Der er her tale om Kasper Dolberg, Lukas Lerager og Mike Jensen.

De spillere, der derfor er brugt data fra, er derfor:

Kasper Schmeichel, Frederik Rønnow, Simon Kjær, Andreas Bjelland, Jannik Vestergaard, Mathias Jørgensen, Andreas Christensen, Riza Durmisi, Jens Stryger Larsen, Peter Ankersen, Henrik Dalsgaard, William Kvist, Thomas Delaney, Lasse Schöne, Pierre-Emile Højbjerg, Christian Eriksen, Viktor Fischer, Martin Braithwaite, Pione Sisto, Yussuf Poulsen, Nicolai Jørgensen, Nicklas Bendtner og Andreas Cornelius.