TOP 20: De smukkeste og mest unikke fodboldbaner i verden

16x9
Nanortalik Stadion på Grønland ligger smukt med sneklædte bjerge og vand i baggrunden. Foto: Kim Nørholt

TV 2 SPORT giver dig her et overblik over 20 af verdens mest smukke og unikke fodboldbaner i hele verden.

Med under 40 dage til fodbold-VM i Rusland nærmer en af de helt store sportsbegivenheder sig for alvor.

Store fodboldkampe på endnu større fodboldstadions. På et af VM-stadionerne Luzhniki Stadion er der for eksempel plads til hele 81.000 tilskuere, der altså volumenmæssigt befinder sig blandt stadiongiganter som Camp Nou, Wembley og Stade de France.

Men det er ikke nødvendigvis tĂĄrnhøje tribuner og tonsvis af tilskuere, der er med til at skabe et smukt fodboldstadion.  

For hvor nogen har fokuseret pĂĄ muligheden for at kunne pumpe alt stort, er der andre, som har valgt, at fodboldspillet skulle placeres i sĂĄ smukke og unikke rammer som overhovedet muligt.

Her fĂĄr du en TOP 20 over nogen af de smukkeste og mest unikke fodboldbaner i hele verden.

20. Ipurua, Spanien

Hvis man vil se Ronaldo og Messi udfolde sig i de smukkeste omgivelser i La Liga, skal man tage til Estadio Municipal de Ipurua. Her har SD Eibar nemlig hjemmebane i bjergrige omgivelser i Baskerlandet. Et multifunktionelt stadion fra 1947 med plads til 5250 tilskuere.  

Ipurua, Spanein
Ipurua, Spanein Foto: Ander Gillenea / Scanpix Denmark
Træningsanlæg, Ipurua, Spanien
Træningsanlæg, Ipurua, Spanien Foto: Ander Gillenea / Scanpix Denmark

19. Victoria Stadium, Gibraltar 

Det sceniske stadion i Gibraltar er bygget for foden af ’Rock of Gibraltar’ omringet af bjergtoppe og fly fra naboen, nemlig landets lufthavn. Her spiller landsholdet og alle Gibraltars klubhold sine kampe foran 2000 tilskuere. Desuden er Victoria Stadium vært for flere cricket-turneringer og landets årlige musikfestival.  

Victoria Stadium, Gibraltar
Victoria Stadium, Gibraltar Foto: Scanpix Ritzau

18. Cocodrilos Sports Park, Venezuela

The Cocodrilos Sports Park bliver hovedsageligt brugt, når The Caracas Fútbol Club spiller sine hjemmekampe foran 3500 fans. Fodboldbanen, som blev færdigbygget i 2005, er blevet bygget ind imellem fire bjergvægge. En unik fodboldbane med et lille minus. Den ene langside grænser nemlig op til den venezuelanske motorvej.  

17. Stadion Kantrida, Kroatien 

På Stadion Kantrida spiller HNK Rijeka sine hjemmekampe foran 10.600 tilskuere med bjergklipper og Adriaterhavet på hver sin side. Desuden har Kroatiens landshold flere gange spillet sine hjemmekampe på Kantrida. Et stadion, hvor landsholdet med de røde og hvide terner aldrig har tabt.

Stadion Kantrida, Kroatien
Stadion Kantrida, Kroatien Foto: Hrvoje Polan / Scanpix Denmark

16. Hásteinsvöllur, Island 

På øen Heimaey på Island spiller Vestmannaeyjar sine hjemmekampe på Hásteinsvöllur foran op til 700 tilskuere – og en vulkan i baggrunden som en dødbringende 12’ mand. Fra de danske fodboldspillere på Island forlyder det, at Vestmannaeyjar er et forfærdelig svært sted at spille på grund af den voldsomme blæst. Til gengæld er der hamrende flot.  

Hásteinsvöllur, Island
Hásteinsvöllur, Island Foto: Privat foto: Bragi Thor Hinriksson
Hásteinsvöllur, Island
Hásteinsvöllur, Island Foto: Privat foto: Bragi Thor Hinriksson

15. Morro da Miniera, Brasilien

Det er svært ikke at vække naboerne, hvis man spiller en sen aftenkamp i favelaen Morro da Miniera i Rio de Janeiro. Banen, som blev indviet af selveste Pelé i 2014, er bygget med tanken om at redde jordkloden. Den idealistiske tanke er dog helt på sin plads. Morro da Miniera er nemlig designet, så spillernes bevægelse på banen er med til at give det smukke lys over banen. Der er ikke noget at sige til, at Brasilien opfostrer mange af verdens fodboldspillere, når de er nødt til at drible for at få lys. 

14. Central Coast Mariners Stadium, Australien 

I Gosford i Central Coast, New South Wales, ligger Central Coast Mariners Stadium ud til Brisbane Water med palmer og dyre yachts som naboer. Her spilles der bĂĄde fodbold og rugby, men nok ogsĂĄ slikket en del sol og drukket rigelig med cocktails.

13. Estadi Comunal D’Andorra La Vella, Andorra

Fanget mellem sneklædte Pyrenæer i den lille hovedstad Andorra la Vella ligger Estadi Comunal D’Andorra La Vella, hvor de fleste fodboldkampe i Andorra bliver spillet. Det lille stadion minder i dets set-up mest om den engelske Non-League med en enkelt side til tilskuerne og et par overdækkede terrasser. Spillet er heller ikke noget at prale af. Til gengæld er udsigten intet mindre end fremragende, hvor du med lidt held både kan spotte Frankrig og Spanien.  

Estadi Comunal D’Andorra La Vella, Andorra
Estadi Comunal D’Andorra La Vella, Andorra Foto: Scanpix Ritzau
Estadi Comunal D’Andorra La Vella, Andorra
Estadi Comunal D’Andorra La Vella, Andorra Foto: Scanpix Ritzau

12. Stadion Gospin Dolac, Kroatien

Man kunne sagtens tro, at Stadion Gospin Dolac i Kroatien var designet med Instragram in mente. Det smukke stadion, der blev bygget i 1989, er bygget i en lille dal med plads til knap 4000 tilskuere. Desuden ses det ofte, at flere kroatiske fans ser med fra de omkringliggende klipper. Det forstår vi godt, men anbefaler alligevel, at man tager den sikre løsning og skaffer en rigtig billet til kampen.

11. Estadio Municipal de Braga, Portugal

På Estadio Municipal spiller Braga i den bedste portugisiske række. Et stadion, der er gravet og bygget ind i de omkringliggende klippevægge og som har krævet et kæmpe ingeniørarbejde for at sikre, at banen ikke forskyder sig proportionelt med klipperne. For det trænede fodboldøje kan det flotte stadion måske virke bekendt. Den 18. juni 2004 spillede Danmark nemlig gruppekamp mod Bulgarien under EM i Portugal på netop Municipal de Braga. En kamp, som Danmark vandt 2-0.

Estadio Municipal de Braga, Portugal
Estadio Municipal de Braga, Portugal Foto: Scanpix Ritzau
Estadio Municipal de Braga, Portugal
Estadio Municipal de Braga, Portugal Foto: Scanpix Ritzau

10. Stade Omar Hamadi, Algeriet

The Omar Hamadi Stadium i Algeriet blev bygget helt tilbage i 1935 og husede holdet l’Association Sportive Saint Eugénoise. I dag er det holdet USM Alger, der har hjemmebane i de smukke omgivelser med plads til 10,000 tilskuere.

9. Floating Stadium, Singapore

Floating Stadium i Singapore er det største flydende fodboldstadion i verden beliggende i vandet ud fra Marina Reservoir i Marina Bay. Floating Stadium, der måler 120 x 83 meter, er desuden kendt for at være placeret lige ved siden af Formel 1-banen i Formel 1 Singapore Grand Prix. Og held og lykke med at være bolddreng på det unikke stadion.

Floating Stadium, Singapore
Floating Stadium, Singapore Foto: Scanpix Ritzau
Floating Stadium, Singapore
Floating Stadium, Singapore Foto: Scanpix Ritzau

8. Piran Stadium, Slovenien

Piran Stadium huser fodboldholdet NK Portoroz Piran i det sydvestlige Slovenien. Her spilles der fodbold på det smukke stadion ud til Adriaterhavet og den Piranske Golf og blandt smalle gader og tætpakkede huse.

7. Svangaskarð Stadium, Færøerne  

I byen Toftir på Færøerne med et indbyggertal på knap 900 ligger smukke Svangaskarð Stadium så tæt på vandet, at sejlfolk kan samle bolden op ad vandet, hvis den bliver skudt ud af stadion. Her spiller B68 Toftir sine hjemmekampe – og også Færøernes landshold har brugt Svangaskarð som nationalstadion.

6. Ottmar Hitzfeld Stadium, Schweiz

2000 meter over havets overflade ligger Ottmar Hitzfeld Football Stadium i Schweiz – og er den højst beliggende fodboldbane i Europa. Her spiller FC Gspon Village Football Team sine kampe med lysskær og Alper i baggrunden. Banen fylder kun 75 procent af en ’normal’ fodboldbane, men FC Gaspon har alligevel fået tilladelse til at spille officielle kampe på banen. Det er desuden kun muligt at komme op til banen via kabellift.

5. Nanortalik Stadion, Grønland 

’Football is all over the world’ – og nu også på smukke Grønland, der de seneste år har opført en række kunstgræsbaner. Her spilles der fodbold med sneklædte bjerge og vand i baggrunden. Og det er ikke unormalt, at både sæler og hvaler kommer forbi under de 90 minutter.

Nanortalik Stadion, Grønland
Nanortalik Stadion, Grønland Foto: Privat foto: Kim Nørholt

4. Eidi Stadium, Færøerne

Endnu engang skal vi til Færøerne, hvor EB Streymur spiller sine hjemmekampe på Eidi Stadium. For år tilbage lå fodboldbanen helt ud til vandet, som man kan se på billederne foroven. I dag bruges den som campingplads, da man har bygget en ny bane et par hundrede meter fra den gamle. Den nye bane ligger dog stadig utrolig tæt på Atlanterhavet og i det hele taget bare i helt fantastiske omgivelser.

3. Kurendhoo Football Field, Maldiverne

På øen Kurendhoo på Maldiverne var 30 unge fodboldspillere trætte af at spille på havbund med sten og muslingeskaller. Og sammen med politikere og erhvervsfolk har de nu anlagt en helt ny fodboldbane, der uden tvivl må stå som en af de smukkeste i verden. Her spiller alle Kurendhoos ni fodboldhold sine kampe.

2. Libertardor Simon Bolivar Stadium, Bolivia

Tætpakket mellem små huse ligger Simon Bolivar Stadium i bydelen Tembladerani i La Paz i Bolivia. Her spiller klubben Club Bolivar sine kampe, hvor op imod 25.000 tilskuere gerne strømmer til for at se boliviansk bold.

Libertardor Simon Bolivar Stadium, Bolivia
Libertardor Simon Bolivar Stadium, Bolivia Foto: Franck Fife / Scanpix Denmark
Libertardor Simon Bolivar Stadium, Bolivia
Libertardor Simon Bolivar Stadium, Bolivia Foto: Franck Fife / Scanpix Denmark

1. Henningsvær Stadion, Norge

Adskillige medier – for eksempel The Mirror – har uofficielt kåret Henningsvær Stadion som verdens smukkeste. Og den er vi helt med på. I den lille fiskerby Henningsvær på øen Lofoten i Norge ligger nemlig det unikke stadion, der kun bruges til amatørfodbold. Her er der ingen siddepladser og kun få meter fra banen til klipperne og det åbne hav. Et unikt og smukt stadion i en lille fiskerby med kun 500 indbyggere.