Fodbold

TOP 20: De smukkeste og mest unikke fodboldbaner i verden

TV 2 SPORT giver dig her et overblik over 20 af verdens mest smukke og unikke fodboldbaner i hele verden.

Med under 40 dage til fodbold-VM i Rusland nærmer en af de helt store sportsbegivenheder sig for alvor.

Store fodboldkampe på endnu større fodboldstadions. På et af VM-stadionerne Luzhniki Stadion er der for eksempel plads til hele 81.000 tilskuere, der altså volumenmæssigt befinder sig blandt stadiongiganter som Camp Nou, Wembley og Stade de France.

Men det er ikke nødvendigvis tårnhøje tribuner og tonsvis af tilskuere, der er med til at skabe et smukt fodboldstadion.  

For hvor nogen har fokuseret på muligheden for at kunne pumpe alt stort, er der andre, som har valgt, at fodboldspillet skulle placeres i så smukke og unikke rammer som overhovedet muligt.

Her får du en TOP 20 over nogen af de smukkeste og mest unikke fodboldbaner i hele verden.

20. Ipurua, Spanien

Hvis man vil se Ronaldo og Messi udfolde sig i de smukkeste omgivelser i La Liga, skal man tage til Estadio Municipal de Ipurua. Her har SD Eibar nemlig hjemmebane i bjergrige omgivelser i Baskerlandet. Et multifunktionelt stadion fra 1947 med plads til 5250 tilskuere.  

19. Victoria Stadium, Gibraltar 

Det sceniske stadion i Gibraltar er bygget for foden af ’Rock of Gibraltar’ omringet af bjergtoppe og fly fra naboen, nemlig landets lufthavn. Her spiller landsholdet og alle Gibraltars klubhold sine kampe foran 2000 tilskuere. Desuden er Victoria Stadium vært for flere cricket-turneringer og landets årlige musikfestival.  

18. Cocodrilos Sports Park, Venezuela

The Cocodrilos Sports Park bliver hovedsageligt brugt, når The Caracas Fútbol Club spiller sine hjemmekampe foran 3500 fans. Fodboldbanen, som blev færdigbygget i 2005, er blevet bygget ind imellem fire bjergvægge. En unik fodboldbane med et lille minus. Den ene langside grænser nemlig op til den venezuelanske motorvej.  

17. Stadion Kantrida, Kroatien 

På Stadion Kantrida spiller HNK Rijeka sine hjemmekampe foran 10.600 tilskuere med bjergklipper og Adriaterhavet på hver sin side. Desuden har Kroatiens landshold flere gange spillet sine hjemmekampe på Kantrida. Et stadion, hvor landsholdet med de røde og hvide terner aldrig har tabt.

16. Hásteinsvöllur, Island 

På øen Heimaey på Island spiller Vestmannaeyjar sine hjemmekampe på Hásteinsvöllur foran op til 700 tilskuere – og en vulkan i baggrunden som en dødbringende 12’ mand. Fra de danske fodboldspillere på Island forlyder det, at Vestmannaeyjar er et forfærdelig svært sted at spille på grund af den voldsomme blæst. Til gengæld er der hamrende flot.  

15. Morro da Miniera, Brasilien

Det er svært ikke at vække naboerne, hvis man spiller en sen aftenkamp i favelaen Morro da Miniera i Rio de Janeiro. Banen, som blev indviet af selveste Pelé i 2014, er bygget med tanken om at redde jordkloden. Den idealistiske tanke er dog helt på sin plads. Morro da Miniera er nemlig designet, så spillernes bevægelse på banen er med til at give det smukke lys over banen. Der er ikke noget at sige til, at Brasilien opfostrer mange af verdens fodboldspillere, når de er nødt til at drible for at få lys. 

14. Central Coast Mariners Stadium, Australien 

I Gosford i Central Coast, New South Wales, ligger Central Coast Mariners Stadium ud til Brisbane Water med palmer og dyre yachts som naboer. Her spilles der både fodbold og rugby, men nok også slikket en del sol og drukket rigelig med cocktails.

13. Estadi Comunal D’Andorra La Vella, Andorra

Fanget mellem sneklædte Pyrenæer i den lille hovedstad Andorra la Vella ligger Estadi Comunal D’Andorra La Vella, hvor de fleste fodboldkampe i Andorra bliver spillet. Det lille stadion minder i dets set-up mest om den engelske Non-League med en enkelt side til tilskuerne og et par overdækkede terrasser. Spillet er heller ikke noget at prale af. Til gengæld er udsigten intet mindre end fremragende, hvor du med lidt held både kan spotte Frankrig og Spanien.  

12. Stadion Gospin Dolac, Kroatien

Man kunne sagtens tro, at Stadion Gospin Dolac i Kroatien var designet med Instragram in mente. Det smukke stadion, der blev bygget i 1989, er bygget i en lille dal med plads til knap 4000 tilskuere. Desuden ses det ofte, at flere kroatiske fans ser med fra de omkringliggende klipper. Det forstår vi godt, men anbefaler alligevel, at man tager den sikre løsning og skaffer en rigtig billet til kampen.

11. Estadio Municipal de Braga, Portugal

På Estadio Municipal spiller Braga i den bedste portugisiske række. Et stadion, der er gravet og bygget ind i de omkringliggende klippevægge og som har krævet et kæmpe ingeniørarbejde for at sikre, at banen ikke forskyder sig proportionelt med klipperne. For det trænede fodboldøje kan det flotte stadion måske virke bekendt. Den 18. juni 2004 spillede Danmark nemlig gruppekamp mod Bulgarien under EM i Portugal på netop Municipal de Braga. En kamp, som Danmark vandt 2-0.

10. Stade Omar Hamadi, Algeriet

The Omar Hamadi Stadium i Algeriet blev bygget helt tilbage i 1935 og husede holdet l’Association Sportive Saint Eugénoise. I dag er det holdet USM Alger, der har hjemmebane i de smukke omgivelser med plads til 10,000 tilskuere.

9. Floating Stadium, Singapore

Floating Stadium i Singapore er det største flydende fodboldstadion i verden beliggende i vandet ud fra Marina Reservoir i Marina Bay. Floating Stadium, der måler 120 x 83 meter, er desuden kendt for at være placeret lige ved siden af Formel 1-banen i Formel 1 Singapore Grand Prix. Og held og lykke med at være bolddreng på det unikke stadion.

8. Piran Stadium, Slovenien

Piran Stadium huser fodboldholdet NK Portoroz Piran i det sydvestlige Slovenien. Her spilles der fodbold på det smukke stadion ud til Adriaterhavet og den Piranske Golf og blandt smalle gader og tætpakkede huse.

7. Svangaskarð Stadium, Færøerne  

I byen Toftir på Færøerne med et indbyggertal på knap 900 ligger smukke Svangaskarð Stadium så tæt på vandet, at sejlfolk kan samle bolden op ad vandet, hvis den bliver skudt ud af stadion. Her spiller B68 Toftir sine hjemmekampe – og også Færøernes landshold har brugt Svangaskarð som nationalstadion.

6. Ottmar Hitzfeld Stadium, Schweiz

2000 meter over havets overflade ligger Ottmar Hitzfeld Football Stadium i Schweiz – og er den højst beliggende fodboldbane i Europa. Her spiller FC Gspon Village Football Team sine kampe med lysskær og Alper i baggrunden. Banen fylder kun 75 procent af en ’normal’ fodboldbane, men FC Gaspon har alligevel fået tilladelse til at spille officielle kampe på banen. Det er desuden kun muligt at komme op til banen via kabellift.

5. Nanortalik Stadion, Grønland 

’Football is all over the world’ – og nu også på smukke Grønland, der de seneste år har opført en række kunstgræsbaner. Her spilles der fodbold med sneklædte bjerge og vand i baggrunden. Og det er ikke unormalt, at både sæler og hvaler kommer forbi under de 90 minutter.

4. Eidi Stadium, Færøerne

Endnu engang skal vi til Færøerne, hvor EB Streymur spiller sine hjemmekampe på Eidi Stadium. For år tilbage lå fodboldbanen helt ud til vandet, som man kan se på billederne foroven. I dag bruges den som campingplads, da man har bygget en ny bane et par hundrede meter fra den gamle. Den nye bane ligger dog stadig utrolig tæt på Atlanterhavet og i det hele taget bare i helt fantastiske omgivelser.

3. Kurendhoo Football Field, Maldiverne

På øen Kurendhoo på Maldiverne var 30 unge fodboldspillere trætte af at spille på havbund med sten og muslingeskaller. Og sammen med politikere og erhvervsfolk har de nu anlagt en helt ny fodboldbane, der uden tvivl må stå som en af de smukkeste i verden. Her spiller alle Kurendhoos ni fodboldhold sine kampe.

2. Libertardor Simon Bolivar Stadium, Bolivia

Tætpakket mellem små huse ligger Simon Bolivar Stadium i bydelen Tembladerani i La Paz i Bolivia. Her spiller klubben Club Bolivar sine kampe, hvor op imod 25.000 tilskuere gerne strømmer til for at se boliviansk bold.

1. Henningsvær Stadion, Norge

Adskillige medier – for eksempel The Mirror – har uofficielt kåret Henningsvær Stadion som verdens smukkeste. Og den er vi helt med på. I den lille fiskerby Henningsvær på øen Lofoten i Norge ligger nemlig det unikke stadion, der kun bruges til amatørfodbold. Her er der ingen siddepladser og kun få meter fra banen til klipperne og det åbne hav. Et unikt og smukt stadion i en lille fiskerby med kun 500 indbyggere.