- Jeg tror ikke, jeg føler mig som en stjerne, siger Eriksen

Christian Eriksen har været altafgørende for det danske landshold op til VM i Rusland, men trods enorm succes, ser han ikke sig selv som en stjerne.

Viskerne dansede på forruden af taxaen. Regnen var London. Også denne dag. Fotografen og jeg havde forberedt lidt billeder fra storbyen. Noget typisk. Postkort, du ved. Som bundfarve til afsnittet om Danmarks bedste fodboldspiller.

Det blev regndråber mere end Big Ben – pyt. Vi nåede frem til Hotspur Way i det nordøstlige ved Endfield. 7 miles nord for Tottenhams hjemmebane White Hart Lane.

Et overflødighedshorn af lækre træningsbaner hegnet ind og bevogtet med gitter, bom og uniformerede grænsevagter. Stop. Og det gjorde vi naturligvis. Rullede vinduet ned og jeg fik sagt mit navn. Flemming Toft efterfulgt af TV 2 Denmark. Okay, sagde manden, der bestemte fra sit lille skur som nabo til det prangende skilt. ’Tottenham Hotspur’. Bommen gik op.

Det var, for at være helt ærlig, pisse fedt, at det skete på den måde, at vi så skulle til VM.

Christian Eriksen om sit hattrick i playoff-kampen i Dublin

Vi kørte videre med en imponeret chauffør, som også var glad for oplevelsen. Hen til den egentlige hovedindgang. Der blev vi mødt af venligt personale, der hidkaldte presseofficer Joe Bacon. Og selvom der var brunch i foyeren, så ingen dårlige vittigheder.

Mr. Bacon. En ualmindelig flink mand, der som det første beklagede, at vi ikke måtte filme på anlægget, som han mente var så særligt, at det burde vises frem. Men sort skærm.

Der sad journalister og andre filmhold og ventede. Ikke på danskeren. Ham havde vi fået lov at møde eksklusivt, fordi han selv havde givet grønt lys, men en time senere var der den daglige pressebriefing med Tottenhams manager, Mauricio Pochettino. De var godt misundelige på os, da de hørte, at vi havde danskeren. Han er i en klasse, hvor klubben passer særligt på ham.

Så kom han. I mægtigt humør, som sædvanlig afslappet og imødekommende. Stak lappen frem og bød velkommen. Med smil og overskud.

Christian Eriksen. Manden der med sit hattrick i Dublin og storspil i hele kvalifikationen nærmest selv sparkede Danmark til VM.

At hjælpe dit land til VM på den måde, var et af de største øjeblikke, jeg har haft. Uden tvivl.

Christian Eriksen

En stjerne, der nu skal til verdensmesterskabet. Men ikke en verdensstjerne. I hvert fald ikke ifølge ham selv.

- Altså det er jo et lidt underligt spørgsmål, om man føler sig selv som en stjerne. Jeg tror ikke, jeg føler mig selv som en stjerne.

- Jeg føler mig som en, der i løbet af de sidste par år har udviklet sig til en, som kan være afgørende. Kan være med til at tage en beslutning i løbet af en kamp om det skal gå den ene eller den anden vej. At kunne bidrage på den måde mere end man gjorde førhen.

- Hvordan man lige bedømmer en stjerne, det er altid forskelligt, lyder svaret fra Christian Eriksen.

Et fodboldgeni

Holdkammeraterne på landsholdet er dog ikke i tvivl. De seneste to år har de set ham udfolde talentet i nationaldragten.

Statistikkerne er imponerende og kan selv tale. 15 mål i 20 landskampe efter Hareides entré. I 2017 scorede han som den første dansker siden 1962 i seks landskampe i træk. Og så bliver vi altså nødt til igen at nævne det der hattrick i playoff-kampen i Dublin, som sikrede Danmark deltagelsen ved VM.

- Det mest skræmmende eller mest fantastiske med Christian er, at jeg ikke tror, vi har set det bedste endnu. Jeg tror, at han har meget mere at give.

- Jeg er ikke så meget for at betegne folk sådan, men han har et eller andet geni i sig. Et lille fodboldgeni. Han ser nogle ting og han har en teknik, som er verdensklasse, siger Kasper Schmeichel.

Anfører Simon Kjær bakker op og stikker samtidig til Eriksen, der kun scorede tre mål i sine første 58 landskampe, som blev spillet under Morten Olsen.

- Det er lidt det, vi har ventet på i fem år, at han skulle gøre ikke? Som jeg har snakket med Christian om, så har han haft 50 landskampe til at spille sig varm. Det er hårdt sagt, men det ved Christian jo også godt selv. Det var tidligt for Christian at skulle levere i så ung en alder, men så gør han det allerede nu. Han er stadigvæk ung og har spillet 77 landskampe. Det er jo fantastisk, siger Simon Kjær.

Christian Eriksen var ikke selv den store autografjæger som barn. Han har dog én autograf, og den er han ikke specielt stolt af. Video: Patrik Strodl Petersen

Hareides stil er bedre

Han er kun lige fyldt 26 år og har allerede cirka 400 kampe på topniveau for Ajax og Tottenham. Fire hollandske mesterskaber er vundet. Sølv- og bronzemedaljer i Premier League har han også fået hængt om halsen. Han runder 80 landskampe under VM.

Vi blev enige om, at det var ret vildt.

Selv forklarer han forvandlingen og forløsningen i rødt og hvidt med landstræner Åge Hareides stil. Både på og uden for banen.

- Vi spiller jo stadigvæk 4-3-3. Det gjorde vi også under Morten, så på den måde er der ikke den store forskel. Jeg tror mere, det var måden vi begyndte at spille på. Det var mere direkte. Når vi endelig fik den, var det endnu mere direkte. Det passer egentlig bedre til mig, Også her i klubben.

- Når vi endelig får bolden, så er det fremad, hvor modstanderholdet er i ubalance og vi kan skabe overtal. Olsen var position-fodbold. Vi prøvede det andet, men det lykkedes ikke rigtigt, og jeg var måske også på et andet sted i karrieren. Men jeg tror, at det mere direkte har faldet mig mere naturligt.

- Han (Hareide, red.) er lidt mere loose end Morten var både på og uden for banen. På banen er han selvfølgelig på, men på en anden måde, som har passet meget godt til mig personligt og til hele truppen. Der er ligesom kommet noget andet ind, der gjorde, at man fik et lidt friskere syn på det og man ligesom fik en anden tilgang til tingene, siger Christian Eriksen.

Resten skal foldes ud til VM

VM er punktummet for en sæson, hvor han spillede sig på årets hold i Premier League og selvfølgelig også blev kåret til årets spiller i Danmark for fjerde gang i karrieren. En tangering af Brian Laudrups rekord. Spørgsmålet er, om Eriksen kan overgå sig selv i Rusland.

- Det var ligesom et opbygningsspil indtil Irland-kampen, som så var prikken over i’et. Nu er det, at resten af pakken skal kunne foldes ud til VM.

Kan den folde sig ud til det her VM?

- Altså at score hattrick i hver kamp kommer nok ikke til at ske til VM, men jeg vil selvfølgelig gøre et forsøg, og hvis det ender med, at vi går videre og får et rigtig godt resultat videre, så har det været positivt, siger Eriksen.

Udover at se frem til VM ser han og kæresten også frem til at blive forældre for første gang i slutningen af maj. Altså lige før slutrunden.

- Fodboldmæssigt kommer det ikke til at påvirke noget. Måske bliver man nok afhængig af sin telefon i visse perioder, når man endelig er i Rusland og Sabrina er derhjemme med den lille. Så bliver man nok lidt mere nysgerrig for, hvad der sker på telefonen, lyder det fra Eriksen.

Herefter sagde jeg tak for interviewet, hvor spørgsmål og svar mere blev til en samtale. En samtale vi begge havde lyst til. Ingen manus, kun ord mellem os.

En eksklusiv snak med Christian Eriksen, som du kan se på TV 2 PLAY i Toft - tæt på VM.