I dag kan Vejle spille sig i Superligaen - en vigtig bedrift for klubkoryfæer

Med ét point mod Thisted kan Vejle Boldklub i dag spille sig direkte i Superligaen. En succes, der betyder alt for flere af klubbens legender.

Et udpluk af tidligere Vejle BK-topspillere, der for alt i verden håber på oprykning i dag

Allan Simonsen
Spillede i VB fra 71-72 og 83-89
Kåret til Europas bedste fodboldspiller i 77
Cheftræner for VB fra 91-94

Ulrik le Fevre
Spillede i VB fra 65-69 og 77-78
Har været sportschef i klubben
Havde stor udenlandsk karriere i bl.a. Gladbach

Gert Eg
Spillede hele sin karriere i VB.
Har klubrekorden for flest spillede kampe
Var i en lang årrække holdets anfører

Steen Thychosen
252 kampe og 101 mål for VB.
Har spillet i klubber som bl.a. Gladbach
Er lige nu talentchef i VB   

Keld Bordinggaard
Spillede i VB fra 89-90 og 99-00
Har været assistent- og cheftræner for klubben
Rykkede VB op i Superligaen i 2001

Det er ikke for sjov, at Vejle Boldklub bliver kaldt for ’Jyllands Rubin’. For klubben fra Nørreskoven er om nogen en ædelsten i dansk fodbold. En traditionsrig klub med utallige op- og nedture, der i 126 år har fået Rubinen til at variere fra alt fra blodrød til bleg – og i dag for alvor kan begynde at skinne igen.

Skinne på klubben. På koryfæerne, der historisk har gjort VB til en af de helt tunge drenge i dansk fodbold. I dag kan de rykke op i den bedste række. En triumf, der vil betyde alt for flere af klubbens tidligere topspillere.

- Jeg lever og ånder for Vejle Boldklub. Det har været min klub, siden jeg var ti år, så det er dejligt at fornemme, hvordan der er den her duft i bageriet af kæmpe fodboldglæde, siger Allan Simonsen til TV 2 SPORT.

- Det vil give mig en rigtig stor glæde. Vejle er min klub. Jeg er født i Vejle, og jeg startede med at spille i klubben, da jeg var otte år. Så det vil betyde rigtig meget, siger Ulrik Le Fevre, der ligesom Allan Simonsen var en af de Vejle-legender, der også opnåede stor succes i udlandet.

Og også for andre tidligere VB-topspillere vil succes i dag få mundvigene til at pege mod nord.

- Rent personligt betyder det fantastisk meget for mig, hvis vi rykker op i dag. Så er vi igen, hvor vi skal være, siger den tidligere topangriber Steen Thychosen.

- Det er min klub. Jeg har været med siden 1972 som aktiv spiller og som formand eller bestyrelsesmedlem. En oprykning vil opfylde vores målsætning, siger Gert Eg, der står noteret for flest kampe for VB. Hele 509 af slagsen for at være hel præcis. 

Oprykning er i egne hænder

Ét point på udebane i Thisted. Det er, hvad der skal til, hvis Vejle Boldklub i dag skal rykke op i Superligaen. Inden sidste runde er De Røde fra Roms Hule nemlig tre point foran Esbjerg fB, der hjemme møder HB Køge, som stadig kæmper for 3. pladsen og Play Off-kampe.

Og selvom Thisted normalt er en svær udebane, så få de nordjyske fans trods alt svært ved at forpurre Vejlensernes fodboldstemning. Imellem 2.000 og 3.000 rødblusede fans tager nemlig i dag turen til Thisted for at støtte Vejle BK. Så mange, at Thisted har valgt at bytte om på hjemme- og udebanesektionen til dagens kamp.  

Hele byen sukker efter Superliga-fodbold. Vejle er bare en stor fodboldby. Sådan er det bare

Allan Simonsen

Derfor er der al mulig grund til at tro, at endnu et fodboldkapitel bliver skrevet til Vejles i forvejen lange roman. Klubben har nemlig været utrolig meget igennem. På godt. På ondt. Fem mesterskaber, seks pokaltitler og deltagelse i Mesterholdenes- og Pokalvindernes Europacup og UEFA Cup. Men også et 100-års jubilæum, der på bedrøvelig vis blev markeret med en nedrykning. Samtidig er et mislykket samarbejde med Kolding FC og en truende konkurs for bare fire år siden noget af det, VB har været igennem.  

Kapitlerne er mange – og lange. Og senere i dag kan et af de gode skrives med pen på papir.

- Hele byen sukker efter Superliga-fodbold. Vejle er bare en stor fodboldby. Sådan er det bare, siger Allan Simonsen.

- Vi hører hjemme i den bedste fodboldrække. Vi har historien, faciliteterne og nu også en trænerstab og spillertrup, som forhåbentlig kan nå vores ypperste mål, fortæller Gert Eg.

- Lige nu er fodboldglæden i Vejle enorm. Efter de seneste års mindre gode præstationer er der nu en fantastisk opbakning. Der er ingen tvivl om, at optimismen i forhold til at nå ’det forjættede land’ er rigtig stor, siger Steen Thychosen.  

Fodboldfest med fuldt hus

Den enorme fodboldglæde kom især til syne i midtugen, hvor mere end 10.000 fans var mødt op i smukke Nørreskoven til hjemmekampen mod Fredericia.

- Det var fantastisk at se et fyldt stadion. Det var en stor oplevelse for alle, lyder det fra Ulrik le Fevre, der sammen med blandt andet Allan Simonsen var at finde blandt de mange tilskuere.  

- Det var så sjovt med alle de fans. Det var fantastisk at se og opleve. Det var en aften, hvor VB summede af historie, fortæller Allan Simonsen, der for tiden har svært ved at undgå fodboldsnak, når han går rundt i Vejle By.

- Alle kommer hen til mig og taler fodbold og VB. Det sker hver dag. Når jeg skal handle ind, kan jeg ikke undgå at tale fodbold med en masse mennesker.

Det er der en fuldstændig simpel grund til, hvis du spørger Steen Thychosen.

- For byen er fodbold den eneste sportsgren, hvor vi altid har befundet os i toppen eller subtoppen. Og selvom de seneste år har været hårde, er der altid blevet arbejdet hårdt. Derfor er der også lige nu en kæmpe optimisme. Det er det helt rigtige tidspunkt at rykke op, siger Thychosen til TV 2 SPORT.

Håb om talentfokus

Hvis det i dag – som forventet – lykkes Vejle Boldklub at rykke op i det fineste selskab, er mulighederne for succes gode. I hvert fald hvis man spørger Keld Bordinggaard, der ad to omgang selv spillede i VB og senere blev assistenttræner og cheftræner for Drengene fra Nørreskoven.    

- Hvis VB magter det, kan de blive som ’de nye drenge i klassen’ – altså hold som FC Midtjylland og FC Nordsjælland. Og så vil dansk fodbold få en ny og attraktiv fortælling, siger Keld Bordinggaard til TV 2 SPORT og kommer med opskriften på VB-succes i den bedste danske række.

- Jeg håber, at klubben lader talentudviklingen være et bærende element, som klubben også historisk har været gode til. Selvom det ikke har været tilfældet de seneste år, så klæber klubbens identitet som talentudviklingsklub og offensiv fodbold stadig til Nørreskoven. Forhåbentlig er VB mere end bare et nostalgisk råb fra fortiden. De har stadig mulighed for at udvikle en moderne, professionel fodboldklub med streg under fodbold, siger Keld Bordinggaard.

Noget, som bestyrelsesmedlem og klubmand Gert Eg er enig i.

- Jeg er stolt af klubbens historie – herunder talentudviklingsarbejdet, som virkelig er en hjertesag for mig.

Hvordan – og i hvilken retning -  ’Jyllands Rubin’ skal slibes, må tiden vise. I første omgang er al fokus rettet mod 90 minutters læderbold i det nordvestlige Jylland. Her skal De Røde bevise, om fodboldglæden må forblive en smule syntetisk – eller fra næste sæson skal betegnes som den ’ægte’ vare i dansk fodbolds fineste selskab.

Én ting er sikker. Vejle er en stor fodboldby. En stor fodboldklub. Med store fodboldlegender, der bare venter på at se VB i det fineste selskab med modstandere fra øverste hylde.