Kjærs udtalelser i kokainsag er 'stærkt problematiske', mener Anti Doping-direktør

Den danske landsholdsanfører underminerer retssystemet, når han forsvarer kokaindømte Paolo Guerrero, mener Michael Ask.

Tirsdag kom det frem, at Simon Kjær samt Australiens anfører Mile Jedinak og Frankrigs Hugo Lloris opfordrer det internationale fodboldforbund (FIFA) til ophæve Peru-anfører Paolo Guerreros dopingstraf.

En nyhed, der vækker undring hos Anti Doping Danmark.

- Jeg kan da godt undre mig lidt over, at et system, som er sat i verden for at beskytte atleter mod dem, der snyder, bliver forsøgt undermineret af højtprofilerede fodboldspillere. Det, synes jeg, er lidt mærkeligt, siger direktør Michael Ask til TV 2 SPORT, inden han uddyber:

- Regelsættet er sat i verden for at beskytte de ærlige atleter mod de uærlige, og det synes jeg, de ærlige atleter skal bakke op om. At gå ud offentligt og underkende systemet er stærkt problematisk.

De tre spillere er gået sammen med den internationale spillerforening FIFPro for at vise deres anførerkollega støtte, efter han for nylig blev idømt 14 måneders karantæne fra for en dopingtest, der havde spor af kokain. Selv mener 34-årige Guerrero, at kokainen stammer fra noget te, han har indtaget.

- Det er hårdt, at man som spiller kort før VM kan blive ramt af en urimelighed som den, der har ramt min anførerkollega i Peru.

Anti Doping Danmarks direktør har til en vis grad forståelse for spillerne. Video: TV 2 Sport

- Jeg er glad for at vise solidaritet med Paolo på denne måde sammen med mine kollegaer i vores VM-pulje. Og jeg er glad for, at FIFPro søger at hjælpe ham. Vi støtter allesammen kampen mod doping i sport, men jeg håber, at fairplay vinder i denne specielle sag, lød det tirsdag fra Simon Kjær i en pressemeddelelse sendt ud af Spillerforeningen.

Forsvar af Guerrero er 'meget underligt'

Direktør for Anti Doping Danmark, Michael Ask, mener alligevel, at det var en fejl af Simon Kjær og de øvrige landsholdsanførere at gå ind i sagen.

- Man skal generelt være utrolig påpasselig med at gå ind i en enkeltsag og bedømme som lægmand, om den er retfærdig eller ej. Der sidder trods alt jurister med mange års erfaring, som dømmer efter det regelsæt, der eksisterer, siger han.

Ask har til en vis grad forståelse for spillerne, men som han ser det, går de slet og ret for langt i deres forsvar.

- Jeg kan godt forstå følelsesmæssigt, at spillerne tager et kollegialt hensyn, og det er helt fair, at de påpeger, at nogle ting burde ændres. Men derfra og til at gå ud og ligefrem bede om, at en atlet, som er dømt for at snyde, skal have sin straf ophævet, det er meget underligt, siger Anti Doping Danmark-direktøren.

- Det er jo ikke sikkert, at den peruvianske kaptajn har fortalt sandheden. Det ved vi ikke noget om, men CAS (Den Internationale Sportsdomstol, red.) har altså vurderet og fundet, at 14 måneder er en rimelig sanktion, og det skal man respektere.

Tirsdag slog FIFA fast, at Guerreros straf ikke bliver omstødt, og Peru må derfor undvære holdets anfører og helt store stjerne, når de sparker VM i gang mod Danmark den 16. juni.