VM fodbold

Headhuntet af Hareide: Han ser hver eneste bevægelse, når landsholdet er i aktion

Bag store fodboldhold er en mand, der analyserer holdets og modstandernes færden. Analysearbejdet er blevet fundamentet, taktikken bygger på.

Oppe under taget på Brøndby Stadion sidder en mand og kigger ned i en computer. På banen foran ham løber nogle af Danmarks bedste fodboldspillere. Herrernes A-landshold. De spillere der skal til VM i Rusland.

Spillerne træner på det tomme stadion inden VM-testkampen mod Panama. Manden under taget, Mounir Akhiat, holder øje med enhver bevægelse. På sin skærm kan han se træningen, filmet af en fotograf lige bag ham. Ud fra det klipper og analyserer han de mindste detaljer, der kan være med til at forbedre spillet.

- Grundlaget for beslutningerne ligger jo der, siger landstræner Åge Hareide om betydningen af Mounir Akhiats arbejde.

Mounir Akhiat er uddannet både i datalogi og som fodboldtræner. I Dansk Boldspil Union er han personificeringen på udviklingen i moderne fodbold, hvor dataarbejde og analyser fylder mere og mere.

Data er blevet en helt naturlig og fundamental del af hverdagen som professionel fodboldspiller. Det fortæller landsholdsspillerne selv, og det understreger DBU’s ansættelse af Mounir Akhiat.

Især med landsholdsfodbold er der rigtig meget scouting, og det har vi brug for, fordi vi træner så lidt op til kampene

Thomas Delaney

Mounir Akhiat blev headhuntet til at hjælpe landsholdet, da Åge Hareide kom til som landstræner i 2016, og siden er han blevet fuldtidsansat i DBU. Før det var Akhiat chefanalytiker i Brøndby IF, hvor han eksempelvis konkluderede, at klubben vandt klart flest kampe, når spillerne i gennemsnit havde maksimalt 2,2 boldberøringer, hver gang de havde bolden.

- Data skal være med til at understøtte eller modbevise det, træneren observerer på sidelinjen, fortæller Mounir Akhiat til TV 2 SPORT.

- Hvis træneren kigger og tænker, at dén spiller sprinter simpelthen ikke nok, så kan han se det på data og bruge det til at tage en beslutning. Det kan også være, data modbeviser hans opfattelse og reelt siger, at træneren er forkert på den i det her tilfælde. Min opgave er at understøtte og hjælpe med at træffe de rigtige beslutninger.

Hundredvis af klip fra hver kamp

Taktik i moderne fodbold handler ikke bare om, at et hold gerne vil have bolden og spille med korte førstegangsafleveringer. Taktik er en videnskab, der bygger på hundrede eller tusindvis af observationer fra hver eneste kamp og hver eneste træning.

Det er noget lort, for nu skal jeg til at løbe til træning

Nicolai Jørgensen

Hvad gør en spiller, når bolden sendes et bestemt sted hen? Hvad gør sidemanden? Og hvor hurtigt reagerer han? Hvor meget løber en spiller? Hvor mange meter sprinter han? Hvor mange berøringer tager han? Og kommer der overhovedet noget ud af anstrengelserne?

Det er et minimalt udpluk af de ting, dataanalytikere som Mounir Akhiat holder øje med. Arbejdet er så omfangsrigt, at DBU indgik en aftale med en international anerkendt dataleverandør inden de afgørende VM-playoffkampe mod Irland i efteråret 2017.

Det giver Mounir Akhiat en næsten endeløs række af informationer fra landsholdets kampe. Via optisk tracking af banen bliver den nøjagtige position af samtlige spillere noteret 25 gange hvert eneste sekund. Det samme sker naturligvis med spillets omdrejningspunkt, bolden.

Der er ikke den statistik, man ikke kan finde nu om dage. Det er blevet en del af sporten at bruge video så meget

Jens Stryger Larsen

Alle de data er fundamentet i Mounir Akhiats arbejde, der koncentrere sig om både Danmarks spil og modstandernes ageren i tidligere kampe. Ud fra det kan han pille hundredevis af klip ud fra en kamp, analysere sig frem til et mønster og i sidste ende overbringe Åge Hareide, Jon Dahl Tomasson og spillerne essensen af det hele.

- Kunsten er at finde balancen. Vi vil ikke overbebyrde vores spillere med data. De skal have den rette mængde informationer på det rette tidspunkt, og dem der har behov for at vide mere, de kan altid komme og få mere at vide, forklarer Mounir Akhiat.

- Hvis vi synes, der er behov for at give spillerne lidt ekstra selvtillid eller tro på tingene, så kan vi præsentere dem for noget, der illustrerer, at vi faktisk er dygtige til det, vi gerne vil.

Selvtilliden blev boostet ind playoff-kampene

Det skete blandt andet inden playoff-kampene mod Irland. Efter at Mounir Akhiat havde set og analyseret alle Irlands 10 VM-kvalifikationskampe plus opgør fra EM 2016 – og Danmarks egne kampe, naturligvis – blev landsholdsspillerne kaldt sammen inden de skæbnesvangre opgør i Parken og Dublin.

Mounir Akhiat

Fuldtidsansat i DBU siden sommeren 2017. Bruger det meste af sin tid på herrelandsholdet. Resten af tiden bruges på de øvrige landshold samt udvikling af analysearbejdet i DBU.

Tidligere chefanalytiker i Brøndby IF.

Uddannet i datalogi ved Københavns Universitet. Har UEFA A-licens som træner og gennemført Prozone Performance Analysis Level 1, 2 og 3.

- Vi påviste, at vi kunne gå ind i kampene med stor selvtillid. Vi var blandt de 10 bedste hold i forhold til at komme frem til afslutninger, og vi var blandt de 10 bedste hold i forhold til afslutninger imod.

- Det var afledt af, at vi sad og ledte efter gode redninger af Kasper. Men vi syntes ikke rigtig, der var nogen afslutninger, der tvang ham ud i fantastiske redninger – og det er jo et udtryk for, at vi laver vores forsvarsarbejde rigtig fint.

Foruden de fælles oplæg giver Mounir Akhiat også hver enkelt spiller mulighed for at forberede sig intensivt på deres direkte modstander. Han forbereder simpelthen en række iPads og plancher, hvor spillerne kan se styrker, svagheder og forventet bevægelsesmønster for de spillere, de enten skal dække op eller komme forbi i kampene.

Jeg skal gerne vide, om dem jeg spiller over for er højre- eller venstrebenet, og ellers tager jeg det lidt, som det kommer

Simon Kjær

Især mellem de to kampe mod Irland spillede data- og videoarbejdet en central rolle. Landsholdet nåede kun én rigtig træning inden returkampen i Dublin. Den træning foregik på Irlands hjemmebane, Aviva Stadium, dagen før 5-1-sejren, og derfor foregik en stor del af forberedelserne med videoanalyser.

Nye muligheder til VM

Ved VM i Rusland kommer dataarbejde og analyser til at spille en større rolle end nogensinde før. Ud over de sirlige forberedelser, hvor Mounir Akhiat og resten at trænerteamet både kigger på gruppemodstanderne Peru, Australien og Frankrig samt mulige modstandere i en eventuel 1/8-finale –  Argentina, Island, Kroatien og Nigeria – så får alle holdene nogle helt nye muligheder under kampene.

Under den kommende slutrunde må en person fra bænken være i radiokontakt med en analytiker på tribunen. Det giver Mounir Akhiat mulighed for at give assistenttræner Jon Dahl Tomasson input undervejs i kampene, hvilket allerede blev testet forårets testkampe mod Panama og Chile.

- Læren i det er, at vi skal være rigtig dygtige til at kommunikere, så vi ikke forstyrrer hinanden. Jeg skal ikke forstyrre Jon i at se fodbold og diskutere beslutninger med Åge, ligesom han heller ikke skal forstyrre mig i at arbejde under kampene. Jeg sidder og kategoriserer, hvad der sker, og så går jeg ned i pausen og viser klip til Jon og Åge. Nogle gange viser jeg også klip til spillerne, fortæller Mounir Akhiat.

Ud over radiokontakten får Mounir Akhiat eller en kollega mulighed for at tage stillbilleder af kampen fra en FIFA-applikation, mens spillet er i gang. Derefter kan man tegne taktiske input på billederne og sende dem ned til bænken.

Slutteligt kan folkene på bænken også holde øje med, hvor meget spillerne har løbet i kampen.

- Hvordan vi så vil bruge det, det ved vi ikke. Eller om det overhovedet er brugbart. Vi kan se på data, at en spiller har løbet otte kilometer i en kamp og sprintet de 800 meter. Men er det et udtryk for, om han er frisk eller træt? Og hvordan måler vi evnen til at ’æde sig selv’ og give alt, hvad man har, spørger Mounir Akhiat.

Dermed understreger han, at det trods en enorm udvikling i moderne fodbold stadig er trænerne, der til syvende og sidst træffer beslutningerne. I forhold til tidligere har de bare en hel videnskab at læne sig op ad, og det gør en kæmpe forskel både før, under og efter kampene.

På TV 2 PLAY kan du se landsholdsserien ’TOFT – TÆT PÅ VM’, hvor Flemming Toft i en række afsnit besøger både landstræneren, spillerne og holdet bag holdet. I afsnit fire, der allerede er tilgængeligt, kan du møde Mounir Akhiat, den fysiske træner Ben Rosen og logistisk koordinator Allan Poulsen.

Landsholdsspillernes holdning til analysearbejdet

Simon Kjær: Jeg skal gerne vide, om dem jeg spiller over for er højre- eller venstrebenet, og ellers tager jeg det lidt, som det kommer. Hvis man skal dække én op på et hjørnespark, er det også fint og vide, hvor han løber mest hen.

Jens Stryger Larsen: Der er ikke den statistik, man ikke kan finde nu om dage. Det er blevet en del af sporten at bruge video så meget. Jeg bruger det også selv, når jeg skal evaluere mine kampe og se, hvad jeg kan gøre bedre.

Thomas Delaney: Hvis computeren kommer frem i pausen, så ved man, at den er gal. Det er langt fra hver gang, men hvis der er et eller andet, hvor vi fejler grumt. Især med landsholdsfodbold er der rigtig meget scouting, og det har vi brug for, fordi vi træner så lidt op til kampene.

Yussuf Poulsen: Vi ser rigtig meget video af os selv, både af træning og af modstandere. Sådan skal det også være, for det er forskellige hold, man møder hele tiden, og man skal være forberedt på, hvad de kan, og hvad de ikke kan.

Nicolai Jørgensen: Det er noget lort, for nu skal jeg til at løbe til træning. Ej, jeg synes, at det er supergodt.  Hvis man har en idé om, at der var et indlæg, hvor man stod det forkerte sted, så kan man se tilbage og se, om man skulle have stået et andet sted, eller det bare var indlægget, der var dårligt.

Åge Hareide: Vi har arbejdet sammen i lang tid, så nu ved Mounir nøjagtigt, hvad vi ser efter. Både i forhold til vores etablerede spil, der ligger fast uanset modstanderen, men også i forhold til vores pres. Jo flere gode billeder vi har, jo bedre er det. Og Mounir har den fordel, at han ikke bare er fodboldtræner. Han er også uddannet i datalogi, og det er en fantastisk kombination.