Hareide bør være bekymret

16x9
Landstræner Åge Hareide under fodboldlandsholdets træning i Helsingør torsdag den 24. maj. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Flere spillere døjer med skader, hvilket giver panderynker hos landstræner Åge Hareide, vurderer Flemming Toft.

Landstræner Ă…ge Hareide har svunget kniven, men endnu ikke skĂĄret helt ind til benet i sin VM-trup. Største taber i første omgang er Riza Durmisi, der har været med i 16 af 21 kampe under nordmanden, men som nu trak det strĂĄ, der er kortere end de andre. VM-truppen er nu pĂĄ 27 mand - otte er siet fra. Yderligere fire skal pĂĄ sommerferie før de andre.

Ă…ge Hareide bør være bekymret. Andreas Bjelland er stadig ikke meldt klar. Andreas Cornelius heller ikke. Og søndag aften forlod Nicklas Bendtner Lerkendal i Trondheim med en skade i lysken og et ansigt i tĂĄrer. Tre spillere med betydning for det VM-hold, landstræneren tager med til Rusland. Bjelland som fast inventar og sidemand til Simon Kjær i det centrale forsvar, Cornelius som den fysiske nødvendighed i den mĂĄde Danmark vil spille pĂĄ i hvert fald mod Peru og Bendtner som den oplagte joker med startplads pĂĄ bænken.

Nicklas Bendtner blev skiftet ud med en lyskeskade i Rosenborgs kamp mod Brann søndag aften.
Nicklas Bendtner blev skiftet ud med en lyskeskade i Rosenborgs kamp mod Brann søndag aften. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

De tre skader betyder, at Hareide ikke kom helt i bund i forhold til 23-mands truppen - de endelige navne skal meddeles det internationale fodboldforbund, FIFA, senest mandag den 4. juni.

Udover Durmisi, der har haft for lidt spilletid i Real Betis og simpelthen ikke passer ind i den spillestil, som landsholdet praktiserede i de sidste, afgørende kval-kampe, er der som ventet ikke blevet plads til hverken Pierre-Emile Højbjerg eller Daniel Wass eller FCK's anfører Nicolai Boilesen - tre på tale i periferien. Fjerdemålmand Jesper Hansen gled naturligt nok ud, og det samme gjorde de unge, talentfulde Robert Skov, Mathias Jensen og Kenneth Zohore. Ingen hokus-pokus der.

Tilbage i det indsnævrede felt er Michael Krohn-Dehli, der fylder 35 år, inden VM starter, har spillet 56 landskampe - den seneste for to og et halvt år siden. Den eneste lille overraskelse, da Hareide forleden udtog 35 bruttospillere. Krohn-Dehli har noget af det, landstræneren lægger vægt på i denne samling: rutine, slutrundeerfaring og alsidighed (kan spille tre positioner).

Durmisi må være den mest skuffede, men er overhalet af en højrefodet Jens Stryger Larsen og af en gennemsolid Jonas Knudsen. Skal der sorteres yderligere fra forsvarskæden, bliver det Peter Ankersen fra FC København, da Hareide uden skader vil råde over Henrik Dalsgaard og Stryger som højre backs, Jonas Knudsen og Stryger som venstre backs. Og så har han yderligere Andreas Christensen og Bjelland (uden skader), der også kan spille backerne. De centrale forsvarsspillere har givet sig selv.

Midtbane-navnene skal formentlig have sorteret én fra, og det synes at blive Mike Jensen, der er stabil, lydig og en af Hareides foretrukne i landsholdskanten, men har ikke haft en opløftende sæsonstart med Rosenborg.

William Kvist har været til medie-diskussion, men den behøver ikke flere ord, for han er stabilisatoren som landsholdets 6'er og skal nok være fit til VM-starten trods manglende spilletid i FCK. Kvist har så stor betydning for balancen på holdet, for kommunikationen, for Thomas Delaneys aktioner, at han er en startspiller. Også på grund af rutinen.

Selvom Nicklas Bendtner ikke har været fast inventar fra første fløjt under Hareide, så bør hans skade bekymre landstræneren. For Bendtner vil være Danmarks absolut bedste joker-kort om nødvendigt. Han kan komme ind fra bænken og med sin stil, der ikke passer fra start, være udslagsgivende. Bendtner er bedst som Bendtner-9'er, og det vil han kunne levere i 20-25 minutter.

Han er ikke skabt til presspillet, og den måde landsholdet spiller på med Nicolai Jørgensen med 9-tallet. Men lyskenskaden kan hindre så meget, at Hareide må se sig om efter noget andet. Det gør han ikke, tror jeg. Han vil give lang snor for at få Bendtner med til Rusland - også fordi han passer ind i truppen. Og så skal Hareide i givet fald gå på kompromis med tidligere udtalelser om, at alle spillere skal være 100 procent fit.

Holder Bendtner, holder Cornelius, skal der sies to fra angrebstruppen - det, tror jeg, bliver Martin Braithwaite og Kasper Dolberg. Det er hovedbrud, som kan løses. Jeg tror mere, Åge Hareide har problemer med nattesøvnen over de seneste skadesmeldinger. Ikke mindst Bendtners. Er han klar, kan han gå hen og blive Danmarks trumfkort ved VM - uden at spille fra start.

Danmarks VM-trup