VM fodbold

Ny dom i kokain-kaos: Dansk VM-modstander må bruge sin stjerne

Perus landsholdsspiller Paolo Guerrero må alligevel komme med til VM i Rusland, det har en schweizisk domstol slået fast.

Den Internationale Sportsdomstol (CAS) idømte for nylig Paolo Guerrero 14 måneders karantæne i en appelsag.

Dermed syntes et langt forløb slut, efter Perus stjerne sidste år blev testet positiv for kokain efter VM-kvalifikationskampen mellem Peru og Argentina. Men nu har sagen taget endnu en drejning, da karantænen sættes på standby som følge af en kendelse ved en domstol i Schweiz.

- Som konsekvens heraf kan Paolo Guerrero deltage ved VM i Rusland, skriver domstolen ifølge Reuters.

Det peruanske fodboldforbund havde valgt at appellere CAS-kendelsen til domstolen i Schweiz, hvor CAS har hjemme. Og samtidig gjorde de det klart, at det var landets sidste håb om at få sin store stjerne med til VM i Rusland.

- Vi gør dette i håbet om at se Paolo ved VM, hvilket er Det Peruanske Fodboldforbunds og hele den peruanske befolknings ønske, sagde forbundets præsident, Edwin Oviedo

En sag med mange drejninger

I første omgang blev Paolo Guerrero oprindeligt idømt et års karantæne af Det Internationale Fodboldforbund (FIFA). Han forklarede, at han indtog kokainen gennem en kop te, der indholdt kokablade.

En appelinstans i FIFA halverede senere karantænen, hvilket ville have gjort det muligt for den i øjeblikket suspenderede Flamengo-spiller at deltage ved VM. 

CAS forhøjede imidlertid karantænen tidligere i maj efter endnu en appelsag, men nu er det hele midlertidigt sat på standby, så han kan deltage ved slutrunden i Rusland.

Den Internationale Sportsdomstol (CAS) oplyser i torsdagens pressemeddelelse, at de senere vil uddybe, hvorfor de vælger at acceptere afgørelsen fra den schweiziske domstol og dermed lade Guerrero spille.

En afgørelse, der vækker glæde flere steder. Blandt andet hos det peruanske fodboldforbund, der på Twitter deler en udtalelse fra Paolo Guerrero, hvor han takker en lang række folk i forbindelse med sagen.

Også Den Internationale Spillerforening, FIFPro, jubler over afgørelsen:

- FIFPro glæder sig over, at Paolo Guerrero nu har fået succes i sin kamp for at spille for Peru ved VM. Selvom Guerrero nu har vundet midlertidig opbakning fra domstolen, er det uheldigt, at han har været igennem så langvarigt et forløb, der stadig ikke er overstået.

- Ligesom professionelle fodboldspillere verden rundt mener vi, at Guerreros 14-måneders karantæne er unfair og ude af proportioner, skriver FIFPro med henvisning til den sag, hvor også danske Simon Kjær var ude med opbakning til VM-modstanderen.

Støtten affødte kritik fra blandt andre Anti Doping Danmark-direktør Michael Ask, der mente, at det var forkert af Kjær at underkende retssystemet.

VM i fodbold starter den 14. juni.