FIFA VM 2018

Ingen danske VM-trænere har fulgt Hareides skabelon, men der er én gylden regel

Fire gange før har Danmark været med til VM. Her giver trænerne bag de danske VM-hold et unikt indblik i deres overvejelser om udtagelsen af en trup.

Lige nu har den danske landstræner Åge Hareide nok at tænke på. 27 spillere befinder sig i landsholdslejren i Helsingør, og 23 af dem skal med til VM. Men hvilke overvejelser ligger bag, når de endelig valg skal træffes? 

Sepp Piontek, Bo Johansson og Morten Olsen har alle stået i den situation, som Hareide står i nu. Sepp Piontek udtog truppen til VM i 1986, Bo Johansson udtog truppen til VM i 1998 og Morten Olsen gjorde det både ved VM i 2002 og 2010. For Morten Olsen var udgangspunktet klart.

- Først og fremmest kigger du på, hvad du vil med fodbolden. Hvilken måde vil du spille på over for de modstandere, du skal møde. I første omgang er det den første kamp, der fylder. Der kan opstå skader, og det vil sige, at du skal have spillere, der på alle positioner nærmer sig hinanden og er samme typer. Eller, at du har en anden type klar på samme position, hvis du taktisk skal ændre noget. Det var det, vi kiggede på i første omgang, fortæller han til TV 2 SPORT.

Sepp Piontek lægger ikke skjul på, at udvælgelsen i 1986 var en hård proces.

- Det er svært. Man forsøger at samle de bedste spillere, men man skal også have spillere, der er sammenspillet. Man har en del spillere, man ved, man vil bruge, fordi de er sammenspillet. Men hver kamp er anderledes. Og man skal måske have nogle andre spillere med for at opfylde en anden taktisk plan, husker Sepp Piontek.

Fakta om Sepp Piontek

Sepp Piontek, 78 år.

Landstræner for Danmark i 115 kampe i perioden 1979-1990.

Førte Danmark til EM 1984, VM 1986 og EM 1988.

Tabte semifinalen i 1984 til Spanien. Tabte 1/8-delsfinalen i 1986 til Spanien. Gik ikke videre fra gruppespillet i 1988.

I 1986 var det første gang Danmark var med til et VM, og det var også en faktor ifølge Piontek. 

- Vi havde ingen erfaring med at udtage en VM-trup. Jeg havde ingen erfaring. Hvor skulle jeg havde den fra? Det var første VM for Danmark. Mange ting spillede en rolle. Hvordan skulle vi træne? Der var forskel på træningen til stamspillerne og reserverne. Reserverne skulle træne mere, så de var klar til at komme ind, mens dem der spillede skulle spares for at have kræfter til selve kampene.

Da Bo Johansson udtog sin trup i 1998, var det vitalt med god rådgivning i processen.

- Det er vigtigt med gode folk omkring sig. Jeg havde en stor hjælp i Flemming Serritslev, som var assistenttræner. Han var min bedste hjælp. Han havde prøvet at udtage en trup til EM under Richard Møller Nielsen, og han havde en stor kundskab, fortæller Bo Johansson, der alligevel havde svært med beslutningerne.

Fakta om Bo Johansson

Bo Johansson, 75 år.

Landstræner for Danmark i 40 kampe i perioden 1996-2000.

Førte Danmark til VM 1998 og EM 2000. Tabte kvartfinalen i 1998 til Brasilien.

Gik ikke videre fra gruppespillet i 2000.

- Det er ikke nogen nem ting at udtage den rigtige trup til en slutrunde. Det er det ikke. Man lever i det, men det er jo ens arbejde. Selvfølgelig ved man, at man kan lave en fejl. Men det finder man jo først ud af senere, griner Bo Johansson.

Ingen skabelon, men der er én gylden regel

Åge Hareide har en klar filosofi for den endelige trup, han udtager senest mandag den 4. juni. Den skal indeholde tre målmænd, otte spillere i forsvaret, seks midtbanespillere og seks angribere. Sådan en skabelon har ingen af de tidligere danske VM-trænere benyttet. Morten Olsen forklarer hvorfor.

- Udtagelsen kommer an på, hvilke spillere du har til rådighed. Hvor fleksible er de? Om der er nogen allround-typer. I moderne fodbold – set bare i forhold til for fem eller ti år siden – er der mange typer, som kan spille forskellige positioner.

Fakta om Morten Olsen

Morten Olsen, 68 år.

Landstræner for Danmark i 166 kampe i perioden 2000-2015.

Førte Danmark til VM 2002, EM 2004, VM 2010 og EM 2012.

Tabte ottendedelsfinalen i 2002 til England, tabte kvartfinalen i 2004 til Tjekkiet, gik ikke videre fra gruppespillet i 2010 og 2012.

- Du har midtbanespillere, der kan spille forsvaret, og du har midtbanespillere, der kan dække tre eller fire positioner på midten, alt efter hvordan man nu vil spille. Så du kan ikke sige, at jeg skal have seks forsvarsspillere med og syv midtbanespillere med, vurderer Morten Olsen.

Sepp Piontek er enig i den analyse.

- De første 15 til 16 spillere har man ingen problemer med at udtage. Dem har man set, og de er sammenspillet. Men så kommer man til dem i periferien. Der er jo nogen, der aldrig vil komme ind i en kamp, og de kun er med som reserve. Og der må man vælge nogen, der ikke laver oprør, fortæller Sepp Piontek, og uddyber:

- Det dur ikke med spillere, der siger: ”Jeg får ikke nogen chance og bla, bla, bla.” De bliver måske sure og skader en holdkammerat under træning, eller spiller fuldstændig aparte og stiller sig hen og siger: ”Hvorfor skal jeg være i form, for jeg kommer ikke med alligevel?”. Så truppen skal passe menneskeligt sammen. Spillerne skal kunne acceptere, at der er kun 11, som kommer på banen.

Tanken om en homogen trup har også altid været en del af Morten Olsens overvejelser.

- Hvis der er to spillere, der er lige gode, så handler det om, hvem man tror, der vil være socialt bedst i så mange uger, man er samlet. Den ene spiller er måske bedre til at sidde på bænken end den anden spiller. Det er selvfølgelig noget, man spekulerer på.

Morten Olsen benyttede sig ikke af en skabelon, men han giver gerne et fundamentalt fif ved en udtagelse.

- Den gyldne regel må være, at der er dækket ind på hver position i tilfælde af skader. VM er tre eller fire uger, og der er måske nogen, der ikke har ramt formen. Sådan er det. Det er mennesker, du har med at gøre.

Og generelt anbefaler Olsen, at man som træner ikke låser sig fast i en forventet opstilling.

- Udtagelsen fylder meget i tankerne. Men fem minutter i tolv, måske den sidst træning inden kampen, så er der tre spillere, der bliver skadet. Det er fodbold.

Olsens VM trup 2002

Målmænd: Thomas Sørensen, Jesper Christiansen, Peter Kjær.

Forsvar: René Henriksen, Jan Heintze, Thomas Helveg, Niclas Jensen, Steven Lustü, Kasper Bøgelund, Martin Laursen.

Midtbane: Jan Michaelsen, Stig Tøfting, Thomas Gravesen, Claus Jensen, Brian Steen Nielsen, Chrstian Poulsen, Martin Jørgensen, Jesper Grønkjær, Dennis Rommedahl. 

Angreb: Jon Dahl Tomasson, Ebbe Sand, Peter Løvenkrands, Peter Madsen.

- Du kan forberede dig så meget, du vil, men fodbold handler om ”hvis’er”. For du ved ikke egentlig ikke før lige til sidst, hvilke spillere du kommer til at spille med. Og du ved heller ikke, hvem modstanderen stiller med. Det siger sig selv, at der er forskel på om Cristiano Ronaldo er med eller ej for Portugal. Men han kan også blive skadet.

- Så du forbereder dig, og du skal være klar som hold og være klar på, at noget kan ændre sig under opvarmningen til den første kamp. Hjemmefra tænker du måske også frem mod den anden kamp i gruppespillet, men man ved, at hvis du lige pludselig får en eller to skader, ja, hvad så? Så det handler mange gange om, at komme godt igennem den første kamp.

Tre målmænd er altid blevet udtaget

En ting går igen ved de tre landstræneres trup. Alle udtog tre målmænd.

- Der kan jo ske skader. Målmanden er en speciel spiller. Hvis én bliver skadet, så har du kun en reserve i målet tilbage, så har du ikke meget at falde på, hvis der kommer en skade mere. Så to målmænd er ikke nok. Det er helt sikkert, siger Bo Johansson, der benyttede Peter Schmeichel i målet ved både VM i 1998 og EM i 2000.

- Målmands jobbet er specielt. Alle spillere synes selvfølgelig, at det er specielt at være midtbanespiller eller angriber, men der er ikke den store forskel. Du kan ikke sætte en angriber i målet. Det går ikke, fortæller Bo Johansson.

Skal konerne med eller blive hjemme?

Udtagelsen af en trup skal dog ikke kun laves ud fra et hensyn til landstræneren spillestil. Der ligger også langt mere personlige problemer med udtagelsen af en trup. Skal spillernes bedre halvdel ”udtages”?

- Ja, hvad med konerne? Skal de med eller ej? Nogen hold har deres koner med. Hollænderne har haft konerne med, hvor de har sovet sammen med spillerne før kampene. Andre hold har konerne på et separat hotel og mødes til en middag efter kampene. Men det kan også give problemer. I Mexico blev Frank Arnesens kone syg og måtte indlægges, og så blev hun flyttet hen på vores hotel, så vores læge kunne behandle hende, siger Sepp Piontek, der også oplevede andre problemer i sin tid som landstræner tilbage i 80'erne.

Pionteks VM-trup 1986

Målmænd: Troels Rasmussen, Ole Qvist, Lars Høgh.

Forsvar: Søren Busk, Kent Nielsen, Ivan Nielsen, John Sivebæk, Morten Olsen, Henrik Andersen.

Midtbane: Jan Bartram, Jan Mølby, Søren Lerby, Per Frimann, Klaus Berggreen, Jens Jørn Bertelsen, Jesper Olsen.

Angreb: Allan Simonsen, Frank Arnesen, Michael Laudrup, Flemming Christensen, John Eriksen, Preben Elkjær

- Et andet problem dengang var penge. De udenlandske spillere tjente mange flere penge end de hjemlige. Konerne fra udlandet havde ingen problemer med at bruge 1000 eller 8000 kroner på tøj i Mexico. Hvor konerne fra den hjemlige liga måtte spørge deres mænd: ”Ej, må jeg ikke også købe noget tøj?” Og for de hjemlige spillere var det nok: ”Hold da op, sikke meget tøj.” Og det kan alt sammen spille en rolle. Der er så mange ting i periferien, der spiller ind.

For Bo Johansson var der aldrig nogen tvivl. Spillernes koner skulle med.

- Konerne kom ned til den første kamp. Vi havde aldrig nogen problemer. Konerne og kærester boede et kvarter væk fra vores lejr, og efter kampene kunne spillerne besøge konerne. Der skete aldrig noget dumt, og alle tider om at være tilbage blev overholdt. I hvert fald hvad jeg fik at vide, griner Bo Johansson, og faktisk mener han, at koner og kæreste bør med.

- Det kan være forstyrrende, at konerne er med, men det kan faktisk være mere forstyrrende, hvis spillerne ikke ser deres koner og kærester i en måned, og det tror jeg mest på. Man vil jo gerne se sin kone og så videre, og man vil gerne høre, hvordan det går med børnene.

Johanssons VM-trup 1998

Målmænd: Peter Schmeichel, Mogens Krogh, Peter Kjær.

Forsvar: René Henriksen, Marc Rieper, Jes Høgh, Michael Schjønberg, Jan Heintze, Thomas Helveg, Søren Colding, Jacob Laursen.

Midtbane: Morten Wieghorst, Stig Tøfting, Bjarne Goldbæk, Allan Nielsen, Per Frandsen, Martin Jørgensen.

Angreb: Miklos Molnar, Michael Laudrup, Brian Laudrup, Peter Møller, Ebbe Sand.

Men der var trods alt en grænse for svenskeren.

- Det var kun konerne, der var med. Det kan blive besværligt, hvis også børnene skal med, det synes jeg.

Udtagelsen af en skadet profil er et dilemma

Åge Hareide har haft mange problemer med skadede spillere i foråret. Simon Kjær, Kasper Schmeichel, Andreas Bjelland og senest Nicklas Bendtner med en lyskenskade. Men hvor langt skal en landstræner strække sig, når det kommer til at udtage en spiller, der måske ikke er helt i topform.

- Det afhænger af, hvor skadet spilleren er. Før EM-kvalifikationskampen mod England på Wembley kom Søren Busk hen til mig og sagde: ”Træner, jeg har problemer med min fod, og jeg skal dække en hurtig mand. Jeg er ikke sikker på, at jeg kan klare det. Hvis jeg laver en fejl, så siger alle, at det er min skyld.” Men jeg havde ingen, der var lige så god i luften som Søren, og så må man tage et ansvar som træner. Så jeg sagde til Søren, at jeg godt var klar over, at han mærkede noget til en skade, men hvis der skulle ske noget i kampen, så ville jeg sige til pressen, at Søren havde advaret mig, og dermed var det min skyld, at han spillede. Han spillede kampen, og alt gik godt, siger Sepp Piontek.

Bo Johansson vil strække sig meget langt, hvis der er tale om en profil der er småskadet.

- Man kan godt tage en småskadet spiller med. Man spørger selvfølgelig lægerne. Jeg kan huske, at Jes Høgh var tvivlsom til EM i 2000, og det var det et spørgsmål, om han skulle med eller ej. Men han kom med, fortæller Bo Johansson og uddyber sin pointe:

- Det handler om, hvor god spilleren er, og hvad har hans rolle været tidligere på holdet. Man vil jo gerne have en spiller med, hvis det er en af de bedste, og så håber man, at spilleren bliver rask og kan spille efter en eller to uger. Og derfor synes jeg ikke, at det er dumt at tage en småskadet spiller med, hvis det er en af de bedste, frem for at udtage en spiller, der måske ikke har været med før, fortæller svenskeren, der dog havde en grænse.

- Det må ikke være en stor skade, og lægerne ved, om det går eller ej. Det snakker med selvfølgelig med lægerne om.

Morten Olsen forstår godt dilemmaet med at udtage en skadet spiller, og i nogen tilfælde er problemet et andet. Som når en spiller må sidde ude på grund af karantæne.

- Det at være skadefri er selvfølgelig et element, man tænker på: ”Kan spilleren nå at blive klar?” Er det så vigtig en spiller, at du tænker: ”Han kan måske ikke nå at blive klar til den første kamp, men han er så vigtig, at vi tager ham med alligevel.” Eller som ved EM i 2004, hvor havde vi et andet problem. Thomas Gravesen havde karantæne i den første kamp, og så måtte vi også kigge på det. Ikke kun i forberedelsen, men også i udvælgelsen af spillerne.

Undren over stor bruttotrup

Det sværeste ved udtagelsen af en trup er fravalget af andre spillere. En opgave man ikke kan vænne sig til ifølge Morten Olsen.

- Jeg har i langt de fleste tilfælde ikke ringet til en spiller. Jeg har set dem i øjnene. Jeg har kaldt dem ind, eller mødt dem på deres værelser. Når du selv har været spiller, så ved du, at det kan være "once in a life time" for en spiller at komme med til et VM eller EM. Især for en lille nation som Danmark. Det er en svær beslutning.

- Men det er den beslutning, du nu er ansat til at tage. Men det er ikke sjovt. Det må jeg indrømme. Det er det ikke. Du ved godt, hvad det er for en person, du møder, hvor skuffet vedkommende bliver, og måske også én der med rette synes, at det er uretfærdigt, for træneren har nogen gange nogle hensyn at tage til hele truppen, fortæller Morten Olsen.

Sepp Piontek har heller aldrig brudt som om at sortere spillere fra, og derfor forstår han ikke, at Åge Hareide i første omgang udtog en meget stor bruttotrup.

- Det er et problem, at han vælger så mange spillere. Du får et problem, når du skal reducere 35 spillere ned til 23. Du skaber forhåbninger hos for mange spillere. De regner alle sammen med, at de kommer med. 12 spillere kommer ikke med, og de bliver alle skuffet. Det er svært.

- For mig ville det være nemmere at vælge 25 spillere, så skal kun to skæres væk, og skulle nogen blive skadet, så kunne man stadigvæk nå at indkalde nogen. Og efter VM skal der så opbygges et nyt forhold til de spillere, der ikke kom med. Det gør det lidt kompliceret, forklarer Sepp Piontek.

Skal et stortalent med på det yderste mandat for at sikre fremtiden?

Tilbage i 1986 var Allan Simonsen ikke selvskrevet og stortalentet Flemming Povlsen var en oplagt kandidat. Alligevel endte det med, at legenden kom med, og ”fremtiden” blev hjemme.

- Jeg havde problemer med to spillere. Jeg udtog Allan Simonsen. Han fik et benbrud ved EM i 1984, og han var fodboldmæssigt ikke kommet så langt, at han var i topform. Men han havde gjort så meget for landsholdet, og menneskeligt kunne alle på holdet lide ham.

- Man skal også have nogen, der kan lave noget sjov, og så tog jeg ham med, som tak for den betydning han har haft for dansk fodbold. Hvis han ikke havde spillet så godt i sin tid, som han gjorde, og scoret de mål han gjorde, så var Danmark aldrig kommet derhen, hvor vi var kommet.

- Flemming Povlsen havde gjort det godt for AGF og var på vej til Castilla, Real Madrids andethold. Men han skulle til sin afgangseksamen, og hvis han skulle til Mexico, kunne han først gå til eksamen et år efter, og det kunne man jo aldrig vide, hvordan det ville gå. Jeg talte med hans forældre. Han var et ungt talent, men kom nok ikke til at spille alligevel ved VM, og på grund af den eksamen kom han ikke med. Men Flemming var med ved EM i 1988 og en vigtig del af EM-triumfen i 1992.

Povlsen var et talent, der ikke kom med. Lige nu har 19-årige Kasper Dolberg muligheden for at komme med, og flere gange har et talent fået en plads. I 2010 var Christian Eriksen 18 år gammel, da Morten Olsen tog ham med til VM.

- Vi tænkte på at tage et talent med - med henblik på fremtiden. Det var det, vi gjorde med Christian Eriksen. Hvis du set et talent, der er ud over det sædvanlige, og der kan være plads til ham på en af de sidste pladser, hvor man tror, at det nok ikke er den første spiller, man får brug for.

Olsens VM trup 2010

Målmænd: Thomas Sørensen, Stephan Andersen, Jesper Christiansen.

Forsvar: William Kvist, Lars Jacobsen, Simon Kjær, Per Krøldrup, Daniel Agger, Patrick Mtiliga, Simon Poulsen.

Midtbane: Martin Jørgensen, Christian Poulsen, Daniel Jensen, Jakob Poulsen, Dennis Rommedahl, Jesper Grønkjær, Thomas Kahlenberg, Thomas Enevoldsen, Christian Eriksen, Mikkel Beckmann.

Angreb: Jon Dahl Tomasson, Søren Larsen, Nicklas Bendtner.

- Så jeg synes, at det er en helt god ide at have en ung spiller med, der kan lugte til en slutrunde. Og det kan være en motivation til at give den endnu en skalle. Det var det, vi tydeligvis gjorde med Christian Eriksen i 2010, hvor han fik sin debut på landsholdet lige inden VM, husker Morten Olsen.

Danmarks chancer ved VM i Rusland

Lige meget hvilken trup der ender med at repræsentere Danmark til VM i Rusland, så glæder de tidligere landstrænere sig og spår Danmark gode chancer. I hvert fald indledningsvis.

- Vi går videre fra gruppespillet. Det tror jeg. Jeg har Frankrig som en hemmelig favorit til titlen. Peru kender vi ikke meget til, men sydamerikanske lande har det altid svært i Europa. Det har man set mange gange. Australien er farligere end Peru, synes jeg. De har mange spillere, der spiller i Europa, og de knokler, fighter og er fysisk stærkere. De kan gøre det rigtig ubehageligt. De er nogen hårde hunde. Så det bliver ikke nemt, siger Sepp Piontek.

- Det handler om de her ”hvis’er” vi har talt om. Når vi ser lodtrækningen, så har jeg en formodning om, at vi har en rimelig stor chance for at komme videre, vurderer Morten Olsen.

Danmarks gruppe vækker minder for svenske Bo Johansson.

- Danmark skal spille mod Frankrig i den sidste kamp. I 1998 spillede vi også mod Frankrig i den sidste kamp i gruppespillet. Frankrig er selvfølgelig et kanonhold. Peru er et godt hold, men Peru er ikke bedre end Danmark. Australien er nok det dårligste hold i gruppen. Så Danmark går videre, de slår Peru og Australien, lyder Johanssons vurdering.

- Hvis Danmark skal videre fra ottendedelsfinalen, så skal Danmark nok vinde gruppespillet. For bliver vi nummer to, skal vi formentlig møde Argentina. Vinder Danmark gruppen, skal vi møde enten Island, Kroatien eller Nigeria, og der vil vi have chancer for at vinde, slutter Sepp Piontek.