VM fodbold

AaB's lille peruaner er en stor stjerne i sit fodboldgale hjemland

Edison Flores er en relativt ubemærket spiller i Superligaen, men hjemme i Perus hovedstad, Lima, kan han ikke gå i fred på gaden.

16. maj 2018.

Der er nøjagtig én måned til Perus første kamp ved VM i Rusland - mod Danmark.

Fodboldspilleren Edison Flores går langs havnekanten i Aalborg med en tv-fotograf fra TV 2 SPORT halsende efter sig. Tv-fotografen overhører en ældre kvinde på en bænk bag ham hviske til sin mand: "Hvem er han?"

Edison Flores

  • Fulde navn: Edison Flores Peralta
  • Født: 14. maj 1994 i Lima (24 år)
  • Højde: 170 cm
  • Position: Kant/offensiv midtbanespiller
  • Klub: AaB (kontraktudløb: 30. juni 2020)
  • Tidligere klubber: Universitario og Villarreal CF's B-hold

I postnummer 9000 er peruanske Flores ikke nær så kendt som bysbarnet Kasper Kusk eller AaB-veteranen Rasmus Würtz, men historien er en helt anden i Perus hjerte og hovedstad, Lima, hvor Flores er født og opvokset.

Det vidner hans over 400.000 følgere på det sociale medie Instagram meget godt om.

- I Peru er folk vilde, de er meget glade. Her er folk roligere. Men jeg kan lide det. Jeg kan lide Aalborg, men jeg holder også af Peru. Det er forskellige ting, siger den stille fyr.

Når Edison Flores lander i hjemlandet, står fodboldfans klar til at tage imod ham i lufthavnen. Og heller ikke på gaden kan han få lov til at gå i fred.

I dansk fodbold har han overgået sig selv

Ricardo Gareca, Perus landstræner, om Edison Flores

- Jeg kan ikke gå en tur med ham, fordi alle vil have billeder, autografer, kys og så videre, fortæller Carlos Gonzales, der er Edison Flores' agent, til TV 2 SPORT.

- Han har udrettet store ting på landsholdet. Nu er der mange, der elsker ham, fordi han er så god, supplerer Flores' kæreste, Ana Siucho.

Med undtagelse af en halvanden-årig afstikker til Villarreal i Spanien har Flores spillet hele sin karriere i Lima-klubben Universitario, inden han i sommeren 2016 flyttede til den nordlige del af Europa.

Flores har et stort potentiale

I Nordjylland er det indtil videre blevet til 52 kampe og fire mål.

- AaB er et fantastisk hold, hvor jeg har fået stor selvtillid, siger han med et smil.

- Jeg har spillet mange kampe, og jeg har været i stand til at ændre den måde, jeg spiller på for at kunne følge med de andre og spille mere intensivt. Min teknik og fysiske form er også blevet forbedret.

På afstand følger Perus landstræner Ricardo Gareca med i Edison Flores' karriere i Superligaen, og han er bevidst om, at danskerne ikke har set landsholdsudgaven af Flores.

- Flores er en spiller, som er meget ydmyg og kommer fra ydmyge kår. Han er den typiske sydamerikanske spiller. Han er meget opfindsom, siger Ricardo Gareca til TV 2 SPORT og fortsætter:

- For mig at se, har han meget mere i sig. På grund af hans tilbageholdenhed har I nok ikke set det bedste af ham endnu. Han har nemlig brug for de rette omstændigheder.

- Men han bliver bedre og bedre. Jeg kan se, at i dansk fodbold har han overgået sig selv. Jeg tror, han har et stort potentiale, som han ikke har vist endnu, lyder det fra landstræneren.

Jeg vil gerne fortsætte med at spille godt for landets skyld

Edison Flores, fodboldspiller

På landsholdet har 'Orejas' Flores (øre, red.), som han bliver kaldt i peruanske folkemunde på grund af sine store ører, udmærket sig med ni mål i 28 kampe.

Fem af målene er scoret i kvalifikationen til VM i Rusland, og især målet mod Uruguay i marts 2017 er ét af hans vigtigste i nationaldragten, da det sikrede Peru en 2-1-sejr.

- Flores er ret lille (170 centimeter, red.), men han er en stor fodboldspiller, siger én af de næsten 10 millioner indbyggere i Lima, som TV 2 SPORT taler med under et besøg i byen i april.

- Flores er en åbenbaring. Han er holdets grundpille. Han er vores lille motor. Han spiller i begge sider og på midten, dribler og scorer mål. Hvad mere kan man ønske sig? Og så er han ikke større, siger en anden af hovedstadens indbyggere og rækker hånden ud for at illustrere, hvor lille Flores er.

Selv er Edison Flores mere besked, når han bliver spurgt til, hvor stor en stjerne han er i Peru.

- Folk i Peru er meget glade for mig, ligesom de er for alle de andre spillere. Jeg er ikke sikker på, at jeg er en stor stjerne i Peru, men jeg tror, at jeg er en vigtig spiller på holdet, og jeg vil gerne fortsætte med at spille godt for landets skyld, siger han.

'En utrolig oplevelse'

Hele Edison Flores' 24 år lange liv har den fodboldgale nation hungret efter at komme med til sit næste VM. Derfor er det en forløsning for det peruanske folk endelig at være med igen, og ikke mindst drømmene får frit spil.

- Efter 36 år er vi kommet med til VM. Spillerne giver alt, de har i sig for at komme til kvartfinalerne. De arbejder hårdt. Vi er nået hertil for at klare alt og nå til finalen og blive verdensmestre, siger en fodboldfan fra Lima.

Det er min drøm at spille et godt VM og have mulighed for at spille i de store klubber

Edison Flores, fodboldspiller

Flores håber at kunne leve op til folkets forventninger ved fodboldturneringen over dem alle.

- VM er meget stort. Det er en drøm for Peru, og vi vil give alt, hvad vi kan ved mesterskabet. For mig er det en utrolig oplevelse, og jeg vil gøre mit bedste, siger Edison Flores.

Første udfordring bliver Danmark i Saransk lørdag den 16. juni. En nøglekamp for Peru, mener 'Orejas', der også glæder sig til mødet.

- Ja, det bliver spændende, men også meget specielt. Jeg vil vinde over Danmark og alle de andre, siger AaB-kantspilleren.

64 VM-kampe på TV 2 PLAY

Vidste du, at du kan se samtlige 64 VM-kampe live på TV 2 PLAY med danske kommentatorer? Du kan også bruge streamingtjenesten og se VM-fodbold i EU uden for Danmark. Dermed behøver du ikke at gå glip af en eneste kamp, selv om du er på sommerferie. Se VM-sendeplanen her.

- Den vigtigste kamp er den første mod Danmark. Det bliver en afgørende kamp, og så får vi at se, om vi har en mulighed for at komme videre til næste runde, siger Flores, der har et godt kendskab til det danske hold.

- Danmark har et fantastisk landshold. Alle spillere er i de store ligaer. I Peru kender man Bendtner, Eriksen, Schmeichel og Delaney. De er alle sammen velforberedte psykisk og også meget stærke fysisk. Det er et godt hold, som ikke har tabt i lang tid.

Vil tage næste skridt

Edison Flores har kontrakt med AaB til sommeren 2020, men det kan meget vel være, at han tager afsked med træningsanlægget på Hornevej i Aalborg Øst allerede i år.

- Det er min drøm at spille et godt VM og have mulighed for at spille i de store klubber, men det afhænger af, hvordan jeg spiller under VM, siger Flores.

Et farvel umiddelbart efter slutrunden vil dog ikke komme som den store overraskelse for sportsdirektør Allan Gaarde. Han er klar på, at peruaneren kan blive et af de varme transferemner i klubben denne sommer.

- Jeg er helt sikker på, at vi får masser af opkald på ham, selv om han skulle gøre det mindre godt. Alle i de store ligaer kender ham, har Allan Gaarde sagt ifølge Ritzau.

- Det har hele tiden været vores og Edisons plan, at AaB bare skulle være et skridt videre. Så må vi se, om det bliver nu.

Flores var i søgelyset hos den hollandske storklub Feyenoord, inden han som bekendt endte i Aalborg. Han drømmer om at spille kampe i Champions League, men også om at være med til at kvalificere Peru til endnu et VM.

- Peru er et land, der vokser stille og roligt, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at være med ved næste VM i Qatar, slutter Edison Flores, inden han uforstyrret og nærmest ubemærket går tilbage til sin lejlighed med udsigt over Limfjorden.

Kampen mellem Peru og Danmark fløjtes i gang kl. 18.00 og kan ses direkte på TV 2 eller TV 2 PLAY med optakt fra kl. 17.00.