VM fodbold

- Somme tider forvandler passionen sig til noget negativt, fortæller Perus landstræner

TV 2 SPORT har besøgt Perus landstræner Ricardo Gareca, der i løbet af et par år er blevet folkehelt i et land, han ikke engang kommer fra.

Se alle VM-kampe direkte på TV 2 PLAY.

I løbet af sine første to år som landstræner har Ricardo Gareca skabt den største sportslige optur, peruansk fodbold har oplevet i tre årtier. For første gang i 36 år skal Peru være med ved et VM, og denne gang er holdet kommet i gruppe med Danmark, Frankrig og Australien.

I den anledning rejste TV 2 SPORT tværs over kloden for at mødes med den karismatiske træner. Her fortalte han blandt andet om den sydamerikanske tilgang til fodboldspillet, det danske landshold og hans oplevelse af at blive forgudet i et land, han ikke selv kommer fra.  

Peru – et land hvor passionen kan kamme over

- Fodbold i Peru og i Sydamerika generelt er mere passioneret latino-fodbold. Den er mere passioneret med hensyn til aggressivitet.

- Somme tider forvandler passionen sig til noget negativt. Hvorfor? Fordi det ligger tæt på det, der har med den verbale og fysiske aggressivitet at gøre. I modsætning til Europa.

- I Europa er de også lidenskabelige, men styret af fornuften. Der er mange årsager til det, men det har med deres selvkontrol og ro at gøre. Her i Sydamerika gør tilhængergrupperne og fanklubberne, at de kommer ud i nogle grænseløse ekstremer, fortæller Ricardo Gareca indledningsvist.

Se alle VM-kampe direkte på TV 2 PLAY.

Danskerne ved ikke ret meget om det peruanske hold. Hvor godt er holdet?

- Jeg tror, danskerne ved meget om os. I dag er det meget svært, især på det internationale niveau, hvor vi skal spille – nemlig VM, ikke at få nogen information. Jeg er sikker på, at træneren og spillerne har alle informationer om os.

Men hvor godt er dit hold?

- Det er lykkes at stille et hold, som kan være med. Men vi har meget at forbedre. Vi kan vokse meget – men vi er på rette vej og overgår konstant os selv.

Danmark – et kollektiv

Hvad ved du om det danske hold?

- Det danske hold har nogle meget gode spillere. Men det vigtigste er, at vi har et godt indtryk af danskerne som hold. VI mener, det er et hold, der fungerer godt som hold.

Hvordan vil du sammenligne de to holds spillestil?

- De har forskellige spillestile. Men ikke meget. Der er ikke stor forskel. Danmark vil gerne spille, og Peru vil gerne spille. Begge hold vil gerne avancere ved at være bedre end modstanderen. Så de er temmelig ens, men spillerne har forskellige karakteristika.

Vil du beskrive Christian Eriksen?

- Han er en meget talentfuld spiller. På nogle områder er han bedre end sine holdkammerater. Han tegner lidt billedet af det danske hold. Selvom Danmark udover Eriksen… Det der tegner holdet er selve holdet. De fungerer virkelig godt som hold.

- Det er det, vi lægger mest mærke til hos Danmark.

Se alle VM-kampe direkte på TV 2 PLAY.

Er Peru-Danmark en gruppefinale?

- Der er tre kampe i gruppen. Jeg ved ikke, om den kamp mod Danmark bliver afgørende. Det er altid vigtigt at starte godt. Men jeg ved ikke, om den bliver afgørende, for der er to kampe mere.

Forgudet i et fremmed land

Det peruanske folk elsker landsholdet. Hvad betyder det for spillerne?

- Det særlige ved Peru og ved vores tilhængere er, at peruanere i modsætning til andre lande elsker deres landshold. De er hengivne fans af deres landshold.

- I andre lande er en Ajax-fan først og fremmest fan af Ajax. Og i Argentina er en Boca Juniors-fan fan af Boca. Men her i Peru, ud over de store hold som Universitario og Alianza, er man fan af landsholdet, når det spiller.

Det var helt vildt, da I kvalificerede jer. Hvordan var det den aften, da I sikrede kvalifikationen?

- Supergodt. Der var gået mange år, hvor vi ikke havde kvalificeret os. Det var meget bevægende for alle.

- Jeg har vundet mesterskaber, så jeg ved, hvordan det føles [at vinde]. Jeg har også været kvalificeret til VM med Argentina. Men det, jeg har oplevet i Peru var anderledes end alt det andet.

Se alle kampe fra VM direkte på TV 2 PLAY.

Hvordan var den aften, da I kvalificerede jer, for dig selv?

- Jeg er taknemmelig, og det peruanske folk er taknemmeligt. Meget taknemmeligt.

Folk i de peruanske gader forguder dig. Hvordan har du det med det? Er du en nationalhelt?

- Nej, nej. Helt er et meget stærkt ord. Man skal være forsigtig. Alt det, som ordet ’helt’ indebærer, har en anden betydning.

- Der er nok spillere her, som kan repræsentere den peruanske fodbold. Og det kommer tæt på definitionen af en helt. Det gælder Paolo Guererro og Jefferson Farfan. Og Cueva. I nogle tilfælde kan de være helte. Men meget afhænger af, hvordan vi klarer os til VM. Det er afgørende. Det er ikke nok at kvalificere sig.

Danmark møder Peru ved VM.

Ricardo Gareca har spenderet hele sin fodboldtilværelse i Sydamerika. Siden han sidst i 1970’erne var angriber i den ikoniske Buenos Aires-klub Boca Juniors har den argentinske træner været forbi en lang række klubber som både spiller og træner.

I 2015 tiltrådte Gareca som landstræner for Peru – hans første landstrænerjob. Indtil da var hans eneste landsholdserfaring de 20 kampe, han nåede at spille for Argentina i starten af 1980’erne.

Se alle VM-kampe direkte på TV 2 PLAY.