VM fodbold

Efter Guerrero-sag: Danske sportsbosser rygende uenige om dopingsystemet

Spillerforeningens formand, Mads Øland, har ingen tillid til det internationale dopingsystem, og kræver reformer. Udmeldingen får hård kritik.

Den internationale sportsdomstol, CAS, er anerkendt af stort set alle internationale sportsorganisationer, og mange konflikter og dopingsager på verdensplan har fundet deres endelige afgørelse i CAS. Umiddelbart er der stor respekt om CAS som institution og dens afgørelser. Men ikke hos alle.

- CAS har vi ikke tillid til, fastslår Mads Øland alvorligt over for TV 2 SPORT.

Det er en ret hård udmelding?

- Det er den holdning, vi har, konstaterer Mads Øland.

Mads Øland har siden 1990 været direktør for Spillerforeningen og er bestyrelsesmedlem af den internationale sammenslutning af fodboldspillere, FIFPro. FIFPro har i længere tid arbejdet på at få renset den peruvianske fodboldspiller Paolo Guerrero for en dopinganklage. Og det er den sag, der har skabt Ølands mistillid til CAS.

- Det er ikke vigtigt, at man får straffet Guerrero helt ned under gulvbrædderne, så det reelt afslutter hans karriere. Det er ikke i orden, siger Mads Øland.

Paolo Guerrero er 34 år og har været meget omtalt i de danske medier på det seneste. Han og Peru skal møde Danmark i den første kamp ved VM i Rusland d. 16. juni. Guerrero er den mest scorende landsholdsspiller for Peru, og i forbindelse med en kamp mod Argentina i oktober blev han testet positiv for benzoylecgonin, som er et biprodukt af kokain. Hans forklaring var, at stoffet måtte være kommet fra en kop te, han havde drukket, da han havde været forkølet.

D. 14. maj fik Guerrero en karantæne på 14 måneder af den Internationale Sportsdomstol, CAS, selvom CAS godtog hans forklaring med, at stoffet var kommet via en kop te, og CAS godtog, at stoffet ikke var taget for at være præstationsfremmende. Men CAS gav ham karantænen, da man mente, at Guerrero burde havde passet bedre på, da han indtog teen.  

CAS ligger i den schweiziske by Lausanne, og dermed kan afgørelser i her prøves ved de civile domstole i Schweiz. Det gjorde Paolo Guerrero. D. 31. maj blev hans karantæne suspenderet, og dermed kunne Guerrero spille for Peru ved VM.

- I Guerreros tilfælde er der tale om så lille en mængde af et ”social drug”, og det er helt vanvittigt, at man i CAS kan give så lang en karantæne for det. Det er helt forkert, siger Mads Øland.

Skal CAS afskaffes?

- Nej, CAS skal reformeres. Vi kan ikke fortsætte sådan, siger Mads Øland, der i samme ombæring heller ikke har tillid til WADA, Det Internationale Anti-doping Agentur.

Stor uenighed

Mads Ølands mistillid til det internationale dopingsystem vækker opsigt hos Danmarks Idrætsforbund. Her er Morten Mølhom direktør. Spørgsmål om doping er et velkendt område for ham. Morten Mølholm var med til at lave den store rapport, ”Doping i dansk cykelsport 1998-2015”.

- Jeg synes, at Ølands mistillid er overraskende. Det er sørgeligt. Det er ikke en udmelding, jeg har hørt før, og jeg synes ikke, at der er nogen grund til den. Man kan altid komme med kritik, men en decideret mistillid til WADA og CAS, det er voldsomt for mig at høre, siger Morten Mølholm.

Ifølge Morten Mølholm skal Ølands mistillid ses i lyset af, at der har været få dopingsager i fodboldregi, og ingen atleter har fået ophævet en dopingkarantæne fra CAS, når sagen efterfølgende er blevet prøvet af hos de schweiziske domstole.

- Det er helt overdrevet. Bare fordi man er utilfreds med en afgørelse, kan man jo ikke have mistillid til hele systemet. Nogen gange er det sådan, at man ikke får sin vilje. Jeg har intet at udsætte på CAS eller WADA i forhold til deres faglighed, understreger Morten Mølholm.

Mads Øland mener ikke, at antallet af dopingsager er afgørende for hans mistillid.

- Vi har heldigvis ikke mange dopingsager. Jeg har siddet i CAS med fodboldspilleren Jesper Münsberg i 2009, og vi blev kørt midt over med en astmasag, hvor grænseværdien var overskredet minimalt. Vi har ret mange andre sager, og vi bruger meget tid i CAS. Og det kan være om kontrakter, og det fungerer på samme måde, fortæller Mads Øland.

Danmark Idrætsforbund gav i 2008 en advarsel til Jesper Münsberg, men WADA tog sagen videre til CAS, og her fik Jesper Münsberg en karantæne på seks måneder. Hovedproblemet for Mads Øland er, at alene en positiv dopingprøve ofte ender med en dopingkarantæne. I dopingsystemet er der såkaldt omvendt bevisbyrde, hvor idrætsudøveren skal kunne bevise, at et præparat er indtaget uforsætligt, hvis udøveren skal slippe for straf.

- Vi skal have lavet den omvendte bevisbyrde om. Der en nogen situationer, hvor den omvendte bevisbyrde tages ud i ekstremer. Dermed ikke sagt, at systemet skal laves om til en straffesag i det civile retssystem, hvor en anklager skal bevise skyldsspørgsmålet, fortæller Mads Øland.

Men hvem skal man tro mest på i en dopingsag: Den anklagede spiller eller en positiv dopingprøve?

- Min verden er ikke sort/hvid. Det er dopingsystemet, der er forkert. Det spørgsmål viser, hvor ekstremt systemet er. Lad os tage et eksempel. Hvis der nu er et anabolsk steroid i en prøve, så er den ene prøve nok for en dommer til at dømme en atlet. Sådan er systemet nu, at med mindre du kan bevise, at prøven er forkert, så er du dømt. Sådan et system vil vi ikke have, siger Mads Øland og kommer med et bud på de ændringer, han ser indført.

- Vi vil have et system, hvor en dommer vil kunne lægge andre ting til grund end kun en prøve. For eksempel, hvordan har atleten fået stoffet i kroppen? Var det forsætligt? Er der forskellige stofkategorier?  Der er masser af ting, der burde inddrages efter vores mening, og det er meget principielt, forklarer Mads Øland.

CAS - den internationale sportsdomstol

CAS blev oprettet af IOC, den internationale olympiske komite, tilbage i 1984.

Oprettelsen skete, da IOC ønskede et organ, der kunne afgøre juridske tvister og spørgsmål.

I 1994 blev CAS gjort uafhængigt fra IOC, for at undgå tvivl om eventuel påvirkning fra IOC.

Den udlægning bliver mødt med hovedrysten af Morten Mølholm.

- En positiv dopingprøve er ikke altafgørende. Atleten har stadigvæk et forsvar, og hvis vedkommende kan sandsynliggøre sin uskyld, så kan atleten slippe for straf eller få en meget mild straf. Det har vi flere sager, der viser. Men udgangspunktet er, at man selv er ansvarlig for, hvad man putter i sin egen krop, ellers kan vi ikke bekæmpe doping, siger Mølholm og fortsætter.

- Man kan jo sammenligne en dopingprøve med en spirituskontrol, når folk kører bil. Man bliver nød til at have et kontrolapparat, der viser, at der er gået noget galt, forklarer Morten Mølholm, og han kan ikke se, at man kan fjerne den omvendte bevisbyrde.

- Hvis det var sådan, at dopingprøverne ikke havde en afgørende betydning, så skulle man nærmest videofilme de øjeblikke, hvor udøverne tog stoffet for at bevise, at her blev det taget fuldstændig forsætligt, og stoffet var dermed ikke tilfældigt kommet i kroppen gennem en kop te eller en bøf. Derfor er der en god grund til, at selve prøven er afgørende, siger Morten Mølholm.

Civile domstole eller ej

For Mads Øland er sagen mod Paolo Guerrero et klart eksempel på, at Mølholms argumenter ikke holder.

- Ved en dopingdom skulle alle gerne kunne sige, at man fangede en, der var dopet, og med Guerrero står ingen og jubler over, at det var fantastisk, og nu slipper vi for doping i fodbold. Det er til at ryste på hovedet af. Vi skal ikke have et rigidt system. Det går vi ikke ind for. Det kan godt være, at Morten Mølhom gør det. Det gør vi ikke. Vi skal finde en anden vej. Vi skal have et dopingsystem, der er effektivt og rimeligt, og det har vi ikke nu, siger Mads Øland.

Hos Danmarks Idrætsforbund retter Morten Mølholm kritikken den anden vej. Helt principielt bør sportsfolk og sportsorganisationer slet ikke gå videre til de schweiziske domstole efter en afgørelse i CAS.

- Jeg synes, at det er skidt, at man gør det. Jeg synes, at det er en glidebane, at man appellerer en kendelse i sportens højeste instans, CAS, over i det civile retssystem. Vi har jo lavet det her retssystem i sporten, for at få det til at fungere bedre med nogle sportsdomstole, der har forstand på idrætten og for at få nogle hurtigere domme, end vi kunne forvente ved de civile domstole, som nok ville betakke sig, hvis alle vores idrætssager røg over til dem. Så ville de civile domstole få nok at gøre, siger Morten Mølholm.

Mølholms kritik bliver kategorisk afvist af Øland.

- Vi accepterer ikke CAS som et punktum. Hverken i dopingsager eller i andre sammenhænge, hvor dommene i CAS er åbenlyst forkerte. Og det sker desværre. Så går man selvfølgelig sagen videre, hvis man har en mulighed for det, og det havde Paolo Guerrero. Jeg håber på, at den sag fører til, at CAS bliver reformeret. Der er et problem med retssikkerheden i CAS, og det burde Morten Mølholm se i øjnene og være med til at få systemet reformeret, siger Mads Øland og opfordrer til, at alle sportsorganisationer prøver afgørelserne i CAS hos de civile schweiziske domstole.

- Jeg har håber, at alle vil være utilfredse. Systemet er forkert. Det er nok på grund af penge, når man ikke protesterer, og tager en sag videre til domstolene i Schweiz, siger Mads Øland, og fortæller, at Paolo Guerrero har brugt mange penge på at få sin sag taget op i Schweiz.

Den tankegang bliver mødt med en skarp retorik fra Morten Mølholm.

 - Det er dumt, at opfordre til at gå uden om systemet. Fordi systemet er opbygget for at have en ensartet behandling. Jeg synes, at det er sørgeligt, hvis det her nu går ud på at sabotere et system, der er blevet opbygget gennem årene. Det er ikke verdens nemmeste ting at lave et verdensomspændende regelsystem, på tværs af lande og idrætter, og få et verdensomspændende domsystem, der virker. Jeg siger ikke, at det er perfekt, men vi har på meget få år fået skabt meget ordnede tilstande inden for idrætten, hvor det er super vigtigt, at doping bliver bekæmpet, siger direktøren for Danmarks Idrætsforbund.

Mads Øland og FIFPro kommer næppe til at blive enige med Morten Mølholm. Faktisk er FIFPro aktivt gået i gang med deres visioner for at få revideret dopingsystemet.

- Vi er allerede i dialog med FIFA (Det internationale fodboldforbund, red.) om, hvordan vi kan gøre det. Vi kan ikke leve med, at systemet fungerer på den måde, slutter Mads Øland.

Paolo Guerreros karantæne er blot midlertidig suspenderet. Det er uvist, hvornår sagen bliver definitivt afklaret i Schweiz.