VM fodbold

Tidligere danske Dortmund-profiler: - Delaney passer som fod i hose

Det er en enorm klub med et stort pres, men Thomas Delaney skal nok blive en succes, fortæller to tidligere danske spillere fra klubben.

Thomas Delaney blev torsdag klar til et nyt skridt i fodboldkarrieren, da skiftet til den tyske storklub Borussia Dortmund blev offentligjort.

Den danske midtbaneslider bliver den femte dansker i historien til at repræsentere den gule klub fra Ruhr-distriktet. 

Og spørger man to af de danske forgængere, så er de ikke i tvivl om, at Thomas Delaney bliver en stor succes i Borussia Dortmund.

- Det er jo en kæmpeklub, men han passer ind som fod i hose. Han er virkelig godt scoutet. Man køber ham, fordi mentaliteten bare passer super ind i klubben, lyder det til TV 2 SPORT fra den tidligere landsholdsspiller Flemming Povlsen, der spillede i klubben fra 1990 til 1995.

- Det er et utroligt flot skifte. Jeg tror bestemt, at han passer godt ind. Han er en spiller, der er enormt intelligent til at tilpasse sig i forhold til spillestil, så jeg tror ikke, han får nogle store problemer med at passe ind, bakker den tidligere venstreback og landsholdsspiller Niclas Jensen op, der selv optrådte i Dortmund fra 2003 til 2005.

Det er svært at nævne den tyske storklub, uden tankerne automatisk stilles ind på de helt utrolige fans, der følger arbejderklubben i tykt og tyndt. 

Og netop hos fansene tror Niclas Jensen, at Thomas Delaney hurtigt bliver én af yndlingene.

- Det er jo en arbejderklub, og der passer han rigtig fint ind. Hans enorme arbejdsraseri og energi er lige noget, de kan lide nede bag målet. Han skal nok tage dem med storm, det er jeg sikker på, fortæller Niclas Jensen til TV 2 SPORT.

Enormt pres og store forventninger

I de seneste par sæsoner har fansene i den store tyske klub dog ikke haft vanvittigt meget at juble over.

En enkelt pokaltitel og en Super Cup-triumf er det blevet til siden 2012, men det ændrer ikke på, at Dortmund er én klub med forventninger, forklarer Flemming Povlsen og mindes sin egen tid i klubben.

- Hele opmærksomheden omkring Borussia Dortmund er enorm. Her kommer han til at opleve, at hvis det ikke lige kører i en periode, så er fansene ikke bare nogle, der kommer for at klappe i 90 minutter. Det kan godt være med til at overraske nye spillere i Dortmund, at kravene er så store, fortæller Flemming Povlsen.

- Det er et rigtig givende publikum, men også et super, super krævende publikum. De skal se en indsats hver eneste gang, der er ikke råd til at slå op i banen. Så bliver der prompte statureret eksempler fra fansene om, at det ikke er godt nok. Så selvom man tænker, det er verdens mest fantastiske publikum, så kan det altså også være en belastning, hvis det ikke lige kører. 

- Men det er det, der kendetegner klubben. Man falder på næsen engang i mellem, men man rejser sig også op igen. Og her passer Thomas Delaney med sin mentalitet og spillestil bare rigtig, rigtig godt ind, lyder det afslutningsvis fra Flemming Povlsen til TV 2 SPORT.

Inden Thomas Delaney får muligheden for at mærke presset, opmærksomheden og forventningerne fra fans og medier i det tyske, så venter der i første omgang et VM for Danmark for midtbanespilleren.

Dyreste danske fodboldspillere

 1. Joachim Andersen (225 mio. kr.)

  (Sommeren 2019)

  I en alder af bare 23 år blev forsvarsspilleren Joachim Andersen Danmarks dyreste fodboldspiller, da den franske storklub Lyon kastede 225 millioner kroner efter den unge dansker.

 2. Jannik Vestergaard (180 mio. kr.)

  (Sommeren 2018)

  Jannik Vestergaard skiftede i sommeren 2018 Tyskland ud med England. Her var det Southampton, der valgte at købe ham fri af kontrakten efter nogle flotte år i Gladbach for hele 180 millioner kroner. 

   

 3. Thomas Delaney (150 mio. kr.)

  (Sommeren 2018)

  Efter halvandet år i Werder Bremen bliver Thomas Delaney solgt for 20 millioner euro. Svarende til 150 millioner danske kroner.

  Den danske midtbanespiller skriver under på en kontrakt, der strækker sig over fire år.

 4. Pierre-Emile Højbjerg (ca. 110 mio kr.)*

  (Sommeren 2016)

  Efter to sæsoner med udlejning til først Augsburg og siden Schalke 04, besluttede Pierre-Emile Højbjerg at søge væk fra Bayern München. Her valgte han Southampton, som har etableret sig i den øverste halvdel af Premier League.

  *Kilde: Kicker og The Mirror

 5. Christian Eriksen (101 mio. kr.)

  (Sommeren 2013)

  Christian Eriksen havde etableret sig som en af de største profiler i Æresdivisionen, og flere storklubber håbede på at få fingrene i den danske tekniker. Eriksen valgte et skifte til Tottenham, fordi han fornemmede, at chancen for spilletid var større der. 

 6. Jesper Grønkjær (100 mio. kr.)

  (Vinteren 2001)

  Inden Christian Eriksens skifte til Tottenham var Jesper Grønkjær i lang tid den dyreste danske spiller. Efter to sæsoner i Ajax valgte han i 2000 at skifte til Chelsea, hvor han spillede i fire år.

 7. Simon Kjær (93 mio. kr.)

  (Sommeren 2017)

  Simon Kjær er to gange blevet solgt for et transferbeløb i nærheden af 90 millioner kroner. Største handel blev, da han skiftede fra Fenerbahce til Sevilla.

 8. Jannik Vestergaard (89 mio. kr.)*

  (Sommeren 2016)

  Jannik Vestergaard skiftede i sommer Werder Bremen ud med Borussia Mönchengladbach, hvor han bliver holdkammerat med Andreas Christensen. Ifølge Kicker betalte Mönchengladbach knap 89 mio. kr.

  *Kilde: Kicker

 9. Brian Laudrup (82 mio. kr)

  (Sommeren 1998)

  Brian Laudrup etablerede sig som en populær stjerne i skotske Glasgow Rangers, men efter fire sæsoner ville han videre. Destinationen blev Chelsea i 1998, og prisen var efter datidens skala ganske anseelig.

 10. Christian Poulsen (75 mio. kr.)

  (Sommeren 2008)

  Christian Poulsen var i sin tid i Sevilla blandt de allerbedste defensive midtbanespillere i Europa. I den spanske klub nåede han blandt andet at vinde UEFA Cuppen, inden Juventus købte ham. Skiftet til Italien blev dog aldrig en succes for Poulsen.

 11. Andreas Cornelius (75 mio. kr.)

  (Sommeren 2013)

  Andreas Cornelius scorede 11 mål i sin debutsæson for FC København, og det skabte stor interesse fra udlandet. Cardiff valgte at bruge 75 millioner kroner på den unge angriber, som blot nåede at være i klubben i syv måneder, inden han vendte tilbage til FC København.